Maciej

Maciej B. manager, Dom
Wypoczynkowy ONYX

Temat: podawanie dań

Mam pytanko. Z której strony podaje się dania gościom? Cały czas spotykałem się z tym, że wszystko podaje się z prawej strony. Ostatnio się przeczytałem, że podczas spotkań biznesowych wszystko oprócz zup podaje się z lewej, a z prawej podaje się napoje i zabiera naczynia. Jak (...) Zobacz więcej
22.03.2009, 11:26

konto usunięte

Temat: podawanie dań

Hmmm...
Wszystko powinno podawać się z prawej strony. System lewostronny można użyć np. wtedy kiedy gość sam sobie nalewa zupę chochlą z wazy, którą trzymamy przy nim z (...) Zobacz więcej
22.03.2009, 12:46
Maciej

Maciej B. manager, Dom
Wypoczynkowy ONYX

Temat: podawanie dań

Juz dotarlem.
Jakby kogos interesowalo
Wszystko podaje się z lewej strony, z wyjątkiem dań porcjowanych (np. tak jak w restauracjach podawane na talerzach - i to mnie zmyliło), zup. Z prawej podaje się wszystkie napoje. Naczynia odbiera się z prawej a podaje z lewej strony. (...) Zobacz więcej
22.03.2009, 12:53

konto usunięte

Temat: podawanie dań

Tak wg. książkowej formułki :)
A jak jest w rzeczywistości, nawet w tych restauracjach z wyższej półki to sami (...) Zobacz więcej
22.03.2009, 12:55
Maciej

Maciej B. manager, Dom
Wypoczynkowy ONYX

Temat: podawanie dań

no wiadomo. Tk w hotelarstwie jaki i gastronomii trzeba być elastycznym. Według teorii to kelner powinien mieć umożliwione podejście z prawej strony gościa. w praktyce jest inaczej-ważniejsze jest upchanie jak (...) Zobacz więcej
22.03.2009, 13:41
Sławomir

Sławomir Bukowski Inżynier budowy,
Koordynator projektu

Temat: podawanie dań

a z której strony siorpie (...) Zobacz więcej
22.03.2009, 23:07
Łukasz

Łukasz Wasilewski Agencja reklamowa

Temat: podawanie dań

hahaha.

siorbie się kolego najlepiej od dołu, albo od góry :)

niezłe !!!
24.03.2009, 11:37
Maria

Maria T. Pałac Tarce,
Rybhand
Trzcielinscy,
Osrodek Dominikana
w...

Temat: podawanie dań

to wszystko zalezy od serwisu moi drodzy, serwis niemiecki tzn gotowe dania, podaje sie zawsze z prawej strony, poczynajac od pan, oraz zwracajac uwage na wiek (od najstarszej osoby). Wg wskazoweg zegara. Niestety czasami trzeba bedzie obejsc stol dwa razy. Serwis francuski, sa w zasadzie dwa... jeden charakteryzuje sie tym ,ze kelner podchodzi z lewej strony z gotowymi daniami i sam naklada gosciom , drugi, goscie nakladaja sobie od kelnera, ktory takze stoi po lewej stronie. Jest jeszcze serwis angielski, chyba najbardziej szykowny... Kelner musi byc prawie tak wyszkolony jak kucharz, gdyz podjezdza wozkiem kolo stolu i tam uszykowane np mieso, ryby...itd smarzy, gotuje przy gosciach.
Serwis rosyjski... typowe wesela... na stole uklada sie co kilka miejsc, dania (ziemniaki, salatki, surowki, mieso, ryby) po czym goscie sami sie czestuja. Serwis polski (okienkowy) rowniez kazdemu znany... polega na tym ,ze podchodzi sie do kasy, zamawia... odbiera jedzenie , a brudne naczynia odklada do "okienka"

cala filozofia, chociaz wiadomo to wszystko zalezy od szkoly, ja podalam to czego mnie nauczyli i jestem pewna ,ze jest to (...) Zobacz więcej
14.04.2009, 19:49

konto usunięte

Temat: podawanie dań

No to mnie inaczej uczyli o serwisach :)

Mamy serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski, ale co innego on oznaczał w mojej szkole

P.S.

Fajny ośrodek :)
Bliżej wakacji będę się kontaktował z Tobą :)Kamil Biernacki edytował(a) ten post dnia 14.04.09 o godzinie 19:55
14.04.2009, 19:53
Maria

Maria T. Pałac Tarce,
Rybhand
Trzcielinscy,
Osrodek Dominikana
w...

Temat: podawanie dań

a co to za szkola? :)

jesli chodzi o Sianozety, oczyiwscie czekam (...) Zobacz więcej
14.04.2009, 20:15

konto usunięte

Temat: podawanie dań

Technikum Żywienia ;) Ale już niebawem taka sama jak (...) Zobacz więcej
14.04.2009, 20:20
Maria

Maria T. Pałac Tarce,
Rybhand
Trzcielinscy,
Osrodek Dominikana
w...

Temat: podawanie dań

O prosze :) (...) Zobacz więcej
14.04.2009, 20:27

Następna dyskusja:

Podawanie wieku




Zobacz dyskusje w grupie Hotelarze i Gastronomowie

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do