Temat: jak zrobić prawdziwą włoska pizzę?

no (...) Zobacz więcej
19.11.2007, 13:05
Marcin Alien

Marcin Alien S. analityk finansowy,
instruktor
nurkowania

Temat: jak zrobić prawdziwą włoska pizzę?

zadzwonić (...) Zobacz więcej
19.11.2007, 13:49

Temat: jak zrobić prawdziwą włoska pizzę?

miałam na mysli prawsdziwą włoską pizzę-w telepizzy takiej chyba nawet nigdy nie (...) Zobacz więcej
19.11.2007, 14:11
Cyprian

Cyprian K. TOTVS TVVS,sługa
Boży.

Temat: jak zrobić prawdziwą włoska pizzę?

No coz na prawdziwa pizze Wloska sklada sie duzo elementow:)))
Najlepiej to ja zrobic we Wloszech:)))))
A na powaznie to trzy rzeczy sa potrzebne:))))
Piec Palony drewnem:))))))
Ciasto wloskie :)))
No i co najwazniejsze typowo wloskie produkty:)))
Inna pizza niz grubosci powyzej 1 cm nie moze sie (...) Zobacz więcej
19.11.2007, 14:21
Marcin

Marcin Szarata Subject Matter
Expert

Temat: jak zrobić prawdziwą włoska pizzę?

Włoskiej pizzy w polsce nie da się zrobić gdyż tutaj jest zupełnie inny klimat jak i pszenica itp:) no chyba że sprowadzi sobie ktos odpowiednie i swierze ciasto do Polski jak niżej kolega napisal, naszą pyszną mozarelle, salame itp itd i sosy pomidorowe do pizzy z włoch:) Sam robie pizze w sklepie piekarniczym gdyż tu sie tak używa i moge sie wręcz pochwalić ze nawet lepiej mi wychodzi od (...) Zobacz więcej
13.04.2008, 06:38
Aneta

Aneta G. dzikie wino, ptaki i
muzyka

Temat: jak zrobić prawdziwą włoska pizzę?

Kupic Pizza Ristorante lub przyjsc do mnie jak akurat bede robiła pizze (...) Zobacz więcej
25.04.2008, 21:15
Rafał

Rafał Kobierowski Kreatywny absolwent
z kilkuletnim
doświadczeniem
zawodow...

Temat: jak zrobić prawdziwą włoska pizzę?

Na 2 osoby potrzebujemy 250 gram mąki, bardzo istotne żeby mąka była b. drobno mielona, np włoska mąka typu "00" u nas jej odpowiednikiem może być mąka szymanowska. Zatem dalej potrzeba nam: 150gram ciepłej wody (nie gorąca) w której rozpuszczamy 15 gram drożdży (najlepiej drożdże piwne, ale zwykłe też są ok) i 5 gram soli. Rozpuszczone w wodzie drożdże wlewamy do mąki i dodajemy sól. 10 minut wyrabiania wystarczy. Ciasto nakłuć, włożyć do naczynia, przykryć i postawić w cieple na 30 minut. W tym czasie ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Przed ułożeniem ciasta, wysmarować blachę oliwy (mała łyżeczka) i obsypać niewielką ilością mąki. Jeśli chcesz pizzę miękką, rozwałkowane ciasto niech poleży kilka minut. Przepis jest na prawdziwą włoską pizzę, żadna telepizza, pizza hut itp. jej nie dorównują. Ciasto powinno być cieniutkie, bo w pizzy ważniejsze są dodatki a nie ciasto! (...) Zobacz więcej
28.01.2009, 00:49

Następna dyskusja:

muzyka włoska




Zobacz dyskusje w grupie WŁOSKI.PL

Aktualne tematy

Zobacz o czym się teraz dyskutuje

Problemy i porady

Znajdź odpowiedzi na swoje pytania

Wyślij zaproszenie do