- 1
- 2
- Następna »
Sebastian
Błaszkiewicz
Internet Software
House
Temat: Piwo Tatra - zmiana agencji?
Orientujecie się może, czy Tatra w ostatnim czasie zmieniła agencję? Ostatnie spoty tego browaru są bardzo słabe i coś mi się wydaje że zmieniła się strategia(w stronę Okocimia) oraz agencja tą strategię realizująca.Poprzednia spoty były bardzo dobre - jasno określały grupę docelową - przekaz był bardzo czytelny. Świetnie pasował do tej strategii również aktor (góral) czego w tej chwili nie można powiedzieć.
S.
Marcin
Kępka
lodówki,
chłodziarki i
zamrażarki
reklamowe dla FMCG /
ma...
Teoretycznie nie na temat: ow goral ponoc jest grany przez aktora, ktory jest nowozelandczykiem...
Krzysztof B. unavailable until
Sebastian Błaszkiewicz:Mógłbyś nieco rozwinąć tę kwestię. Z przyjemnością poczytam o czytelności grupy docelowej Tatry. Bo wg mnie to piwo dla tych, którym obojętne jest co piją jeśli kosztuje mniej niż złoty pindziesiąt.
Poprzednia spoty były bardzo dobre - jasno określały grupę docelową - przekaz był bardzo czytelny.
Świetnie pasował do tej strategii również aktor (góral) czego wMoim zdaniem góral nie pasował. Znaczy się pasował do wyobrażenia samego producenta o tej marce (i jej pozycji na rynku) ale do samej marki wcale.
tej chwili nie można powiedzieć.
Sebastian
Błaszkiewicz
Internet Software
House
Krzysztof B.:
Sebastian Błaszkiewicz:Mógłbyś nieco rozwinąć tę kwestię. Z przyjemnością poczytam o czytelności grupy docelowej Tatry. Bo wg mnie to piwo dla tych, którym obojętne jest co piją jeśli kosztuje mniej niż złoty pindziesiąt.
Poprzednia spoty były bardzo dobre - jasno określały grupę docelową - przekaz był bardzo czytelny.Świetnie pasował do tej strategii również aktor (góral) czego wMoim zdaniem góral nie pasował. Znaczy się pasował do wyobrażenia samego producenta o tej marce (i jej pozycji na rynku) ale do samej marki wcale.
tej chwili nie można powiedzieć.
Nie mam czasu się teraz na ten temat rozpisywać
ale polecam artykuł:
http://marketing.org.pl/index.php/go=2/act=2/aid=m4431...
Z niego pochodzi cytat:
"W spotach reklamowych postać górala budowana jest wokół cech, takich jak siła charakteru (moc z charakterem), życie w zgodzie z naturą – raz ratuje z opresji wilka, innym razem sokół ostrzega go przed lawiną. Czyste, jasne spojrzenie górala, który potrafi nawiązać specyficzny kontakt z wilkiem czy sokołem, wyraża szczerość, ciepło i prawość – to osoba godna zaufania, na której można polegać i od której można się uczyć. Postać ta ma więc w powyższym kontekście charakter aspiracyjny".
Dodam tylko od siebie że ci którzy piją piwo tańsze od "złoty pindziesiąt" także są podatni na reklamę i czymś oprócz ceny przy wyborze się kierują (bo takich produktów jest więcej niż jeden).
S.
Diana
B.
Internal
Communications
Officer, UBS
Sebastian Błaszkiewicz:
ale polecam artykuł:
http://marketing.org.pl/index.php/go=2/act=2/aid=m4431...
Z niego pochodzi cytat:
"W spotach reklamowych postać górala budowana jest wokół cech, takich jak siła charakteru (moc z charakterem), życie w zgodzie z naturą – raz ratuje z opresji wilka, innym razem sokół ostrzega go przed lawiną. Czyste, jasne spojrzenie górala, który potrafi nawiązać specyficzny kontakt z wilkiem czy sokołem, wyraża szczerość, ciepło i prawość – to osoba godna zaufania, na której można polegać i od której można się uczyć. Postać ta ma więc w powyższym kontekście charakter aspiracyjny".
No to mnie się z całym tym wydźwiękiem kłóci opakowanie. O smaku się nie wypowiem, bo nigdy nie aspirowałam do tego, żeby takie opakowanie znalazło się w mojej dłoni.
Diana Olejniczak:
No to mnie się z całym tym wydźwiękiem kłóci opakowanie. O smaku się nie wypowiem, bo nigdy nie aspirowałam do tego, żeby takie opakowanie znalazło się w mojej dłoni.
Ale jak to. Nigdy nie chciałaś wyrażać szczerości, ciepła i prawości? być osobą godną zaufania, na której można polegać i od której można się uczyć.
hahah...
Pisałem że to czcze wyobrażenie producenta a nie rzeczywista pozycja marki.
Diana
B.
Internal
Communications
Officer, UBS
Krzysztof B.:
Diana Olejniczak:
Ale jak to. Nigdy nie chciałaś wyrażać szczerości, ciepła i prawości? być osobą godną zaufania, na której można polegać i od której można się uczyć.
hahah...
No proszę, czyli jednak w czymś się zgadzamy.
Pozdrawiam
Diana Olejniczak:
No proszę, czyli jednak w czymś się zgadzamy.
Podejrzewam, że w w toku dyskusji obecnych i przyszłych, nie raz i nie dwa będziemy się na zmianę (lub seriami) różnić i zgadzać.
Ważne by robić to rzeczowo.
Monika
Hajdas
dyrektor
strategiczna,
INSPIRE smarter
branding
Krzysztof B.:
Diana Olejniczak:
hahah...
A jaka jest rzeczywista pozycja marki Twoim zdaniem?
Monika Hajdas:
Napisałem wyżej.
Piwo dla tych, dla których najistotniejsze jest by puszka kosztowała mniej niż złotypindziesiont. No i jeszcze studenci, jeśli w pobliżu nie ma sklepu z Voltem a czymś się trzeba tanio upodlić.
Monika
Hajdas
dyrektor
strategiczna,
INSPIRE smarter
branding
Krzysztof B.:
Monika Hajdas:
Napisałem wyżej.
Piwo dla tych, dla których najistotniejsze jest by puszka kosztowała mniej niż złotypindziesiont. No i jeszcze studenci, jeśli w pobliżu nie ma sklepu z Voltem a czymś się trzeba tanio upodlić.
Ale to wizerunek, który jest w Twojej głowie? czy wynik badań?
Tomek S. www.icon.biz.pl
Krzysztof B.:
Monika Hajdas:
Napisałem wyżej.
Na pewno jest lepsze, niż gówniane Carlsbergi czy Heinekeny...
Monika Hajdas:W mojej głowie? Nie.
Ale to wizerunek, który jest w Twojej głowie? czy wynik badań?
To jest własna, dość długotrwała obserwacja (mam niedaleko nocny) połączona z prywatnym zestawieniem na podstawie wywiadu ustnego.
Tomek S.:Nie wnikam teraz w oceny innych marek. nie tworzę też rankingu.
Na pewno jest lepsze, niż gówniane Carlsbergi czy Heinekeny...
Ale wywołany do tablicy powiem, że najbardziej podchodzi mi pewne piwo, produkowane w minibrowarze na północy kraju... bez nazwy, metki, butelkowane w litrowe butelki po soku.
Tomek S. www.icon.biz.pl
Litrowe butelki po soku? Albo samogon, albo Łomża... tudzież Specjal :)
Tomek S.:Nie miałem innychg pod ręką. A te są technicznie ok (zakrętka) i objętościowo również.
Litrowe butelki po soku?
Albo samogon, albo Łomża... tudzież Specjal :)
Piwo się warzy a nie goni... ;-)
Najbliższa degustacja ciemnego około końca czerwca.Krzysztof B. edytował(a) ten post dnia 16.05.07 o godzinie 16:18
Tomek S. www.icon.biz.pl
Słowo "samowar" ma inne znaczenie :) Wiem, że się warzy :) No fakt, jak się ma litrowe to się dwa razy rzadziej po piwo chodzi, czyli dla nóg zdrowiej :)
Daleko do kuchni nie mam... więc dla zdrowia mogę się przejść od czasu do czasu.
Sebastian
Wężyk
Coca-Cola football i
EURO2012 manger
Nie wiem czy gdzieś "ta droga" prowadzi, wiec pozowle przekierować sobie Was na inne tory :) Wykorzystując oczywiście znajomość branży piwnej. A co sądzicie o piwach smakowych? Jaka jeszcze przed sobą przyszłość? Czy może rynek skończy się na Red'sie, Freeq'u i słabym Dog'u ?Jakie są Wasze opinie, zwłaszcza pań gdyż z tego co mi wiadomo to chyba do Was targetowany produkt? A może ktoryś z panów sie przyzna do konsumpcji ?
Sebastian
A co to... wstyd?Przyznaję, że konsumuję Gingersa od czasu do czasu.
W zasadzie za każdym razem gdy pije lepsza połowa.
W zasadzie to sentyment do piwa imbirowego pozostał mi po pierwszej, bardzo udanej jego produkcji. 5 litową butlę opędzlowałem pracując sobie przy komputerze w ciągu jednego długiego wieczora...
Prot
Haładaj
projektuję i
tworzę.
www.polishd.pl
Marcin Kępka:
Teoretycznie nie na temat: ow goral ponoc jest grany przez aktora, ktory jest nowozelandczykiem...
a góry za wielką wodą fotografowane.