Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Witam:) A może ktoś by wyraził swój pogląd na temat kierowania sie w żywieniu indeksem glikemicznym produktów? Może to lepsze niż liczenie kalorii itp.?
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Oczywiście, że lepsze jest odżywianie wg indeksu glikemicznego produktów niż liczenie kalorii! Nadmiar produktów węglowodanowych o wysokim IG jest zamieniany na zapasy niepotrzebnego tłuszczu.Sylwia M. edytował(a) ten post dnia 25.11.08 o godzinie 21:11
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Witam:)
Aż tak kategorycznie bym nie twierdził. Uważam że zwracanie uwagi na IG jest bardzo istotne ale nie sądzę by można było powiedzieć aż tak, że osoba spożywająca 3000 kcal na niskim IG szybciej schudnie niż osoba żywiąca sie normalnie przy 1000 kcal. Tym bardziej że spożywanie żywności o niższym IG też często wiąże się z mniejszą kalorycznością bo np produkty pełnoziarniste są mniej przecież kaloryczne od wysokoprzetworzonych.
Druga sprawa jakoś mi się kłóci rozdzielność białek i węglowodanów z kierowaniem się IG. Przeważnie w dietach z uwzględnieniem IG to raczej zaleca się rozdzielność węglowodanów i tłuszczy!!!
I trzecia sprawa już dotycząca samej rozdzielności węglowodanów i białek to nie wydaje się ta zasada mieć dobrego uzasadnienia!!!
A nawet można by wręcz odwrotnie dowodzić szkodliwości rozdzielania białek i węglowodanów w posiłku.
Pozdrawiam:)
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Dla mnie jestSylwia M. edytował(a) ten post dnia 25.11.08 o godzinie 21:12
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Witam:)
O.K. To najpierw od indeksu glikemicznego:) Chyba troszkę mnie źle zrozumiałaś ja powiedziałem że indeks glikemiczny jest bardzo istotny!!! Jako dowód możesz przeczytać co pisałem o IG na forum "dieta": http://www.goldenline.pl/forum/dieta/105836/s/1#1459204
A co do kaloryczności a IG to jeśli chodzi o pojedyncze produkty to masz racje że to często nie idzie w parze ale w ogólnym bilansie dobowym to już znacznie w parze idzie bo te produkty węglowodanowe które są główniejszym źródłem energii akurat zarówno niższe IG mają w formie niżej przetworzonej (i np są z większa zawartością błonnika)
jak i wtedy mają niższą kaloryczność. Myślę tu przede wszystkim o produktach zbożowych. Owoce to akurat z punktu widzenia energetycznego tak wielkiego znaczenia nie mają.
Druga sprawa- no na dietach nisko kalorycznych schudnąć też można i często ludzie chudną nie kierując się IG.
Trzecia sprawa- zresztą o tym już pisałem na forum "dieta" związana z tym arbuzem. Otóż indeks glikemiczny nie jest miarą odpowiedzi glikemicznej jaka nastąpi po spożyciu takich samych ilości różnych produktów. W testowaniu produktu bierze się pod uwagę taką ilość produktu która będzie zawierała 50g węglowodanów i testuje się ją w porównaniu do 50g czystej glukozy. Co oznacza że jeśli produkt jest niskowęglowodanowy np ma 1% węglowodanów to testuje się go aż 0.5 kg wobec 50g glukozy. Więc zawartość tych węglowodanów jest równie istotna jak sam IG. Tak wiec dwa produkty mające IG np 50 mogą mieć to IG dla zupełnie innych ilości(gramatur) dla jednego produktu to może być 100 gram a dla innego dopiero kilogram. Miarą wpływu określonej ilości produktu nie jest sam IG ale w połączeniu z ilością węglowodanów -czyli ładunek glikemiczny o którym też pisałem!!!!!
A po za tym to oczywiście dieta oparta o indeks glikemiczny jest świetną dietą w odniesieniu do kontroli glikemii.:)Dariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 11.07.07 o godzinie 17:40
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

I jeszcze dla przykładu:
Ten arbuz ma IG rzeczywiście =72 ale zawiera 5% węglowodanów co daje ładunek glikemiczny na 1gram produktu =0.036
A owa czekolada gorzka ma IG tylko 22 ale zawiera 50% węglowodanów co daje ładunek glikemiczny na 1 gram produktu aż 0.11
wg wzoru oczywiście ŁG na 1g prod=(IG/100)x ilość węglowodanów w 1g prod.
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

No i jeszcze o tych węglowodanach i białkach. Co do tych enzymów to i tak nie jesteśmy wstanie spożywać samych węglowodanów albo samych białek. Produkty tzw węglowodanowe (np zbożowe ) i tak zawierają znaczne ilości białka. Po za tym nawet jeśli nie spożywasz węglowodanów to enzymy do ich trawienia i tak są produkowane to raczej by było można powiedzieć że ta rozłączność powoduje niewykorzystanie enzymów czyli produkowanie ich na marne przez organizm. ale to tylko takie sobie błahostki.
Istotne jest to że przy diecie rozłącznej spożywamy białko o niższej wartości odżywczej. Przy łączeniu produktów np zbożowych z mlecznymi czy mięsnymi następuje bardziej odpowiednie zbilansowanie odpowiednich ilości aminokwasów w spożywanym białku.
jeszcze należy dodać też że np znaczna ilość minerałów np pochodzących ze zbóż czy innych produktów roślinnych jest lepiej przyswajana w towarzystwie składników pochodzących np z mięsa.
Pozdrawiam:)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

I jeszcze jedna mała uwaga wracając do tematu indeksu glikemicznego.
Wybierać żywność o mniejszym IG to jak najbardziej tak ale należy raczej robić to w obrębie grup produktów- czyli jeśli owoc to lepiej ten o niższym IG niż o wyższym, jeżeli produkt zbożowy to też lepiej ten o niższym i nawet jeśli ta czekolada to też lepiej ta gorzka o niższym IG niż ta słodka o wyższym. Ale z cala pewnością nie należy podchodzić do tego w ten sposób że lepsza będzie np czekolada o niższym IG niż np owoc o niskiej zawartości węglowodanów o wyższym IG!!!
Pozdrawiam:)
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

W takim razie i ja sprecyzuję swoją wypowiedź. Mówiąc "niełączenie białek z węglowodanami" mam na myśli niełączenie białek z węglowodanami o wysokim IG (takich jak: ziemniaki). Natomiast łączę białka z węglowodanami o niskim IG (warzywa).

Ja nie trzymam się tych zasad kurczowo.

Zgadzam się w niemalże 100% z twoją ostatnią wypowiedzią. Więc nie będę komentować.

Pozdrawiam serdecznieSylwia M. edytował(a) ten post dnia 25.11.08 o godzinie 21:13
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

To ja już bym raczej radził nie łączyć tłuszczy z węglowodanami o wysokim IG.
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

To również.
Może znasz takie powiedzenie: "Jedel lubi ogórki, drugi ogrodnika córki".
Każdy sobie wybiera co mu najlepsze. Ja nie namawiam do takiego stylu życia. Wiem tylko, że on mi pasuje.

Jesteś Technologiem Żywności - masz liczby i dane w małym paluszku.
A ja mam wymierne efekty ...
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Nie twierdze, że nie masz efektów ale może nie koniecznie są one wynikiem rozdzielania węglowodanów i białek.:)
Pozdrawiam:)
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

A jeżeli są?
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Sądzę, że twoje wymierne efekty są właśnie wynikiem niższego IG posiłków i całej diety a nie rozłączności węglowodanów i białek:)
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Dariuszu,
Pisałam, że nie tyle rozdzielam, co nie łączę z węglowodanami o wysokim IG.
Masz rację w kwestii spożywania węglowodanów o niższym IG
:)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Na jedno wychodzi:)))))))))
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Zresztą względy zdrowotne miały tu decydujący wpływ :)
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Dariusz P.:
Na jedno wychodzi:)))))))))
Czyli przyznajesz mi rację o niełączeniu białek z węglowodanami i wysokim IG?
Sylwia Michałowska

Sylwia Michałowska Specjalista ds.
nieruchomości

Temat: indeks glikemiczny

Dariusz P.:
Witam:) A może ktoś by wyraził swój pogląd na temat kierowania sie w żywieniu indeksem glikemicznym produktów? Może to lepsze niż liczenie kalorii itp.?

Ja uważam że lepsze, a to jest twoja wypowiedź z początku fora. :)
Dariusz Pietrzak

Dariusz Pietrzak Specjalista Żywienia
Człowieka, Technolog
Żywności (propo...

Temat: indeks glikemiczny

Absolutnie nie przyznaję. Przecież białka praktycznie na glikemię wpływu nie mają. Tłuszcze to rozumiem bo kiedy poziom glukozy się wysoko podnosi to tłuszcze nie są spalane tylko odprowadzane jako materiał zapasowy:) Ale białka to przecież przede wszystkim budulec a nie materiał energetyczny:)

Następna dyskusja:

Indeks glikemiczny...




Wyślij zaproszenie do