Karolina Hendryk asystent architekta
Temat: wentylacja biur
proszę o pomoc bo nie potrafię tego rozstrzygnąć- czy w biurach MUSI być zamontowana wentylacja grawitacyjna/ mechaniczna (w każdym pokoju osobno)?? Czy wystarczą tylko nawiewniki(bo przy "plastikach" to raczej konieczne)? Wiem, że to temat bardziej do instalatorów, ale że architekt musi być trochę człowiekiem-orkiestrą, a ja muszę sobie radzić z tym problemem samodzielnie, proszę o odpowiedź :).
Jakub G. architekt
W biurach należy zrobić wentylacje grawitacyjną / mechaniczną - w każdym pomieszczeniu osobno. Nawiewniki nie wystarczą, musi być możliwość odprowadzenia powietrza.Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
Piotr
Flis
Właściciel, Studio
Kropka Piotr Flis
Architekt
Witaj,Karolina,
Warunki wentylacji wynikają z przepisów. Tak czy inaczej, jeżeli nie może być wentylacji grawitacyjnej, będzie konieczna wentylacja mechaniczna i zazwyczaj klimatyzacja (standard). Klient będzie musiał zlecić projekt branżowy i uzgodnić z rzeczoznawcą PIP,Sanepid. To z projektu wentylacji będzie wynikać jak zostały osiągnięte normowe ilości wymian powietrza (trzeba zbilansować nawiew-wywiew).
Powodzenia
pozdrawiam
Piotr Flis
> karolina hendryk:
proszę o pomoc bo nie potrafię tego rozstrzygnąć- czy w biurach MUSI być zamontowana wentylacja grawitacyjna/ mechaniczna (w każdym pokoju osobno)?? Czy wystarczą tylko nawiewniki(bo przy "plastikach" to raczej konieczne)? Wiem, że to temat bardziej do instalatorów, ale że architekt musi być trochę człowiekiem-orkiestrą, a ja muszę sobie radzić z tym problemem samodzielnie, proszę o odpowiedź :).
Karolina Hendryk asystent architekta
Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak mi się właśnie wydawało na "chłopski rozum", z resztą wszędzie do tej pory ta wentylacja była- po prostu mechaniczna w przestrzeni sufitu podwieszonego, bo to najlepiej rozwiązuje sprawę. Nie trzeba pruć tylu szachtów grawitacyjnych. Niestety inwestorzy są jacy są i biadolą nawet o wymagane p.pożem klapy oddymiające. Ja mam dodatkowo obiekt istniejący o wysokości w niektórych miejscach niecałe 3m (odstępstwo), więc sufitu podwieszonego nie można zamontować. A przepisów wiążących niestety nie znalazłam ,jedynie te na ilość m3 powietrza.W każdym razie dziękuję i pozdrawiam, Karolina Hendryk.
Łukasz
Sokół
właciciel,
ProfiHouse
Nie za bardzo rozumię twojego pytania. Jeśli pytasz o wentylację to naturalną koleją rzeczy jest że powinien być nawiew i wywiew. Jeśli pytasz o grawitacyjną to oczywiście nawiewniki higrosterowane w oknach i kratka wywiewna do kanałów kominowych, lub do sąsiedniego pomieszczenia brudnego. Minimalna ilość wymian powietrza dla biura to jedna wymiana w ciągu godziny. Przyjmyjąc wymiary 5x5x3 to potrzeba 3 nawiewniki okienne. W drzwiach lub nad drzwiami robisz kratkę wentylacyjną wywiewną na korytarz o przepustowości 75 m3/h i sprawa załatwiona.
Andrzej
Bugaj
Specjalista ds. BHP
i PPOŻ.
Karolina Hendryk:Witam, Jaka jest minimalna odległość kratki wentylacyjnej w suficie przy wentylacji mechanicznej od góry szafy, która stoi bezpośrednio pod kratką?