Sławek W. www.swgroup.pl
Temat: Upadek Monetto?
Nawet jeśli zmieni się właściciel, portal nie odzyska zaufania. Pomijając wszystko, największym debilizmem jest odcinanie form kontaktu ze względu na "restrukturyzację".IFF zapewne zamknie inwestycję, albo zmieni markę - to najtańsze wyjście.
Dla branży oznacza to tylko tyle, że słaby odpada - jasne, to słaby PR dla całego sektora, ale media będą podkreślały, że czarne owce wszędzie się zdarzają. Inne portale w miarę się trzymają, więc po raz kolejny wygrywają prawa wolnego rynku.
Nie szkoda mi tych, którzy stracą kasę, bo szybka kasa wiąże się z dużym ryzykiem.
Kocham internet i nieskrępowany przepływ informacji:-)
Sławek W.:W przypadku motocyklistów rzadko choćby maczkiem wspomną, że wariaci stanowią tylko mały procent ludzi posiadających motocykle w Polsce.
ale media będą podkreślały, że czarne owce wszędzie się zdarzają
Jak trąbili o lewych aukcjach na Allegro, że można buraka dostać w paczce, to też nie pisali że taka trefna aukcja trafia się w 1 na 10 000 przypadków...
Sławek W. www.swgroup.pl
Aleksander "Oleś" K.:
Sławek W.:W przypadku motocyklistów rzadko choćby maczkiem wspomną, że wariaci stanowią tylko mały procent ludzi posiadających motocykle w Polsce.
ale media będą podkreślały, że czarne owce wszędzie się zdarzają
Jak trąbili o lewych aukcjach na Allegro, że można buraka dostać w paczce, to też nie pisali że taka trefna aukcja trafia się w 1 na 10 000 przypadków...
To zrozumiałe, że media węszą aferę i jak jest, to o niej piszą. Czasami ze względu na oddźwięk materiału "lepiej" jest przemilczeć inne (np. pozytywne) aspekty, żeby uwypuklić aferę. To nie jest specjalnie zaskakujące - zwykła kalkulacja.
Bardzo wiele zależy od aktywności PR środowiska. Media można w pewien sposób pokierować, zmusić do większego obiektywizmu. Problem w tym, że nie każdemu to się udaje.
Co do motocyklistów, społeczność normalnych motocyklistów jest zbyt słaba widocznie, bo w mediach jak jest o motorach, to zwykle w złym kontekście. Ale oglądałem fajny program z rzecznikiem policji i pasjonatką motorów, w którym wyraźnie zostało pokazane, że tych "debili" jest promil w stosunku do wszystkich użytkowników.
Można "wykorzystać" media? Można, tylko trzeba umieć i chcieć.
Co do Allegro - złożony temat, z pewnością do ciekawej dyskusji, ale nie teraz.
Generalnie skoro robi się taki dym wokół Monetto, cała branża, która działa i się rozwija powinna natychmiast podjąć działania PR i marketingowe, by pokazać, że u nich jest wszystko okej że są nadal godni zaufania.
Gdy był odwrót od banków podczas kulminacji kryzysu, SKOK stworzył spot "Nie jesteśmy odpowiedzialni za kryzys. Nie jesteśmy bankiem". Prosty przekaz do ludzi, którzy się boją.
Gdy znajduje się czarna owca w policji, która brała, automatycznie po aferze pokazują się materiały z udanych akcji przeciw zorganizowanej przestępczości. Policja jest aktywna, buduje wizerunek długofalowo.
Dzięki aktywności PR upadek Monetto nie spowoduje efektu domino. Nie oczekujmy, że media same przytulą branżę i sprawią, że przetrwa (chyba, ze Agora, Axel i inni też w tę branżę inwestują :)
Paweł
K.
Time Solutions / VP
of Sales
Sławek W.:
Gdy był odwrót od banków podczas kulminacji kryzysu, SKOK stworzył spot "Nie jesteśmy odpowiedzialni za kryzys. Nie jesteśmy bankiem". Prosty przekaz do ludzi, którzy się boją.
niestety tymi oto słowy do podświadomości ludzi trafił przekaz odwrotny o 180 stopni od zamierzonego - SKOK po prostu dokonał autosabotażu:)
dla tych trochę mniej obeznanych z neurolingwistyką: http://www.perswazja.pl/perswazja/web_index.nsf/web-al...
Sławek W. www.swgroup.pl
Upadło czy nie upadło wreszcie?:-)Wyborcza mówi, że upadło :-) http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7118002,Prywatne_p...
Po stronie www nie widać do końca, poza tym, że pojawiają się komunikaty o braku zaufania do strony www :-)
Ale brawo, wreszcie jakiś PR w mediach :-)
Łukasz B.:
Robert B.:
Łukasz B.:
Dostaliśmy pytanie - szkoda że tak późno.
Odpowiedź została udzielona, mam nadzieję, że się wkrótce ukaże.
Mija się Pan z prawdą w swoich odpowiedziach.
Portal milczy już od dawna, brak obiecanych poprawek i danych o rozliczeniach. Nikt nie odbiera telefonów i nie odpowiada na maile.
Na forum obsługa nie odpowiada już od 12 stycznia.
Aby uzyskać wypłatę wolnych środków konieczne było kilkukrotne telefoniczne upomnienie (co obecnie nie jest możliwe, bo nikt już telefonów nie odbiera).
Taka sytuacja miała miejsce dwukrotnie - za każdym razem gdy niedostępna była osoba autoryzująca proces przelewów - to obrazuje także jak dbamy o bezpieczeństwo środków - nie pozwalając na dostęp do nich osobom nieuprawnionym.
Przelewy są realizowane codziennie, w dni robocze od poniedziałku do piątku.
szkoda tylko że skoro od poniedziałku do piątku są realizwoane pzrelewy
ja po wycfoaniu srodków wczoraj nie mam ich do dzisiaj
a konto jest w mbanku tak jak serwisu monetto
TO DLACZEGO DO DNIA DZISIEJSZEGO .PO WCZORAJSZYMW WYCOFANIU ŚRODKÓW PRZED GODZINĄ 12 DO DNIA DZISIEJSZEGO NIE MAM ŚRODKÓW NA KONCIEA PRZECIEŻ TO W RMACH JEDNEGO BANKU CZYLI MBANK??
Łukasz B.:
Robert B.:
Łukasz B.:
Dostaliśmy pytanie - szkoda że tak późno.
Odpowiedź została udzielona, mam nadzieję, że się wkrótce ukaże.
Mija się Pan z prawdą w swoich odpowiedziach.
Portal milczy już od dawna, brak obiecanych poprawek i danych o rozliczeniach. Nikt nie odbiera telefonów i nie odpowiada na maile.
Na forum obsługa nie odpowiada już od 12 stycznia.
Aby uzyskać wypłatę wolnych środków konieczne było kilkukrotne telefoniczne upomnienie (co obecnie nie jest możliwe, bo nikt już telefonów nie odbiera).
Taka sytuacja miała miejsce dwukrotnie - za każdym razem gdy niedostępna była osoba autoryzująca proces przelewów - to obrazuje także jak dbamy o bezpieczeństwo środków - nie pozwalając na dostęp do nich osobom nieuprawnionym.
Przelewy są realizowane codziennie, w dni robocze od poniedziałku do piątku.
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Anna Kucharczyk:
TO DLACZEGO DO DNIA DZISIEJSZEGO .PO WCZORAJSZYMW WYCOFANIU ŚRODKÓW PRZED GODZINĄ 12 DO DNIA DZISIEJSZEGO NIE MAM ŚRODKÓW NA KONCIE
A PRZECIEŻ TO W RMACH JEDNEGO BANKU CZYLI MBANK??
Bo to jest takie pierdolenie osoby, która i tak już ma w nosie wszystko, bo swoje zarobiła, a biznes i tak już do kasacji: http://goo.gl/3M44
edit: przepraszam za kolokwializm...Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 28.01.10 o godzinie 15:27
Piotr Lewandowski:
Anna Kucharczyk:
TO DLACZEGO DO DNIA DZISIEJSZEGO .PO WCZORAJSZYMW WYCOFANIU ŚRODKÓW PRZED GODZINĄ 12 DO DNIA DZISIEJSZEGO NIE MAM ŚRODKÓW NA KONCIE
A PRZECIEŻ TO W RMACH JEDNEGO BANKU CZYLI MBANK??
Bo to jest takie pierdolenie osoby, która i tak już ma w nosie wszystko, bo swoje zarobiła, a biznes i tak już do kasacji: http://goo.gl/3M44
edit: przepraszam za kolokwializm...Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 28.01.10 o godzinie 15:27
to się nazywa złodziejstwo i taka jest prawda
szkoda tylko że są potwierdzenia dfokonanych spłat a ludzie pieniądzy nie dostją ,takie mam informacje
a kierwonictwo IFF ,nic sobie z tego nie robi nawet zakazuje łączenia z użytkownikami monetto
czyli po krótce motyw efektywnego bankruta
dobrze tylko że dokonałam wydruku stanu konta przed wycofaniem środkó i po wycofaniu środków odstępy kilkuinutowe spłat nie było
jedynie pozostaje teraz świetna kanceralria prawnicza i sprawa w sądzie skoro takei podjeście ma monetto i pan Banach że bez skrupułó tak postępuje z ludźmi
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Anna Kucharczyk:
szkoda tylko że są potwierdzenia dfokonanych spłat a ludzie pieniądzy nie dostją ,takie mam informacje
a kierwonictwo IFF ,nic sobie z tego nie robi nawet zakazuje łączenia z użytkownikami monetto
dobrze tylko że dokonałam wydruku stanu konta przed wycofaniem środkó i po wycofaniu środków odstępy kilkuinutowe spłat nie było
jedynie pozostaje teraz świetna kanceralria prawnicza i sprawa w sądzie skoro takei podjeście ma monetto i pan Banach że bez skrupułó tak postępuje z ludźmi
krótko mówiąc: biznes "po polsku"... i tylko nazwisko Banach odbijać się będzie jeszcze długo niczym po zjedzeniu nieświeżego mielonego z przeterminowaną cebulą :D
Sławek W.:
Upadło czy nie upadło wreszcie?:-)
Wyborcza mówi, że upadło :-) http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7118002,Prywatne_p...
Po stronie www nie widać do końca, poza tym, że pojawiają się komunikaty o braku zaufania do strony www :-)
TO JEST KOMUNIKAT OD MONETTO
Szanowni Państwo,
W związku z zamknięciem przez Prender Sp. z o.o. projektu Monetto.pl, informujemy, że serwis http://monetto.pl będzie aktywny do 28 lutego 2010 roku.
W celu sprawnej realizacji spłaty rat pożyczek po tym terminie, sugerujemy podpisanie aneksu do obowiązujących umów pożyczkowych.
Zmiany wymagają jedynie dane rachunku, na który pożyczkobiorca powinien dokonywać spłat pożyczek, z obecnie obowiązującego rachunku Monetto.pl, bezpośrednio na rachunek pożyczkodawcy (Paragraf 3 ust. 4 umowy pożyczki). Aneks do umowy, podobnie jak umowa pożyczki, może zostać zawarty drogą elektroniczną.
Jednocześnie pragniemy przypomnieć, że wszystkie dotychczas zawarte umowy pożyczki są ważne a brak ich terminowej spłaty rodzi koszty określone w umowie oraz może być podstawą do wsz częcia procedury komorniczej.
Z poważaniem
Monetto.pl
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Anna Kucharczyk:
Sławek W.:
Wyborcza mówi, że upadło :-) http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7118002,Prywatne_p...
Szanowni Państwo,
W związku z zamknięciem przez Prender Sp. z o.o. projektu Monetto.pl, informujemy, że serwis http://monetto.pl będzie aktywny do 28 lutego 2010 roku.
W celu sprawnej realizacji spłaty rat pożyczek po tym terminie, sugerujemy podpisanie aneksu do obowiązujących umów pożyczkowych.
Zmiany wymagają jedynie dane rachunku, na który pożyczkobiorca powinien dokonywać spłat pożyczek, z obecnie obowiązującego rachunku Monetto.pl, bezpośrednio na rachunek pożyczkodawcy (Paragraf 3 ust. 4 umowy pożyczki). Aneks do umowy, podobnie jak umowa pożyczki, może zostać zawarty drogą elektroniczną.
Jednocześnie pragniemy przypomnieć, że wszystkie dotychczas zawarte umowy pożyczki są ważne a brak ich terminowej spłaty rodzi koszty określone w umowie oraz może być podstawą do wsz częcia procedury komorniczej.
Z poważaniem
Monetto.pl
czyli: "mamy was w dupie, radźcie sobie sami" - pewnie i Monetto i IFF po cichu liczą na to, że userzy jednak nie pójdą z tym do sądu...
Ja, stary maniak internetowy na szczęście sceptycznie podszedłem do SL, ale wiem, że wiele ludzi straciło/straci na tym kupę kasy...Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 28.01.10 o godzinie 15:53
NIE TYLKO KIEROWNICTWO MONETTOpytanie kto podjął decyzję o zamknięciu serwisu samo prender sp.zo.o????
JA TERAZ DAJĘ to prawnikowi
nie odpuszczę ani złootówki skoro ludzie nie dostająp pieniędzy ,to inne organa mogą pzrejrzeć historię dokonywanych transkacji
są jeszcze potwierdzenia ,które rzychodziły na email
być może i będzie to czasochłonne ale z efektem
ja nie odpuszczę
Piotr Lewandowski:
Anna Kucharczyk:
krótko mówiąc: biznes "po polsku"... i tylko nazwisko Banach odbijać się będzie jeszcze długo niczym po zjedzeniu nieświeżego mielonego z przeterminowaną cebulą :D
Piotr
L.
projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...
Anna Kucharczyk:
NIE TYLKO KIEROWNICTWO MONETTO
pytanie kto podjął decyzję o zamknięciu serwisu samo prender sp.zo.o????
JA TERAZ DAJĘ to prawnikowi
nie odpuszczę ani złootówki skoro ludzie nie dostająp pieniędzy ,to inne organa mogą pzrejrzeć historię dokonywanych transkacji
są jeszcze potwierdzenia ,które rzychodziły na email
być może i będzie to czasochłonne ale z efektem
ja nie odpuszczę
I dobrze... NIGDY nie wolno odpuszczać, bo odpuszczanie to cicha zgoda na przestępstwo (o ile w tym przypadku można mówić o przestępstwie - tego nie wiem)... Na pewno można zrobić jedno: złożyć do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa... Niech już prokuratura prześwietla co i gdzie trzeba...
ja sama jestem pożyczkobiorcą i oddaję ludziom puieniadze ale nadal czekam na umowy ,bo nie mm do tego dostępufakt na jutro jestem umówiona z prawnikiem na wycenę
jestem podirytowana podejściem
Piotr Lewandowski:
Anna Kucharczyk:
Sławek W.:
Szanowni Państwo,
Z poważaniem
Monetto.pl
czyli: "mamy was w dupie, radźcie sobie sami" - pewnie i Monetto i IFF po cichu liczą na to, że userzy jednak nie pójdą z tym do sądu...
Ja, stary maniak internetowy na szczęście sceptycznie podszedłem do SL, ale wiem, że wiele ludzi straciło/straci na tym kupę kasy...Piotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 28.01.10 o godzinie 15:53
nie to nie tak mi IFF pomógł nie napiszę złego słowatutaj chodzi o dobrą wolę ze strony monetto -prender pan Banach
a nie sądzę że ludzie wymyślają jakieś dziwne historie ,bo sam do mnie zwrócił się jeden z użytkowników abym nic nie wpłacała na monetto ponieważ pomimo faktu iż docierają potwierdzenia wpłat dokonanych osoba ze strony monetto nie przekazuje ich na konto
więc próbuję ustalić gdzie leży prawda
ale jak napisałam wcześniej wycofałam środki mam wydruk ze stanem konta przed i po wycofaniu środków a jutro jestem umówiona z prawnikiem
Piotr Lewandowski:
Anna Kucharczyk:
Sławek W.:
Szanowni Państwo,
Z poważaniem
Monetto.pl
Cześć,Miałem nieprzyjemność udzielić pożyczki na 700zł poprzez portal monetto w 2008 roku. Z całej pożyczki wróciło do mnie 100zł, potem pożyczkobiorca przestał spłacać. Już pal to licho te 600zł, pytanie mam innego rodzaju:
1. Czy urząd skarbowy, może kiedyś poinformować mnie że nie zapłaciłem podatku od tych "zysków" i wlepić mi jakieś karne odsetki? Jak długo trwa przedawnienie takich spraw?
2. Co się stanie z moimi danymi osobowymi, które zostały wysłane do monetto? Był tam na przykład skan dowodu osobistego. Bardzo bym nie chciał aby takie dane znalazły się 'na śmietniku' z oczywistych przyczyn.
Pozdrawiam