Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jolanta I. New challenge is
coming soon.

Temat: Utrudnienia na A4

Jolanta I.:
Nie wiem jak dzisiaj ale w nocy z soboty na niedzielę jadąc od strony KRK do KTW za przewężeniem przy zjeździe z S1 w Mysłowicach było jeszcze jedno zwężenie aż do zjazdu do K-c.

Zwężenie jest nadal, do K-c 1 pas a do Krk 2 pasy, zatem w piątek tam będzie sajgon.
No cóż, muszę się przeprosić z Roździeńskiego na powrocie:D
14.09.2011, 17:14

Rafal D. Byle pod prad bo z
pradem plyna g...
smieci...a przy
okaz...

podobno naprawa nawierzchni miala trwac 3 dni ... w strone Gliwic w miare spokojnie najlepiej jechac boczna droga tak jak na witosa az do Batorego tam koncza remont mozna spokojnie wjechac na A4
14.09.2011, 22:31

Mariusz Kowalski programista Remedy
ARS, systemy baz
danych

wczoraj jak wracałem koło 23 był już puszczony ruch do Krakowa normalnie. W stronę Katowic jeszcze było zwężenie ale coś tam demontowali. Może jechał ktoś dzisiaj?
15.09.2011, 09:20

coming soon.

Jolanta I.:
Zwężenie jest nadal, do K-c 1 pas a do Krk 2 pasy, zatem w piątek tam będzie sajgon.

Zwężenia od Mysłowic w kierunku Katowic już nie ma.
19.09.2011, 20:47

coming soon.

"Zwężenia i ograniczenie prędkości czeka na kierowców na autostradzie A4 w Gliwicach w miejscu powstającego punktu poboru opłat. Jest też dobra wiadomość. Za przejazd zapłacimy kilka miesięcy później niż planowano.

Na 310 km autostrady trwa budowa placu poboru opłat. Zanim jednak kierowcy zapłacą tu za przejazd, muszą liczyć się ze sporymi utrudnieniami. W ubiegły piątek Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych wprowadziła na wysokości Gliwic tymczasową organizację ruchu. Jest szansa, że utrudnienia znikną jeszcze przed świętami. - W rejonie budowanego PPO "Żernica" ruch odbywa się zewnętrznymi pasami. Wprowadziliśmy ograniczenie prędkości do 40 km/h. Zmienna organizacja będzie obowiązywać do czasu zakończenia wszystkich robót - mówi Dorota Marzyńska, rzecznik prasowy katowickiego oddziału GDDKiA.

Za przejazd autostradą A4 w kierunku Wrocławia zapłacimy w drugim kwartale 2012 roku. To dobra wiadomość dla kierowców, bowiem autostrada będzie darmowa kilka miesięcy dłużej. Bramki do poboru opłat miały być gotowe do 24 grudnia. Odpowiedzialne za ich budowę konsorcjum firm Egis i Strabag ma duże zaległości. GDDKiA wielokrotnie ponaglała i napominała wykonawców, że na budowie jest za mało ludzi i sprzętu. Ci zadeklarowali, że bramki będą gotowe dopiero w marcu. Wiadomo, że wobec firm wyciągnięte zostaną konsekwencje finansowe. Nawet gdy budowa stacji do poboru opłat wreszcie się zakończy, kierowcy i tak nie od razu zaczną płacić. Potrzebne będzie jeszcze około dwóch miesięcy na testy urządzeń, odbiory techniczne i wprowadzenie firmy Kapsch, która będzie operatorem systemu poboru opłat. Te na A4 zaczną obowiązywać dopiero w maju lub czerwcu.

Według zatwierdzonego już projektu przejazd samochodem osobowym będzie kosztował 10 gr za kilometr. System będzie bardzo szczelny. Bramki staną na wszystkich zjazdach, tak żeby kierowcy płacili dokładnie za przejechany dystans.

Łukasz Wspaniały, Gazeta.pl Gliwice"

http://gliwice.gazeta.pl/gazetagliwice/1,95519,1084191...
20.12.2011, 18:21

coming soon.

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Jakąś godzinę temu w Piasku na S1 droga w kierunku Katowic w całości zablokowana przez poskładanego TIR'a...
2.01.2012, 13:35

coming soon.

"Egipskie ciemności spowijają A4 na odcinku od węzła Murckowska do węzła Francuska. Jadący z Bielska, Sosnowca i Krakowa kierowcy na węźle Murckowska wjeżdżają w strefę mroku. Choć co kilkadziesiąt metrów stoją latarnie, żadna się nie świeci. Łatwo tam o wypadek, szczególnie jeśli ktoś stanie na pasie awaryjnym lub rozjeździe. Tak było we wtorek w nocy, kiedy na poboczu przez kilkadziesiąt minut parkował tir.

- Latarnie nie palą się z powodu uszkodzenia transformatora. Z tego co wiem awaria powinna zostać usunięta do końca tygodnia - mówi Dorota Marzyńska-Kotas, rzecznik katowickiego oddziału GDDKiA. Za węzłem Francuska palą się już wszystkie latarnie."

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,72739,11151949,Au...
16.02.2012, 19:57

coming soon.

Może nie tyle utrudnienia ale chyba nadejszła ta wielkompomna chwila i niestety od 1 czerwca A4 do Wro będzie płatna:

"Chodzi o odcinek autostrady między Katowicami i Wrocławiem. Obecnie trwają prace nad montażem systemu informatycznego odpowiadającego za pobieranie myta, ale wiadomo już kiedy się zakończą. - Data rozpoczęcia poboru opłat to 1 czerwca - mówi Urszula Nelken, rzeczniczka GDDKiA.

Wciąż nie wiadomo jaka będzie wysokość opłat. Ministerstwo Transportu rozważa na razie wprowadzenie stawki 20 gr lub 10 gr za kilometr."

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,11193760,Od...
21.02.2012, 18:49

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Kiedy A4 między Katowicami a Krakowem - na płatnym odcinku, nie była w remoncie?

Na autostradzie A4 z powodu remontu wiaduktu zwężono ruch do jednego pasa w każdą stronę. - W związku z tym kierowcy mogą przestać płacić za przejazd - uważa mecenas Mariusz Fras, który jako pierwszy kierowca wygrał proces z zarządcą autostrady.

Zwężenie znajduje się tuż za zjazdem na Chrzanów i Trzebinię. Przez prawie kilometr kierowcy poruszają się tam po jednym pasie w każdą stronę. Powodem jest remont przebiegającego nad autostradą wiaduktu.

- To będzie utrudnienie długotrwałe, bo roboty potrwają osiem miesięcy - mówi Rafał Czechowski, rzecznik prasowy Stalexport Autostrada Małopolska, która zarządza A4.

Procesować się o 8 (od 1.03 9 Zł) zeta nie zamierzam... ale już nawet ci, co prawka i auta nie mają, śmieją się że nie pamiętają gdy A4 nie była w remoncie :D

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11242654,Dl...
27.02.2012, 12:30

coming soon.

Damian P.:
Procesować się o 8 (od 1.03 9 Zł) zeta nie zamierzam... ale

Tyle tylko, że to nie jest proces o 8zł, to jest proces o ZASADĘ, o odrobinę normalności w tym chorym kraju.
28.02.2012, 19:52

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Jolanta I.:

Tyle tylko, że to nie jest proces o 8zł, to jest proces o ZASADĘ, o odrobinę normalności w tym chorym kraju.

Jak kogoś stać na - ile on się procesował, dwa lata? To niech walczy o zasady. Ja takim patriotą już nie jestem... ja dla zasady mogę wybrać alternatywę. Ten koleś jest prawnikiem, ja nim nie jestem. Mnie szkoda kasy - z całym krajem trzeba by się było procesować: o ciągłe zaniedbania, o likwidowane połączenia kolejowe, dziurawe drogi, ch***owo robione remonty, etc.

Już widzę, jak przeciętny Kowalski porywa się na Stalexport.Damian P. edytował(a) ten post dnia 28.02.12 o godzinie 20:03
28.02.2012, 20:02

coming soon.

Damian P.:
Jolanta I.:

Jak kogoś stać na - ile on się procesował, dwa lata? To niech walczy o zasady. Ja takim patriotą już nie jestem... ja dla zasady mogę wybrać alternatywę. Ten koleś jest prawnikiem, ja nim nie jestem. Mnie szkoda kasy - z całym krajem trzeba by się było procesować: o ciągłe zaniedbania, o likwidowane połączenia kolejowe, dziurawe drogi, ch***owo robione remonty, etc.

Już widzę, jak przeciętny Kowalski porywa się na Stalexport.

Damian, motocykliści też protestowali, nie bez powodu, prawda?

Nie ma się co dziwić, że jest jak jest, skoro najbardziej zainteresowani mają to w nosie.
Potrafimy jako naród tylko marudzić i narzekać, bo tak jest najłatwiej.
Ile firm codziennie korzysta z tego odcinak A4, czy to taki problem żeby się ci przedsiębiorcy skrzyknęli i poszli do sądu? Mnie to ryba, jeżdżę tamtędy raz na rok.
28.02.2012, 20:11

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Jeździsz tam raz do roku a chcesz się procesować... interesujące. Motocykliści - wskórali coś...? Sprawa A4 i A1 w kwestii bezpłatnych przejazdów - nasi lokalni politycy coś zrobili? Przykład: Borys Budka chciał przesunięcia bramek - szkoda, że one już są wybudowane...

Wracając do meritum: skoro nie skrzyknęli się, nie złożyli pozwu zbiorowego - może nie widzą sensu? Gra nie warta świeczki? Sprawa jest beznadziejna na starcie, Stalexport może się z "reklamacji" wywijać odpowiedzią, że eksploatowane drogi zwyczajnie się zużywają i wymagają napraw. Bywa, c'est la vie...

Ja nie narzekam. Ten kraj jest jak dziecko z zespołem Downa - kochać trzeba ale nie wolno za dużo wymagać. Przestaję się tym powoli przejmować - rozczarowałem się, że ci których wybrałem nie mają na nic wpływu więc moje próby wpłynięcia na cokolwiek w tym śmiesznym kraju, raczej spełzną na niczym. Oczywiście - obywatele naszego kraju wolą protestować np. w sprawie ACTA czy też bezensownie jeździć po autostradzie i tankować za śmieszne kwoty...
28.02.2012, 20:22

coming soon.

Damian P.:
Jeździsz tam raz do roku a chcesz się procesować...

Nigdzie nic takiego nie napisałam:P
interesujące. Motocykliści - wskórali coś...? Sprawa A4 i A1 w kwestii bezpłatnych przejazdów - nasi lokalni politycy coś zrobili? Przykład: Borys Budka chciał przesunięcia bramek - szkoda, że one już są wybudowane...

No jak się obudził za późno to czemu tu się dziwić?

Wracając do meritum: skoro nie skrzyknęli się, nie złożyli pozwu zbiorowego - może nie widzą sensu? Gra nie warta świeczki? Sprawa jest beznadziejna na starcie, Stalexport może się z "reklamacji" wywijać odpowiedzią, że eksploatowane drogi zwyczajnie się zużywają i wymagają napraw. Bywa, c'est la

Skoro tak to po co u licha ten medialny szum? Kolejny temat zastępczy?
28.02.2012, 20:24

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Jolanta I.:
Nigdzie nic takiego nie napisałam:P

Ty charakterna jesteś i Twoje słowa o walce o zasady odbieram właśnie tak :P

No jak się obudził za późno to czemu tu się dziwić?

Sprawdzenie, ile interpelacji złożyli nasi posłowie z regionu, nie zajmuje więcej. Zanim trafiłem na blog tuudi.net, sam pogrzebałem - posłowie nie odpisują, na Orce ch.... łodem wieje bo przecież nie ma żadnej interpelacji. W tym kraju każdy ładuje nas w kakao, bez smarowania.
Skoro tak to po co u licha ten medialny szum? Kolejny temat zastępczy?

Znajdź mi artykuły w tym samym tonie pisane np. w Rzeczpospolitej, Forbes, Newsweeku. Dużo, tanio, kiepsco - piszą, owszem. Ale nie poprzez szukanie "taniej" sensacji. Przykład? Ludzie jarają się ACTA ale o tym, że NIK będzie miał takie uprawnienia, jakich do tej pory żadna służba w tym kraju nie miała, nikogo już nie obchodzi. Ciągle tego nie widzisz? Co mi po tym, że jeden prawnik wygrał ze Stalexportem skoro oni jak i GDDKiA nic sobie z tego nie robią. Mam mieć więcej problemów? Za 8 zł? Nie warto.
28.02.2012, 20:46

Tomasz W. dyrektor handlowy;
od wyzwania do
wyzwania; otwarty na
no...

podwyzke opłat Kraków-Katowice traktuje jako utrudnienie ;-)
http://www.motofakty.pl/artykul/od_marca_2012_wyzsze_o...
29.02.2012, 11:08

coming soon.

Tomasz W.:
podwyzke opłat Kraków-Katowice traktuje jako utrudnienie ;-)

9 post od góry na tej stronie:PPPP
29.02.2012, 11:38

coming soon.

Korek na wysokości Mysłowic w kierunku na Krk.
8.03.2012, 16:58

Wyślij zaproszenie do