- 1
- 2
- Następna »
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Temat: 7 grzechów głównych Social Media Marketingu
David Griner strateg ds. social media dla firmy Luckie & Company sformułował 7 grzechów głównych Social Media Marketingu w swoim ostatnim wpisie na blogu:1. Lust: Loving your customers is great, but take it slow.
2. Gluttony: Don’t bite off more than you can chew.
3. Greed: It’s hard to shake hands while you’re reaching for someone’s wallet.
4. Sloth: Always avoid the temptation to “set it and forget it.”
5. Wrath: There are a lot of people out there itching for a punch in the nose, but you’re not the one to give it to them.
6. Envy: Don’t be dissuaded by other people “doing it better than you.”
7. Pride: Stay humble, rock star.
Moim faworytem jest grzech nr 3.
Agnieszka Górecka PR, marketing
Oj bolesna prawda :) Jednak apropos portfela to najnowszy trend w social media tzn. mikroblogi uważa się za niedochodowe przedsięwzięcia (patrz twitter), a co rusz mamy do czynienia z nowym serwisem (ostatnio Spinacz.pl). I o co tu chodzi?
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Agnieszka Górecka:
Oj bolesna prawda :) Jednak apropos portfela to najnowszy trend w social media tzn. mikroblogi uważa się za niedochodowe przedsięwzięcia (patrz twitter), a co rusz mamy do czynienia z nowym serwisem (ostatnio Spinacz.pl). I o co tu chodzi?
Niedochodowe? Na pewno niedochodowe dla twórców takiej platformy. Same marki na tym zyskują (lub tracą), bo to kolejny darmowy kanał komunikacyjny.
Twórcy Twittera nie próbują nawet monetyzować serwisu, więc jak mają zarabiać. W tej chwili ich cel to zdobycie największego udziału w rynku. To samo robi Facebook, który też nie zarabia w odróżnieniu od Myspace (ten zarabia więcej niż Facebook kosztem zacofania technologicznego i dbania o potrzeby społeczności).
Polskie serwisy powstają jak grzyby po deszczu, bo wiemy, że koncept sprawdził się w innych krajach, a u nas nadal słabiutko pod względem ilości użytkowników.Jest duże rozdrobnienie. Twitter/Blip idą łeb w łeb. Spinacz ma bazę użytkowników w postaci Fotki, Śledzik - NK. Czas pokaże, kto wygra. Ja obstawiam, że Twitter;)
Proponuję dodać 8 grzech "Nadawanie dziwnych nazw serwisom".
Mateusz Krogulec:Apropos śledzika? ;)
Proponuję dodać 8 grzech "Nadawanie dziwnych nazw serwisom".
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Jeśli mówimy o grzechach marketerów/firm/PRowców to mam dziewiąty:Coolness - We want our brand to be on Twitter, because it is cool. Doesn't matter we are a brand that is selling building material.
Ilona
Grzywinska
Konsultant PR i
Social
Media/Fulbright
Scholar
Skąd taka informacja, że fb nie zarabia? a reklama kontekstowa? pozdrawiam:)
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Ilona Grzywinska:
Skąd taka informacja, że fb nie zarabia?
Nie znam dokładnie bilansu w Facebooku, nie jestem ich księgowym, ale można stwierdzić patrząc na to z zewnątrz, że celem Facebooka w tej chwili nie jest jeszcze monetyzacja. To jest cel na za 2 może więcej lat.
Przy ogromnych kosztach, jakie ponosi Facebook wpływy z reklamy są stosunkowo niewielkie. Dla porównania Myspace, który jest mniejszym serwisem społecznościowym, z dużo mniejszą ilością aktywnych użytkowników i średnią ilością czasu przebywania na witrynie zarabia 2 razy więcej od FB. Trend jest oczywiście taki, że Facebook w końcu przeskoczy Myspace, ale jak już pisałem wcześniej, Zuckerberg widzi monetyzację serwisów społecznościowych również poza reklamą displayową, a do tego potrzebuje dużej skali. Może np. udostępniać płatne usługi firmom (lepsze statystyki z Fan Page'ów, dokładniejsze targetowanie, usługi premium), płatne usługi dla użytkowników, własna waluta, pośrednictwo w sprzedaży produktów, wynajem powierzchni dla deweloperów i Bóg wie co jeszcze.
Najnowsze statystyki dla rynku w USA pokazują niemalże zrównanie dochodów Myspace z Facebookiem (z lekką przewagą Myspace),
http://www.webpronews.com/topnews/2009/09/01/myspace-a...
ale proporcje pozostają takie same: Myspace osiąga identyczne dochody, mimo, że Facebook ma dwukrotnie więcej aktywnych użytkowników.
http://siteanalytics.compete.com/myspace.com+facebook....
reklama kontekstowa?
Facebook nie ma reklamy kontekstowej. Reklama wyświetlana na FB jest dopasowana do pól profilowych zalogowanego użytkownika, nie do treści wyświetlanych na konkretnych stronach.
Ilona
Grzywinska
Konsultant PR i
Social
Media/Fulbright
Scholar
Dawid Pacha:Reklama jest dopasowana do pól, ale występuje też reklama kontekstowa. np przy wynikach wyszukiwania wpisując przykładowe hasło "weddings" w prawym boksie wyskakuje kontekstówka.
Ilona Grzywinska:
Nie znam dokładnie bilansu w Facebooku, nie jestem ich księgowym, ale można stwierdzić patrząc na to z zewnątrz, że celem Facebooka w tej chwili nie jest jeszcze monetyzacja. To jest cel na za 2 może więcej lat.
Przy ogromnych kosztach, jakie ponosi Facebook wpływy z reklamy są stosunkowo niewielkie. Dla porównania Myspace, który jest mniejszym serwisem społecznościowym, z dużo mniejszą ilością aktywnych użytkowników i średnią ilością czasu przebywania na witrynie zarabia 2 razy więcej od FB. Trend jest oczywiście taki, że Facebook w końcu przeskoczy Myspace, ale jak już pisałem wcześniej, Zuckerberg widzi monetyzację serwisów społecznościowych również poza reklamą displayową, a do tego potrzebuje dużej skali. Może np. udostępniać płatne usługi firmom (lepsze statystyki z Fan Page'ów, dokładniejsze targetowanie, usługi premium), płatne usługi dla użytkowników, własna waluta, pośrednictwo w sprzedaży produktów, wynajem powierzchni dla deweloperów i Bóg wie co jeszcze.
Najnowsze statystyki dla rynku w USA pokazują niemalże zrównanie dochodów Myspace z Facebookiem (z lekką przewagą Myspace),
http://www.webpronews.com/topnews/2009/09/01/myspace-a...
ale proporcje pozostają takie same: Myspace osiąga identyczne dochody, mimo, że Facebook ma dwukrotnie więcej aktywnych użytkowników.
http://siteanalytics.compete.com/myspace.com+facebook....
reklama kontekstowa?
Facebook nie ma reklamy kontekstowej. Reklama wyświetlana na FB jest dopasowana do pól profilowych zalogowanego użytkownika, nie do treści wyświetlanych na konkretnych stronach.
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Hmm. Ciekawe. Ja nic takiego na swoim Facebooku nie widzę. To jest nadal zwykła reklama, mniej lub bardziej dopasowana do użytkownika.
No to chyba należy zweryfikować argumenty w dyskusji ponieważ niedawno Facebook ogłosił hucznie, że w końcu zaczyna zarabiać. Zaskoczył tym nawet właścicieli, oni przewidywali break point dopiero w 2010r.Poza tym polska Fotka.pl zarobiła w zeszłym roku 4 mln na czysto. Abstrahując od argumentów o wtórności serwisu, warto uzmysłowić sobie, że na serwisach społecznościowych można już zarabiać.
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Agnieszka Górecka:
No to chyba należy zweryfikować argumenty w dyskusji ponieważ niedawno Facebook ogłosił hucznie, że w końcu zaczyna zarabiać. Zaskoczył tym nawet właścicieli, oni przewidywali break point dopiero w 2010r.
Poza tym polska Fotka.pl zarobiła w zeszłym roku 4 mln na czysto. Abstrahując od argumentów o wtórności serwisu, warto uzmysłowić sobie, że na serwisach społecznościowych można już zarabiać.
Racja Agnieszko. Ku zdziwieniu samego Zuckerberga Facebook odniósł zysk w ostatnim kwartale. Nie wiemy dokładnie jakiej wielkości był ten zysk, ale zysk.
Polskie serwisy społecznościowe znacznie lepiej sobie radzą z monetyzacją (najlepiej Fotka) niż zagraniczne. N-K nie ma problemu z zasięgiem. Właściciele wiedzą, że to co było do osiągnięcia w polskim internecie pod względem ilości userów udało się już osiągnąć, dlatego monetyzacja to jeden z podstawowych celów stojących przed tym serwisiem. Ostatnio usłyszałem z ust jednego z pracowników N-K: "my nie możemy tak jak Facebook czekać na czas kiedy zaczniemy zarabiać, musimy zarabiać od samego początku". I racja. Logiczne rozumowanie przy takim zasięgu.
Patrząc na to z innej strony, czy warto nadal marzyć o byciu właścicielem ogólnokrajowego serwisu społecznościowego, czy może lepiej mieć dziesięć 200-metrowych sklepów delikatesowych albo dziesięć dobrze zlokalizowanych punktów wymiany opon?
Porównajmy sobie ilość buzz'u, hype'u, która jest wokół Twittera (nikt mi nie udowodni, że ten zarabia;), Facebooka, N-K, nawet Fotki do zysku netto. Porównajmy sobie ilość "klientów" (każdy z użytkowników jest klientem), ilość widzów do innych biznesów, produktów, które również kierowane są do masowego użytkownika na rynku B2C, a mają znacznie większy zysk netto. Mnie interesuje stosunek zysku netto do wyceny. Ten nadal jest marny i wcale nie narzekam. Na to wszystko przyjdzie jeszcze czas. Kiedyś serwisy społecznościowe zrewolucjonizują swoje modele biznesowe i będą zarabiać w "mądry" sposób, o ile do tego czasu dotrwają.
Michał
Sławiński
Social Media, The
Digitals
Dawid Pacha:
Ilona Grzywinska:
Nie znam dokładnie bilansu w Facebooku, nie jestem ich księgowym, ale można stwierdzić patrząc na to z zewnątrz, że celem Facebooka w tej chwili nie jest jeszcze monetyzacja. To jest
W poprzednim tygodniu czytałem na Mashable, że już zarabia, miał zarabiać dopiero w połowie 2010, ale już zarabia. Nie chce mi się szukać linku, ale na Mashable.com polecam poszukać po tagu facebook.
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Michał Sławiński:
W poprzednim tygodniu czytałem na Mashable, że już zarabia, miał zarabiać dopiero w połowie 2010, ale już zarabia. Nie chce mi się szukać linku, ale na Mashable.com polecam poszukać po tagu facebook.
Dziękujemy Michale za czujność. W poście powyżej pisząc o Zukcerbergo powoływałem się na materiał źródłowy z bloga Zuckerberga http://blog.facebook.com/blog.php?post=136782277130
Dawid Pacha:
Ilona Grzywinska:
reklama kontekstowa?
Przy okazji powrócę do mojego wcześniejszego komentarza na temat sugestii Ilony. Faktycznie Ilona zauważyłem, że Facebook wyświetla reklamę kontekstową. Ma to mejsce przy okazji wyszukiwania rzeczy. Reklama ma postać testkową lub graficzną (scyscraper). Zwracam honor!
Na swoje wytłumaczenie powiem tyle, że to nie jest typowy produkt Google i nie ma go w typowej ofercie Facebooka. Reklamą obsługiwana przez zewnętrzny system MSN. Na tym również zarabia Facebook.
Jeśli już mamy być bardzo dokładni to są jeszcze reklamy wewnątrz aplikacji. Pamiętacie te banery, gdy uzupełniacie quiz? Z racji tego, że to jest powierzchnia zewnętrznych kontrahentów Facebook nie ma nic do tego. Nie zarabia na tej powierzchni. Zarabiają zewnętrzne firmy i to bardzo dużo. W artykule z The Economist przeczytałem 2 miesiące temu, że więcej niż Facebook ze swoich reklam. Powstały nawet sieci reklamowe, które umożliwiają wyświetlanie reklamy w wielu różnych aplikacjach, np. z grami.
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Proponuję powrócić do początkowego tematu w dyskusji. Czyli, czego marki nie powinny robić w Social Media? Czy macie jakieś ciekawe przykłady tzw. Social Media Fails? Pewne postawy, których trzeba unikać?Ciekawe zestawienie:
Five reasons corporations are failing at social media:
1. They can’t talk about anything broader than their own products
2. They listen to customers but don’t take any action
3. They aren’t calibrated internally with the technology
4. They’re not framing risk accurately
5. Their internal culture isn’t aligned for social media success
Więcej na: http://www.socialmediatoday.com/SMC/132126
Adam
Pachucki
User Experience
Manager
Dawid Pacha:
Jeśli mówimy o grzechach marketerów/firm/PRowców to mam dziewiąty:
Coolness - We want our brand to be on Twitter, because it is cool. Doesn't matter we are a brand that is selling building material.
Nie masz chyba na mysli, ze "selling building material" brand nie ma czego szukac w SMM?
Dawid
Pacha
Webskie.pl - mój
podcast
Adam Pachucki:
Nie masz chyba na mysli, ze "selling building material" brand nie ma czego szukac w SMM?
Uważam, że są bardziej skuteczne środki komunikacji dla marek, które sprzedają cement, piasek, żwir czy steropian niż Social Media. Dla marki typu ATLAS, jasne, czemu nie. Tylko, że to jest trudniejsza branża. Trzeba mieć o czym pisać na Twitterze. W przypadku produktów lifestylowych zawsze się coś znajdzie. Podsumowując marka nie stanie się COOL przez samo używanie nowoczesnych kanałów komunikacyjnych.
Adam
Pachucki
User Experience
Manager
Dawid Pacha:
Adam Pachucki:
Uważam, że są bardziej skuteczne środki komunikacji dla marek, które sprzedają cement, piasek, żwir czy steropian niż Social Media. Dla marki typu ATLAS, jasne, czemu nie. Tylko, że to jest trudniejsza branża. Trzeba mieć o czym pisać na Twitterze. W przypadku produktów lifestylowych zawsze się coś znajdzie. Podsumowując marka nie stanie się COOL przez samo używanie nowoczesnych kanałów komunikacyjnych.
Osobiscie uwazam, ze taki ATLAS moglby miec szerokie pole do popisu. Zapewne trudniej (bo koncepcja i strategia nie polegalaby na tendencyjnej COOLowatosci) jednakze moze i ciekawiej.
Przemysław
Komorowski
książka+społeczno
ść=nakanapie.pl
:-)
Narzędzia wybieramy na końcu, a nie na początku. Musimy wiedzieć co chcemy osiągnąć, a następnie dobrać odpowiednie narzędzia.Ostatnio pojęcie social media mocno się zawężyło. Można zauważyć, że dla wielu social media=facebook, twitter.
Marki sprzedające "cement, piasek, żwir czy steropian" mogą spokojnie działać z internetowymi społecznościami. Ich działania powinny się skupić jednak na serwisach związanych z ich branżą. Nie orientuję się dobrze w tej tematyce, ale są chyba polskie serwisy "społecznościowe", które zajmują się tematyką remontów, budowy itp. Na pewno znajdą się fora poświęcone tej tematyce.
Drugi kierunek działań - to np. zbudowanie społeczności B2B. "Firma produkująca steropian" może w taki sposób zapewnić np. jakąś formę supportu dla swoich głównych klientów, dostarczać im wartościowe informacje itp.
Bartosz
S.
Właściciel,
Doradca ds. PR
Ja się zastanawiam, co chciał osiągnąć Auchan produkując te dzieła:http://supermarket.blox.pl/2010/02/Korporacyjny-song-A...
Jeśli nie planował ich wpuszczać do sieci to zgrzeszył naiwnością.
Jeśli nagrał je specjalnie w tym celu to ..."naczelny piekła dla grzeszników web 2.0" pewnie wyda komunikat, że nie czuje się kompetentny aby przyjąć ich w poczet swoich podopiecznych ;)
Edit: 18.29, 04.02.2010:
I juz wiem wszystko: http://supermarket.blox.pl/2010/02/Auchan-kontratakuje...Bartosz S. edytował(a) ten post dnia 04.02.10 o godzinie 18:29