Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Janusz P. Analityk prawny,
Hipoteczny Oddział
GETIN Noble BANKU
S....

Temat: Polska muzyka filmowa

Wszyscy tu i nie tylko tu na forum w większości rozmawiamy o muzyce zagranicznych kompozytorów a co z naszą rodzimą twórczością? Jest mocno niedoceniana a szkoda bo warta "odkrycia". Tak naprawdę wielu z nas ją zna, tylko sobie nawet tego nie uświadamia...I co najważniejsze, tradycje wspaniałych polskich kompozytorów są wciąż kontynuowane. Nowi, zdolni(Abel Korzeniowski), obok doświadczonych(Jan A.P. Kaczmarek). Dzielcie się swoimi uwagami i spostrzeżeniami. Kto zaproponuje jakąś ciekawą, nową albo starą, mało znaną muzykę polskiego kompozytora?
26.05.2007, 16:33

Fryderyk Fila Vice Prezes,
Kancelaria Prawa
Podatkowego FACTOR
Fila i W...

Witam

Ostatnio posłuchałem płyte (w zsadzie dwa krążki) z tematami muzycznymi do polskich seriali lata 1964 do 1989 :)

No cóż - przed kompozytorami tej muzyki zawsze zdejme czapkę

Pozdrawiam słuchając Janosika
31.05.2007, 16:28

Hipoteczny Oddział
GETIN Noble BANKU
S....

Jeden z najpiękniejszych tematów z polskiej muzyki filmowej to moim zdaniem temat do Smugi Cienia, skomponowany przez Wojciecha Kilara a także kilka tematów z "Człowieka z żelaza" Andrzeja Korzyńskiego. Polecam też muzykę do serialu "Glina" Michała Lorenca i tegoż samego "Bandytę" oraz "Psy".
31.05.2007, 19:05

Fryderyk Fila Vice Prezes,
Kancelaria Prawa
Podatkowego FACTOR
Fila i W...

Mro iło z Bandyty ciągle mnie chwyta za serce i nie puszcza.
31.05.2007, 19:37

konto usunięte

O dziwo tylko Michał Lorenc do mnie przemawia:)
8.06.2007, 23:08

Hipoteczny Oddział
GETIN Noble BANKU
S....

Właśnie słucham muzyki do "Kryminalnych" autorstwa Macieja Zielińskiego i szczerze polecam tę muzykę. Ma mocny, melodyjny temat a to dzisiaj rzadkość. Aranżacje i wariacje na temacie głównym, świetne tematy akcji - słucha się tego wyśmienicie. Muzyka z nowoczesnym zacięciem a jednak tak osadzona w tradycji melodycznej. Rewelacja!!!
17.06.2007, 22:13

Tomasz Ś. w pogoni za
szczęściem

Co do muzyki z tefałenowskiej produkcji "Kryminalni" również jestem pod wrażeniem zwłaszcza "End Theme". Rewelacja! Choć przyznam, słyszę w tym kawałku wiele wspólnych elementów do wszystkim dobrze znanego "Batmana" gdzie muzykę komponował Danny Elfman. Posłuchajcie głównego tematu z "Batmana" i końcowego z "Kryminalnych". :-) Pan M. Zieliński czerpał z Elfmana? :-) Czy przypadek...

Pozdrawiam.
18.06.2007, 08:45

Ewa Kamila K. Asystent Działu
Fundraisingu
Indywidualnego,
UNICEF Polska

Michał Lorenc! Szczególnie "Daleko od okna". Stworzył też cudowną muzykę do niezbyt udanego "Przedwiośnia" i z całego filmu to właśnie ona zapadła mi w pamięci.Ewa K. edytował(a) ten post dnia 17.08.07 o godzinie 18:26
17.08.2007, 18:24

Hipoteczny Oddział
GETIN Noble BANKU
S....

Ewa K.:
Michał Lorenc! Szczególnie "Daleko od okna". Stworzył też cudowną muzykę do niezbyt udanego "Przedwiośnia" i z całego filmu to właśnie ona zapadła mi w pamięci.Ewa K. edytował(a) ten post dnia 17.08.07 o godzinie 18:26

A skąd masz muzykę do "Daleko od okna"?:):):)
18.08.2007, 09:30

Ewa Kamila K. Asystent Działu
Fundraisingu
Indywidualnego,
UNICEF Polska

Niestety, nie mam :( Ale widziałam ten film kilka razy i bardzo dobrze ją zapamiętałam.
18.08.2007, 12:22

Hipoteczny Oddział
GETIN Noble BANKU
S....

Ewa K.:
Niestety, nie mam :( Ale widziałam ten film kilka razy i bardzo dobrze ją zapamiętałam.

Teraz już jest wydana:) Możesz ją sobie ściągnąć z naszej strony, polecam!

http://soundtracks.pl/musicshop.php?op=album&aID=006&P...
18.08.2007, 13:43

Aurelia A. radca prawny

Andrzeja Kurylewicza kompozycja do Polskich dróg
19.08.2007, 21:38

Aurelia A. radca prawny

przypomina mi się też mniej znany motyw Kurylewicza-równie nostalgiczny- do Lalki i dla odmiany b. energetyczny W.Kilara do Ziemi obiecanej;-))
28.08.2007, 21:13

Marcin Błaszko Student, Collegium
Medicum Uniwersytet
Jagielloński w
Kra...

Z polskich kompozytorów najbardziej polubiłem Michała Lorenca, za tematy z filmów "Psy", "Bandyta", a najbardziej chyba za film "300 mil do nieba". Film ten w dalszym ciągu mnie zachwyca a ścieżka dzwiękowa wywołuje sreszczyk emocji.
3.09.2007, 15:34

Największe wrażenie zrobił na mnie jak dotąd Zbigniew Preisner, może ze względu na filmy Kieślowskiego , którym zwykle towarzyszy jego muzyka.Przede wszystkim mam na myśli jego "Trzy kolory: Niebieski", no i oczywiście "Podwójne życie Weroniki".Może niezbyt świeże, ale myślę, że genialne ponadczasowo.

Na pewno watro posłuchać ,pewnie dobrze znanych zainteresowanym muzyką filmową, kompozycji Wojciecha Killara do "Draculi" F.F.Coppoli czy "Portretu damy" Jane Campion.Joanna Rasińska edytował(a) ten post dnia 23.10.09 o godzinie 21:35
17.09.2007, 14:25

Adam Sęczkowski Dziennikarz,
politolog, bankowiec
... szuka stałej
pracy ...

Ostatnio natknąłem się na PRĘGI. Kompozytor: Adrian Konarski
Polecam.

A z łezką w oczach wspominam
AKADEMIĘ PANA KLEKSA :) z muzyką Andrzeja Korzyńskiego
18.09.2007, 08:27

Aurelia A. radca prawny

A co powiecie na muzykę Pendereckiego w Katyniu?
Dla mnie strzał w 10.
21.09.2007, 21:37

konto usunięte

A mnie zawsze powala piosenka Krajewskiego "Wielka miłość" Krajewskiego z Uprowadzenia Agaty. Chwyta niemal tak mocno, jak "Shape of my heart"Stinga z Leona...
10.10.2007, 00:58

Małgorzata Sopyło bazy danych,
redakcja, korekta

Janusz Pietrzykowski:
Polecam też muzykę do serialu "Glina" Michała Lorenca i tegoż samego "Bandytę" oraz "Psy".

Oj tak, dołączam się! Szczególnie jeśli chodzi o "Glinę" i "Bandytę". Soundtrack z 'Bandyty" jest różnorodny, bardzo wzruszający. Natomiast w "Glinie" zarówno motyw z czołówki, jak i melodia, która "leci" podczas napisów końcowych to prawdziwe perły, po prostu pycha! Zresztą serial jest znakomity. Uwaga - na wiosnę w TVP ma być druga seria :D :D

Jeszcze co do polskiej muzyki filmowej - Jan A. P. Kaczmarek :) Piękna jest jego muzyka szczególnie do filmów Agnieszki Holland - "Całkowitego zaćmienia" i "Placu Waszyngtona" (mniej do "Trzeciego cudu"). Nie wspominając o oscarowej muzyce do "Marzyciela" :)
18.11.2007, 19:54

Hipoteczny Oddział
GETIN Noble BANKU
S....

Małgorzata Sopyło:
Janusz Pietrzykowski:
Polecam też muzykę do serialu "Glina" Michała Lorenca i tegoż samego "Bandytę" oraz "Psy".

Oj tak, dołączam się! Szczególnie jeśli chodzi o "Glinę" i "Bandytę". Soundtrack z 'Bandyty" jest różnorodny, bardzo wzruszający. Natomiast w "Glinie" zarówno motyw z czołówki, jak i melodia, która "leci" podczas napisów końcowych to prawdziwe perły, po prostu pycha! Zresztą serial jest znakomity. Uwaga - na wiosnę w TVP ma być druga seria :D :D

Jeszcze co do polskiej muzyki filmowej - Jan A. P. Kaczmarek :) Piękna jest jego muzyka szczególnie do filmów Agnieszki Holland - "Całkowitego zaćmienia" i "Placu Waszyngtona" (mniej do "Trzeciego cudu"). Nie wspominając o oscarowej muzyce do "Marzyciela" :)

Ja najbardziej lubię Unfaithful Kaczmarka:)
21.11.2007, 00:25

Wyślij zaproszenie do