Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Stanisław Nawrot sprzedawca, polmotex

Temat: Rwa kulszowa - utajenie czy pełne wyleczenie?

Panie Macieju ten incydent zdarzył mi się w tak dużym stopniu 3 razy w odstępach mniej więcej rocznych i wizyta u tego samego terapeuty dawała rezultat pozytywny, wcześniej sam próbowałem się gimnastykować zgodnie z literaturą lub poradą lekarza, ale to nie dawało odpowiedniego rezultatu,
więc myślę , że to nie samonaprawienie.

Pani Mario jeżeli ta dyskusja wnosi coś dobrego ( a na pewno tak jest i jestem o tym przekonany)to jestem jak najbardziej za, tym bardziej ,że mam już 52 lata
i będę częściej potrzebował pomocy fachowca od zdrowia (niekoniecznie z wykształceniem akademickim, a o niektórych akademikach nie chciał bym wręcz pamiętać).

Pozdrawiam Stanisław
22.11.2010, 21:03

Tomasz B. fizjoterapeuta,
certyfikowany
terapeuta manualny;
filolog...

stanisław nawrot:
A może pomyślicie najpierw o człowieku, który jest chory i obolały a póżniej będziecie się sprzeczać o wykształcenie i pieniądze.
Szanowny Panie Stanisławie, codziennie myślimy o naszych pacjentach. To nasza praca i życiowa pasja. Nie czujemy się jednak w żaden sposób odpowiedzialni za to, że kogoś coś tam boli. Jak orzekła kiedyś Amerykańska Komisja Zdrowia - za 90% chorób winny jest sam pacjent. Jeśli nas coś boli, to nie mamy żalu do całego świata, że nie wstrzymuje na ten czas oddechu. Jako fizjoterapeuci nie zajmujemy się okazywaniem współczucia czy litowaniem się nad czyimś problemem zdrowotnym. Tym zajmują się kapelani szpitalni. My zajmujemy się konkretną, fachową pomocą medyczną.
kręgarstwo ale zgadzam się z tym, że umiejętności powinny być weryfikowane choćby na poziomie cechu rzemiosł
Ale zęby leczy Pan u lekarza stomatologa czy może w jakimś warsztacie? Oczywiście, jak najbardziej popieram w tym wypadku brak Pańskiej konsekwencji w postulowaniu liberalnego pluralizmu prowadzenia usług leczniczych.

Jeśli o chodzi skuteczność działań kręgarskich, to bardzo trudno cokolwiek tu sensownego uogólniać. Ma Pan takie, a nie inne doświadczenia. Cieszę się, że Panu akurat takie wyczyny pomogły. Mówię to naprawdę szczerze, bo kręgarze nigdy nie byli, nie są i nigdy nie będą dla mnie jakąkolwiek konkurencją. Niestety, nie wszyscy mieli tyle szczęścia, co Pan.

Niestety, nie prowadzi się w Polsce badań, choćby ankietowych (przynajmniej ja o takowych nie słyszałem) na temat skali zjawiska kręgarstwa w Polsce. Ba! Nawet - jak wspomniałem - trudno podsumowywać, bo nie ma żadnych standardów. Bo niby kto to taki "kręgarz"? (nie mam na myśli fachmajstera od kopania studni) Ktoś kto wywiesza sobie szyld? Wśród kręgarzy są zarówno lekarze bez odpowiednich szkoleń, pielęgniarki i masażyści, jak i spawacze, stolarze czy górnicy węgla kamiennego. Nie jest to więc jakaś jednorodna grupa, natomiast "dyplomy" jakimi się czasem posługują powinny być dołączane do akt przeciwko organizatorom takich idiotycznych "kursów".

Zresztą, nie inaczej jest z terapeutami manualnymi. Ja wiem, kto to taki fizjoterapeuta albo lekarz: to ktoś, kto skończył taką a taką uczelnię, miał tyle a tyle godzin standaryzowanych zajęć teoretycznych i praktycznych. A kto to taki "terapeuta manualny" to już żadnej pewności mieć nie mogę. Może to być ktoś po kilku latach szkolenia w różnych metodach terapii z 20-letnim doświadczeniem, ale równie dobrze może to być fizjoterapeuta po zaledwie dwóch dniach kursu Ackermanna lub Mulligana, którego na dodatek będziemy pierwszym pacjentem, a on sam kurs ukończył dwa lata temu (a do tego czasu zastępował na pół etatu koleżankę na fizykoterapii i pracował jako ratownik na basenie).

Wszystko to sprawia, że niezbędna w naszym kraju staje się regulacja (niekoniecznie na poziomie ustawodawczym), kto to taki "terapeuta manualny".

Niezależnie od tego, wszystkimi osobami pałającymi się kręgarstwem, jak i osobami szkolącymi w takich usługach, powinien zająć się prokurator. Niestety obowiązek ochrony życia i zdrowia obywateli, jaki nałożony jest na państwo, to w naszym kraju jedynie pusty slogan. I stąd praktyczna bezkarność kręgarzy.

Do czasu, gdy znów coś się komuś stanie, gdy jakiś "dyplomowany kręgarz" idiota znów będzie chciał wcisnąć i ustawić "przesuniętą w kręgosłupie" zmianę nowotworową, jak to miało niedawno miejsce na Śląsku...

Pozdrawiam:
Tomasz Borowski

PS: Napisałem "idiota" nie bez powodu, bo trzeba naprawdę być skończonym idiotą, by uważać, że można komukolwiek "wcisnąć wystający dysk". A takie brednie słyszy się przecież powszechnie z ust "dyplomowanych kręgarzy".

Polecam również lekturę artykułu:
http://www.fizjopedia.pl/dlapacjentow/artykul_o_kregar...Tomasz B. edytował(a) ten post dnia 26.11.10 o godzinie 13:09
26.11.2010, 11:55

Panie Tomaszu życząc komuś wizyty prokuratora walczy Pan mieczem, a ja Panu tej wizyty nie życzę, a pomyłki zdarzają się wszystkim , akademikom również
i mogę ich przytoczyć znacznie więcej( znam szpital od potrzewki).
"Jak orzekła kiedyś Amerykańska Komisja Zdrowia - za 90% chorób winny jest sam pacjent"- ja już do nich należę( dlatego szukam fachowców a nie "dyplomiarzy" w stylu profesor, doktor, dyplomowany... itd.itd.i może mam szczęście a może wiem gdzie szukać)a Pan niebawem.
A jeżeli chodzi o stomatologa( wśród nich też są lepsi i gorsi mimo tego samego wykształcenia) to Państwo nie daje mi innego wyboru a Pan jest zaciekłym zwolennikiem takiej opcji( ja już przeżyłem taki okres w dziejach naszego kraju gdzie tylko jedna opcja była jedynie słuszna, a kto był przeciw potrafił zniknąć bez śladu i cieszę się, że dzisiaj mam możliwość wyboru czy pójść do naturoterapeuty czy do np dermatologa i chciałbym zachować to prawo), natomiast kręgarstwo powinno znaleźć się jako przedmiot na studiach medycznych (już w czasie I wojny światowej niemieccy lekarze potrafili to robić) i problem , który tak Pan gloryfikuje stałby się bezprzedmiotowy.
"Jako fizjoterapeuci nie zajmujemy się okazywaniem współczucia"- może czytał Pan najnowsze badania psychologów?

pozdrawiam

Stanisław Nawrot
6.12.2010, 19:40

Maciej Okoń Bene Curatur
fizjoterapeuta

Dla zainteresowanych - w popularnej (ale mam nadzieję, że nieopiniotwórczej) gazecie - artykuł w grudniowej Claudii :D. W dziale zdrowie - kontrowersje o "chiropraktyce" w polskim wydaniu. Chodź trudno mi powiedziecie co autor chciał osiągnąć :). Bo zestawił fachowe i konkretne wypowiedzi lekarzy z ewidentna reklamą pewnego "specjalisty technik manualnych". Na końcu zakładka - terapia manualna w szpitalach i przychodniach napisana bez rzeczywistej wiedzy.Maciej Okoń edytował(a) ten post dnia 06.12.10 o godzinie 22:35
6.12.2010, 22:33

certyfikowany
terapeuta manualny;
filolog...

stanisław nawrot:
Panie Tomaszu życząc komuś wizyty prokuratora walczy Pan mieczem, a ja Panu tej wizyty nie życzę, a pomyłki zdarzają się wszystkim , akademikom również
i mogę ich przytoczyć znacznie więcej( znam szpital od potrzewki).
"Jak orzekła kiedyś Amerykańska Komisja Zdrowia - za 90% chorób winny jest sam pacjent"- ja już do nich należę( dlatego szukam fachowców a nie "dyplomiarzy" w stylu profesor, doktor, dyplomowany... itd.itd.i może mam szczęście a może wiem gdzie szukać)a Pan niebawem.
A jeżeli chodzi o stomatologa( wśród nich też są lepsi i gorsi mimo tego samego wykształcenia) to Państwo nie daje mi innego wyboru a Pan jest zaciekłym zwolennikiem takiej opcji( ja już przeżyłem taki okres w dziejach naszego kraju gdzie tylko jedna opcja była jedynie słuszna, a kto był przeciw potrafił zniknąć bez śladu i cieszę się, że dzisiaj mam możliwość wyboru czy pójść do naturoterapeuty czy do np dermatologa i chciałbym zachować to prawo), natomiast kręgarstwo powinno znaleźć się jako przedmiot na studiach medycznych (już w czasie I wojny światowej niemieccy lekarze potrafili to robić) i problem , który tak Pan gloryfikuje stałby się bezprzedmiotowy.
"Jako fizjoterapeuci nie zajmujemy się okazywaniem współczucia"- może czytał Pan najnowsze badania psychologów?

Szanowny Panie Stanisławie, uprzejmie proszę o wybaczenie, że nie odniosę się do Pana postu w sposób należycie godny Pana Osoby, ale - mimo moich najlepszych chęci - nie udało mi się uchwycić meritum kwestii, które Pan porusza :(Tomasz B. edytował(a) ten post dnia 06.12.10 o godzinie 23:22
6.12.2010, 22:34

certyfikowany
terapeuta manualny;
filolog...

Maciej Okoń:
Dla zainteresowanych - w popularnej (ale mam nadzieję, że nieopiniotwórczej) gazecie
Za to "target" takiego periodyku... Ten ma dopiero możliwości przekazywania dalej przeczytanych treści ;)
6.12.2010, 23:28

Panie Tomaszu moja wypowiedź jest faktycznie jak pigułka, mógł Pan tego nie zrozumieć.
życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku Panu jak i wszystkim , którzy się tu wypowiadają.

pozdrawiam Stanisław Nawrot
10.12.2010, 17:45

Piotr Szczotka Bodyworker, dypl.
masażysta, promocja
zdrowia, itd:)

1. Zależy kto i pod jakim kątem prowadzi badania, statystykę i co chce ugrać.
2. Co do "targetów" i popularnych pism, nie sztuką jest pisać językiem naukowym w specjalistycznych magazynach, ale uniwersalnym językiem dla laików. Mniemam ze tzw "target" to pacjent, w języku wolnorynkowym klient.
3. Wzdryga mnie jak widzę odsuwanie na bok w terapii znaczenia aspektów psychologicznych lub psychosomatycznych, a jednocześnie korzystanie z socjotechnik i marketingu w promocji zabiegów.
4. Co do bólu w szerokim zakresie polecam "Ból - podręcznik dla terapeutów" - pod redakcją Jenny Strong".
Od metod manualnych, poprzez farmację, psychologie a nawet kulturowe postrzeganie bólu. Warto różnicować, a dać sobie spokój z wartościowaniem.

Pozdrawiam Piotr
13.12.2010, 13:35

Panie Piotrze całkowicie zgadzam się z pana wypowiedzią

pozdrawiam Stanisław
13.12.2010, 21:16

Maciej Czaplicki Fryzjer,
XXXXXXXXXXXX

Zwracam się do Państwa ponieważ widzę że wypowiadają się tutaj raczej fachowcy w tym temacie. Mam problemy z rwą kulszową jakies 10 lat, mam 27 i naprawde próbowałem już prawie wszystkiego od szpitali i neurologów na różnych "czarodziejach" skończywszy. najdłuższyy okres bólu jaki miałem był jakies 8 lat temu i trwał 1,5 roku później nastapiła przerwa na 2 lata, obecnie nawroty mam jakoś co 2 miesiące, udaje mi się je zatrzymać dzięki akupunktórze, jednak jeżeli spóźnię się z zabiegiem to 1,5 miesiąca męczarni mam jak w banku, mam bardzo ostre napady,takie samo natężenie bólu utrzymuje sie od początku do ostatniego dnia leczenia, nie mogę wtedy w ogóle funkcjonować (pisząc w ogóle mam na myśli dosłowne znaczenie). Mam pytanie czy jako fryzjer i nauczyciel przedmiotów praktycznych w tej dziedzinie powinienem zrezygnować z wykonywania zawodu?
16.08.2011, 11:22

Mirosław Musielak fizjoterapeuta z
zamiłowania :)

rezygnować może niekoniecznie ale może bardziej zadbać o ergonomie. Warto byłoby wybrać się do terapeuty, który przeanalizowałby Twoje nawyki postawy w domu, w pracy i inne aktywności. Można wtedy znaleźć sposób by zmniejszyć przeciążenia którym ulega Twój kręgosłup, podczas codziennych czynności.
22.08.2011, 08:59

Wyślij zaproszenie do