- 1
- 2
- Następna »
Beata C. :)
Temat: "W Polsce nie ma homofobii"
"W Polsce nie ma homofobii" - rzekł nasz kochający koty premier.Co Wy na to? Czasem mam wrażenie, że mamy dwie Polski, a może chodziło o Wolskę o której jeden z dwóch Kaczych śpiewał?
W tej Polsce,w której ja żyję jest homofobia, ksenofobia, nienawiść do inności wszelkiej wylewa się na ulice.
W której Polsce Wy żyjecie?
Witam,na co dzień żyję w Polsce, w której prawie nie ma homofobii (może nikt nie ma na to czasu i po prostu o tym nie myśli), a jedynym jej przejawem jest agresja słowna (rzekomo "żartobliwa"). Szczerze mówiąc wśród moich znajomych i osób, z którymi mam kontakt w pracy nie znalazłem nikogo kto zadeklarował negatywny stosunek do homoseksualistów (wszak wśród nich są również i homoseksualiści).
Ale gdy włączę tv to mam wrażenie, że wszystkich dopadła jakaś histeria i homoseksualizm jest tematem nr 1.
Patrząc na problem szerzej, to dochodzę do wniosku, że przed naszym społeczeństwem wciąż daleka droga. Tyczy się to nie tylko stosunku do homo, ale wszystkich "innych", "odmiennych".
Michał Kowalewski:
Witam,
na co dzień żyję w Polsce, w której prawie nie ma homofobii (może nikt nie ma na to czasu i po prostu o tym nie myśli), a jedynym jej przejawem jest agresja słowna (rzekomo "żartobliwa"). Szczerze mówiąc wśród moich znajomych i osób, z którymi mam kontakt w pracy nie znalazłem nikogo kto zadeklarował negatywny stosunek do homoseksualistów (wszak wśród nich są również i homoseksualiści).
Ale gdy włączę tv to mam wrażenie, że wszystkich dopadła jakaś histeria i homoseksualizm jest tematem nr 1.
Patrząc na problem szerzej, to dochodzę do wniosku, że przed naszym społeczeństwem wciąż daleka droga. Tyczy się to nie tylko stosunku do homo, ale wszystkich "innych", "odmiennych".
Z deklaracjami bywa różnie. Każdy jest tolerancyjny i "gay friendly" dopóki gej nie pojawi się w promieniu 5 metrów.
Ktoś mówi, że toleruje i rozumie, a za chwile pyta "kto w waszym związku jest kobietą, a kto mężczyzną?". No i najczęstszy rodzaj tolerancji pt. "ale" -
"Toleruję gejów, ALE nie zostawiłbym dziecka swojego z gejem na 15 minut"
"Akceptuję ich ALE niech siedzą w domach i się nie pokazują"
Beata C.:
Z deklaracjami bywa różnie. Każdy jest tolerancyjny i "gay friendly" dopóki gej nie pojawi się w promieniu 5 metrów.
Ktoś mówi, że toleruje i rozumie, a za chwile pyta "kto w waszym związku jest kobietą, a kto mężczyzną?". No i najczęstszy rodzaj tolerancji pt. "ale" -
"Toleruję gejów, ALE nie zostawiłbym dziecka swojego z gejem na 15 minut"
"Akceptuję ich ALE niech siedzą w domach i się nie pokazują"
Zgadzam się. Niestety takie podejście jest dość często spotykane.
Chyba trzeba to traktować jako mniejsze zło (przynajmniej na razie), w porównaniu z poglądami LPR, MW itp.
Marcin
W.
otwarty na dalszy
rozwój- szukam
ciekawej pracy
Pełna zgoda z Beatą. Też mam wrażenie, że żyje w jakichś dwóch Polskach. Dookoła siebie mam przyjaciół dla których po prostu nie istnieje "problem" orientacji seksualnej, bo to jest po prostu sztuczny problem. I tak powinno być. Natomiast w pracy co chwile spotykam się z "dowcipami", które swoją "zabawność" opierają jedynie na żartach z homoseksualizmu. I według mnie to najbardziej boli... takie poczucie, ze przeciez to normalne, wszyscy sobie zartuja z gejow/lesbijek, to przeciez takie "normalne", to taki wdzieczny temat do żartów...I to co Beato napisałaś, że "ja to do gejów nic nie mam, ale najlepiej żeby taki mi w drogę nie wchodził". Czyż to nie jest typowe zachowanie ogromnej części naszego społeczeństwa?
Tomik
T.
Marketing/Communicat
ions/Content&Communi
ty, trener
wewnęt...
To o czym piszesz Beato to tzw. tolerancja rozlaczna:) toleruje, ale....!!:)- bardzo pospolita wsrod wyksztalciuchow itd...homofobia to naprawde bardzo zlozone zjawisko- wystepuje w roznych formach - od tych najbardziej widocznych- agresja fizyczna slowna po bardziej "wyszukane"- zakamuflowane formy ekspresji jak np niewinne (!) opowiadanie dowcipow, zakladanie ze ktos jest heteroseksualny, pytajac np czy masz dziewczyne zamiastczy jestes z kims zwiazany/a?!?
albo ulubione pytanie o to :kto jest kobieta a kto mezczyzna w zwiazku?:!!!!lub gej jest ok gdy nie mowi o tym(glosno?)- czyli dont ask dont tell...brrrrrr- disgusting!
Marcin
W.
otwarty na dalszy
rozwój- szukam
ciekawej pracy
Tomik Tybora:
albo ulubione pytanie o to :kto jest kobieta a kto mezczyzna w zwiazku?:!!!!
o tak, to jest strasznie powszechne i strasznie wkurzajace!!
Marta
Niewczas
BRE Bank SA;
Multibank
a może problem polega na tym ,że nasza władza jest homofobbityczna w związku z powyższym uważa się ,że SPOŁECZEŃSTWO ma przypadłośc homofobii?
Tomik Tybora:
albo ulubione pytanie o to :kto jest kobieta a kto mezczyzna w zwiazku?:!!!!lub gej jest ok gdy nie mowi o tym(glosno?)- czyli dont ask dont tell...brrrrrr- disgusting!
A odpowiadać najlepiej jest pytaniem - "A w Pani małżeństwie kto jest kobietą? Pani czy mąż? :)
Polska to kraj homofobiczny i ksenofobiczny, którego społeczeństwo, w miażdżącej większości, jest absolutnie nietolerancyjne wobec wszystkiego co różni się od tzw. "opcji standard"- począwszy od koloru włosów, poprzez kolor skóry, sposób ubierania, a skończywszy na orientacji seksualnej, z której ostatnio uczyniono temat przewodni "odnowy moralnej" jaką prowadzi grupa zacofanych i obłudnych pseudopolityków.Zasada "don't ask, don"t tell" w Polsce przybrała zniekształconą formę, ponieważ zamiast traktować związki jednopłciowe po prostu jak jeden z rodzajów związków/małżeństw, stała się ona synonimem niezauważania problemu dyskryminacji i "tolerancji" polegającej na udawaniu, że się nie widzi drugiego człowieka takim jaki jest naprawdę.
I ciekawa jestem kiedy to się skończy. Politycy mówią o liczeniu gejów i lesbijek, oficjalnie mówią o "zboczeńcach" "pederastach" (raczej nie ma to pozytywnego wydźwięku) a tępy lud tubylczy uważa, że tak właśnie jest, że oni mają rację. LPR walczy o niewpuszczanie "homoseksualnej propagandy" do szkół.Propagowanie homoseksualizmu to w ogóle moje ulubione słowa :) Lubię propagować posiadanie długich włosów i niebieskich oczu. Propaguję też wracanie ze sklepu z foliówkami oraz słuchanie muzyki w autobusie. Propaguję wiele rzeczy, każdy coś propaguje, nawet ten idealny, biały, katolicki Polak.
Nie wiem o co ta cała wojna. Nie rozumiem tej obłudy - z jednej strony o zakazach "propagandy homoseksualnej", a potem te ciecie mówią, że w Polsce nie ma homofobii.
Daniel
F.
starszy programista,
Netzindianer sp. z
o. o.
Jako ciekawostka, na miejscu:http://www.goldenline.pl/forum/polityka/99753
W co drugim poscie folklor mylenia pojec takich jak "homofobia", "homoseksualizm", "pedofilia", "propaganda", itd... ;)
Marcin
Kusy
Specjalista, Biuro
Rzecznika Praw
Obywatelskich
w Polsce homofobia byla jest i bedzie. daltego ze my Polacy zbyt gleboko ingerujemy w sprawy prywatne innych i wicaz niestety wiekszosc z nas ma zakorzenione chrzescijanskie wartosci, ktore z chcrzescijanstwem nie maja nic wspolnego a z "ciemnogrodem",,,Temat: "W Polsce nie ma homofobii"
Ja podpisuję się rękami i nogami pod tekstem Żurawieckiego "O tym, którego nie ma", on pisze, że temat homoseksualizmu i homofobii na zachodzie został przerobiony w latach 60. a u nas to jest nadal temat tabu.Ciekawe tylko czy Polsce wystarczy 40 lat na dojście do tego jak jest na Zochodzie dzisiaj, bo czasami wydaje mi się że i sto lat to za mało...Agata Jeruszka edytował(a) ten post dnia 13.07.07 o godzinie 09:43
Beata C.:Tja, a tekst "Ja nie mam nic przeciwko, ale niech się nie afiszują" to mi bokiem wychodzi...
Tomik Tybora:
A odpowiadać najlepiej jest pytaniem - "A w Pani małżeństwie kto jest kobietą? Pani czy mąż? :)
Tolerancja na zasadzie "rób to w domu po kryjomu"Agata Jeruszka edytował(a) ten post dnia 13.07.07 o godzinie 09:47
Marcin
Kusy
Specjalista, Biuro
Rzecznika Praw
Obywatelskich
dokladnie tak, tolerancja pod warunkiem nie jest tolerancja..... gleboko wierze ze mlodziez za 40 lat bedzie tak samo zdziwona gdy bedzie slyszec o dzisjeszej homofobii jak obecnie sami dziwimy gdy sluchamy o niewolnictwie afroamerykanow nei tak znowu dawno u USA
Marcin Kusy:Mam taką nadzieję:) Jednak faktem pozostaje że przyszło nam żyć w środowisku które związki homoseksualne postrzega się jedynie przez pryzmat seksu. ( tak na marginesie, zapraszam na mojego bloga http://lesroisdumonde.blox.pl/html gdzie ostatni wpis jest bardzo a propos )
dokladnie tak, tolerancja pod warunkiem nie jest tolerancja...
.. gleboko wierze ze mlodziez za 40 lat bedzie tak samo zdziwona gdy bedzie slyszec o dzisjeszej homofobii jak obecnie sami dziwimy gdy sluchamy o niewolnictwie afroamerykanow nei tak znowu dawno u USA
Marcin
Kusy
Specjalista, Biuro
Rzecznika Praw
Obywatelskich
I wcale sie nie dziwie ze jestesmy tak postrzegani skoro sami sobie robimy taka opinie... bo tak przeciez jest ze o sex i zdrady w naszym srodowisku latwiej niz w heteroseksualnymTemat: "W Polsce nie ma homofobii"
Marcin Kusy:Wiesz... nie sądzę. Tak samo jak wśród hetero są ludzie, którzy nie gardzą przygodnym seksem tak i wśród homoseksualistów tacy istnieją, ale nie sądzę aby to zależało od orientacji, moim zdaniem to zależy od człowieka.
I wcale sie nie dziwie ze jestesmy tak postrzegani skoro sami sobie robimy taka opinie... bo tak przeciez jest ze o sex i zdrady w naszym srodowisku latwiej niz w heteroseksualnym
Beata C.:Hej...wiesz, może mi się wydaje a może nie, ale czy my się nie poznałyśmy w Chorzowie? Wydaje mi się że mamy wspólną znajomą.
"W Polsce nie ma homofobii" - rzekł nasz kochający koty premier.
Co Wy na to? Czasem mam wrażenie, że mamy dwie Polski, a może chodziło o Wolskę o której jeden z dwóch Kaczych śpiewał?
W tej Polsce,w której ja żyję jest homofobia, ksenofobia, nienawiść do inności wszelkiej wylewa się na ulice.
W której Polsce Wy żyjecie?