Agnieszka
Czarnecka
(Andrzejczak)
PRedyspozycji ciąg
dalszy/No i
oczywiście
przykładna żona
Temat: Eukacja medialna w Warszawie ... w zasadzie nie istnieje
Witam,Zachęcam do lektury ciekawego artykułu na temat edukacji medialnej, a w zasadzie jej braku : http://www.edunews.pl/index.php?option=com_content&tas...
Piotr
Drzewiecki
nauczyciel
akademicki, pedagog
mediów, dziennikarz
sprawa edukacji medialnej nie wygląda najlepiej, ale nie jest to koniec światasą w Warszawie szkoły, które prowadzą takie zajęcia, gł. szkoły społeczne np. gimnazjum przy ul. Ogrodowej, gdzie ostatnio prowadzę gościnne lekcje. lepiej wygląda kwestia warsztatów edukacyjno-medialnych. moi studenci ciągle są zainteresowani EM. poza tym bierzemy sie za edukację medialną od strony europejskiej. w czerwcu br. będzie konferencja Media Programme Polska poświęcona media literacy. będziemy zachęcać m.in. producentów i stacje tv do projektów edukacyjnych. ministrowie KRRiT zajmują się głównie sobą, ale nie tak źle wygląda świadomość potrzeby EM w departamentach Rady. cóż, można stan naszej dziedziny określić jako wiosenne przesilenie
zapraszam na mojego bloga, gdzie staram się regularnie pisać o em http://presscafe.eu
Grzegorz Dominik Stunża edukatormedialny.pl
Dzięki, że do nas dołączyłeś :) Dobrze wiedzieć, że edukacja medialna nie stoi w martwym punkcie i nie jest również domeną wyłącznie starszych naukowców. Młodzi badacze też biorą byka za rogi i to nie tylko poświęcając się badaniom, ale również aktywizując refleksję.Blog dodałem do czytnika.
Koleżance dziękuję natomiast za informacje o artykule. Wnioski z badań przerażające. Nie do końca przekonuje mnie ankietowe zdobywanie informacji o stanie edukacji medialnej. Oczywiście, to był tylko fragment poszukiwań. Myślę, że ciekawsze byłoby przyjrzenie się od wewnątrz poczynaniom nauczycieli i uczniów, obserwacja uczestnicząca połączona z analizą dokumentów, może wywiady z nauczycielami i uczniami. Jeśli można zapytać - ankieta była przeprowadzona wśród uczniów czy nauczycieli?
Grzegorz
M.
Prawdziwą
satysfakcję dają
tylko trudne
wyzwania.....
Agnieszka Andrzejczak:
Witam,
Zachęcam do lektury ciekawego artykułu na temat edukacji medialnej, a w zasadzie jej braku : http://www.edunews.pl/index.php?option=com_content&tas...
W kontekście tego artykułu interujące dla mnie jest pytanie co jest przyczyną tego stanu rzeczy?
Czy komuś zależy na tym by kreować świadomych odbiorców mediów i czestników "medialnego świata"?
Jaki jest Wasz pogląd?
Anna Dąbrowska Edukacja Medialna
Witam,Bardzo się cieszę, że mój artykuł stał się tematem do rozmowy;)
W celu wyjaśnienia - Moja praca magisterska miała być pierwotnie poświęcona badaniom nad szkołami, które faktycznie prowadzą edukację medialną. Chciałam je wyselekcjonować z pośród próby 1/4 stołecznych szkół podstawowych, a następnie wnikliwie przyjrzeć się metodom, sposobom i formie edukacji medialnej. Niestety okazało się, że poza dosłownie kilkoma wyjątkami, nie miałabym materiału na pracę... Dlatego też, ankieta weryfikacyjna stała się ankietą na podstawie której opisałam zebrane wyniki badań. Kluczowym zapytaniem było: "Czy w Państwa szkole odbywają się zajęcia z zakresu Edukacji Medialnej? Jeśli tak, to proszę o przejście do następnego pytania. Jeśli zaś nie, to bardzo proszę o krótkie uzasadnienie takiego stanu rzeczy i na tym można już zakończyć ankietę." Ankietę przeprowadzałam z dyrekcją lub osobami przez nią wyznaczonymi.