dom piętrowy vs parterowy z użytkowym poddaszem?
- 1
- 2
- Następna »
Robert B.Z-ca Dyrektora
Działu Credit Life
ds. Obsługi
Klienta, Am...
Dagmara D.dyrektor operacyjny
Temat: dom piętrowy vs parterowy z użytkowym poddaszem?
Ja mam odrotnie :) Dół - ogólnodostepny - a po schodach to już moje królestwo :)Większa powierzchnia zabudowy parterówki, większy dach - to drożej. O jeden strop mniej - to taniej. Kubaturę sie ogrzewa, więc nie widze różnicy..Brak schodów- może być plusem, ale nie musi. Uroda - o gustach się nie dyskutuje :)
Joanna D.Pracownia Projektowa
Strefa
Należy zwrócić uwagę jaką dysponujemy działką, czy w ogóle jest możliwość zaprojektowania rozległego budynku, jakim zazwyczaj jest dom parterowy. No i czy na pewno chcemy poświęcić tak dużo terenu pod zabudowę kosztem otaczającej nas zieleni.Kolejna sprawa: koszt działki - czym szerszy dom tym większa działka, czym większa działka tym droższa, a później większy podatek ;)
Marek JanowskiGrafik -
reklama/prasa.
Koordynator
produkcji.
Sławomir L.Kierownik budowy
Skanska S.A.
Nie uwzględniając ceny działki, koszt budowy domu z poddaszem użytkowym będzie wyższy niż parterowego. Generalnie jest zasada że im więcej kondygnacji tym drożej. Dochodzą drogie elementy konstrukcyjne jak m.in. stropy i schody, a wiadomo beton, stal, szalunki do wykonania tego i robocizna są drogie. Do tego trzeba jeszcze doliczyć regipsy, okna dachowe,wykończenia skosów, piony, jeśli druga łazienka a warto takową mieć, to dodatkowy koszt i tak można wymieniać i wymieniać :))))W parterowym to chyba drożej wychodzi tylko dach.Sławomir L. edytował(a) ten post dnia 14.04.09 o godzinie 22:11
Emil DąbrowskiDyrektor Działu
Realizacji
Robert B.:
Witam,
czy możecie podzielić się swoim zdaniem na temat wyższości domu parterowego nad piętrowym lub odwrotnie?
1. Koszt budowy?
2. Koszt późniejszego utrzymania (ogrzewanie)?
3. inne?
Pozdrawiam,
Robert
Parterowy i tylko parterowy. Na początku miałem co do tego mieszane uczucia, ale teraz kiedy za chwilę się wprowadzę nie zamieniłbym tego domu na piętrowy.
Jeśli chodzi o koszty, które niby są większe ale:
1. Nie ma balkonów (mostki cieplne)
2. Można ocieplić strop (niższy koszt wełny)
3. Nie ma problemu z rozprowadzeniem rekuperacji, elektryki, hydrauliki, co, odkurzacza centralnego, itp.
Wady:
1. Kiepsko z sekcjami alarmu (nie można odciąć parteru) :)
2. Powierzchnia zabudowy - w moim przypadku 244 m2 razem z tarasem (kolega ma 140 m2 w domu z poddaszem)
To co mi się osobiście podoba:
1. Wyjście z sypialni na trawnik/taras
2. Pomieszczenia gospodarcze i mieszkalne na parterze (nie ma problemu z noszeniem prania po schodach)
3. Wygląd domu parterowego
Obawiam się Emi, ze te same zalety może mieć dom z poddaszem :):)Mostki cieplne od dawna nie są problemem, a problemów z roprowadzeniem instalacji też nie było ( włącznie z klimą ) więc ....
myśle, że to dyskusja na temat wyższości Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego Narodzenia :)
Skanska S.A.
Anna M.projektowanie
Marek JanowskiGrafik -
reklama/prasa.
Koordynator
produkcji.
Sławomir L.:
Nie uwzględniając ceny działki, koszt budowy domu z poddaszem użytkowym będzie wyższy niż parterowego. Generalnie jest zasada że im więcej kondygnacji tym drożej. Dochodzą drogie elementy konstrukcyjne jak m.in. stropy i schody, a wiadomo beton, stal, szalunki do wykonania tego i robocizna są drogie. Do tego trzeba jeszcze doliczyć regipsy, okna dachowe,wykończenia skosów, piony, jeśli druga łazienka a warto takową mieć, to dodatkowy koszt i tak można wymieniać i wymieniać :))))
W parterowym to chyba drożej wychodzi tylko dach.
Nie przekonales mnie do wyzszych kosztow budowy domu parterowego. Przy takiej samej powierzchni co dom z poddaszem masz: wiekszy wykop, wiecej lawy i materialu na nia, wiecej scian fundamentowych i izolacji na nich, wiecej zasypu. Chudego nie licze bo poddasze tez sie zalewa. Dalej: wiecej scian dzialowych, wiecej slupow trzymajacych dach, wiecej potrzeba drzewa na konstrucje dachu a drzewo teraz nietanie. W koncu wiecej dachu czyli dachowki, ocieplenia. Okna w dachu przeciez tez bedziesz mial, bo watpie zeby ktos rezygnowal z doswietlenia, wiec wiecej okien dachowych. A jesli nie robisz strychu to i regips potrzebyn, tez sporo. I jak teraz to wyglada? A jak sie jednak chce kawalek strychu to zaraz jakies schody dochodza. No roznie bywa.
Jakos taniej mi nie wychodzi.Marek Janowski edytował(a) ten post dnia 28.04.09 o godzinie 22:23
Skanska S.A.
Marek Janowski:No to proszę bardzo tak w skrócie:
Nie przekonales mnie do wyzszych kosztow budowy domu parterowego. Przy takiej samej powierzchni co dom z poddaszem masz: wiekszy wykop, wiecej lawy i materialu na nia, wiecej scian fundamentowych i izolacji na nich, wiecej zasypu. Chudego nie licze bo poddasze tez sie zalewa. Dalej: wiecej scian dzialowych, wiecej slupow trzymajacych dach, wiecej potrzeba drzewa na konstrucje dachu a drzewo teraz nietanie. W koncu wiecej dachu czyli dachowki, ocieplenia. Okna w dachu przeciez tez bedziesz mial, bo watpie zeby ktos rezygnowal z doswietlenia, wiec wiecej okien dachowych. A jesli nie robisz strychu to i regips potrzebyn, tez sporo. I jak teraz to wyglada? A jak sie jednak chce kawalek strychu to zaraz jakies schody dochodza. No roznie bywa.
Jakos taniej mi nie wychodzi.
-fundamenty muszą być solidniejsze (większe przekroje lub mocniejszy beton) bo większe obciążenia (m.in. ze ścian, stropu), w końcu 2 kondygnacje a nie 1 -> fundamenty droższe lub porównywalne z parterówką
-mówisz chudy bet.- porównaj sobie cenę chudziaka a cenę betonu na strop
-strop nad parterem (drogi beton+zbrojenie+drogie szalunki+droga robocizna, żebrowy strop też wychodzi drogo) -> trudno nawet porównywać koszt ze stropem parterówki,o wiele droższy
-schody - dodatkowy koszt, który rzadko występuje w parterówce ->drożej
-ściany nośne-porównywalny koszt co parterówka
-dach - faktycznie drożej w parterówce
-docieplenie dachu i wykończenie poddasza-więcej wełny i izolacji, więcej regipsów, o wiele więcej robocizny i materiałów, obudowy z regipsów liczone drożej...-> wychodzi drożej niż parterówka
-niby czemu więcej ścian działowych w parterówce? na poddaszu nie robi się działówek??
-w parterówce robisz tylko doświetlenia miejscowe, a tutaj musisz zapewnić oświetlenie w każdym pomieszczeniu, zwykle za pomocą okien dachowych -> drożej
-elewacja-wychodzi drożej bo droższe rusztowania
i tak można wymieniać i wymieniać...
Podsumowująć, jakby nie patrzeć większość elementów poza dachem wychodzi drożej, nie za bardzo przekonujesz mnie tą swoją parterówką ;)Sławomir L. edytował(a) ten post dnia 29.04.09 o godzinie 00:22
Skanska S.A.
Sławomir L.:Da się przeżyć :)
Dagmara D.:no i te schody tez trzeba jakoś wykończyć, np. stopnie drewniane około 80-100zł/szt ;-)
P.S. wylanie stopnia schodów sztuk jeden to koszt 80 pln :)
Myślę, że podstawowym problemem jest wielkość działki. Jesli działka ma 1 ha - nie ma sprawy - może być parterówka. Ale na działce 1000 metrów.... raczej niekoniecznie...Dagmara D. edytował(a) ten post dnia 29.04.09 o godzinie 00:33
Krzysztof Kiju ŻylińskiDaj komuś ogień, a
będzie mu ciepło
przez jeden dzień,
al...
Sławomir L.:
No to proszę bardzo tak w skrócie:
-fundamenty muszą być solidniejsze (większe przekroje lub mocniejszy beton) bo większe obciążenia (m.in. ze ścian, stropu), w końcu 2 kondygnacje a nie 1 -> fundamenty droższe lub porównywalne z parterówką
Finansowo różnica niemal pomijalna. Fundamenty projektuje się i tak z olbrzymim zapasem.
Za to drogich prac ziemnych przy parterówce jest dużo więcej.
-mówisz chudy bet.- porównaj sobie cenę chudziaka a cenę betonu na strop
Stropy się robi z terivy - wraz z belkami i zalaniem 1m2 kosztuje ok 50 zł. Cały strop 100m2 to 5k zł. Da się przeżyć.
-schody - dodatkowy koszt, który rzadko występuje w parterówce
za wylane schody + stopnie i podstopnice granitowe zapłaciłem 6k zł. Da się z tym żyć.
-ściany nośne-porównywalny koszt co parterówka
W życiu ! Dużo większy dach potrzebuje więcej ścian nośnych + słupów, chyba że pójdziesz w konstrukcje stalowe co potrafi zrujnować.
-dach - faktycznie drożej w parterówce
bezsprzecznie.
-docieplenie dachu i wykończenie poddasza-więcej wełny i izolacji, więcej regipsów, o wiele więcej robocizny i materiałów, obudowy z regipsów liczone drożej...-> wychodzi drożej niż parterówka
W życiu. Dużo większy dach musisz ocieplić = dużo więcej folii, wełny, regipsów
-niby czemu więcej ścian działowych w parterówce? na poddaszu nie robi się działówek??
zależy od projektu.
-w parterówce robisz tylko doświetlenia miejscowe, a tutaj musisz zapewnić oświetlenie w każdym pomieszczeniu, zwykle za pomocą okien dachowych -> drożej
Ale w parterówce masz więcej okien zwykłych + ew. rolety + parapety + (hahaha) zajebiście drogie firanki ;)
-elewacja-wychodzi drożej bo droższe rusztowania
czemu droższe ? Tu i tu musisz warszawskie postawić, chyba że masz pracowników o zasięgu ramion 3-3,5 metra
i tak można wymieniać i wymieniać...
Jasne że można :) Ale wymień coś sensownego :) Choćby jedną rzecz :)
Instalacje też w parterówce sa droższe - zużyjesz dużo więcej rur do CO jak i kabli elektrycznych.
Ktoś wspominał o odkurzaczu centralnym - taniej jest wbudować w ścianę 3 metry rury i kabla zasilającego w pionie (na piętro) czy 15 metrów w poziomie ?
itd :)
Nie wspominam juz o tym co napisała Dagmara - piętro jest dla domowników oazą, do której nikt nie ma wstępu. W parterówce nie masz takiego komfortu.
Bardzo podobają mi się duże, rozległe parterówki, ale pod względem tak ekonomicznym, jak i funkcjonalnym poddasze użytkowe bardziej do mnie przemawia :)
Aaaaa zapomniałam o koronnym argumencie mojego kolegi : z piętra łatwiej się ostrzeliwać :):)A na serio to mniej zabawy z partycjami alarmu (choć można zazbrajać każdy pokój lub podzielić dom parterowt na strefy) - i łatwo zaplanować odcięcie parteru i pozostawienie piętra etc..
W piętrowym ładniej antresola wygląda :)
Anna M.projektowanie
Milosz S.Rysowanie
komputerem.
Krzysztof Żyliński:Niekoniecznie i nie zawsze. Przy dobrym układzie może byc mało ścian konstrukcyjnych, a powierzchnię wewnątrz moża przedzielać działówkami. Czyli: mało wykopów, mało fundamentów, mniejsze przekroje fundamentów (co do ostatniego to zależy jak kto liczy, czy optymalizuje przekroje, czy robi "60-tka na pewno da radę...").
Finansowo różnica niemal pomijalna. Fundamenty projektuje się i tak z olbrzymim zapasem.
Za to drogich prac ziemnych przy parterówce jest dużo więcej.
Stropu "ciężkiego" można nie robić...
Stropy się robi z terivy - wraz z belkami i zalaniem 1m2 kosztuje ok 50 zł. Cały strop 100m2 to 5k zł. Da się przeżyć.
6k + 6k + 6k = 18k ;-)
za wylane schody + stopnie i podstopnice granitowe zapłaciłem 6k zł. Da się z tym żyć.
W życiu ! Dużo większy dach potrzebuje więcej ścian nośnych + słupów, chyba że pójdziesz w konstrukcje stalowe co potrafi zrujnować.Dlaczego większy dach? Taki sam jak dla jednego i drugiego. Dodatkowo zamiast stropu można zrobić więźbę z wiązarów drewnianych, ocieplenie miedzy nimi, powierzchia de facto o wiele mniejsza. Samych ścian również nie trzeba o wiele wiecej.
Docieplasz nie połać, a powierzchnię stropu parteru = mniejsza powierzchnia i mniej materiału.
W życiu. Dużo większy dach musisz ocieplić = dużo więcej folii, wełny, regipsów
Moze wyjśc na zero.-niby czemu więcej ścian działowych w parterówce? na poddaszu nie robi się działówek??
zależy od projektu.
Niekoniecznie...
Ale w parterówce masz więcej okien zwykłych + ew. rolety + parapety + (hahaha) zajebiście drogie firanki ;)
Jasne że można :) Ale wymień coś sensownego :) Choćby jedną rzecz :)To wszystko jest sensowne :-).
Zależy... może być zarówno mniej jak i więcej...
Instalacje też w parterówce sa droższe - zużyjesz dużo więcej rur do CO jak i kabli elektrycznych.
Ktoś wspominał o odkurzaczu centralnymOdkurzacz centralny - wg mnie bez sensu. Całkowicie subiektywnie.
Nie wspominam juz o tym co napisała Dagmara - piętro jest dla domowników oazą, do której nikt nie ma wstępu. W parterówce nie masz takiego komfortu.Jak najbardziej.
Bardzo podobają mi się duże, rozległe parterówki, ale pod względem tak ekonomicznym, jak i funkcjonalnym poddasze użytkowe bardziej do mnie przemawia :)
Ogólnie to każdy przypadek jest jak najbardziej indywidualny i tam gdzie w jednym miejscu można oszczędzić, w drugim musimy dorzucić... Może lepiej zamieścić jakiąś koncepcję i przeanalizować na jej podstawie wariant z poddaszem i bez poddasza?Miłosz Michał S. edytował(a) ten post dnia 29.04.09 o godzinie 12:50
Krzysztof Kiju ŻylińskiDaj komuś ogień, a
będzie mu ciepło
przez jeden dzień,
al...
Miłosz Michał S.:za wylane schody + stopnie i podstopnice granitowe zapłaciłem 6k zł. Da się z tym żyć.6k + 6k + 6k = 18k ;-)
Zapłaciłem 6k za wszystko, nie PO 6k ;)
Dlaczego większy dach? Taki sam jak dla jednego i drugiego.
Bo porównuje dom o takiej samej powierzchni użytkowej.
Założenie - dom o 200m2 powierzchni, to (bardzo upraszczając) parterówka 10x20 i 3m wys.ściany albo dom z poddaszem 10x10 i 4,5m wysokości ściany.
W parterówce pokrywasz powierzchnie 200m2 dachem, przy poddaszu użytkowym 100m2
W życiu. Dużo większy dach musisz ocieplić = dużo więcej folii, wełny, regipsówDocieplasz nie połać, a powierzchnię stropu parteru = mniejsza powierzchnia i mniej materiału.
Mniejsza w przypadku domu z poddaszem - czyli się ze mną zgadzasz ;)
Ale w parterówce masz więcej okien zwykłych + ew. rolety + parapety + (hahaha) zajebiście drogie firanki ;)Niekoniecznie...
No zgadza się - można nawet bez okien żyć ;)
Ktoś wspominał o odkurzaczu centralnymOdkurzacz centralny - wg mnie bez sensu. Całkowicie subiektywnie.
A używałeś ? ;)
Ogólnie to każdy przypadek jest jak najbardziej indywidualny i tam gdzie w jednym miejscu można oszczędzić, w drugim musimy dorzucić... Może lepiej zamieścić jakiąś koncepcję i przeanalizować na jej podstawie wariant z poddaszem i bez poddasza?
Bardzo mądry pomysł.
Milosz S.Rysowanie
komputerem.
Krzysztof Żyliński:
Zapłaciłem 6k za wszystko, nie PO 6k ;)
Ale to 6k za to i 6k za tamto daje
ileś tam". Inna sprawa kiedy jest
coś na minus 6k ;-). Stąd też przydałby się przykład...
Bo porównuje dom o takiej samej powierzchni użytkowej.W takim razie porównując budynek o takiej samej powierzchni zabudowy (obrysie) oraz taki sam układ konstrukcyjny:
Założenie - dom o 200m2 powierzchni, to (bardzo upraszczając) parterówka 10x20 i 3m wys.ściany albo dom z poddaszem 10x10 i 4,5m wysokości ściany.
W parterówce pokrywasz powierzchnie 200m2 dachem, przy poddaszu użytkowym 100m2
- fundament może być mniejszy,
- ścian konstrukcyjnych będzie mniej (ścianka kolankowa + rdzenie + wieniec ścianki kolankowej),
- zamiast więźby jętkowej czy płatwiowo-kleszczowej można zrobić prefabrykowane wiązary,
- ocieplenie na stropie parteru (przy kącie 45 stopni to ok. 40% więcej samego materiału do ocieplenia),
- odchodzi pełne wykończenie poddasza z wyposażeniem i shodami,
- odchodzą instalacje z poddasza,
No zgadza się - można nawet bez okien żyć ;)- powierzchnię okien określają przepisy i są zależne od powierzchni użytkowej - czyli przy takim samym obrysie w parterówce mniejsza powierzchnia użytkowa = mniejsza ilość powierzchni okien,
- co jeszcze?Miłosz Michał S. edytował(a) ten post dnia 29.04.09 o godzinie 13:24