nowe wykorzystanie naszego wizerunku
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Następna »
Rafał D.freelancer
Temat: nowe wykorzystanie naszego wizerunku
Andrzej-Ludwik Włoszczyński:
Sławomir F.:Drogi Panie, umieszczanie mojego wizerunku w niechcianym kontekście i prezentowanie go moim zznajomym TO JEST działanie na szkodę mojego wizerunku. Teraz mamy coca-colę, co będzie jak dojdą pieluchomajtki, kondomy, maść na syfa? Pan mi zagwarantuje że to się nie zdarzy?
Nie ma co się unosić, jeśli reklama skierowana jest bezpośrednio do mnie czy do moich znajomych z GL, jeśli nie wychodzi poza GL.
Jeśli ta reklama wyszłaby poza GL bez pytania i podpisania odpowiednich dokumentów w formie papierowej (sic!) to wtedy byłoby to bezprawne działanie na szkodę wizerunku obywatela.
Jest takie adekwatne przysłowie "daj palec to..."
Podpisuję się pod powyższym stwierdzeniem Pana Andrzeja, w którym idealnie ujął istotę problemu.
Ja bojkotuję Coca-Colę i nie podoba mi się jak moja gęba wyświetla się na ich bannerze.
GL mógłby sobie odpuścić ale względy finansowe przeważyły, szkoda.
Teraz tylko czekam na moje zdjęcie wkomponowane w reklamę McŚmiecia.. najlepiej zamiast buźki ich klauna.. ale tego już nie zdzierżę!
Michał O.Startupy, seed
funding - LMS Invest
Monika Izabela K.Specjalista ds.
Marketingu
No to mam art."rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, a w braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie"
1. brak mojej zgody
2. rozpowszechniono mój, Wasz wizerunek
"Prawo autorskie mówi o rozpowszechnianiu wizerunku. Poprzez rozpowszechnianie należy uznać udostępnianie wizerunku osobom trzecim, a także publicznie, nieograniczonemu gronu odbiorców"
2. brak zapłaty, to już mniejsza z tym, bo nawet bym jej nie chciała. Działanie uznaje co najmniej za nieetyczne i niezgodne z prawem.
a oto art. na ten temat
http://e-prawnik.pl/dobra-osobiste/ochrona-wizerunku-w...
Andrzej Ludwik Alw Włoszczyńskiprojektant, eagler i
orloger
Anna P.:Jest bo warto dodać że spersonalizowanie opiera się na danych osobowych /imię nazwisko/ a nie na wizerunkowych.
Monika Izabela K.:
Znalazłam tylko jedenen aspekt prawny w tym temacie, fakt,że nie mówi się tu o banerach, ale jasno jest napisane 'dostosowane do potrzeb konkretnego klienta' w rozmieniu adresata 1, a nie 10!
Reklama spersonalizowana zawiera informacje dostosowane do potrzeb konkretnego klienta, wysyłane na pojedynczy adres e-mail lub bezpośrednio na telefon komórkowy.
dokladnie tak to rozumiem. wiec jednak jest cos nie halo.
Marketingu
Marketingu
Dominik MyślakKampanie Google
AdWords,
Pozycjonowanie stron
Marketingu
AdWords,
Pozycjonowanie stron
Andrzej Ludwik Alw Włoszczyńskiprojektant, eagler i
orloger
Marketingu
znalazłam w sieci taką reakcjęhttp://www.di.pl/index.php?s=dc2410ac863999f58687af11b...Monika Izabela K. edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 14:03
Marketingu
http://www.kminek.pl/goldenline-po-cichu-sprzeda-twoj-...
AdWords,
Pozycjonowanie stron
AdWords,
Pozycjonowanie stron
Marketingu
Jolanta SibilskaDyrektor,
JakDojade.pl
Podpisuję się pod głosami protestu w tej dyskusji. Nie miałam jak do tej pory wątpliwej przyjemności zobaczyć reklamy z moim wizerunkiem. Nie życzę sobie jednak by był on wykorzystywany do promocji jakichkolwiek marek bez mojej wyraźniej zgody, a tej nie wyrażałam (próba podłączania pod nią zgody z regulaminu GL jest mocnym naciąganiem obowiązujących praw). Równiez wysłałam w tej sprawie list do GL.. zobaczymy czy i co odpowiedzą.
Marketingu
Może jest tu jakiś prawnik który powie na jaką ustawę i art mamy się powoływac?ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zgodnie z art. 81 ust. 1 tej ustawy rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, a w braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie
?
Pije tylko Cole Zero Łukasz Nowakowski:
No chyba nie to samo co na NK. Tutaj moją twarz przy reklamie Coli Zero widzą moi znajomi.
wlasnie jest to wrecz zupelnie co innego niz karta z NK. Tam jest wizualizacja jak moze wygladac twoja karta i widzisz to tylko ty - w przypadku coli co nasze wizerunki wizualizuja? Nic - sa elementem bannera, reklamujacego jakis produkt.Anna P. edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 14:54