Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Malina P. video killed the
radio star

Temat: Kofola

Nie wiem jak wy, ale ja Kofolę wynoszę pod niebiosa. I cierpię katusze i syndrom odstawienia :(
Może ktoś natknął się na jakąkolwiek możliwość zakupu Kofoli w Warszawie?
17.04.2009, 14:41

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Chwile googlowalem, ale zdaje sie, ze kofoli nie sprzedaje sie w Polsce, tylko w Czechach, na Slowacji i moze na Wegrzech.
17.04.2009, 15:19

a produkuje sie ja blisko granic Polski w pięknym miastrczku Krnov
17.04.2009, 15:34

Damian P. Trust me - I'm
an engineer.

Kiedyś Kofola planowała wejśc na polski rynek ale o ile pamiętam, to skończyło się na zakupie Hoop Polska (jako część grupy Kofola a.s.). Sprzedają swoje produkty głównie do V4 ale z tego, co widzę to również idzie eksport... do Francji, USA, itp. Szkoda (a może to i lepiej - przynajmniej jest coś "unikalnego"; Kofoli na Węgrzech nie widziałem), że w PL nie ma Kofoli. Podobno to "zasługa" tego, iż Kofola po prostu jest inna i ludzie musieliby się do niej przyzwyczaić:

"Kofola má trochu specifickou chuť, na kterou si spotřebitel musí zvyknout. U nás se na její oblibě podepisuje i určitá nostalgie lidí, v zahraničí ji ale spotřebitelé neznají, takže to u nich takhle nefunguje," vysvětlil už před časem Jannis Samaras.
17.04.2009, 15:56

konto usunięte

a ja jej nie lubię:) mam ją na codzień i wcale jej nie piję:)
17.04.2009, 16:01

radio star

Joanna K.:
a ja jej nie lubię:) mam ją na codzień i wcale jej nie piję:)

No i to jest właśnie okrucieństwo losu... :(
Odsyłaj do Polski! :)
20.04.2009, 14:39

radio star

Luděk V.:
Chwile googlowalem, ale zdaje sie, ze kofoli nie sprzedaje sie w Polsce, tylko w Czechach, na Slowacji i moze na Wegrzech.

Masz rację, Ludku, tak oficjalnie to rzeczywiscie się nie sprzedaje... Ale skoro w Warszawie na Koszykowej można kupić cerneho Kozla, a na Targówku gdzies Modreho Portugala, to pomyślałam, że może jakiś sklepik lokalny wyszedł z tzw. prywatną inicjatywa i ktoś coś słyszał...
20.04.2009, 14:41

Ladislav Zaparka właściciel,
Przedsiębiorstwo
L-Z

W CZ Kofole sie w knajpach sprzedaje jak piwo, z beczki.
Ale przewaznie Polakom niesmakuje.
20.04.2009, 15:02

radio star

Z kija to oczywiście ideał by był, ale w chwilach głodu to i butelkowa by wystarczyła...
21.04.2009, 11:10

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Za tydzien jade do Pragi, wypije jeden kufel kofoli na Twoje zdrowie :).
21.04.2009, 11:22

radio star

Luděk V.:
Za tydzien jade do Pragi, wypije jeden kufel kofoli na Twoje zdrowie :).

Wiedz, że z zazdrości aż mnie skręca :) To jak za mnie, to jeszcze możesz nakladany hermelin i cesnekove topinky, będę wirtualnie przeszczęśliwa :)
21.04.2009, 17:13

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Akurat nakládaný hermelín (i inne sery) mozna kupic w sloikach i przywiezc do Polski. Tez mozna sobie zrobic samemu w domu, w Internecie sie obija wiele przepisow na nakládaný sýr. Natomiast kofoli sobie w domu nie zrobisz.
21.04.2009, 17:17

Magdalena Domaradzka tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego

Ja w Warszawie piłam Kofolę na konferencji prasowej po fuzji z Hoopem, którą tłumaczyłam. Od początku właściciele firmy deklarowali, że Kofoli (napoju) w PL nie będzie, bo właśnie jest Hoop. Ale jest za to Jupik - i w CZ i w PL, na pewno zdrowszy ;)

Ja lubię Kofolę nie original, tylko tę cytrynową.

Hermelin pięknie można zastąpić Camembertem, w marynacie dowolnej, a grzanki z czosnkiem to też chyba nie problem :)
21.04.2009, 19:09

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Magdalena Domaradzka:
Od początku właściciele firmy deklarowali, że Kofoli (napoju) w PL nie będzie, bo właśnie

Trzeba założyć siatkę przemytników, mrówki w Cieszynie mogą zająć się tym towarem.
21.04.2009, 19:13

Magdalena Domaradzka tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego

Luděk V.:
Trzeba założyć siatkę przemytników, mrówki w Cieszynie mogą zająć się tym towarem.

Dobry pomysł, chociaż w czasach poschengeńskich chyba chętnych na przemyt brak...
21.04.2009, 19:19

na kaca kofola jest super spróbujcie nie pożałujecie
21.04.2009, 21:38

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Sławomir Kisiel:
na kaca kofola jest super spróbujcie nie pożałujecie
I jest (prawie) gotowe hasło reklamowe - niekoniecznie dla siatki przemytników.
21.04.2009, 21:52

radio star

Magdalena Domaradzka:
Hermelin pięknie można zastąpić Camembertem, w marynacie dowolnej, a grzanki z czosnkiem to też chyba nie problem :)

A to prawda akurat jest, cały słój stoi u mnie grzecznie w lodówce i się "przeżera" :)
Ale co w hospodzie to w hospodzie, wszystko smakuje lepiej...
Co do mrówkowstwa kofolowego, jestem za. trochę trudno z warsiawy mrówkować jeno... :)
Próbuję również przekabacić Allegrową firmę ze Słowacji (która już teraz ma w ofercie Studentską i czeskie pomazanki) żeby może rozszerzyli asortyment o Kofolę. Się zobaczy...
22.04.2009, 10:55

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Może jakiś przedsiębiorca weźmie "Kofolę" sprytem. Np. ogłosi, że wprowadza na rynek napój o nazwie "Cofola", produkowany na bazie śliwek (taką "bezalkoholową śliwowicę"). Mógłby zapytać producenta oryginału o opinię w tej sprawie. Wtedy zmiana planów "Kofoli" wydaje się bardziej prawdopodobna.

Powyższe rozwiązanie wydaje mi się bardziej rozsądne od:
1. Demonstracji pod ambasadą Republiki Czeskiej.
2. Namawiania ludzi do bojkotowania produktów tej korporacji do czasu wprowadzenia na polski rynek "Kofoli".
22.04.2009, 21:01

kto widział w czeskiej telewizji fajną reklamówkę kofoli, przyznać się bez bicia:)
22.04.2009, 22:24

Wyślij zaproszenie do