Tomasz

Tomasz Nowacki Inżynier Aldesa -
Polska

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Witam, planuje zakup takiego Audi. Proszę o wasze opinie na temat tego (...) Zobacz więcej
21.02.2011, 22:01
Kosma

Kosma S. Bazinga!

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Dobry silnik. Nie (...) Zobacz więcej
21.02.2011, 22:30
Rafał

Rafał P. Rzecznik patentowy

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Miałem kiedyś Seata Alhambrę z tym silnikiem i złego słowa powiedzieć nie mogę. Problemem może być sposób obchodzenia się z silnikiem przez poprzedniego właściciela. W TDI trzeba bardzo dbać o turbinę, tak więc jeżeli chodzi o zakup używanego to zawsze będzie to (w mniejszym lub większym stopniu) loteria.
Seat (dużo większy i cięższy od A4) spalał w mieście około 9 litrów. Dla porównania A4 2.0T spala mi około 13-14. Różnica jest duża.
Jeżeli jesteś wysoki, to przy wysuniętych przednich fotelach w B7 i B8 z tyłu możesz położyć co najwyżej torbę do tenisa. Nikt za Tobą nie usiądzie. Podejrzewam, że w B6 nie jest lepiej.
Pomyśl też nad napędem qattro. Daje sporą frajdę (...) Zobacz więcej
21.02.2011, 22:31
Marcin

Marcin Chruślak "Usuń ze
swojego słownika
słowo „problem” i
zastąp s...

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

ARTUR BARTKOWSKI:
DAJ SOBIE SPOKUJ Z TYM SILNIKIEM CZEMU DIESEL CZEMU BO TANI TAK NAPRAWDE JEST BARDZO DROGI NAJDROZSZY ZERO OSIAGOW TRAGEDIA A I PO MIESCIE SPALI DUUUUZO ,KUPUJA TEN SILNIK LUDZIE CO CHCA ZAOSZCZEDZIC ATAK NAPRAWDE TRACA MAJATEK CHYBA ZE KUPISZ AUTO KTURE MA 100,000 KM ALE TAKICH JUZ DAWNOOO NIEMA HA HA

Firefox twierdzi że robisz błędy i p...........lisz jak potłuczony...

Wracając do tematu,jest to jeden z najlepszych silników w grupie VW. Silnik bardzo trwały,wytrzymały i podatny na modyfikacje.
Sam użytkuje auto napędzane silnikiem 1.9 tdi 130 ps ( kod ASZ)obecnie posiadam 170 ps i 370 nm i żadnych problemów z autem. Spalanie w trasie od 4.0 ( tempomat na 100km/h) do 7.5 w trasie przy prędkościach ponad autostradowych 170 i więcej, masa auto to około 1300 kg. Audi będzie cięższe więc spalanie może być o ten litr większe. W mieście trzeba się liczyć z 7-10 litrów , uzależnione o stylu jazdy, i warunków( korki, krótkie odcinki itd).
Silniki te, konstrukcyjnie wytrzymują moce w okolicach 250 ps( tłoki seryjne są kute).Wad nie stwierdziłem, może tylko to że klekoczą sobie, co osobiście mi nie przeszkadza.
Trzeba pamiętać, że to tylko maszyna i zawsze coś może się zepsuć.Ceny turbin kształtują się od około 1 -1.5 tys regenerowana do 2.5-3 tyś nowa .
Sprzęgło kompletne to okolice 2-2.5 tyś.
Pompowtryskiwacze około 500 zł nowy, regenerowane można wyrwać za 1-1.2 zł komplet( z gwarancja itd).
Bolączą auta jest zawieszenie wielowahaczowe które niestety nie lubi naszych dziurawych i nie równych dróg.Częstotliwość wymiany uzależniona też jest od kierowcy i jego umiejętności omijania dziur.

Jeśli szukał bym Audi, to tylko kombi+quattro + wymiana turbo i program.
21.02.2011, 23:24
Łukasz

Łukasz G. The sky is the limit

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Witam serdecznie. Byłem posiadaczem b6 1,9 tdi 130ps. Auto posiadałem ponad rok i sprawowało się super. Wykonany miałem również program ABT na 165 PS i przez 6 miesięcy użytkowania nic się nie działo. Auto użytkowałem zgodnie z zasadami użycia TDI. Jedyną bolączka jest wielo wahaczowe zawieszenie, ale obecnie można kupić komplety Febi w przyzwoitej cenie. Ogólnie auto bardzo polecam w wersji s-line. Trzeba tylko uważać bo nagminne jest przekręcanie liczników. Na TDI średnio trzeba liczyć około 30 tys/ rok i w góre. W innym wypadku nie opłaca się ten silnik, bo koszty serwisu są spore (rozrząd, regeneracja turbo, dwumas, oleje itd.)Łukasz G. edytował(a) ten post dnia 22.02.11 o godzinie 00:03
22.02.2011, 00:00
Artur

Artur Z. potrafię coś tam,
coś tam...

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Tomasz Nowacki:
Witam, planuje zakup takiego Audi. Proszę o wasze opinie na temat tego modelu. Pozdrawiam

Model podobno udany, jakościowo lepszy od B7, silnik bardzo dobry...
Problemem może być przebieg tego rocznika (>300 tyś. km.) i co się z tym wiąże stan samochodu.
22.02.2011, 09:14
Agnieszka

Agnieszka Krawentek Doradca Klienta
Auto-Sim

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Miałam przyjemność jeżdżenia tym modelem:) BAJKA...
Kolega ma taki samochód i jest bardzo zadowolony, auto pojemne, a silnik... no cóż... 130 po programie będzie się sprawowało jeszcze lepiej. Bardzo elastyczny...
Kolega ma >260 tyś i nic się jak na razie złego nie dzieje ale dba o auto, w sumie jak się wsiada do środka to nie widać przebiegu w ogóle.
Tomek nie zastanawiaj się za długo tylko kupuj, natomiast jedyna rada to sprawdzaj auta i musisz sie uzbroić w cierpliwość gdyż obecnie u nas kupić auto z oryginalnym przebiegiem graniczy (...) Zobacz więcej
22.02.2011, 09:28
Patryk

Patryk Buczek Miłocin - urokliwy
zakątek przyrody.

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Udany model z dobrym silnikiem lecz 90% aut zapewne z przebiegiem powyżej 300tys.
Bardzo popularny model na (...) Zobacz więcej
22.02.2011, 11:10
Kosma

Kosma S. Bazinga!

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Marcin Chruślak:
Bolączą auta jest zawieszenie wielowahaczowe które niestety nie lubi naszych dziurawych i nie równych dróg.Częstotliwość wymiany uzależniona też jest od kierowcy i jego umiejętności omijania dziur.

Ja myślę, że największą bolączką tych samochodów są felgi a'la Las Vegas w rozmiarze 17-18". Te samochody powinny po Polsce jeździć na 14" felgach, nawet jeśli takie nie pasują ;)
22.02.2011, 13:24
Marcin

Marcin Chruślak "Usuń ze
swojego słownika
słowo „problem” i
zastąp s...

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Kosma S.:
Marcin Chruślak:
Bolączą auta jest zawieszenie wielowahaczowe które niestety nie lubi naszych dziurawych i nie równych dróg.Częstotliwość wymiany uzależniona też jest od kierowcy i jego umiejętności omijania dziur.

Ja myślę, że największą bolączką tych samochodów są felgi a'la Las Vegas w rozmiarze 17-18". Te samochody powinny po Polsce jeździć na 14" felgach, nawet jeśli takie nie pasują ;)

18 do takiego Audi to minimum:)a najlepiej 19-20:)...ale ja jestem inny;]
Trzeba pamiętać, dziury się omija.
Leżące policjanty przejeżdżamy z prędkością 5 km/h a nie 60 km/h.
Omijajmy drogi niezdatne do jazdy :)..

Ludzie sami są sobie winni i w dużym stopniu odpowiedzialni za usterki zawieszenia.Marcin Chruślak edytował(a) ten post dnia 22.02.11 o godzinie 14:16
22.02.2011, 14:12
Kosma

Kosma S. Bazinga!

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Marcin Chruślak:
Trzeba pamiętać, dziury się omija.

To omijanie dziur to już jest jakaś fobia. Nerwicy można dostać bo jakiś głąb wymija dziurę wielkości ziarnka grochu. Robi taki gwałtowny unik powodując, że jadący za nim kierowca nastawia się na co najmniej lej bombowy...a tam mała dziurka.
22.02.2011, 15:37
Marcin

Marcin Chruślak "Usuń ze
swojego słownika
słowo „problem” i
zastąp s...

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Kosma S.:
Marcin Chruślak:
Trzeba pamiętać, dziury się omija.

To omijanie dziur to już jest jakaś fobia. Nerwicy można dostać bo jakiś głąb wymija dziurę wielkości ziarnka grochu. Robi taki gwałtowny unik powodując, że jadący za nim kierowca nastawia się na co najmniej lej bombowy...a tam mała dziurka.

Raz będzie mała , raz będzie duża, jak urwiesz koło lub rozwalisz oponę i pokrzywisz felgę, sam będziesz jeździł jak wspomniany głupiec:)
22.02.2011, 17:27
Kosma

Kosma S. Bazinga!

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Marcin Chruślak:

Raz będzie mała , raz będzie duża, jak urwiesz koło lub rozwalisz oponę i pokrzywisz felgę, sam będziesz jeździł jak wspomniany głupiec:)

Mówię o przesadnym wręcz reagowaniu na dziury. Ostatnio gościu wjechał na mój pas zmuszając mnie prawie że do zjechania na pobocze, przez chwilę myślałem, że był pijany. W zanadrzu już czaił się plan ucieczki bo on tylko wymijał dziurę.
22.02.2011, 18:59
Rafał

Rafał P. Rzecznik patentowy

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Marcin Chruślak:
Kosma S.:

18 do takiego Audi to minimum:)a najlepiej 19-20:)...ale ja jestem inny;]
Trzeba pamiętać, dziury się omija.
Leżące policjanty przejeżdżamy z prędkością 5 km/h a nie 60 km/h.
Omijajmy drogi niezdatne do jazdy :)..

Ludzie sami są sobie winni i w dużym stopniu odpowiedzialni za usterki zawieszenia.Marcin Chruślak edytował(a) ten post dnia 22.02.11 o godzinie 14:16

Pytanie czy kupujemy samochód na wyjazd weekendowy (wtedy możemy wybierać sobie drogi którymi chcemy się przejechać), czy do codziennej jazdy. Wychodzę z założenia to samochód jest dla mnie a nie ja dla samochodu.
Moim zdaniem dwudziestki to już przerost formy nad treścią :) Pamiętajmy że mimo wszystko to jest Audi A4 a nie Ferrari czy Lambo ;) Dobrym kompromisem są 17'.
22.02.2011, 21:29
Marcin

Marcin Chruślak "Usuń ze
swojego słownika
słowo „problem” i
zastąp s...

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Rafał P.:
Dobrym kompromisem są 17'.

Dla zwykłego użytkownika na pewno:)...
22.02.2011, 21:45
Paweł Piotr

Paweł Piotr M. thank God I'm
not ugly

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Dobrym kompromisem są 17'.

Dla zwykłego użytkownika na pewno:)...

zwykly uzytkownik nie kupi 1.9 130KM

no chyba, ze chcesz sobi ezrekompensowac zakup slabej jednoski napedowej, felgami 19 (...) Zobacz więcej
23.02.2011, 10:33
Paweł

Paweł Domider specj. ds.
technicznych, Maspex
Wadowice

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Właśnie użytkuję ten model od roku i jestem bardzo zadowolony, ale oczywiście każdy chwali swoje. Jeśli będziesz kupował - pakiet chrom koniecznie a z tym S-Line to tylko marketing, zresztą (...) Zobacz więcej
23.02.2011, 14:16
Michał

Michał Głowacz WŁAŚCICIEL, URGENS
SPL SPECJALISTYCZNA
PRAKTYKA LEKARSKA
...

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

MAM TAKI MODEL 3 ROK - SPALANIE OD 6,2 (LATO) - 6,8 (ZIMA). CAŁY CZAS WŁĄCZONA KLIMA, JAZDA 70% MIASTO, FELGI 18'' LATO, 15'' ZIMA.
KUPIŁEM Z PRZEBIEGIEM 80 TYS - SAM SPROWADZIŁEM, POTWIERDZONY PRZEBIEG W ASO. TERAZ MAM NIECAŁE 140 TYS I WSZYSTKO GRA!
MOGE AUTKO POLECIC...

JESLI BEDZIESZ W OKOLICY KATOWIC - ZAPRASZAM NA (...) Zobacz więcej
24.02.2011, 06:37
Patryk

Patryk Buczek Miłocin - urokliwy
zakątek przyrody.

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

ARTUR BARTKOWSKI:
JAK TAM PANOWIE SILNIKI 1,9 TDI 170 KUCY HA HA HA MYSLALEM ZA WAM PALA 3 LITRY NA 100KM ATU 6 EJ HA HA HA


mi tam 3,6 pali :D no ale to nie audi tylko plebs/wieśWAGEN -ekonomicznie ma być :) łyso?? ;) :)

Patryk Buczek edytował(a) ten post dnia 09.03.11 o godzinie 23:02
9.03.2011, 22:58
Piotr

Piotr C. Test Manager

Temat: Wasze opinie na temat Audi A4 B6 2002-2004 1.9 TDI 130KM

Również mogę polecić to autko. W rocznikach do 2004 roku silnik 1.9 130KM jest najlepszym wyborem. Polecam zakup autka z ostatnich lat 2003-2004. Nie ma jakiś drobnych wad, które miały pierwsze modele B6.

Co do przebiegu to można sprawdzić realny przebieg VCDS-em. Jest on zapisany w EDC15 (odczyt ze sterownika silnika).

Spalanie w trasie: bajka - przy 90-110km/h ok 5L a przy wyższych prędkościach powyżej 130-180km/h ok 6-6,5L. W mieście w korkach 7.5L.

Z wyposażenia obowiązkowego to: kubełkowe fotele, grzane siedzenia i najlepiej wersję 6 biegową w połączeniu z modelem silnika AVF.

Chyba że już kupione?Piotr C. edytował(a) ten post dnia 05.04.11 o godzinie 10:01
5.04.2011, 10:01

Następna dyskusja:

Wasze opinie Audi A4 3.0 be...




Przeglądaj dyskusje w tej grupie

Setki wypowiedzi

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Pytania i odpowiedzi

Znajdź odpowiedź na swoje pytanie

Wyślij zaproszenie do