- 1
- 2
- Następna »
Sławek
B.
Always look on the
bright side of life
;) FILMART 609652979
Temat: Koszt eventu.
Dość często spotykam się z opinią,że powierzenie organizacji imprezy integracyjnej wyspecjalizowanej firmie,jest wyłącznie generowaniem dodatkowych kosztów dla zleceniodawcy, ze osoby zajmujące się w firmie PR lub HR robią to równie dobrze, a do tego w ramach swoich obowiązków i za stałą pensję.A jakie są wasze doświadczenia?
Andrzej
Pieniazek
Prezes, Purcon
Poland - Doradztwo
Personalne
Sławek Bartosiewicz:
Dość często spotykam się z opinią,że powierzenie organizacji imprezy integracyjnej wyspecjalizowanej firmie,jest wyłącznie
generowaniem dodatkowych kosztów dla zleceniodawcy, ze osoby zajmujące się w firmie PR lub HR robią to równie dobrze, a do
tego w ramach swoich obowiązków i za stałą pensję.
A jakie są wasze doświadczenia?
Wszystko zalezy od imprezy, znam takie, ktorych przygotowanie zajmuje tygodnie albo miesiace. Poza tym glownym zadaniem pracownika HR-u czy PR-u nie jest organizowanie imprez, co najwyzej ich "kupowanie".
Przemysław
Skałecki
Kierownik Działu
Personalnego, ESTO
Jeżeli chodzi o organizacje tego typu imprez to jestem zdania, że powinno to robić osoby odpowiedzialne za HR ponieważ:- zdobywają dodatkowe doświadczenie;
- koszt organizacji jest zwykle niższy niż u firmy specjalistycznej;
- oraz najważniejsze: osoby z HR zdobywają potrzebny szacunek i uznanie przez co wzrasta ich motywacja.
Dominika
Szeliga
Wewnętrzny Spokój,
Praca Marzeń
Zgadzam się ze Sławkiem, że rolą hr-u nie jest organizowanie imprez integracyjnych. Wierz, że organizacja takiego przedsięwzięcia zajmuje mnóstwo czasu, nawet jeśli rolą hr -u jest "spięcie" oraz nadzór i kontrola nad poszczególnymi łańcuszkami imprezy. Ja organizuję takie imprezy z firmą zewnętrzną, zresztą z tą samą od kilku lat.Wiele jednak zależy od charakteru imprezy integracyjnej. Pierwsze pytanie brzmi: czym są dla Ciebie imprezy integracyjne? Jaki wg Ciebie powinny mieć charakter. Bo jeśli ogranicza się to tylko do zorganizowania wycieczki lub zwiedzania dla grupy pracowników to rzeczywiście nie warto zatrudniać sił zewnętrznych.
pozdrawiam
Sylwia
Dominika
Szeliga
Wewnętrzny Spokój,
Praca Marzeń
Przemku, nie rozumiem dlaczego zakładasz, iż to właśnie osobom z działu hr potrzebne jest doświadczenie? jakiego rodzaju miałoby to być doświadczenie??? I co to ma wspólnego z ich motywacją?... szacunek?. Kto tak uważa, że zdobywają szacunek i wzrasta ich motywacja? i po czym tak sądujesz? Ja się z tym nie zgadzam
Dominika
Szeliga
Wewnętrzny Spokój,
Praca Marzeń
przepraszam, pomyłka__________- oczywiście zgadzam się z Andrzejem.
Piotr
Obraniak
www.MODERNPET.pl ,
GM, Sales, HR
Mam doświadczenia i takie i takie. Szczerze mówiąc, sprawa zazwyczaj rozbija się o budżet, bądź też o wyobrażenie na jego temat. Osobiście, jesli mam takie możliwości i agencję, która pozwala na minimum zaufania do niej, wolę, aby przygotowanie imprezy robiła firma zewnętrzna. PR/HR powinien uczestniczyć na etapie kreacji scenariusza i ustaleniu ramowych rozwiązań techniczno-logistycznych. Szczegóły + wykonawstwo = outsource.
Andrzej
Pieniazek
Prezes, Purcon
Poland - Doradztwo
Personalne
Przemysław Skałecki:
Jeżeli chodzi o organizacje tego typu imprez to jestem zdania, że powinno to robić osoby odpowiedzialne za HR ponieważ:
- zdobywają dodatkowe doświadczenie;
Czyli nie maja (jeszcze) takiego doswiadczenia. Wtedy nasuwaja sie pytania np:
- jak sie naucza albo od kogo?
- czy maja na to czas?
- czy to ma sens dla firmy, inwestowac w taka nauke?
Izabella Dobrosielska HR Manager
Niestety ale moje ostatnie doświadczenia z organizowania imprezy przez firme zewnętrzną są bardzo mieszane. Liczba wpadek jakie agencja PR zaliczyła mocno nadwyrężyła moje zaufanie. Przed zleceniem organizacji na zewnątrz byłam przekonana, że to będzie słuszna decyzja i kto lepiej zorganizuje impreze niż ludzie w tym wyspecjalizowani ( podobno)?. Teraz zastanawiam się co bym zrobiła następnym razem.......
Magdalena
Fajfer
Starszy Specjalista
ds. Sprzedaży,
Power Media S. A.
W mojej firmie pracownicy sami zajmują się organizacją wszelkich imprez: sportowych (kręgle, paintball, kosz, siatkówka, żagle, łyżwy), integracyjnych (wyjazdy weekendowe) oraz urodzinowych.I powiem Wam, że robią to z pasją...
Dagmara
Białek
Szukam pracy:
Marketing (NIE
Sprzedaż),
Komunikacja, Even...
Podstawowym problemem jest kwestia budżetu. U mnie po prostu szefostwo uważa że jest taniej jak zrobię to ja osobiście w ramach obowiązków.Po co brać pośrednika do imprezy którą mogę przygotować sama. Oczywiście w przypadku imprezy dużej bierzemy firmy eventowe ale w przypadku wyjazdu integracyjnego dla 30 osób czy kręgli - organizujemy to sami.
Niestety mam też takie doświadczenie, że firmy eventowe są bardzo drogie i jak przychodzi co do czego to zakładany przeze mnie budżet próbują nagiąć ile się da. To też trochę zniechęca.
Dla mnie organizowanie imprez jest pasją samą w sobie więc robię to z chęcią (również prywatnie) - mam też takie doświdczenia, że firmy zewnętrzne nie są w stanie sprostać wszystkim moim wymaganiom czy też pomysłom.
Chociaż ostatnio coraz częściej myślę o przejściu na drugą stronę "barykady"...Dagmara Białek edytował(a) ten post dnia 25.05.07 o godzinie 09:33
hmm sam organizowałem wyjazdy integracyjne i uważam że jest tyle pracy i spraw o których trzeba pamietać. Uważam zatem że powinno to zlecać firmom i ludzią, którzy specjalizuja się w tej dziedzinie i zawodowo organizują takie spotkania wyjazdy i imprezy.Przecież osoby które pracuja w PR czy HR to organizują takie wyjazdy zawsze przy okazji i oprócz tego wyjazdu muszą wykonać swoją prace i wykonać swoje obowiązki ( nie mogą porzecież mieć zaległości w swoich obowiązkach).
Podsumowując jestem za zlecaniem takich imprez wyspecjalizowanym firmą.
Dagmara
Białek
Szukam pracy:
Marketing (NIE
Sprzedaż),
Komunikacja, Even...
Zależy na czym polega ich praca. W moich obowiązkach jest właśnie organizowanie takich rzeczy, oprócz szkoleń i działalności socjalnej i paru innych pomniejszych spraw - nie jest to "dodatek" ani "przy okazji". Nie zajmuję się HRem twardym - zresztą on mnie nawet nie interesuje.
Hanna
C.
Zawodowo - do
wzięcia! All
Inclusive - oferta
dla pracoda...
Zgadzam sie z Dagmarą. Podobnie jak ona nie lubie, nie zajmuje sie i mam nadzieje, że nie będę twardym HR-em.Jeżeli chodzi o imprezy integracyjne to nie załatwia sie tego w tydzień! Przy dobrej organizacji pracy można dopilnować wszystkich powierzonych sobie zadań i zorganizować świetne imprezy. Sama robiłam to kilkukrotnie: imprezy wyjazdowe, weekendowe i super eleganckie :) Dodatkowo musze powiedzieć, że sprawia mi przyjemnośc organizowania takich imprez.
Konkluzja jest taka - nie jest koniecznym zlecać to zewnętrznym firmom.
Pozdrawiam
Piotr
Michalak
http://piotrmichalak
.wordpress.com
Moim zdaniem, wszystko zalezy od rodzaju imprezy - wyjazd grupowy, nawet z atrakcjami, mozna zlecić lub zorganizowac własnymi siłami - jak budżet pozwala i kadra (jak ktos lubi, to po diabła brac jeszcze firmę zewnętrzna na przyczepkę). Ale sa imprezy, z którymi HRowiec czy PRowiec (a dlaczego on?)rady sobie nie da, jeśli nie jest specjalistą od wielu rzeczy jednoczesnie.
Sławek
B.
Always look on the
bright side of life
;) FILMART 609652979
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi,po części odniosłem wrażenie,że eventy nadal jeszcze kojarzą się z wspólnym pieczeniem kiełbasek,"przypadkowymi" atrakcjami typu strzelanie z wiatrówki i wieczornym potańcem,ale widzę też światełko w postaci osób,które zdają sobie sprawę,że profesjonalną imprezę można zrealizować z pomocą profesjonalnej firmy:)
Hubert
Limanin
specjalista ds.
eksportu i
marketingu, SOLBIKA
SP. Z O.O.
mam pytanie. Interesuje mnie przeciętny kosz eventu wewnętznrgo dla firmy z załogą około 180 osób. Bez szczególnych fajerwerków, ale profesjonalnie przygotoany,podrawiam,
Wojtek
Kuchnowski
Alians Consulting -
właściciel
Ha ! Na to pytanie chyba sie nie da odpowiedzieć. Jest tyle zmiennych, jak: odległość (jeśli wyjazdowe), standard hotelu (jeśli z noclegiem), standard menu, standard "napojów", jakość atrakcji, chociaz "jakość" to może troche niefortunne słowo, ale wystarczy zabukować sobie gwiazdę wieczoru z wyższej półki (jeśli ma byc wieczór z gwiazdą) i budżet leci o kilkadziesiąt tysięcy itd. itd. Więc niestety bez choćby podstawowego określenia oczekiwań - nic z tego :o)
Dominika
S.
HR z podejściem
biznesowym - cv
proszę wysyłac na
maila: ...
Koszt jst zmienny ale należy przyjąć minimum 200 pln od osoby to takie absolutne minimum , jeśli impreza jest stacjonarna.Hubert Limanin:
mam pytanie. Interesuje mnie przeciętny kosz eventu wewnętznrgo dla firmy z załogą około 180 osób. Bez szczególnych fajerwerków, ale profesjonalnie przygotoany,
podrawiam,