Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Kamila P. nie pisz że los
ciebie kopnął nie
ma sytuacji na ziemi
b...

Temat: blogspot

hej,
nie wiem jak w stopce wstawić zdjęcie, żeby było jej tłem - najpierw pomyślałam, że może w samym css wpiszę coś na kształt: .footer{
background: url(...)
}
ale no to nie to,albo może zły zapis, próbowałam zabrać się za html ale po paru godzinach prób zrezygnowałam;/
pomocy:*Lena S. edytował(a) ten post dnia 17.01.12 o godzinie 23:43
17.01.2012, 23:41

Krzysztof Kreczko wiedz, że coś się
dzieje.

Lena S.:
hej,
nie wiem jak w stopce wstawić zdjęcie, żeby było jej tłem -

nie baw się w CSS bez potrzeby ;)

nie wiem czy używasz nowej wersji bloggera - jak nie to wejdź na - http://draft.blogger.com/home
Przy Blogu wybierz opcję "szablon", następnie "dostosuj" i z lewej jest opcja "tło", a na górze będzie "prześlij obraz"

;)

Dobra mój błąd - nie doczytałem "w stopce", ale zaraz popatrzę ;)

ok rzeczywiście kwestia stopki jest trochę trudniejsza, można znaleźć coś takiego:

http://www.google.com/support/forum/p/blogger/thread?t...

http://smallbusiness.chron.com/adding-photo-blogger-po...

Powodzenia.Krzysztof Kreczko edytował(a) ten post dnia 18.01.12 o godzinie 13:12
18.01.2012, 12:51

Anna W. tłumacz, fotograf,
bloger *otwarta na
nowe wyzwania*

Słuchajcie, mam kilka kwestii do rozwiązania, może ktoś będzie mógł mi pomóc.

1. Widziałam ostatnio swojego bloga na 17 calach i po bokach zostają białe paski. To dlatego, że wstawiony w tło obrazek ma określone wymiary. Która część kodu odpowiada za to, żeby wyświetlało się poprawnie niezależnie od rozdzielczości? Powinnam wpisać 'width 100%', dobrze kombinuję? Tylko gdzie, bo tam gdzie wpisuję, to nie działa...

2. Przy okazji jak sprawdzić (chociaż to chyba bardziej do webmasterów i designerów pytanie) jak 'widać' stronę pod różnymi rozdzielczościami (oprócz tego, że obskoczyć wszystkich znajomych i zobaczyć jak im się wyświetla strona ;) )? Jest jakieś narzędzie co to sprawdza?

3. To pytanie też odnośnie kodu - chciałabym, aby każdy post był odseparowany od drugiego, nawet jeśli umieszczę dwa tego samego dnia. W tej chwili są na osobnym tle w szpalcie tylko wtedy, jeśli są pod osobnymi datami, a jak są dwa jednego dnia, to się zlewają. Piszę jasno czy nie bardzo?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
21.01.2012, 13:11

Adam B. At work.

Anna W.:
jak 'widać' stronę pod różnymi rozdzielczościami (oprócz tego, że obskoczyć wszystkich znajomych i zobaczyć jak im się wyświetla strona ;) )? Jest jakieś narzędzie co to sprawdza?

viewlike.us
3. To pytanie też odnośnie kodu - chciałabym, aby każdy post był odseparowany od drugiego, nawet jeśli umieszczę dwa tego samego dnia. W tej chwili są na osobnym tle w szpalcie tylko wtedy, jeśli są pod osobnymi datami, a jak są dwa jednego dnia, to się zlewają. Piszę jasno czy nie bardzo?

Blogspot tak ma w niektórych szablonach. Nie znam kodu by to rozwiązać. Sugeruję podawanie różnych dat (także wstecz), zakładając, że nie piszesz codziennie dwóch lub więcej postów.
28.01.2012, 17:41

bloger *otwarta na
nowe wyzwania*

Adam B.:
viewlike.us
Dzięki! Tego właśnie szukałam.
Blogspot tak ma w niektórych szablonach. Nie znam kodu by to rozwiązać. Sugeruję podawanie różnych dat (także wstecz), zakładając, że nie piszesz codziennie dwóch lub więcej postów.
No właśnie chodzi mi o to, żeby móc pisać dwa posty jednego dnia i żeby były od siebie oddzielone, podawanie różnych dat mnie nie urządza. Szablon mam "klejony" z kilku szablonów i coś mam w nim nakićkane, bo niestety nie działają wskazówki i tutoriale dotyczące rozdzielania postów w standardowych szablonach. Takie rozdzielenie wchodzi mi pod tło posta (widgetów generalnie) i jest niewidoczne. Dlatego szukam speca od HTML'a, bo ja ogarniam tylko podstawy i najwyraźniej coś zrobiłam nie tak.
30.01.2012, 12:00

Adam B.:
Anna W.:
jak 'widać' stronę pod różnymi rozdzielczościami (oprócz tego, że obskoczyć wszystkich znajomych i zobaczyć jak im się wyświetla strona ;) )? Jest jakieś narzędzie co to sprawdza?

viewlike.us

tylko mnie po wpisaniu url pokazuje błąd 404?
3.02.2012, 14:03

bloger *otwarta na
nowe wyzwania*

Dominika Małgorzata S.:
tylko mnie po wpisaniu url pokazuje błąd 404?
u mnie działa. wyczyść ciastka.
3.02.2012, 15:31

Łukasz J. Marketing, Produkt,
Sprzedaż

Witam. Z tego co czytam, temat like'a był tu przerabiany. Mam pytanie, bo strasznie mnie jedna rzecz denerwuje.

W trzech mejscach na blogu umożliwiam polubienie strony/posta.
Co mi się nie podoba? :)

1/ "Like" pod postami jest upierdliwy dla stałych fanów bloga, gdyż kliknięcie powoduje publikację na ich PROFILU. Chciałbym żeby kliknięcie powodowało publikację w ogólnym kanale, a nie na profilu: tak jakby użytkownik to sam wrzucił sobie na tablicę.

2/ Publikacji na profilu towarzyszy zazwyczaj przypadkowy jpg z bloga lub symbol netvibes itp. Nie można tak ustawić, żeby zaciągał zawsze to samo zdjęcie (jpg) z bloga?

3/ Czy edytując to co mam już wpisane w html mogę jakoś uszkodzić poprzednie "lajki"?

Podaje co mam edycji html:

<data:post.body/>
<div class='facebooklike' style='padding-top: 25px;'>
<iframe src="//http://facebook.com/plugins/like.php?href=<data:pos...; scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:25px;"></iframe>

Do tego można dopisać fb_source albo coś, tylko gdzie i jak? :)

Blog: http://zeszytrozterek.blogspot.com/
9.02.2012, 10:01

Kamil Newczyński zostawiam trwałe
ślady w sieci |
socialtalk.pl

Ponieważ temat jest niezwykle popularny, to dla wygody nowo odwiedzających jak i starych wyjadaczy, podpinam ten wątek na samej górze. Umieszczajcie tu proszę wszystkie aspekty, problemy, dyskusje związane z tą platformą.

I tak nawiasem, jedna gorąca, moderatorska prośba: korzystajcie z wyszukiwarki w grupie lub w danym wątku, by wyszukać odpowiedzi dla swojego pytania/problemu, zanim zdecydujecie się założyć nowy wątek.
9.02.2012, 13:31

Prosze o pomoc - nie wiem jak to sie stalo, ze mam nowa wersje blogspotu, o ktora nie prosilam, no ale...
Troche bylam nieobecna na blogu i teraz nie umiem sie w tym polapac. Bardzo prosze o wskazanie mi gdzie moge zaznaczyc aby po opublikowaniu tekstu edytor respektowal moj podzial na wersy i czy mozna wrocic do "starego" systemu.
9.04.2012, 19:45

.....Dominika Małgorzata S. edytował(a) ten post dnia 16.04.12 o godzinie 00:14
14.04.2012, 11:35

Malgorzata K.:
Prosze o pomoc - nie wiem jak to sie stalo, ze mam nowa wersje blogspotu, o ktora nie prosilam, no ale...
Troche bylam nieobecna na blogu i teraz nie umiem sie w tym polapac. Bardzo prosze o wskazanie mi gdzie moge zaznaczyc aby po opublikowaniu tekstu edytor respektowal moj podzial na wersy i czy mozna wrocic do "starego" systemu.

Wchodzisz w panel bloga i po prawo na górze masz takie zębate kółko narzędzi. Gdy klikniesz to masz tam opcję wyboru starego interfejsu
16.04.2012, 00:13

Sebastian Płocki:

Ad2. Ja użyłem tego skryptu i u mnie działa znakomicie. Grupuje posty po etykiecie jak należy. Znalazłem go tu http://www.bloggerplugins.org/2009/08/related-posts-th...
Próbowałam sobie to dodać ale nie mam
<div class='post-footer-line post-footer-line-1'>

ani tez nie mam
<p class='post-footer-line post-footer-line-1'>

da się to jakoś ominąć?
20.05.2012, 18:40

bloger *otwarta na
nowe wyzwania*

Dominika Małgorzata S.:
da się to jakoś ominąć?
na pewno patrzyłaś w szablonie z rozszerzonymi szablonami widżetów?
może się jakoś inaczej nazywa?
20.05.2012, 21:53

Oczywiście, że tak.
Okazuje się, że aby to wprowadzić to trzeba wejść do starej wersji bo nowa durna nie ma opcji dodania widzetów i innych cudaków. Nie pokazuje całego kodu.
Co to będzie jak skasują starą wersję? Strach pomyślec.

Ale już zrobione :) I fajnie działa :)
20.05.2012, 22:59

Kamil W. Di Mista Fotosista!

Dominika Małgorzata S.:
Okazuje się, że aby to wprowadzić to trzeba wejść do starej wersji bo nowa durna nie ma opcji dodania widzetów i innych cudaków. Nie pokazuje całego kodu.
Ma, ma, trzeba się dogrzebać. A i tak najlepiej ściągnąć kod (Szablon -> utwórz / przywróć kopię zapasową) a potem odpalać w programie typu Notepad++ - ten program nic nie popsuje, natomiast podświetla różnie różne linijki i łatwiej się połapać.
21.05.2012, 09:38

używam tego programu ;)
i dzięki za info, nie wpadlam na to ;) a może raczej zapomniałam, bo dawno nie używałam pobierania szablonu :DDominika Małgorzata S. edytował(a) ten post dnia 21.05.12 o godzinie 11:10
21.05.2012, 11:10

bloger *otwarta na
nowe wyzwania*

Dominika Małgorzata S.:
Oczywiście, że tak.

Ale już zrobione :) I fajnie działa :)
No to najważniejsze, że się udało :)
Ale nowa wersja blogspota ma wszystko to co stara, tylko trochę w innych miejscach czasami ;)
21.05.2012, 14:56

Kamil W. Di Mista Fotosista!

Jak tak patrzę na aktualne opcje bloggera: miejsce na seo poszczególnych stron, lightbox, łatwość dopięcia domeny, do tego plugin InstantDebate do komentarzy zamiast oryginału - to mi sie odechciewa płacić za hosting i przenosić cokolwiek na WP ;) szkoda tylko, że wciąż mi brak tej łatwości zrobienia strony w dwóch językach, jaką daje WPML...

---

Może mi ktoś podpowiedzieć, jaka zmienna odpowiada za aktualny adres wyświetlanej strony? Niezależnie czy to będzie etykieta, post czy strona? Coś w stylu http://<tu domena cośtam albo adres.blogspot.com>/<prawidłowy adres już bez domeny> ?? Jest coś takiego w bloggerze w ogóle?Kamil W. edytował(a) ten post dnia 22.05.12 o godzinie 13:17
22.05.2012, 13:13

bloger *otwarta na
nowe wyzwania*

Kamil W.:
Może mi ktoś podpowiedzieć, jaka zmienna odpowiada za aktualny adres wyświetlanej strony? Niezależnie czy to będzie etykieta, post czy strona? Coś w stylu http://<tu domena cośtam albo
> adres.blogspot.com>/<prawidłowy adres już bez domeny>
?? Jest coś takiego w bloggerze w ogóle?

Nie wiem czy dobrze Cię zrozmiałam: chodzi o usunięcie z adresu z tytułem posta adresu bloga?
Jeśli tak, to w kodzie trzeba znaleźć to:
<title><data:blog.pageTitle/></title>
i zmienić na to:
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><br /> <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title><br /> <b:else/><br /> <title><data:blog.pageTitle/></title><br /> </b:if>
22.05.2012, 15:45

Wyślij zaproszenie do