Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Anna B. Inżynier
procesu/Process
Engineer, Dell Sp. z
o.o.

Temat: Florencja

Czy to miejsce jest tak piękne jak sobie je wyobrażam? :)
13.05.2007, 11:16

Mariola Popielarz Business Unit
Director - BJG

:) jest jednym z moich ulubionych miast i faktycznie jest czarująca ja najbardziej lubię to miasto wieczorem, kiedy lekko zapada zmierzch i maluje swoje dziwne obrazy na wiekowych i pięknych architektonicznie budynkach :)
polecam samodzielną ocenę :)
14.05.2007, 13:13

Anna B. Inżynier
procesu/Process
Engineer, Dell Sp. z
o.o.

Czy widziałaś film pt. Hannibal?
Tam jest moment taki właśnie jak opisujesz, powiem szczerze, że kiedy zobaczyłam to - a to tylko film od razu zapragnęłam zobaczyć to miasto.
Na pewno w rzeczywistości wygląda jeszcze piękniej...:)
Pozdrawiam
A.
14.05.2007, 21:12

Mariola Popielarz Business Unit
Director - BJG

filmu nie widziałam ale chętnie zobaczę :)

hmmm... to dziwne ale dla mnie to miasto wygląda jak scenografia postawiona specjalnie pod nagranie filmu kostiumowego :)
15.05.2007, 11:45

Ciao tutti:)

Super, że powstał ten wątek.
Czy ktoś, kto zna i fascynuje się tym miastem mógłby mi poradzić gdzie można by tam niedrogo pomieszkać przez miesiąc - poza sezonem wakacyjnym?
Pozdrawiam deszczowo
15.05.2007, 15:09

Szymon N. Sieciorozwijacz

A mnie Florencja kompletnie rozczarowała! :] ... choć od razu
przyznam, że pewnie znam powody... ;]

Otóż Florencja była miastem powoli kończącym podróżowanie
po Toskanii i zderzenie tłumu turystów, zgiełku wielkiego
miasta z tym co było wcześniej... chyba przyćmiło piękno
miasta.

Zdecydowanie wolę tą wiejską lub przynajmniej małomiasteczkową
Toskanię. Tam da się żyć, odpoczywać, wtapiać w leniwy nastrój
tamtych miasteczek...

Fotka wiadomo skąd:

Obrazek

... szczęśliwy wyjeżdżałem z Florencji, o ile dobrze pamiętam,
to do sympatycznej Lukki.

:]

Szy.Szymon N. edytował(a) ten post dnia 25.02.10 o godzinie 00:38
18.05.2007, 23:15

Rafał J. Doradca personalny

Żeby dostrzec piękno Florencji trzeba zobaczyć film Hannibal. W moim przypadku tak właśnie było. Najpierw zwiedziłem miasto i owszem wydało mi się piękne ale dopiero po obejrzeniu filmu udało mi się dostrzec jego prawdziwy urok.
19.06.2007, 11:06

Jacek M. redactor y
periodista

Byłem we Florencji tylko przez dwa dni, stanowczo zbyt krótko. Tłumy turystów są niestety wszędzie, kolejka do galerii Uffizich - koszmarnie długa (lepiej zarezerwować bilet przez Internet) - poza tym - przepiękne miasto.
Niesamowity widok na Florencję rozciąga się z Piazzale Michelangelo, leżącym na lewym brzegu Arno.
19.06.2007, 15:21

Magdalena Giedrojć pisarka,
dziennikarka,
redaktor

A ja spędziłam cały tydzień we Florencji i do dziś śni mi się po nocach. To miasto trzeba smakować, doświadczać wyspacerowanymi kilometrami i kawą pitą na rozsłonecznionych placach i zacienionych schodach. Trzeba dojść do kościoła San Miniato na wzgórzu i spojrzeć z góry, a potem wrócić pod katedrę i poczuć się w środku tłumu ludzi, którym chce się żyć. Niesamowite miejsce na ziemi.
16.08.2007, 20:07

Justyna S. Deutsch & English

Jacek Matwiejczyk:
Byłem we Florencji tylko przez dwa dni, stanowczo zbyt krótko. Tłumy turystów są niestety wszędzie, kolejka do galerii Uffizich - koszmarnie długa (lepiej zarezerwować bilet przez Internet) - poza tym - przepiękne miasto.
Niesamowity widok na Florencję rozciąga się z Piazzale Michelangelo, leżącym na lewym brzegu Arno.

można też zarezerwować dzień wcześniej na miejscu, bo kolejka faktycznie - ok 1,5h. tylko zastanawiam się czy naprawdę warto.w przewodnikach piszą że jedno z najważniejszych muzeów na świecie...well...
26.08.2007, 01:16

Renata K. Specjalista ds.
kontroli finansowej,
Novartis Poland sp.
...

Florencja jest piękna, ale faktycznie turystów jest tam stanowczo za dużo. Byłam w lipcu i na szczęście mieszkałam 15 km. od Florencji w małej mieścinie o nazwie Signa.
7.09.2007, 20:46

Jacek M. redactor y
periodista

Justyna B.:
można też zarezerwować dzień wcześniej na miejscu, bo kolejka faktycznie - ok 1,5h. tylko zastanawiam się czy naprawdę warto.w przewodnikach piszą że jedno z najważniejszych muzeów na świecie...well...

Co kto lubi - ja nie byłem rozczarowany :]
9.09.2007, 20:48

Hanna K. Projektant wnętrz

Szymon N.:
A mnie Florencja kompletnie rozczarowała! :] ... choć od razu
przyznam, że pewnie znam powody... ;]

Otóż Florencja była miastem powoli kończącym podróżowanie
po Toskanii i zderzenie tłumu turystów, zgiełku wielkiego
miasta z tym co było wcześniej... chyba przyćmiło piękno
miasta.

Zdecydowanie wolę tą wiejską lub przynajmniej małomiasteczkową
Toskanię. Tam da się żyć, odpoczywać, wtapiać w leniwy nastrój
tamtych miasteczek...

Fotka wiadomo skąd:

Obrazek

... szczęśliwy wyjeżdżałem z Florencji, o ile dobrze pamiętam,
to do sympatycznej Lukki.

:]

Szy.
Podzielam Twoje zdanie co do "miejskiej" Florencji jednak Lukki nie widziałam...za to VOLTERRA...:) Radda :)...
12.09.2007, 22:17

konto usunięte

Ja miałam możliwość mieszkać we Florencji prawie rok. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Florencję mozna odbierać jako miasto turystyczne,ale zupełnie inaczej to wygląda gdy się tam mieszka,studiuje i pracuje.
Z pewnością jednak Florencja robi wrażenie :)
4.10.2007, 19:56

Szymon N. Sieciorozwijacz

Magdalena P.:
... ale zupełnie inaczej to wygląda gdy się tam mieszka,studiuje i pracuje.

Czyli jak? :] Jaka jest Florencja na codzień?

Szy.
5.10.2007, 09:53

konto usunięte

Na pewno piękna,interesująca kulturowo, bez względu na ilość spędzonego we Florencji czasu. Zawsze jest coś do zobaczenia, do odkrycia. Poza tym jest wielokulturowa, bo studiuje tam strasznie dużo cudzoziemców, nie mówiąc już o tysiącach turystów codziennie przemieszczajacych się po centrum. Jest tłoczno i wesoło... :)
Minusem jest to, że Florencja jest droga, jest tam sporo imigrantów i czasami jest strasznie wilgotno.
8.10.2007, 21:40

Grzegorz Fronczek specjalista d.s.
inwestycji, Eltel

Mieszkałem we Florencji i muszę przyznać, że miasto jest urocze, ale kiedy wyprowadziłem się na prowincję - Montefilidorfi - 30km. na południe - to dopiro była rozkosz.Zero korków zero pośpiechu, fajni ludzie i superkrajobrazy. Polecam.
27.10.2007, 20:40

konto usunięte

...należę do tych osób, które pokochały bezgranicznie Toskanię i jej koloryt, dźwięk, zapach...po kilku dniach "włóczenia" się po tej palecie wszystkich kolorów świata, zajechaliśmy do Florencji i... uciekliśmy stamtąd szybko!!! Wczesniej jednak obejrzeliśmy Tycjana i Michała Anioła w Galerii... :)
Może to kwestia tej ciszy i błogiego spokoju... St Gimminiano, Voltera, Montelpucciano, Montalcino... Po Toskani trzeba WĘDROWAĆ żeby tam być, po Florencji co najwyżej można przespacerowac sie w tłumie...acz nie należy sobie niczego odmawiać :) Ostatecznie każdemu wedle potrzeb !
4.01.2008, 16:48

konto usunięte

Pierwsze wrażenie z krótkiego, co prawda, pobytu we Florencji: brudno, śmieci w zaułkach, wszędzie ptasie kupy. I hordy turystów, kilometrowe kolejki do muzeów, zabytków.
Jednak, mimo prawie 40-stopniowego upału, miasto to mnie zauroczyło. Pierwsze kroki skierowałam do Kościoła Santa Croce - warto zwrócić uwagę na nagrobek Macchiavellego, Michała Anioła czy Dante Aligieri'ego oraz - dla miłośników Hannibala - kaplicę rodu Pazzich. Palazzo Vecchio był akurat w remoncie, cały obłożony rusztowaniami. Katedra Santa Maria del Fiore robi wrażenie, przede wszystkim jej wnętrze, ale i kopuła. Dalej mamy Baptysterium - najstarszy budynek na placu San Giovanni, zbudowany na planie ośmiokąta, z charakterystycznymi drzwiami z brązu. Moją szybką, z braku czasu, wycieczkę zakończyłam na Ponte Vecchio, popatrzyłam sobie na Arno i pojechałam do Polski :) Muszę tam kiedyś jeszcze wrócić.
Zaczynam rozumieć co to jest syndrom Stendhala - nagromadzenie wrażeń, piękno zabytków (i pewnie upał) zrobiły swoje, padłam niemal odurzona i zasnęłam. Stendhal mdlał :)
Film Hannibal wspaniale oddaje atmosferę Florencji. A kiedy słucham utworku "Vide Cor Meum" - wracają obrazy tego boskiego miasta.

Ego dominus tuus
Vide cor tuum
E d'esto core ardendo
Cor tuum
(Chorus: Lei paventosa)
Umilmente pascea.
Appreso gir lo ne vedea piangendo.

La letizia si convertia
In amarissimo pianto

Io sono in pace
Cor meum
Io sono in pace
Vide cor meum

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Florencji i Toskanii :)
9.01.2008, 23:55

Magdalena D. Starszy specjalista
ds. mediów i
e-marketingu, PZU
S.A./P...

Ja spedzilam we Florencji 2 tygodnie. W przedziwnym, ale i magicznym okresie w 2005r. Były Święta Wielkanocne i chwile pozniej dowiedzielismy sie, ze odszedl Jan Paweł II. Atmosfera we Wloszech byla odrobine podniosla i niezwyczajna. Moze tez dlatego, ze byla juz wiosna i Florencja po prostu byla piekna, a moze to po prostu ja ją tak wtedy widzialam.

Mysle, ze to dobry czas na wycieczke - wiosna. Wszystko budzi sie do zycia, jest jakos tak radosnie. Szczerze polecam, moim zdaniem nikt sie nie zawiedzie :-))Magda Różańska edytował(a) ten post dnia 07.03.08 o godzinie 20:41
7.03.2008, 20:41

Wyślij zaproszenie do