Maciej Czerwiński Account Manager
Temat: Co zrobić aby zmiejszyć koszty reklamy !!!
WitamWłaśnie zaczynam przygodę w firmie zajmującej się obsługą Premium sms.
Co uważacie o nowym powstałym pomyśle aby po przez konkurs sms promować swój produkt a jednocześnie zmniejszać jego koszty reklamy po przez wpływ z wysłanych sms-ów. Jak zauważyłem dużo znanych marek zaczęło właśnie w ten sposób promować swoje produkty.
Pisząc do znanych portali internetowych firm niestety dużo firm rezygnuje. A za miesiąc startują z standardową reklamą "kliknij w banner mam fajny sklep czy tam produkt sprawdź to". A wystarczyło by połączyć to z ciekawym konkursem sms to chociaż jest większa pewność, że ktoś zawiesi chociaż oko na tym lub zainteresuje się konkursem co jednocześnie skłania do wejścia na stronę producenta.
Co wy sami uważacie o takich rozwiązaniach ?
Może posiadacie jakieś doświadczenia z konkursami sms połączone z reklamą ?
Zapraszam do dyskusji wszystkich za i przeciw w promowaniu właśnie w ten sposób swojego produktu oraz zmniejszaniu jednocześnie kosztów reklamy.
Edyta
G.
menedżer -
diagnozuję i leczę
To nie jest nowopowstały pomysł.....
Joanna Janina
N.
Jedni są pracowici,
drudzy -
pracochłonni.
Macieju, pomysł ten był ho ho ho temu :)
Michał
S.
Digital Media
Manager, Viacom
International Media
Networks
Maciej Czerwiński:
Witam
Właśnie zaczynam przygodę w firmie zajmującej się obsługą Premium sms.
Co uważacie o nowym powstałym pomyśle aby po przez konkurs sms promować swój produkt a jednocześnie zmniejszać jego koszty reklamy po przez wpływ z wysłanych sms-ów.
Jeśli liczysz że jakikolwiek przychód z konkursu SMS znacząco zmienia koszty kreacji, zakupu mediów promujących akcję, produkcji opakowań, utrzymania systemu, obsługi logistycznej itp... to chyba się przeliczysz :)Michał S. edytował(a) ten post dnia 04.03.09 o godzinie 18:47
Joe D.:
Macieju, pomysł ten był ho ho ho temu :)
Może pomysł był, ale od nie dawna nagle dużo firm rzuciło się na sms-y. No ale to już mniej istotna sprawa. Bardziej chciałem nawiązać do niwelowania kosztów reklamy poprzez konkursy sms.
Michał S.:
Jeśli liczysz że jakikolwiek przychód z konkursu SMS znacząco zmienia koszty kreacji, zakupu mediów promujących akcję, produkcji opakowań, utrzymania systemu, obsługi logistycznej itp... to chyba się przeliczysz :)
Firma x na naszym systemie zorganizowała konkurs sms. Dziennie przychodziło 20 tys. sms-ów. Konkurs trwał około 2 miesięcy. Czyli powiedzmy nawet 50 dni x 20 tyś. sms-ów = 1 000 000 sms-ów.
1 000 000 x 0,41 gr = 410 000 tys. zł ( koszt sms-a 1 zł + vat - 1,22 zł )
Czy wyżej wymieniona kwota waszym zdaniem nie niweluje kosztów reklamy ? Chodzi mi oczywiście o jakąś cześć kosztów a nie o całość.Maciej Czerwiński edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 18:17
Piotr A. Solution provider
O matko, to co oni tym biednym ludziom obiecali, że przez 60 dni klepali te SMSy? :)PS. A z ciekawości - ile UU się przewinie przez taki konkurs w ciągu dwóch miesięcy?
Justyna Miszczuk Wdech! Wydech!
Jestem pod wrażeniem wyników. 20 000 SMS-ów dziennie? I to przez dwa miesiące, kiedy konkurs zdążył już dawno stracić świeżość? Nie mam powodu, by wątpić w Twoje słowa, natomiast z moich doświadczeń z konkursami SMS-owymi wynika, że zainteresowanie stanowiło ułamek tego, o czym piszesz - mimo dużych nakładów na rozpromowanie konkursu i pokaźnej kampanii wizerunkowej z nim związanej.Jeśli wpływy przedstawiają się właśnie w taki sposób, to nic, tylko robić konkursy SMS-owe. Tym bardziej, że ich obsługa jest prosta jak konstrukcja cepa. Najistotniejsze byłoby jednak: znaleźć odpowiedni pomysł, wystarczająco kuszące nagrody i stworzyć skuteczną komunikację konkursu.
>.PS. A z ciekawości - ile UU się przewinie przez taki konkurs w ciągu dwóch miesięcy?
Czy masz na myśli internetowych unikalnych użytkowników?
Piotr A. Solution provider
Chyba niefortunnie użyłem akurat tego skrótu, ale chodziło mi o informację w jakim stopniu wysłanie SMSa to działanie jednorazowe a w jakim uczestnictwo w konkursie wiąże się z wysłaniem serii wiadomości.No ale to już chyba zależy od charakteru samego konkursu.
Michał
S.
Digital Media
Manager, Viacom
International Media
Networks
Maciej Czerwiński:
Michał S.:
Jeśli liczysz że jakikolwiek przychód z konkursu SMS znacząco zmienia koszty kreacji, zakupu mediów promujących akcję, produkcji opakowań, utrzymania systemu, obsługi logistycznej itp... to chyba się przeliczysz :)
Firma Piotr i Paweł na naszym systemie zorganizowała konkurs sms. Dziennie przychodziło 20 tys. sms-ów. Konkurs trwał około 2 miesięcy. Czyli powiedzmy nawet 50 dni x 20 tyś. sms-ów = 1 000 000 sms-ów.
Czy wyżej wymieniona kwota waszym zdaniem nie niweluje kosztów reklamy ? Chodzi mi oczywiście o jakąś cześć kosztów a nie o całość.
Szczerze wątpię abyście utrzymali ruch na poziomie 20k/dzień przez 2 miesiące w konkursie toczącym się maks w 20 lokalizacjach w Polsce. Najpewniej w 2-3 tygodniu siadło do 1-5k (oczywiście to moja spekulacja).
dolicz teraz koszt zakupu nagród, produkcji POS-ów i koszt logistyki wysyłki nagród oraz obsługi reklamacji.
Są branże, w których się to opłaca, np media, gdzie czas na promocję jest za darmo a kreacja praktycznie nic nie kosztuje.
A teraz postaw się w skórze klienta FMCG:
- zakup nagród to kilkadziesiąt (minimum) tysięcy złotych, bo ludzie już dawno przestali wysyłać SMS-y po zapalniczki
- koszt kreacji wizualnej całej promocji, produkcja POS-ów, opakowań promocyjnych, to kolejne kilkadziesiąt K
- zakup mediów wspierających (prasa/TV) - kolejne dziesiątki/setki tysięcy
- dystrybucja i logistyka produktów promocyjnych tak zgrana by dotarły na półki w określonym czasie i potem z nich znikły - kolejna kasa.
- wysyłka nagród i obsługa reklamacji - kolejne kilkanaście tysięcy złotych.
koszt kampanii bez konkursu - kreacja+zakup mediów. odpada dobre kilkadziesiąt/kilkaset dodatkowych tysięcy do wydania ;)
Klienci nie robią loterii promocyjnych, by na nich zarobić (zwłaszcza że i tak większość dodatkowo tworzy stronę www, na której udział jest darmowy), tylko po to, by podbić sprzedaż.Michał S. edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 13:03
Maciej Czerwiński:
Michał S.:
Firma Piotr i Paweł na naszym systemie zorganizowała konkurs sms. Dziennie przychodziło 20 tys. sms-ów. Konkurs trwał około 2 miesięcy. Czyli powiedzmy nawet 50 dni x 20 tyś. sms-ów = 1 000 000 sms-ów.
Czy wyżej wymieniona kwota waszym zdaniem nie niweluje kosztów reklamy ? Chodzi mi oczywiście o jakąś cześć kosztów a nie o całość.
przykro mi ale to dla mnie zenujace - jak mozesz podawac tego typu dane publicznie?
edit: nawet bez podania firmy - w wiekszosci firm sa osoby upowaznione do PRu firmy.Anna P. edytował(a) ten post dnia 05.03.09 o godzinie 13:28
Piotr A.:
O matko, to co oni tym biednym ludziom obiecali, że przez 60 dni klepali te SMSy? :)
PS. A z ciekawości - ile UU się przewinie przez taki konkurs w ciągu dwóch miesięcy?
tak i screeny statystyk niech jeszcze podwiesi w temacie ;)
Jakub B. Project Manager
Dokladnie, zdaje sie ze takie dane nie powinny byc upubliczniane ;) Pozatym 20 tys SMS dziennie dla PiP wydaje sie byc troche nierealne. No ale...Temat: Co zrobić aby zmiejszyć koszty reklamy !!!
No przecież kolega napisał, że zaczyna przygodę, czyli może nie dotarł do faktu, że zdradza informacje, którymi firma pewnie nie chwali się publicznie. Jak dla mnie statystyka hardcorowa. Biorąc pod uwagę ile jest takich spamów smsowych od samych operatorów, to szczerze wątpię w takie powodzenie jakiegoś konkursu sms. Drugie co mnie przeraża trochę to jest sam mechanizm: tzn, że operator udostępni mój numer tel. żeby ktoś mi wysyłał kolejne spamy smsowe? Ja nie chce i protestuję...
Edyta
G.
menedżer -
diagnozuję i leczę
;) Kolega napisał, że zaczyna przygodę... szuka tu więc klientów ;)
Piotr A.:
O matko, to co oni tym biednym ludziom obiecali, że przez 60 dni klepali te SMSy? :)
PS. A z ciekawości - ile UU się przewinie przez taki konkurs w ciągu dwóch miesięcy?
Szczerze ci powiem, że nie wiem ponieważ nie pracowałem jeszcze wtedy. A jeśli chodzi o uu to na pewno nie było ich 1 mln :D. Jedna osoba mogła wysłać 10 sms-ów druga 5 sms-ów, więc ta lista osób biorących udział w konkursie jest zdecydowanie mniejsza od ilości wysłanych sms-ów.
Marcin Deręgowski Artefakt sp. z o. o.
Maciej Czerwiński:
Firma x na naszym systemie zorganizowała konkurs sms. Dziennie przychodziło 20 tys. sms-ów. Konkurs trwał około 2 miesięcy. Czyli powiedzmy nawet 50 dni x 20 tyś. sms-ów = 1 000 000 sms-ów.
1 000 000 x 0,41 gr = 410 000 tys. zł ( koszt sms-a 1 zł + vat
a koszt zachęcania do wysłania SMS'ów ? 4 mln 10 mln?.
Z tą nazwą firmy rzeczywiście się trochę rozpędziłem :). Chciałem za bardzo udowodnić siłę sms-a. Jeżeli chodzi o ilość sms-ów możliwe, że były dni kiedy było 19 tys. 17 tys., ale uwierzcie tam były tysiące sms-ów.Strona http://superkonkursy.pl, wejdźcie na stronę kliknijcie w wygraj 100 zł po lewej stronie otworzy się okienko i proszę kliknijcie szczegóły. Co 500 sms wygrywa. Jaka jest szansa, że trafisz ? Wiadomo bardzo mała. Kliknijcie w menu "zwycięscy" 16 nazwisk ( niektóre się powtarzają ). Ale powiedzmy, że wszyscy wysyłali sms-y tylko na wygraną za 100 zł. 500 sms-ów x 16 = 8000 sms-ów i kto to wysłał ? Nie liczę osób które powysyłały sms-y na inne konkursy. Śmiało mogę strzelić, że z 14 000 sms-ów to ta strona już zdobyła. I rodzi się pytanie kto to wysłał ? Tak jak w poprzedniej firmie x kto to wysłał, a jednak ktoś wysłał :D.
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
Obawiam się , że powinieneś dotrzeć do konkretnych , prawdziwych danych o takich konkursach. Twoje obliczenia jakoś mnie nie przekonują (bo moja wiara w to co widzę napisane w necie też jest wątpliwa ... w konkursach szczególnie)Samo się też nie rozreklamuje. A jakoś musi.