Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

nowe wykorzystanie naszego wizerunku

Rafał D.freelancer

Temat: nowe wykorzystanie naszego wizerunku

Andrzej-Ludwik Włoszczyński:
Sławomir F.:
Nie ma co się unosić, jeśli reklama skierowana jest bezpośrednio do mnie czy do moich znajomych z GL, jeśli nie wychodzi poza GL.
Jeśli ta reklama wyszłaby poza GL bez pytania i podpisania odpowiednich dokumentów w formie papierowej (sic!) to wtedy byłoby to bezprawne działanie na szkodę wizerunku obywatela.
Drogi Panie, umieszczanie mojego wizerunku w niechcianym kontekście i prezentowanie go moim zznajomym TO JEST działanie na szkodę mojego wizerunku. Teraz mamy coca-colę, co będzie jak dojdą pieluchomajtki, kondomy, maść na syfa? Pan mi zagwarantuje że to się nie zdarzy?
Jest takie adekwatne przysłowie "daj palec to..."

Podpisuję się pod powyższym stwierdzeniem Pana Andrzeja, w którym idealnie ujął istotę problemu.
Ja bojkotuję Coca-Colę i nie podoba mi się jak moja gęba wyświetla się na ich bannerze.
GL mógłby sobie odpuścić ale względy finansowe przeważyły, szkoda.
Teraz tylko czekam na moje zdjęcie wkomponowane w reklamę McŚmiecia.. najlepiej zamiast buźki ich klauna.. ale tego już nie zdzierżę!
5.03.2009, 13:02

konto usunięte

btw ciekawi mnie jak wyglada ta reklama dla osob z mniej niz 3 znajomych.
5.03.2009, 13:07

Michał O.Startupy, seed
funding - LMS Invest

Anna P.:
btw ciekawi mnie jak wyglada ta reklama dla osob z mniej niz 3 znajomych.

Wyjątkowo kiepsko ;-))

Obrazek
5.03.2009, 13:10

Monika Izabela K.Specjalista ds.
Marketingu

No to mam art.

"rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, a w braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie"

1. brak mojej zgody
2. rozpowszechniono mój, Wasz wizerunek
"Prawo autorskie mówi o rozpowszechnianiu wizerunku. Poprzez rozpowszechnianie należy uznać udostępnianie wizerunku osobom trzecim, a także publicznie, nieograniczonemu gronu odbiorców"
2. brak zapłaty, to już mniejsza z tym, bo nawet bym jej nie chciała. Działanie uznaje co najmniej za nieetyczne i niezgodne z prawem.

a oto art. na ten temat
http://e-prawnik.pl/dobra-osobiste/ochrona-wizerunku-w...
5.03.2009, 13:12

Andrzej Ludwik Alw Włoszczyńskiprojektant, eagler i
orloger

Anna P.:
Monika Izabela K.:
Znalazłam tylko jedenen aspekt prawny w tym temacie, fakt,że nie mówi się tu o banerach, ale jasno jest napisane 'dostosowane do potrzeb konkretnego klienta' w rozmieniu adresata 1, a nie 10!

Reklama spersonalizowana zawiera informacje dostosowane do potrzeb konkretnego klienta, wysyłane na pojedynczy adres e-mail lub bezpośrednio na telefon komórkowy.

dokladnie tak to rozumiem. wiec jednak jest cos nie halo.
Jest bo warto dodać że spersonalizowanie opiera się na danych osobowych /imię nazwisko/ a nie na wizerunkowych.
5.03.2009, 13:22

Marketingu

no to nice, właśnie sobie odblokowałam tą reklamkę i są inne postacie, niestety nie wiem jak mam to wkleić na GL;)
5.03.2009, 13:28

Marketingu

ja już napisałam do GL w tej sprawie

arvind.juneja@goldenline.pl

proszę Was o podobną reakcję. Niech mi wytłumaczą, na jakiej podstawie wykorzystują mój wizerunek!
5.03.2009, 13:34

konto usunięte

Monika Izabela K.:
no to nice, właśnie sobie odblokowałam tą reklamkę i są inne postacie, niestety nie wiem jak mam to wkleić na GL;)

podwies na jakims serwerze ten obrazek ;)Anna P. edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 13:40
5.03.2009, 13:38

Dominik MyślakKampanie Google
AdWords,
Pozycjonowanie stron

moniko z tego miala odpowiedzi nie uzyskasz bo i ja nie uzyskałem.... polecam do marketingu pisać
5.03.2009, 13:39

Marketingu

Dział reklamy?

roman.cieslik@goldenline.pl
5.03.2009, 13:45

AdWords,
Pozycjonowanie stron

chyba tak:):) kolega na niego pisał otrzymał oczywiście odpowiedź związaną z regulaminem... ja wysłałem na poprzedniego maila, którego pokazywałaś dwa razy i zero odzewu
5.03.2009, 13:46

Andrzej Ludwik Alw Włoszczyńskiprojektant, eagler i
orloger

To raczej temat dla szefostwa GL niech zobaczą "kreatywność" własnych reklamowców.
5.03.2009, 14:02

Marketingu

znalazłam w sieci taką reakcję
http://www.di.pl/index.php?s=dc2410ac863999f58687af11b...Monika Izabela K. edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 14:03
5.03.2009, 14:02

Marketingu

http://www.kminek.pl/goldenline-po-cichu-sprzeda-twoj-...
5.03.2009, 14:08

AdWords,
Pozycjonowanie stron

monika dajesz radę:) widzę, że przeszukiwacz pierwszej klasy.... ciekawe jak do tego odniesie się samo gl
5.03.2009, 14:11

AdWords,
Pozycjonowanie stron

moniko jak Ci odpiszą z GL to daj znać, bądź wklej w temacie...
5.03.2009, 14:14

Marketingu

Jasne, nie zostawię tak tego.

Ten temat jest dla mnie bardzo interesujący pod względem prawnym
5.03.2009, 14:22

Jolanta SibilskaDyrektor,
JakDojade.pl

Podpisuję się pod głosami protestu w tej dyskusji. Nie miałam jak do tej pory wątpliwej przyjemności zobaczyć reklamy z moim wizerunkiem. Nie życzę sobie jednak by był on wykorzystywany do promocji jakichkolwiek marek bez mojej wyraźniej zgody, a tej nie wyrażałam (próba podłączania pod nią zgody z regulaminu GL jest mocnym naciąganiem obowiązujących praw). Równiez wysłałam w tej sprawie list do GL.. zobaczymy czy i co odpowiedzą.
5.03.2009, 14:37

Marketingu

Może jest tu jakiś prawnik który powie na jaką ustawę i art mamy się powoływac?

ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zgodnie z art. 81 ust. 1 tej ustawy rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, a w braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie

?
5.03.2009, 14:51

konto usunięte

Pije tylko Cole Zero Łukasz Nowakowski:
No chyba nie to samo co na NK. Tutaj moją twarz przy reklamie Coli Zero widzą moi znajomi.

wlasnie jest to wrecz zupelnie co innego niz karta z NK. Tam jest wizualizacja jak moze wygladac twoja karta i widzisz to tylko ty - w przypadku coli co nasze wizerunki wizualizuja? Nic - sa elementem bannera, reklamujacego jakis produkt.Anna P. edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 14:54
5.03.2009, 14:53

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do