Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Michał Ksiądzyna menedżer
przedsiębiorca
marketingowiec

Temat: Najpopularniejsze w Polsce blogi

Które blogi są najpopularniejsze w Polsce? Jaką mają oglądalność?
21.05.2009, 12:55

Marek W. Consulting i
optymalizacja: IT i
procesy logistyczne.

kominek.blox.pl

chwali się, że miał jednego dnia 30 tysiecy wizyt (28uu)
21.05.2009, 20:48

Mirek Połyniak skuteczny
e-marketing, blog
ninja

Michale

w blogach, tak jak w Web2.0 nie chodzi o 'oglądalność' tylko o 'zaangażowanie' Jak mierzyć kampanie Web2.0

i chyba nie do pobicia będzie blog 'tepsy' http://blog.tp.pl/

są tam posty o takiej ilości komentarzy jak prawie 600Mirek Połyniak edytował(a) ten post dnia 21.05.09 o godzinie 21:29
21.05.2009, 21:05

Marek Orszulka SEO, SEM, AdWords

To nie widziałeś zaangażowania komentatorów kominka i ilości komentarzy :)
21.05.2009, 21:23

konto usunięte

Marek Orszulka:
To nie widziałeś zaangażowania komentatorów kominka i ilości komentarzy :)

potwierdzam. 1000 komentarzy nie jest problemem
40cztery
21.05.2009, 22:07

Robert Drózd WebAudit / Świat
Czytników

Michał Ksiądzyna:
Które blogi są najpopularniejsze w Polsce? Jaką mają oglądalność?

Oglądalności nie znam, ale strzelam w:
- blogi polityczne na onecie, doskonale promowane z różnych stron głównych
- blog mbanku, do którego wielu klientów zachodzi po wylogowaniu się
21.05.2009, 22:11

Marzena J. przyszły psycholog
:)

http://psychiatranarodu.blog.onet.pl/

właśnie czytam, jak na początkującego bloga ma bardzo dużo wejść

inny poczytny blog (interesuje mnie psychologia więc czytam)
http://psychopasja.blog.onet.pl/ komentarzy nie ma zbyt wielu, ale wejść jest sporo bo prawie 800 000 więc jednak jest poczytny.

sama kiedyś prowadziłam bloga (może ktoś pamięta "MaJa i zgraja" na Onecie, ale już zakończyłam pisanie)

:)
23.07.2010, 12:33

konto usunięte

antyweb, mediafun, blogi z blomedii, blogi poświęcone apple ;0
23.07.2010, 15:22

Monika M. http://czytanki-przy
tulanki.blogspot.com
/

ja myślę, że ten sobie świetnie radzi i każda kobieta zna tę stronę; na FB ma przeszło 5700 fanów
http://mojewypieki.blox.pl/htmlMonika M. edytował(a) ten post dnia 10.08.10 o godzinie 09:22
10.08.2010, 09:22

Szczepan Zajdel Student, Uniwersytet
Opolski

Z tego co wiem to blog Janusza Korwina - Mikke jest bardzo popularny.
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/
10.08.2010, 11:53

Łukasz Samorodny Front-End
designer&developer

JKM ma oglądalność w granicach 10mln rocznie. Przebija nawet kominka :)
25.08.2010, 00:50

Elżbieta P. badania rynku

http://syntetos.pl/Sciezki_internautow_BLOGI.pdf
Świeży raport z listą rankingową blogów według miesięcznej liczby czytelników. Kominek nie jest na pierwszym miejscu. Niestety nie udało się zweryfikować statystyk blogów Palikota i Korwina, które pretendują do zajęcia dwóch pierwszych miejsc.
30.08.2010, 17:56

przedsiębiorca
marketingowiec

Elżbieta P.:
http://syntetos.pl/Sciezki_internautow_BLOGI.pdf
Świeży raport z listą rankingową blogów według miesięcznej liczby czytelników. Kominek nie jest na pierwszym miejscu. Niestety nie udało się zweryfikować statystyk blogów Palikota i Korwina, które pretendują do zajęcia dwóch pierwszych miejsc.
Możesz podzielić się sposobem dobierania blogów do listy? Bo ja znam kilka, których na liście nie ma, a spokojnie znalazłyby się wysoko na liście.
30.08.2010, 21:42

Michał Ksiądzyna:
Możesz podzielić się sposobem dobierania blogów do listy? Bo ja znam kilka, których na liście nie ma, a spokojnie znalazłyby się wysoko na liście.
Mogę :-). Twój też był brany pod uwagę ;-), ale dla Ad Plannera masz za małą liczbę czytelników.

Podstawę listy stworzyliśmy po wygenerowaniu w Ad Plannerze zestawienia 250 stron z kategorii blogi (o największej liczbie użytkowników). Na liście były blogi i platformy blogowe oraz trochę "śmieci" - stron, które raczej przypadkiem znalazły się na liście, bo z blogami nie mają nic wspólnego.
Listę uzupełniliśmy blogami, które w zestawieniu Ad Plannera się nie znalazły, a mają wystarczającą liczbę czytelników (każdy dodatkowy blog był osobno sprawdzany w Ad Plannerze). W ten sposób dodaliśmy kilkanaście blogów, w tym blogi z salon24, blog Roberta Gwiazdowskiego czy Antyweb.
Niestety nie byliśmy w stanie zidentyfikować wszystkich brakujących blogów o dużej liczbie czytelników. Dlatego w raporcie zaapelowaliśmy do blogerów o przesyłanie swoich blogów do weryfikacji - w kolejnej edycji mam nadzieję lista blogów będzie pełniejsza.

Edit: jeszcze jedno - ja też miałam wrażenie, że mnóstwo blogów brakuje. Wydawało mi się, że mają wystarczająco wielu czytelników. Po sprawdzeniu okazało się, że jednak ta liczba czytelników nie przekracza kilku tysięcy miesięcznie (a tylko dla takich Ad Planner pokazuje statystyki). Do listy udało się dodać średnio jeden na 15 sprawdzanych dodatkowo blogów.Elżbieta P. edytował(a) ten post dnia 31.08.10 o godzinie 08:41
31.08.2010, 08:32

przedsiębiorca
marketingowiec

Elżbieta P.:

Edit: jeszcze jedno - ja też miałam wrażenie, że mnóstwo blogów brakuje. Wydawało mi się, że mają wystarczająco wielu czytelników. Po sprawdzeniu okazało się, że jednak ta liczba czytelników nie przekracza kilku tysięcy miesięcznie (a tylko dla takich Ad Planner pokazuje statystyki). Do listy udało się dodać średnio jeden na 15 sprawdzanych dodatkowo blogów.Elżbieta P. edytował(a) ten post dnia 31.08.10 o godzinie 08:41
Faktycznie Ad Planner nie pokazuje danych chociażby dla mojego bloga - i nie chodzi o małą liczbę czytelników, bo ta się waha między 15 000 - 40 000/mies. (dane z Google Analytics).

Znam blogi, które mają lepszą oglądalność i też ich nie ma w zestawieniu (i to nie jeden, czy dwa, ale raczej kilkanaście). Myśleliście nad zmianą sposobu porównywania chociażby na ranking alexy, albo przesyłanie statystyk przez bloggerów?
31.08.2010, 09:17

Znam blogi, które mają lepszą oglądalność i też ich nie ma w zestawieniu (i to nie jeden, czy dwa, ale raczej kilkanaście). Myśleliście nad zmianą sposobu porównywania chociażby na ranking alexy, albo przesyłanie statystyk przez bloggerów?

Statystyki z google Analytics zapewne będziemy brać pod uwagę. Musimy tylko wcześniej sprawdzić, czy liczba użytkowników z Analitycsa jest taka sama jak ta w Ad Plannerze. Ad Planner podaje dwie liczby - Unique visitors (cookies) i Unique Visitors (users). Pierwsza jest dużo wyższa (ponad dwa razy) od drugiej - my bierzemy pod uwagę tę drugą (niższą). Natomiast w Analytics jest tylko jedna liczba "bezwzględna liczba niepowtarzalnych użytkowników" co być może odpowiada wartościom które bierzemy pod uwagę z Ad Plannera, ale możliwe że jest to wyższa liczba z Ad Plannera.

Alexa nie wchodzi w grę, bo to już kompletnie inny system zliczający. Wyniki muszą być porównywalne, dlatego wyłącznie "googlowskie" dane będziemy brać pod uwagę.Elżbieta P. edytował(a) ten post dnia 31.08.10 o godzinie 09:56
31.08.2010, 09:49

Pierwsze porównania Ad Plannera i Analyticsa pokazuje, że Ad Planner podaje niższe (i to czasem kilkukrotnie niższe) dane dotyczące liczby użytkowników. Zapewne stosuje inną metodę zliczania.

W związku z tym będziemy brać pod uwag wyłącznie blogi, dla których Ad Planner podaje dane (zgłoszenia blogerów będą za każdym razem sprawdzane w Ad Plannerze).
31.08.2010, 10:43

Rafał Krawczyk dyrektor kreatywny,
grafik

Jęą, "specjaliści" robią raporty. ;]
3.09.2010, 00:01

Tomasz Tomaszewski flight controller,
RS

Pamiętam z rozmowy z Mariuszem Gąsiewskim z Googla, że dane z AdPlanera pochodzą w dużej części też z Analitycsa. Dodając stronę do GA można wybrać czy Google ma prawo korzystać ze statystyk naszej strony, czy też nie. Można to sprawdzić w "Edycji" dla danej strony.

Z tego co mówił Mariusz, jeżeli zgadzamy się na wykorzystanie tych danych, to w AdPlanerze powinny być zbliżone wyniki do GA.Tomasz Tomaszewski edytował(a) ten post dnia 13.09.10 o godzinie 22:00
13.09.2010, 21:59

konto usunięte

a nie wystarczy, że blog po prostu jest dobry ???
jak na przykład ten : http://blogczekolady.blogspot.com
blog dopiero startuje !!! I ma apetyt na więcej czytelników ;-)
piszcie swoje opinie
20.10.2010, 10:48

Wyślij zaproszenie do