Wojciech

Wojciech Kwiecień Simulation engineer

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Witam
Zamierzam za jakies czas kupic mazde z silnikiem diesla. Ma taka ktos na forum kto sie podzieli opinia w tym temacie? Chodzi mi o bezawaryjnosc silnika, jak sie sprawdza w trasie, ile mniej wiecej pali, czy jest (...) Zobacz więcej
2.11.2009, 13:37
Sebastian

Sebastian Brant VIP Account Manager
for Central Area (
Germany, Poland,
T...

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Ja jeżdżę taką Mazdą od marca. Zrobiłem jakieś 15 tys. Jestem zadowolony, ale ogólnie trzeba dużo jeździć żeby docenić to autko.
Następnym razem już wiem, że mój wybór padnie na mazdę ale w benzynce. Ogólnie silnik diesla nie jest mocną stroną Mazdy. Turbinka, cały układ dolotowy, EGR ehh... wtryski przez nasze paliwo. Polecam forum.mazdaspeed.pl tak dowiesz się wszystkiego.
Podsumowując jeździsz dużo bierz diesla, jeździsz po mieście TYLKO mazda (...) Zobacz więcej
2.11.2009, 19:39
Wojciech

Wojciech Kwiecień Simulation engineer

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Sebastian Brant:
Ja jeżdżę taką Mazdą od marca. Zrobiłem jakieś 15 tys. Jestem zadowolony, ale ogólnie trzeba dużo jeździć żeby docenić to autko.
Następnym razem już wiem, że mój wybór padnie na mazdę ale w benzynce. Ogólnie silnik diesla nie jest mocną stroną Mazdy. Turbinka, cały układ dolotowy, EGR ehh... wtryski przez nasze paliwo. Polecam forum.mazdaspeed.pl tak dowiesz się wszystkiego.
Podsumowując jeździsz dużo bierz diesla, jeździsz po mieście TYLKO mazda w benzynie.

No wlasnie caly czas probuje sie przekonac do diesla bo jestem zwolennikiem dobrej wysokoobrotowej benzynki. 1.6 D mazdy to o ile dobrze wiem to konstrukcja zabojadow. I mysle ze chyba madzia bedzie jednak w 2.0 l benzynce. A jakies opinie na temat 2.0 l 150KM?Wojciech Kwiecień edytował(a) ten post dnia 02.11.09 o godzinie 21:36
2.11.2009, 21:35
Sebastian

Sebastian Brant VIP Account Manager
for Central Area (
Germany, Poland,
T...

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Wybrałem silnik diesla bo naprawdę wcześniej robiłem sporo km ok 100 dziennie, ale teraz kilka spraw się zmieniło i autko częściej stoi niż jeździ żałuję , że nie mam benzyny.

Naprawdę polecam forum gdzie dowiesz się wszystkiego :

forum (...) Zobacz więcej
4.11.2009, 16:11

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Ja pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą, choć w jednej kwestii będziemy zgodni - Mazda Forever :). Posiadam od ponad roku Mazdę 1.6 CD Diesel z 2005 i złego słowa nie powiem. Silnik rzeczywście francuski ale ( oi le mi wiadomo) dopieszczony przez inżynierów z Japonii. Turbinka robi swoje, choć wymaga przyzwyczjenia że uruchamia się od 2500 obrotów. Silnik pracuje kulturalnie i jak na diesla wyjątkowo cicho. 11 sek do setki to bardzo przyzwoity wynik a na trasie można spokojnie rozbujać furkę do 180-190 km/h jeśli ktoś bardzo musi.
Przez ponad rok eksploatacji nie miałem z autem żadnego problemu, co byłego użytkownika (ups) Fiata, wprowadza w lekkie zakłopotanie.

Ogólnie polecam diesla.
(...) Zobacz więcej
4.11.2009, 22:44
Sebastian

Sebastian Brant VIP Account Manager
for Central Area (
Germany, Poland,
T...

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

A moja poprzednia Honda spisywała się bardzo dobrze.
Chciałem nawet kontynuować przygodę z tą marką, ale postanowiłem poszukać czegoś innego.

Najpierw pomysł Mazda 6, ale po kilku miesiącach szukania zmiana decyzji, jednak trójeczka.
Potem pytanie diesel czy benzyna... Przeszukałem fora obejrzałem kilka egzemplarzy i kupiłem...diesla

Na dzień dobry wymieniłem rozrząd, filtry, płyny, opony.
Ogólnie kupiłem po dobrej cenie, dobry egzemplarz.
Leje dobre paliwo i jestem zadowolony.
W trasie jak się rozgrzeje idzie jak burza :-)
Miałem małą przygodę z układem dolotowym, spadek mocy, kopcenie ale to była malutka usterka sam wymieniłem część ( kupiona w fordzie!) i jest cacy.

Czego nie lubię ( wcześniej nie jeździłem dieslem i teraz płacę za niewiedzę) :
- jak auto jest zimne trzeba trochę czasu nim "normalnie" pojedzie
- jak to diesel trochę hałasuje
- w mieście nie poszalejesz na dieslu ( odradza się piłowanie na jedynce z świateł :))

Co lubię : całą resztę :-)
Wygląd zewnętrzny, jazdę w (...) Zobacz więcej
8.11.2009, 10:54
Andrzej

Andrzej Fiodorow Six Sigma Black
Belt, Quality
Manager

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

- Mazda 1,6 diesel, hatchback (2006r).
- 90tysi na liczniku
- auto od nowości (serwisowane, jak Pan Bóg przykazał)
- ruszam z piskiem (jak trzeba) na światłach (ktoś pisał, że nie zalecane - nie spotkałem się z taka opinią)
- na trasie prędkość przelotowa 120-130km/h
- olej tankuję na stacjach (Orlen, BP, Shel)

spostrzeżenia:
- dynamika super (jak na tę pojemność) do około 120-130km/h (później trzeba dusić: jechałem maksymalnie 190-200km/h)
- zimny tak samo przyśpisza jak ciepły (odczucie subiektywne), wydaje mi się, że więcej śśie paliwa

podsumowująć (to mój pierwszy deisel)
"+"
- wolę dynamikę traktora w dieslu (wysoki moment przy niskich obrrotach) i jeśli bym miał wybierać ponownie to diesel
- rozwiązanie Common Really jest jednym z lepiej dopracowanych (opinie samochodziarzy)
- hałasuje, ale na zewnątrz! w środku wyciszenie super, a że nie słucham mojej "perełki" tylka nia jeżdzę- no problem
- konsumpcja paliwa: miasto, czy trasa musze się postarać (zima, pełne obciążenie, etc.) by przekroczyć 6l/100km.
"-"
- czasem się przydusza, jak chcę ambitnie ruszyć (ale to pewnie w większej części wina moich umiejętności, nie silnika)
- relatywnie drogie części w serwisie (po gwarancji kupuje zamienniki w cenie 30% oferty serwisowej)
10.11.2009, 14:39
Piotr

Piotr C. spekulant

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Andrzej Fiodorow:
- relatywnie drogie części w serwisie (po gwarancji kupuje zamienniki w cenie 30% oferty serwisowej)

Jakie części już potrzebowałeś?
10.11.2009, 21:01
Sebastian

Sebastian Brant VIP Account Manager
for Central Area (
Germany, Poland,
T...

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Może faktycznie przyspiesza na zimnym tak samo, ale ja tego nie sprawdzam, trzeba oszczędzać turbinkę więc zanim się silnik rozgrzeje staram się nie "butować".

No właśnie a, jakie części już wymieniałeś w trzyletnim, serwisowanym w (...) Zobacz więcej
11.11.2009, 20:14
Andrzej

Andrzej Fiodorow Six Sigma Black
Belt, Quality
Manager

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Koledzy czujni podejrzliwi ;-)

Nawet samochodowi serwisowanemu zdarzają się stłuczki - nieprawdaż?

;-)

"Z winy" samochodu to na razie tylko wahacz prawy przedni - kupiłem za 250, kiedy w (...) Zobacz więcej
12.11.2009, 08:27

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Wojciech Kwiecień:
Sebastian Brant:
Ja jeżdżę taką Mazdą od marca. Zrobiłem jakieś 15 tys. Jestem zadowolony, ale ogólnie trzeba dużo jeździć żeby docenić to autko.
Następnym razem już wiem, że mój wybór padnie na mazdę ale w benzynce. Ogólnie silnik diesla nie jest mocną stroną Mazdy. Turbinka, cały układ dolotowy, EGR ehh... wtryski przez nasze paliwo. Polecam forum.mazdaspeed.pl tak dowiesz się wszystkiego.
Podsumowując jeździsz dużo bierz diesla, jeździsz po mieście TYLKO mazda w benzynie.

No wlasnie caly czas probuje sie przekonac do diesla bo jestem zwolennikiem dobrej wysokoobrotowej benzynki. 1.6 D mazdy to o ile dobrze wiem to konstrukcja zabojadow. I mysle ze chyba madzia bedzie jednak w 2.0 l benzynce. A jakies opinie na temat 2.0 l 150KM?Wojciech Kwiecień edytował(a) ten post dnia 02.11.09 o godzinie 21:36

Moja koleżanka kupiła sobie w UK Mazde 3 2.0 150KM wersja sport. Wrażenia z jazdy bardzo przyjemne. Co prawda wersja UK, ale na pozostałe kraje Europy powinny mieć to samo, tylko kierownica po lewejs stronie ;))

Wrażenia z jazdy przjemne, czyli:
- wygodne fotele, naprawdę dobrze się siedzi (jak dla mnie, mam 181cm)
- dość precyzyjny i czuły układ kierowniczy
- dobra praca skrzyni biegów i prowadzenie drążka
- hamulce z dobrą modulacją
- no i sam silnik, nie jest to F1, ale już wystarczy, żeby pocisnąć (katalogowo 9.1 s do setki). Czyli już szybki samochód. Za takie uznaję te, które mają min. 10 s do setki. Spalanie przy mieszanej jeździe o ile dobrze pamietam było na poziomie 10.8 L/km

Wrażenia na pewno lepsze niż z jazdy dieslem. Pytanie ile km rocznie trzeba przejechać...

Pozdr,
Marek
11.02.2010, 16:21
Adam

Adam Bojarski St. Mistrz ds. Strat
Sieciowych,
ENERGA-Operator SA

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Witam. Nie wiem czy już kolega kupił mazde, ale ja mam na sprzedaż sprowadzoną czarną Mazdę 3 właśnie z takim silnikiem z 2008r. i przebiegiem 90tyś. cała w oryginale-szyby,
blacha, pełen serwis itd. Ogłoszenie się dopiero ukaże, ale jeżeli jest ktoś zainteresowany to polecam. Auto jest 100% bezwypadkowe, zapraszam z wszelkiego rodzaju blacharzami, ewentualnie na życzenie klienta mozna jechac do ASO,zeby potwierdzili te inf. Cena za auto to 42tyś.,Adam Bojarski edytował(a) ten post dnia 20.04.10 o godzinie 11:40
15.03.2010, 11:07
Michał

Michał Łaszkiewicz Human Resources,
Sales, Media

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Od 2 miesięcy jeżdże trójką.
Zrobiłem już 7 tysia tym autem i jestem mega zadowolony.
Dynamiczny i oszczędny zarazem.
Niekiedy czuć na kierownicy polskie drogi.
Ale jestem zachwycony tym samochodem. (...) Zobacz więcej
12.05.2010, 12:01
Michał

Michał Matuszewski programista
ColdFusion

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Mam 3jkę 2.0 150KM - ogólnie dynamika na niskich obrotach porównywalna do mojego poprzedniego 1.9tdi 110KM a wyżej to już inna historia. Z tym "ciągnięciem z dołu diesla" to też trochę przesada bo turbo nie łapie od samego dołu. No ale machać wajchą trzeba więcej w benzynie ;-). Ma to swoje zalety - przy redukcji i wyprzedzaniu jest dużo fajniej.

Ja zdecydowałem się na benzynę bo mniej rzeczy może się popsuć ;-) Co z tego że auto mniej pali jak koło dwu-masowe kosztuje 2000 a jest to część eksploatacyjna i trzeba od czasu do czasu coś z nim robić - to samo rozrząd, filtr DPF... W benzynie jest łańcuch rozrządu, a używane egzemplarze maja mniejszy przebieg (jak niemiec sprzedaje 5cio letniego diesla z przebiegiem 60tyś to znaczy że coś jest nie tak - niemcy mogą sobie śmignąć autostradą 1500km w jeden weekend i mniej się zmęczyć niż jadąc z Wawy na mazury)

Te 1.6D mają dość dobrą opinię - jak z pewnego miejsca albo nową to można brać. Ale jak okazje od handlarza to różnie można na tym wyjść. No i masz Focusa ;-) bo i płyta podłogowa i silnik ten sam.

Mi na razie spalanie nie przekracza mi 8litrów (7,4 - 7,8 - ale sporo było po trasie robione gdzie 6ty bieg robi swoje) no i ja w miarę ekonomicznie jeżdżę (trochę mi z diesla zostało) w moim seacie toledo wychodziło mi 5.4 (1.9tdi) więc tragedii nie ma - jedyny problem to zasięg - 630km i stacja benzynowa (w seacie 900 robiłem - w zimę (...) Zobacz więcej
4.06.2010, 18:13
Marcin

Marcin Witkowski Student, Akademia
Ekonomiczna im.
Karola Adamieckiego
w K...

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Chcę kupić mazde 3 CITD disel 1,6 co sądzicie o (...) Zobacz więcej
16.03.2011, 18:07

konto usunięte

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Kupiłem we wrześniu 1,6 diesel.

Słowa nie dam powiedzieć złego. Śmiga jak złoto, spalanie nie przekracza 7,5l/100km po mieście (przy ostatnich mrozach). W trasie poniżej 5l/100km przy prędkości nie przekraczającej 140km/h.
Miłe zaskoczenie z bagażnikiem, mimo że wygląda niepozornie... Mieści się tam spory wózek dla dziecka.Rafał Paweł P. edytował(a) ten post dnia 23.02.12 o godzinie 10:25
23.02.2012, 10:22
Łukasz

Łukasz Milczarek Dyrektor
Techniczny/Produkcji
/Eksploatacji/Admini
stracji

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

A ja powiem wam że przejechałem się Mazda 3 MPS 260KM i do dziś nie mogę wyjść ze stanu szoku.Auto kawalerskie i owszem w (...) Zobacz więcej
22.04.2012, 11:29

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Odgrzebię coś starego, bo nie do końca wierzę w to co czytam.
Andrzej Fiodorow:
- konsumpcja paliwa: miasto, czy trasa musze się postarać (zima, pełne obciążenie, etc.) by przekroczyć 6l/100km.
w to nie uwierzę
aby zejść do 6 l musiałbym zmieniać biegi przy 1900-2000 obrotów (bez załączenia turbo) poruszając się tempem emeryta w matizie na czarnych blachach ;)
u mnie w trybie mieszanym 7 litrów, w trasie jadąc ~90km/h spalił 5,5l
zimą 8-11 (kto nie lubi się bawić?) ;)
5.07.2012, 13:06
Adam

Adam Dec Senior Software
Engineer, EPAM
Systems

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Witam, bylem użytkownikiem Mazdy 3 1.6 Diesel (r. 2005) przez 3 lata. W tym czasie jedyne co się z autem działo to przepalające się z przodu żarówki :)

Auto naprawdę dynamicznie (turbo chodziło jak należy). Co do spalania:

Dla oszczędnych:
- Trasa, bez klimy, obroty 2.5k - 4.9l
- Trasa, klima, obroty 2.5k - 5.5l

Normalna jazda:
- Trasa + klima + > 120-140km/h - 6.6l

Miastem jakoś się nigdy nie interesowałem ale pewnie w trybie mieszanym będzie mniej jak 7l.

Minusy:
- telepie na polskich drogach (ale to chyba polskie drogi powinno się tu ganić)
- gorsza od 6 ;)
- mały bagażnik (ale tu tez porównuje do 6 ;) )
- rdza (szczególnie prawe tylne progi i nadkole)

P.S SA AUTA I SA MAZDY :)Adam Dec edytował(a) ten post dnia 08.07.12 o godzinie 07:58
8.07.2012, 07:54
Tomasz

Tomasz K. wolny zawód ...

Temat: MAZDA 3 1.6 Diesel Opinie

Sebastian Brant:
Ja jeżdżę taką Mazdą od marca. Zrobiłem jakieś 15 tys. Jestem zadowolony, ale ogólnie trzeba dużo jeździć żeby docenić to autko.
Następnym razem już wiem, że mój wybór padnie na mazdę ale w benzynce. Ogólnie silnik diesla nie jest mocną stroną Mazdy. Turbinka, cały układ dolotowy, EGR ehh... wtryski przez nasze paliwo. Polecam forum.mazdaspeed.pl tak dowiesz się wszystkiego.
Podsumowując jeździsz dużo bierz diesla, jeździsz po mieście TYLKO mazda w benzynie.

nareszcie głos rozsądku brawo
diesel = długa trasa
benzyna = miasto, jazda mieszana, krótkie odcinki, wysokie obroty.
24.07.2012, 12:24

Następna dyskusja:

Mazda 6 Diesel - moce 121 i...




Przeglądaj dyskusje w tej grupie

Setki wypowiedzi

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Pytania i odpowiedzi

Znajdź odpowiedź na swoje pytanie

Wyślij zaproszenie do