Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jolanta I. New challenge is
coming soon.

Temat: Utrudnienia na A4

"Szykują się korki na A4 w Katowicach

W sobotę zamknięty zostanie fragment autostrady A4 w rejonie Doliny Trzech Stawów. Będzie źle, a nawet bardzo źle. Jedyne, co nam pozostaje, to pocieszać się, że to ostatni etap związany z budową nowego węzła Murckowska. Węzeł zostanie oddany do użytku we wrześniu.
Na pierwszy ogień pójdzie północna jezdnia A4 (w stronę Wrocławia), od ulicy Trzy Stawy do węzła Francuska. Ponad dwa kilometry autostrady na wysokości osiedla Paderewskiego, zostaną całkowicie wyłączone z ruchu. Czekają nas spore korki, bo A4 biegnąca przez Katowice jest najruchliwszą drogą w Polsce. Codziennie przejeżdża nią 102 tys. samochodów.

Podczas remontu, auta zostaną skierowane na drugą jezdnię, gdzie będą wytyczone po dwa pasy ruchu w każdym kierunku. Po trzech tygodniach, gdy zakończy się remont jezdni w stronę Wrocławia, zamknięta zostanie z kolei południowa jezdnia w stronę Krakowa (wtedy też zamknięty zostanie wjazd na autostradę z ul. Ofiar Katynia w rejonie stacji benzynowej i hotelu). Wymiana nawierzchni potrwa tam kolejne trzy tygodnie."

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6609144,Szyku...

Czy zjazd z Murckowskiej na Górnośląską tym nowym łukiem będzie otwarty czy też zamknięty?
15.05.2009, 11:33

konto usunięte

Jolanta I.:
"Szykują się korki na A4 w Katowicach"

I dobrze... co to tylko ja mam w korasie stać na tych betonowych g*** ? :P
15.05.2009, 11:35

coming soon.

Paweł G.:
Jolanta I.:
"Szykują się korki na A4 w Katowicach"

I dobrze... co to tylko ja mam w korasie stać na tych betonowych g*** ? :P

A ja tam się wcale nie martwię, pociesza mnie myśl, że już wkrótce ten odcinek drogi będzie super hiper:P
15.05.2009, 11:43

Maciej P. zgrany.wordpress.com

Ja już rok temu zrezygnowałem z jazdy tzw. autostradą. Na początku maja zaryzykowałem i wpakowałem się w ogromny korek przed Jaworznem. Od tej pory znów nią nie jeżdżę, nie warto.
15.05.2009, 11:46

Ewa G. "Pożyteczna praca
jest zawsze cicha i
niezauważalna."
Lew...

Maciej Przerwa:
Ja już rok temu zrezygnowałem z jazdy tzw. autostradą. Na początku maja zaryzykowałem i wpakowałem się w ogromny korek przed Jaworznem. Od tej pory znów nią nie jeżdżę, nie warto.

Czasem warto ;)
15.05.2009, 11:49

coming soon.

Maciej Przerwa:

Faktycznie ten odcinek nie jest najszczęśliwszy.
Ja mam do wyboru dwie drogi albo wyskakuję z Zagórza na S1 i potem już A4, albo jadę DK94 i zjazdem z Murckowskiej, czasem jak jest korek na rozjeździe za Ikeą to zjeżdżam na Warszawską.
15.05.2009, 12:04

Ewa G.:
Maciej Przerwa:

Czasem warto ;)

Mówisz? Ja jakoś zawsze mam pecha :(
15.05.2009, 19:41

coming soon.

"W czwartek nawet dziesięciokrotnie w ciągu dnia drogowcy wstrzymają ruch w kierunku Katowic na autostradzie A-4 w okolicach przebudowywanego gliwickiego węzła "Sośnica". Przerwy mają trwać maksymalnie po dziesięć minut.
W tym czasie nad autostradą montowane będą stalowe belki - część konstrukcji nowobudowanej autostrady A-1, która będzie przebiegać nad istniejącą A-4. Docelowo węzeł, gdzie skrzyżują się dwie autostrady, będzie trzypoziomowy. Utrudnienia związane są z budową najwyższego poziomu, na którym powstaje A-1.

Podobne utrudnienia drogowcy przewidują w przyszłym tygodniu, we wtorek 14 lipca i być może także w środę 15 lipca. Wówczas na ok. 10 minut wstrzymywany będzie ruch nie tylko w kierunku Katowic, ale także w kierunku Wrocławia."

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6802358...
9.07.2009, 11:03

coming soon.

W tym tygodniu kolejne utrudnienia w okolicy węzła Sośnica:

"Od poniedziałku do czwartku dziesięciokrotnie w ciągu dnia drogowcy wstrzymają ruch na autostradzie A-4 w okolicach przebudowywanego gliwickiego węzła "Sośnica". Przerwy mają trwać maksymalnie po kilkanaście minut.
Jak poinformowała rzeczniczka katowickiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, Dorota Marzyńska, w poniedziałek i środę utrudnienia będą dotyczyć jezdni prowadzącej w kierunku Wrocławia, a we wtorek i czwartek - w kierunku Krakowa.

W tym czasie nad autostradą demontowane będą elementy rusztowania nowego wiaduktu. Ruch będzie wstrzymywany na kilkanaście minut, a następnie wznawiany na ok. 50 minut, aż do jego upłynnienia, czyli do momentu, kiedy przejadą wszystkie oczekujące samochody i zniknie jakikolwiek zator."

http://wiadomosci.onet.pl/2699,2015175,slaskie_szykuja...
26.07.2009, 16:42

coming soon.

Przebudowa węzła mikołowskiego:

"Drogowcy rozpoczęli przebudowę tzw. węzła mikołowskiego w Katowicach. Prace remontowe mają potrwać dwa dni. To niestety oznacza poważne problemy, bo to jeden z najważniejszych węzłów drogowych na Śląsku."

http://www.rmf.fm/fakty/?id=161702
13.09.2009, 17:18

A4 jest w ogóle pomyłką od kilku dni. Przejeżdżałam nią codziennie i nie dość, że w stronę Krakowa przy zwężeniach jest tylko jeden pas, to do tego w Mysłowicach w piątek był wypadek gratis.
MASAKRA. Polecam drogę przez Olkusz, też zatłoczona ale przynajmniej się jedzie, a nie stoi w kilkukilometrowych korkach, jak ma to miejsce na A4.
13.09.2009, 18:43

coming soon.

Wszystko zależy w jakim kierunku jedziemy tą A4:), owszem w kierunku Krakowa jest to wyrób autostradopodobny, dobrze, że na Wrocław wygląda to zupełnie inaczej.
13.09.2009, 19:03

Witam,

utrudnienia dla dojeżdżających z Jaworzna i Mysłowic.

Z Jaworzna praktycznie o każdej porze nie warto zjeżdżać na S1 a potem A4 - zamknięto zjazd, objazd jest czasochłonny i korkogenny.

Jakby tego było mało, jadąc przez Mysłowice, na drodze 79 po wyjeździe z tych ostatnich i wjeździe do Katowic w remoncie jest jeden pas ruchu, czyli przewężenie i korki.

Coś strona wschodnia Katowic nie ma szczęścia do dojazdów :(

PS. Na marginesie, warstwa asfaltu była już w niedziele zerwana na tym pasie, aczkolwiek nie było to nijak oznaczone, pas nie był wyjęty z ruchu. Moje zawieszenie mocno odczuło bezmyślność drogowców :(
16.09.2009, 10:38

coming soon.

Kolejne utrudnienia przy budowanym węźle Sośnica:

"Kolejne zmiany w organizacji ruchu na autostradzie A4 przy budowanym węźle "Sośnica" w Gliwicach zapowiada Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad.
Od 19 do 22 października zamknięta zostanie nitka autostrady z Katowic do Wrocławia; ruch będzie się w tym czasie odbywał drugą jezdnią z zachowaniem jednego pasa ruchu w każdym kierunku.

Natomiast od 22 do 26 października zamknięta zostanie nitka autostrady Wrocław-Katowice. W tym okresie ruch zostanie poprowadzony drugą jezdnią; kierowcy będą jeździć jednym pasem w obu kierunkach.
Utrudnienia w pobliżu węzła "Sośnica" - gdzie w ciągu doby przejeżdża co najmniej 30 tys. samochodów - nie są jedynymi, jakie napotykają kierowcy na śląskim odcinku A4. Do 30 listopada na wysokości Rudy Śląskiej zamknięty pozostanie trzykilometrowy odcinek jezdni A4 w kierunku Wrocławia. Między węzłami "Wirek" i "Batory" ruch od 21 września odbywa się drugą jezdnią, z zachowaniem dwóch pasów ruchu w każdym kierunku."

http://moto.onet.pl/1580425,1,kolejne-zmiany-w-ruchu-n...Jolanta I. edytował(a) ten post dnia 16.10.09 o godzinie 10:33
16.10.2009, 10:33

Wojtek P. Przedstawiciel
Farmaceutyczny

Ja pierd..e

A tak sie cieszylem, ze juz zadnych korkow nie ma :/

W pn i wt musze jechac do Kedzierzyna i Strzelec Op. Trzeba bedzie jechac 88.
16.10.2009, 14:36

coming soon.

Utrudnienia na nitce do Krk i Ktw:
"Do jednej jezdni zwężony zostanie w nocy z niedzieli na poniedziałek ponad trzykilometrowy odcinek autostrady A4 na wysokości Rudy Śląskiej. Utrudnienia związane będą z remontem wadliwego wiaduktu.

Jak poinformowała Helena Brożek z katowickiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, na odcinku 3150 metrów między węzłami Wirek i Batory zamknięta zostanie jezdnia autostrady w kierunku Katowic i Krakowa."

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,7660267,Utr...
14.03.2010, 21:40

O, dzięki za info :)
14.03.2010, 22:57

Hania M. Księgowa z
zamiłowania i
zawodu ;-)

Odkopuję temat.
Orientuje się ktoś z was co będzie robione na A4 na wysokości Mc Donald's i PWC w stronę Gliwic /stoją już znaki póki co skreślone o zwężeniu pasa do zjazdu do Centrum przed Policją a za Mc Donald'sem/ oraz w stronę Krakowa (też znaki o zwężeniu ale pasa lewego, tak jakby robili nowe ściany wyciszające/
11.04.2010, 12:29

coming soon.

"Od poniedziałku do końca maja utrudniony będzie przejazd autostradą A4 w okolicach węzła "Sośnica" w Gliwicach, gdzie krzyżują się autostrady A4 i A1. W tym czasie prowadzone będą prace wykończeniowe na oddanym już do użytku węźle.

Cały ruch w kierunku Opola i Wrocławia będzie odbywać się jezdnią wzdłuż autostrady A4, z zachowaniem dwóch pasów ruchu. Natomiast ruch w kierunku Katowic i Krakowa będzie prowadzony zasadniczą jezdnią autostrady, ale tylko jednym pasem ruchu. Następnie ruch będzie przekierowany na przeciwległą jezdnię.
"

http://motoryzacja.interia.pl/raport/autostrady/budowa...
26.04.2010, 12:45

Grzegorz Skiera pozycjonowanie,
marketing w
wyszukiwarkach
silence.pl

a wczoraj był korek na A4 od zjazdu z Mikołowskiej do Kochłowic. Podobno na zwężeniu w kochłowicach zepsuł się TIR.

A na bocznej nitce obok A4 było pustawo. W okolicach os. Witosa stała policja i zatrzymywała tych za szybko jeżdżących. Brawo! :)
30.04.2010, 10:55

Wyślij zaproszenie do