Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Grzegorz Cynk tłumacz
przysięgły j.
niemieckiego i
angielskiego

Temat: Modlicie się za nawrócenie żydów?

Wczoraj była niedziela, więc poszedłem na mszę... I pewnie nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie nowa (chyba dość zaskakująca) inicjatywa proboszcza. Rzecz w tym, że ów proboszcz w pewnym momencie zwrócił się do wiernych słowami: "Módlmy się... aby żydzi i muzułmanie uwierzyli w jedynego Boga i jego syna Jezusa Chrystusa" (cytat z pamięci).

Ostatnio dużo mówi się o przywróceniu do łask Lefebrystów
http://tygodnik.onet.pl/32,0,20335,lefebrysci_juz_nie_...
i kontrowersjach, jakie budzi - związana z liturgią trydencką - wielkopiątkowa modlitwa o nawrócenie żydów.
http://tygodnik.onet.pl/32,0,27071,1,artykul.html
Tegoroczną Wielkanoc mamy już jednak za sobą, tym bardziej dziwi "zwykłoniedzielna" modlitwa o nawrócenie braci starszych w wierze...

Czy u Was dzieje się podobnie? A może tak już będzie/powinno być? Co o tym myślicie?Grzegorz Cynk edytował(a) ten post dnia 27.07.11 o godzinie 15:34
8.06.2009, 23:03

Paweł Jagiełło Aplikant Komorniczy

Ja nie widzę nic zdrożnego w takiej modlitwie o nawrócenie. Skoro uważamy, że to właśnie w Kościele katolickim mamy pełnię Prawdy i Objawienia, nawet powinniśmy innych do siebie zbierać. Żydów, Muzułmanów, Zielonoświątkowców, a nawet Prawosławnych.
6.09.2009, 09:39

Konrad Obszyński SMB Business
Partner, Manpower
Polska

"W swojej modlitwie mówię: Niechaj wszystkie istoty osiągną stan Buddhy poprzez buddyzm." miał powiedzieć Dalajlama (cytuje fragment tekstu, do którego odnośnik wstawił uczestnik tej grupy).

taka modlitwa jest podobam, do tej, którą Ty (Grzegorzu) usłyszałeś, a mimo to nie budzi raczej kontrowersji. myślę, że powód tkwi w tym, że Dalajlama nie wymienia wyznawców konkretnych religii - nie modli się za katolików czy Żydów.

masz sporo racji Paweł, choć według mnie w kościele powinno się mówić o nawróceniu tych, którzy nie wierzą, a nie konkretnie o nawróceniu Żydów czy prawosławnych, bo niestety dla mnie kojrzy się to z przedwojennymi kazaniami nasyconymi antysemityzmem.

skoro mam się modlić za Żydów, to warto aby także w tym momencie wymienić wszystkie inne wyznania, w jednym ciągu, a nie jedynie Żydów zaszczycić mianem niewiernych.
23.09.2009, 22:43

Konrad O.:
"W swojej modlitwie mówię: Niechaj wszystkie istoty osiągną stan Buddhy poprzez buddyzm." miał powiedzieć Dalajlama (cytuje fragment tekstu, do którego odnośnik wstawił uczestnik tej grupy).

taka modlitwa jest podobam, do tej, którą Ty (Grzegorzu) usłyszałeś, a mimo to nie budzi raczej kontrowersji. myślę, że powód tkwi w tym, że Dalajlama nie wymienia wyznawców konkretnych religii - nie modli się za katolików czy Żydów.

masz sporo racji Paweł, choć według mnie w kościele powinno się mówić o nawróceniu tych, którzy nie wierzą, a nie konkretnie o nawróceniu Żydów czy prawosławnych, bo niestety dla mnie kojrzy się to z przedwojennymi kazaniami nasyconymi antysemityzmem.

skoro mam się modlić za Żydów, to warto aby także w tym momencie wymienić wszystkie inne wyznania, w jednym ciągu, a nie jedynie Żydów zaszczycić mianem niewiernych.
No tak. Tyle, że Żydom paradoksalnie dalej do pełni Prawdy niż Prawosławnym. Paradoksalnie, bo Chrystus sam był Żydem i przyszedł wypełnić Prawo. Jednym słowem, zbudował swój Kościół na bazie judaizmu.
23.09.2009, 22:58

Grzegorz Cynk tłumacz
przysięgły j.
niemieckiego i
angielskiego

Paweł Jagiełło:
Ja nie widzę nic zdrożnego w takiej modlitwie o nawrócenie. Skoro uważamy, że to właśnie w Kościele katolickim mamy pełnię Prawdy i Objawienia, nawet powinniśmy innych do siebie zbierać. Żydów, Muzułmanów, Zielonoświątkowców, a nawet Prawosławnych.

Mam do tego zupełnie inne podejście. "Nawracanie niewiernych" to myślenie w kategoriach przedsoborowych. Myślenie posoborowe odwołuje się do wzbogacania Kościoła, także poprzez czerpanie z myśli niewiernych.

Nie mam nic przeciwko prywatnej modlitwie za nawrócenie kogokolwiek (także żydów). Wydaje mi się jednak, że publiczna modlitwa o nawrócenie żydów w naszych warunkach obudzi stare demony.

Ani katolikom, ani żydom nie jest to do niczego potrzebne. W dzisiejszej Polsce obie strony znacznie bardziej potrzebują realnego dialogu niż nawracania.

Jeśli my, Polacy, powinniśmy się o coś publicznie modlić, to o łaskę rozumu, byśmy w drugim człowieku dostrzegli bliźniego, byśmy przestali topić się nawzajem w łyżce wody, wreszcie byśmy umieli odróżnić wolność od samowoli.

Jeżeli mamy kogoś nawracać, to przede wszystkim dobrym przykładem.Grzegorz Cynk edytował(a) ten post dnia 28.09.09 o godzinie 21:05
28.09.2009, 20:47

Krzysztof Słapczyński prawnik, Kancelaria
prawna

Ale Żydzi nie są "niewiernymi".
Są przedstawicielami Narodu Wybranego przez "naszego" Boga a Stare Przymierze nie zostało odwołane.

Wobec tego nie można się modlić o nawrócenie Żydów tak samo jak o nawrócenie 60% ateistycznych Czechów. Żydzi nie wierzą w bożków plemiennych ani nie są ateistami.

Można z kolei modlić się, by Żydzi przyjęli w sercu fakt, że oczekiwany przez nich Mesjasz już przyszedł i był nim Jezus Chrystus - Syn Boży.

Mam nadzieje, że nie jest to heretycki pogląd.
Kongregacją Nauki Wiary! Nie spal mnie na stosie w razie czego.
6.10.2009, 22:59

Grzegorz Cynk tłumacz
przysięgły j.
niemieckiego i
angielskiego

Generalnie to sprawa dość skomplikowana i jest z nią pewien kłopot...

Z punktu widzenia chrześcijaństwa żydzi są niewiernymi, bo nie wierzą w Chrystusa (tu w pełni zgadzam się z Pawłem). Równocześnie - jak piszesz - mamy z żydami wspólne, starotestamentalne korzenie. Z tego powodu na przykład Watykan oficjalnie nie prowadzi misji w Izraelu.

Dochodzi do tego kwestia zaszłości historycznych (żydzi oskarżają Kościół o przyczynienie się do Holocaustu). Wreszcie mamy Sobór Watykański II, który w sensowny sposób wyraźnie złagodził podejście Kościoła do kwestii nawracania.

Wygląda to na mały węzeł gordyjski. A jeśli tak jest, to - jak uczy historia - nie warto go "rozsupływać", tylko po prostu trzeba wziąć i "rozciąć". Dlatego myślę, że nie ma sensu wdawać się w szczegóły, analizować na ile żydzi są wierni a na ile nie, w jakim stopniu powinniśmy ich nawracać, a na ile nie. Rozciąć to - w naszych warunkach - znaczy: znaleźć wspólny "punkt podparcia" i nawiązać realny dialog, który obu stronom może tylko wyjść na zdrowie.
7.10.2009, 01:13

konto usunięte

Nie w religiach w których nie ma Boga Jahwe.

On powiedział i stało się. Słowo wcielone.
17.10.2009, 03:28

Nie, za nawrócenie siebie i pseudo-chrześcijan, którzy takimi poglądami przeczą hasłom głoszonym przez Jana Pawła II a mówiącym o ekumenizmie i tolerancji do innych religii. Myślę, że takimi kazaniami kościół wbija sobie gola do bramki. Atakowanie innych religii jest faux pas.
16.11.2009, 23:58

Krzysztof Słapczyński prawnik, Kancelaria
prawna

O ciekawym rozwoju podobnej sytuacji w USA informuje najnowsza Więź. Dokument biskupów USA z czerwca, w którym przemycano myśl, że w dialogu międzyreligijnym należy sugerować drugiej stronie apostazję, został zmieniony w październiku. (poprawiona Nota na temat niejednoznaczności w "Refleksjach o przymierzu i misji" została skomentowana w Oświadczeniu o zasadach dialogi katolicko-żydowskiego).

Biskupi amerykańscy napisali: Dialog żydowsko-katolicki nigdy nie był i nigdy nie będzie wykorzystywany przez Kościół katolicki jako narzędzie prozelityzmu ani też zamierzony jako zamaskowane wezwanie do chrztu.

Sądzę, że warte przywołania są też bardziej ogólne słowa przewodniczącego Papieskiej Rady ds. Dialogu Międzyreligijnego:
Celem dialogu nie jest czynienie buddystów czy muzułmanów chrześcijanami.. W dialogu chrześcijanie i inni są zaproszeni do pogłębiania swego religijnego zaangażowania, do odpowiedzi we wzrastającej szczerości na Boże powołanie i łaskawe samoudzielanie się Boga.
i przewodniczącego Papieskiej Komisji ds. Kontaktów Religijnych z Judaizmem:
misja, w ścisłym sensie, nie może być używana w odniesieniu do Żydów, którzy wierzą w prawdziwego i jednego Boga. Dlatego nie istnieje żadna katolicka organizacji misyjna dla Żydów.
(cytaty również za Więzią)

Oczywiście pewnie znajdą się wypowiedzi przeciwne innych ważnych hierarchów Kościoła. :)
13.12.2009, 15:06

Słuchajcie. No mimo wszystko. Jest taka deklaracja apostolska JP2 o tym, że tylko u nas jest pełnia Wiary i Objawienia. Koniec kropka. Inni - mają część Prawdy, jasne. Żydzi nawet sporo w porównaniu do buddystów, też jasne. Więc chcemy by oni wyznawali całą Prawdę a nie jej kawałek. Jasne, w dzisiejszych czasach - trzeba doceniać każdą formę religijności, bo wszelką religijność się zwalcza i wyśmiewa.
18.12.2009, 19:20

Jarosław Baranik Fotograf,
Fotoedytor, CTSeven,
freelance

Nie, nie modlę się o nawrócenie Żydów czy Muzułmanów. Uważam, że mamy różne imiona na Tego samego Boga. A pozostałe różnice są do zaakceptowania...
3.01.2010, 22:55

Jarosław Baranik:
Nie, nie modlę się o nawrócenie Żydów czy Muzułmanów. Uważam, że mamy różne imiona na Tego samego Boga. A pozostałe różnice są do zaakceptowania...
A co ze stanowiskiem naszego Kościoła, że tylko u nas jest pełnia Prawy i Objawienia?
4.01.2010, 10:06

Fotoedytor, CTSeven,
freelance

Paweł Jagiełło:
Jarosław Baranik:
A co ze stanowiskiem naszego Kościoła, że tylko u nas jest pełnia Prawy i Objawienia?

To prawda że kościól katolicki zawarł twierdzenie, że pełnia Prawdy i Objawienia jest wyłącznie w Chrystusie, bo tak to interpretuje Deklaracja Dominus Iesus. Mowi też, że należy ją głosić innym wyznawcom ale równocześnie mówi, że tą Prawdę można odnależć w innych religiach. A chociaż, wg twierdzenia naszego kościoła, jest ona niepełna to nie stoi w żaden sposób w sprzeczności. Wiadome jest też, że katolicy i tak nie sa w stanie pojąć całości naszej Prawdy. W zwiazku z tym, co ma na celu nawoływanie "wiernych" do wstawiennictwa za Żydów czy Muzułmanów? Wg mnie jedynie powodowanie antagonizmow na bazie "my lepsi, wy gorsi".
Jak długo zarowno Chrzescijanie, Muzułmanie jak i wyznawcy Judaizmu maja więź z Bogiem dzieki Prawdom i Objawieniom zawartym w ich religiach nie potrafie znaleźć żadnego argumentu na te roszczeniowe apele skierowane to niedzielnych wyznawców...
4.01.2010, 23:02

Oczywiście, to prawda, że Prawdę można odnaleźć też w innych religiach. Problem jednak w tym, że nie całą. I tylko jeśli o to chodzi, jest jakiśtam problem. Oczywiście, Kościół katolicki unika takich wezwań modlitewnych bo przyjmuje postawę koncyliacyjną. Ale to nie zmienia faktu, o którym piszę wyżej.

BTW, modlenie się za innych nie jest uznawaniem ich za gorszych. Modlimy się przecież za wiele grup społecznych, od hierarchów po studentów. Jaki więc problem?
5.01.2010, 11:48

Paweł Jagiełło:
Oczywiście, to prawda, że Prawdę można odnaleźć też w innych religiach. Problem jednak w tym, że nie całą. I tylko jeśli o to chodzi, jest jakiśtam problem. Oczywiście, Kościół katolicki unika takich wezwań modlitewnych bo przyjmuje postawę koncyliacyjną. Ale to nie zmienia faktu, o którym piszę wyżej.

BTW, modlenie się za innych nie jest uznawaniem ich za gorszych. Modlimy się przecież za wiele grup społecznych, od hierarchów po studentów. Jaki więc problem?

zależy od intencji modlitwy
jezeli modlimy sie o nawrócenie Żydów czy Muzułmanów, to pokazujemy im, ze tylko nasza religia jest wlasciwa i jedyna i wywolujemy tym samym ich bunt(a powinnismy byc swiadkami Miłosci, nie tak?)
jezeli modle sie za moją kolezankę Muzułmankę - za jej zdrowie albo zdrowie członka jej rodziny albo ona modli sie za moje zdrowie, to tu problemu nie ma

nie szukajmy dodatkowych treści tam, gdzie ich nie ma
nie wolno nam zapomniec o zdrowym rozsądku

co jest wazniejsze w naszej religii: udowadnianie innym poprzez hasła i deklaracje, ze jest jedyną i własciwą czy skupianie sie na pomocy innym i szerzenie milosci, przyjazni, braterstwa?
7.01.2010, 23:39

Magdalena Serwach:
Paweł Jagiełło:

zależy od intencji modlitwy
jezeli modlimy sie o nawrócenie Żydów czy Muzułmanów, to pokazujemy im, ze tylko nasza religia jest wlasciwa i jedyna i wywolujemy tym samym ich bunt(a powinnismy byc swiadkami Miłosci, nie tak?)
jezeli modle sie za moją kolezankę Muzułmankę - za jej zdrowie albo zdrowie członka jej rodziny albo ona modli sie za moje zdrowie, to tu problemu nie ma

nie szukajmy dodatkowych treści tam, gdzie ich nie ma
nie wolno nam zapomniec o zdrowym rozsądku

co jest wazniejsze w naszej religii: udowadnianie innym poprzez hasła i deklaracje, ze jest jedyną i własciwą czy skupianie sie na pomocy innym i szerzenie milosci, przyjazni, braterstwa?
Oczywiście, masz rację. Ale moim zdaniem modlitwa za innych o odkrycie pełni Prawdy nie jest czymś niewłaściwym. To chyba lepiej by znali Ją w całości a nie tylko w części?

Nie jestem za tym, by odżegnywać ich od czci wiary. Ważne, że są osobami religijnymi i wierzą w jednego Boga. Okej. Ale jest też druga strona medalu. Moim zdaniem, nawet tak na poziomie trochę ludzkim, istnieje spora różnica jakościowa między wiarą buddystów, którzy wierzą w "kosmiczną energię", a katolicyzmem, który opiera się o osobowy kontakt z Bogiem.
8.01.2010, 00:12

Fotoedytor, CTSeven,
freelance

Myśle, że troche odbiegamy już od pytania zawartego w poście. Zaraz zaczniemy żąglawać światłymi argumentami o wyższościa jednej religi nad druga i używać niezrozumiałych słow ;) A chyba nie o to tu chodzi. Chodzi raczej o intencje ksiedza głoszącego takie kazanie i sposób w jakie ono może być odebrane przez parafian.
Przysłowiowy "Kowalski" w Polsce nigdy nie widział na własne oczy Muzułmanina nie mowiąc już o dialogu z takowym egzotykiem co to każdy wie "..przecie muzułamny to taliby som..." A na widok kobiety w burce zapewne sięgnąłby po wode święconą.
Jakie więc magą być nastroje i stosunek ludzi do takiego wezwania na kazaniu?
Zastanawia mnie też sformułowanie "..aby żydzi i muzułmanie uwierzyli w jedynego Boga .." hmm

Dobrej nocy..
Ale mróz za oknem wrrr..Jarosław Baranik edytował(a) ten post dnia 08.01.10 o godzinie 04:22
8.01.2010, 04:12

Anna T. lepiej być sobą
niż być kimś

Grzegorz Cynk:
Jeżeli mamy kogoś nawracać, to przede wszystkim dobrym przykładem.

Dodałabym: jeśli mamy kogoś nawracać, to zacznijmy od siebie.
24.01.2010, 15:14

Kacha W. Wymyślam i
znajduję takich,
którzy to
realizują

.
19.10.2010, 10:46

Wyślij zaproszenie do