- 1
- 2
- NastÄ™pna »
Radosław
Pokluda
Właściciel, rem7 -
technologie
informatyczne,
Dyrektor Za...
Temat: Portal informacyjny o nieruchomościach
Wygląda bardzo dobrze. Zagadnienia rynku nieruchomości - dobry temat... Jeśli treści będą aktualne - będzie fajny portal.
Grzegorz
Stankowski
Reklama na
lotniskach, na
pokładach
samolotów oraz w
hote...
.Grzegorz Stankowski edytował(a) ten post dnia 16.09.09 o godzinie 16:21
Piotr T. wymyślnik
Dlaczego ludzie z redNetu udają że nie są z redNetu?Piotr Tomaszewski edytował(a) ten post dnia 14.03.09 o godzinie 02:43
Jolanta
M.
"Nie ma takiej
fantazji, której
wola i rozum ludzki
nie z...
Właśnie znalazłem coś takiego http://www.monitornieruchomosci.pl.
Coś takiego...pewnie zupełnie przypadkiem :P
Ciekawy serwis, ale przejrzałam go już kilka dni temu i niewiele nowych artykułów pojawiło się od wtedy...więc mam nadzieję, że to dopiero początek :)
Piotr T. wymyślnik
Homest Swiss... Cóż, nie Wam jednym zaleźli za skórę...
Paweł N. Registate
Co prawda różne mam zdanie o RedNecie o ich opiniach na temat rynku (ale to każdego kwestia subiektywna), niemniej serwis mi się podoba. Przejrzysty, dużo informacji, możliwość wrzucenia w RSS.
Piotr T. wymyślnik
Bartek, sami z Radkiem sprowokowaliście komentarze non ad rem. To czego nie napisałem było w sumie ciekawsze, ale z rzeczy obiektywnych: poprawiłbym zapis dat, np. '16 marzec' na '16 marca', no i obrazki na czarnych kolumnach przeskalował do wyświetlanego rozmiaru. Teraz jest 480px × 360px wyświetlane jako 236px × 177px.Temat: Portal informacyjny o nieruchomościach
Serwis ok,Ale koszmarnie mało w nim informacji o tym co się dzieje. Każdy z branży czytuje albo jakieś 'Monitory nieruchomości', albo eurobuild'a, albo real estate review. Tutaj nie ma właściwie żadnych informacji. I to jest chyba bolączka serwisu moim zdaniem i na ten moment.
Układ strony czytelny, ale serwis pusty..
Grzegorz
Stankowski
Reklama na
lotniskach, na
pokładach
samolotów oraz w
hote...
brakuje chyba 4 :D taki serwis ;)apropo's poczytałem sobie trochę o RN, HS. Ciekawe treści.Grzegorz Stankowski edytował(a) ten post dnia 18.03.09 o godzinie 13:51
Karol
M.
PM, trener,
konsultant, inwestor
Bartłomiej Niedziela:
Właśnie znalazłem coś takiego http://www.monitornieruchomosci.pl.
Bartłomiej Niedziela:
Serwis ma 2 tygodnie i opieramy się na własnych (!), autorskich treściach, nie ma tu żadnych przedruków z innych gazet, zbierania z sieci RSS'ów czy darmowych artykułów.
Mamy własnych dziennikarzy i redaktorów
Nice one... rozdwojenie jaźni? :D
Piotr T. wymyślnik
Bartłomiej Niedziela:
Serwis ma 2 tygodnie i opieramy się na własnych (!), autorskich
pierwszy artykuł z brzegu, ten o Orco:
"Środowa Gazeta Stołeczna napisała, że..." po czym tylko jeden akapit z wypowiedzią pani Kościeszy, ze strony dewelopera. Jak na temat, który na skyscrapercity.com zajął ponad 200 stron, to niewiele.
Fakt, że forum w dużo gorszym layoucie :)
Kolejny materiał (skąd we mnie tyle złośliwości?) o Osadzie Studenckiej, jednocześnie pokazał się na MN oraz m.in.:
newss.pl
prportal.pl
To nic strasznego, pisać artykuły pod 'press release' z PR, tylko pisałeś Bart, że stare media odchodzą. Nie bardzo widzę tę nowość w przypadku MN. Ot, kolejny tytuł, te same metody pracy. Zdecydowanie bardziej nowomediowe jest wspomniane forum skyscrapercity, czy niniejsza strona.Piotr Tomaszewski edytował(a) ten post dnia 18.03.09 o godzinie 17:14
Witam wszystkich i dziękuję za opinie: zarówno te pozytywne, jak i negatywne. Serwis cały czas się rozwija. Treści przybywa, choć rzeczywiście chciałoby się, żeby było ich więcej. Pracujemy na tym.Może doprecyzuję to co powiedział Bartek. Generalnie bazujemy na własnych materiałach, choć także wykorzystujemy materiały z firm, które chcą z nami współpracować: komentarze Gold Finance czy Money Expert można znaleźć także w innych serwisach. Jednak jeśli mamy materiały zewnętrze to wyraźnie to zaznaczamy.
Oczywiście, że bazujemy także na materiałach PR firm związanych z rynkiem nieruchomości. Staramy się jednak "obrabiać" je na tyle, żeby pozostawić w nich najistotniejsze treści. Nigdy nie wklejamy ich w całości bez ingerencji w treść. Np. informacje prasowe dotyczące chociażby Pałacu Młodziejowskiego wzbogaciliśmy o informacje dot. szacowanej wartości inwestycji. Nie widziałem takich informacji w innych serwisach.
Jednocześnie zabiegamy o materiały ekskluzywne. Teksty w sekcji opinie są przygotowywane specjalnie dla MonitoraNieruchomości.pl i nie ma ich w innych gazetach czy serwisach.
W pierwszym tygodniu mieliśmy dużego newsa o firmie Ablon Gloup. To Monitor jako pierwszy w Polsce poinformował o inwestycji tej firmy w Warszawie. Szef firmy Ablon udzielił też nam wywiadu i był to jego pierwszy wywiad dla polskich mediów. Tego nie znajdziecie na innych stronach.
I jeszcze na koniec czuję się wywołany do tablicy tekstem o Orco. Powołałem się na Gazetę Stołeczną, bo szanuję, że to dziennikarze tej gazety jako pierwsi opisali temat. Nie widzę nic złego w tym, żeby powoływać się na inne medium (zaznaczam, że powoływanie się na tekst to nie przeklejanie go w całości). A wypowiedzi Pani Alicji Kościeszy nie są wzięte ze strony Orco. Rozmawiałem z nią dzisiaj i otrzymałem od niej maila z oficjalnym stanowiskiem Orco. Poza tym są w tym tekście informacje, których na razie nie opublikował żaden portal. A jeśli chodzi o wątek, na bardzo dobrym skądinąd Forum Polskich Wieżowców, to rzeczywiście Panie Piotrze ma on ponad 200 stron. Z tym, że te 200 stron nie dotyczy dzisiejszej informacji o wstrzymaniu budowy Złotej 44!. To III część wątku o inwestycji. Zapewniam Pana Panie Piotrze, że wiele poruszanych w tym wątku spraw dotyczyło
także moich wcześniejszych artykułów dot. Złotej 44 (publikowanych jeszcze w Dzienniku).
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za uwagi i komentarze i zapraszam do lektury serwisu MonitorNieruchomosci.plRadosław Górecki edytował(a) ten post dnia 18.03.09 o godzinie 22:10
Piotr T. wymyślnik
A to mi się podobało, szacunek, choć niekoniecznie jest to 'doprecyzowanie' wcześniejszego posta. Jest przecież różnica między:[...]opieramy się na własnych (!), autorskich treściach, nie ma tu żadnych przedruków z innych gazet, zbierania z sieci RSS'ów czy darmowych artykułów.
a:
[...]Generalnie bazujemy na własnych materiałach, choć także wykorzystujemy materiały z firm [...] zabiegamy o materiały ekskluzywne [...] itd.
Jak napisałem, Twoja odpowiedź jest tym czego oczekuję po rzetelnej redakcji. Jednocześnie mam bardzo niemiłe doświadczenia z ostatnich kontaktów z redNetem, stąd alergia na małe kłamstewka jak te z dwóch pierwszych postów. Mam nadzieję, że te doświadczenia Ciebie ominą.
Hmm, jako że wątek się rozwinął, to i ja dopiszę ponownie coś od siebie. Wydaje mi się, że dobrze, że tego typu portal powstał. Nie ważnym jest tutaj fakt, czy jest on kolejną spółką redNetu czy założyli go inni ludzie. To co jest pewne, to wchodząc na tę stronę po raz pierwszy a znając inne strony internetowe grupy od razu rzuca się w oczy coś, co każe przypuszczać że z jednej matki to wyszło. Jeszcze raz - nie ważne.Niewątpliwie bardzo kożystnym jest fakt, że taka strona istnieje. Wiadomo że w jakiś sposób będzie przesiąknięta materiałami marketingowymi i PR różnych firm ale tego nie da się wykluczyć i rozbawi minie mocno każdy kto powie inaczej.
Dobrze że zamieszczacie wywiady, fajnie że umieściliście tagi (za jakiś czas w przyjemny sposób ułatwią powiązywanie ze sobą pewnych faktów i osób) ale tak jak koledzy i koleżanki wyżej wspomnieli, nie możliwe jest tworzenie tylko treści autorskich - bo strona będzie pusta. Nawet takie molochy jak gazeta.pl powołują się na PAP, bloomberga czy inne agencje prasowe.
Cieszy, że macie własnych dziennikarzy i własne zdanie, ale żeby użytkownik miał ochotę wchodzić na stronę codziennie, musi codziennie znajdować coś co go zainteresuje. Na obecną chwilę przynajmniej w moim przypadku tak nie jest (a chciałbym szczerze żeby tak było). Przeglądanie 20 różnych stron i doszukiwanie się informacji, które ktoś mógłby zbierać i prezentować dodając swoje opinie w jednym miejscu, jest karkołomne. I myślę że jest sporo osób myślących podobnie.
Ciepło pozdrawiam,