Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Piotr Skiba Web Developer

Temat: [ CDN OPT!MA ] Wydruki

Miejsce poświęcone na temat dotyczący wydruków w systemie CDN OPTIMA ( Crystal Reports oraz Clarion ). Jeżeli masz jakiś problem z wydrukiem to napisz o tym. W tytule na samym początku nie zapomnij dodać jakiego modułu dotyczy wydruk, na początku wiadomości ściezkę do wydruku oraz wersję CDN OPT!MA.Piotr Skiba edytował(a) ten post dnia 19.04.10 o godzinie 19:57
28.02.2009, 21:23

Tomasz S. ITMEX Uslugi
Informatyczne

Witam;
ok no to może ja zacznę...

Czy ma ktoś jakiś dobry patent na wydruk seryjny FV tylko ze nie do jednego PDF tylko do osobnych.

Precyzując: Faktury - zaznaczamy 100-200 faktur - wybieramy formatkę wydruku "do osobnego pdf" no i leci nam 100 plików, każdy o nazwie FV_0001_2008.pdf FV_0002_2008.pdf albo jeszcze inaczej lecą nam na zasadzie nipow. 1234567890.pdf 1234567891.pdf ...

;) może trochę zagmatwałem
13.03.2009, 10:12

Justyna Gilar Specjalista ds.
zakupów i
logistyki, BAGPAK
POLSKA Sp. z ...

Proszę o pomoc, czy ktoś dysponuje czymś w rodzaju instrukcji crystal reports do tworzenia wydruków w CDN Optima lub inną pomoca do samodzielnej nauki programu? Może ktoś zna jakies strony internetowe z których można sie czegoś dowiedziec?
6.05.2009, 23:15

Justyna Gilar:
Proszę o pomoc, czy ktoś dysponuje czymś w rodzaju instrukcji crystal reports do tworzenia wydruków w CDN Optima lub inną pomoca do samodzielnej nauki programu? Może ktoś zna jakies strony internetowe z których można sie czegoś dowiedziec?

z tego co kojarzę to nie ma chyba tak do końca literatury do nauki CR. Najlepiej jest przeglądać już istniejące wydruki i rozwiązania na nich zastosowane. Wg mnie najlepszą nauką jest szukanie samemu rozwiązań, lub przerabianie już istniejących.

Natomiast jeżeli ktoś ma namiary na jakąś literaturę do aktualnych wersji CR lub forum na jego temat to z miłą chęcią sam skorzystam :)Piotr S. edytował(a) ten post dnia 10.05.09 o godzinie 14:13
10.05.2009, 14:12

Tomasz Wrzosek Regionalny
Koordynator
Sprzedaży

a ja uważam, że jest masa literatury na ten temat ale wszystko w języku angielskim. Jeżeli kogoś to interesuję to proszę o info na priv:-)
14.05.2009, 16:07

Zgadzam się z przedmówcą...warto zacząć od User's Guide:D
18.05.2009, 14:59

Artur Spirydowicz Programista, Porta
Capena

No to ja mam pytanie.

Mamy w firmie instalację Optimy 14.0 na Win7 x64. Generalnie sprawia wrażenie działającej, lecz wysypuje się przy próbie wydruku - dllki do ClarionReportWritera są w wersji x86, nie x64. Gdzie można znaleźć właściwe wersje, ew. jak ominąć problem?
10.09.2009, 14:59

Bartosz Michalski konsultant
programów
księgowych CDN,
Comarch S.A.

Artur Spirydowicz:
No to ja mam pytanie.

Mamy w firmie instalację Optimy 14.0 na Win7 x64. Generalnie sprawia wrażenie działającej, lecz wysypuje się przy próbie wydruku - dllki do ClarionReportWritera są w wersji x86, nie x64. Gdzie można znaleźć właściwe wersje, ew. jak ominąć problem?

A jaką mają Państwo wersję Win7? RTM, czy jakieś RC? Na RTM powinno działać bez problemów, ale od razu mówię że nie testowaliśmy wersji Optimy 14.0 tylko 16.x.
12.10.2009, 19:30

Piotr Robert Osłowski specjalista
informatyk, SEDKOMP

Justyna Gilar:
Może ktoś zna jakies strony internetowe z których można sie czegoś dowiedziec?

np.

http://sulmar.blogspot.com/

http://twitter.com/crystalreports
12.02.2010, 18:34

Maksym Dragojew Dyrektor Handlowy

Mam problem!!

Firma ma oddział który pracuje online poprzez zdalny pulpit.
Wykorzystuje dodatkowy magazyn.
Może mi ktoś powiedzieć jak zrobić zmianę na wydruku aby pod danymi firmy był adres filii?
Pozdrawiam
Maksym
23.03.2010, 15:46

Nikodem Wierzbicki Comarch Optima,
i-Optima24, CDN XL -
sprzedaż,
wdrożenia,...

Maksym Dragojew:
Mam problem!!

Firma ma oddział który pracuje online poprzez zdalny pulpit.
Wykorzystuje dodatkowy magazyn.
Może mi ktoś powiedzieć jak zrobić zmianę na wydruku aby pod danymi firmy był adres filii?
Pozdrawiam
Maksym

Witam,
najprościej byłoby zrobić drugi wydruk, w którym na stałe będą wpisane potrzebne parametry filii.

Pozdrawiam
23.03.2010, 23:41

Maksym Dragojew Dyrektor Handlowy

Witaj
Dzięki za podpowiedź, tego akurat nie brałem pod uwagę :) ale już zrobiłem zależności, że jak na dokumencie jest odpowiedni magazyn to pojawia się opis pod pieczątką. Opis zrobiłem sztywny, ale teraz sugerują mi wpisać opis jako opis magazynu (Słowniki/Magazyny) i wywoływać go pod pieczątkę. Chyba to faktycznie lepszy sposób.
Max
24.03.2010, 10:13

Można na różne sposoby - uniwersalnie -
Można w zależności od operatora pokazywać inną pieczątkę. Jeśli jest rzeczywiście rozróżnienie magazynów - to można rzeczywiście identyfikując magazyn również modyfikować pieczątkę. To kwestia odpowiedniej budowy podstawowego wydruku FV w
Crystal ReportsPaweł Wiącek edytował(a) ten post dnia 19.04.10 o godzinie 19:36
19.04.2010, 19:33

Frederic Zawadzki Exigosoft Sp. z o.o.

A ja bym odpowiadał do Pani który szuka instrukcji do crystala, że nic nie jest więcej wart niż szkolenia u autorizowanego partnera ;-)
Zapraszam! ;-)
Naturalnie można zawszy poprosić ten autorizowany partner o tworzenie raporty ;-)
28.07.2010, 21:44

Frederic Zawadzki:
A ja bym odpowiadał do Pani który szuka instrukcji do crystala, że nic nie jest więcej wart niż szkolenia u autorizowanego partnera ;-)
Zapraszam! ;-)
Naturalnie można zawszy poprosić ten autorizowany partner o tworzenie raporty ;-)

Co człowiek nie zrobi żeby nie zarobić :)
Niestety na takich szkoleniach nie można poruszyć wszystkiego co by się chciało wiedzieć, a większość rzeczy zawsze wychodzi w trakcie prac, także szkolenia jedynie pozwolą na poznanie podstaw prac z CR.
10.08.2010, 18:27

Marcin Sulecki Ekspert Crystal
Reports i architekt
.NET - sulmar.pl

Osobiście, przeszło 10 lat temu, przygodę z Crystalem zacząłem od wersji demo 6.5 i stworzenia kilku raportów w firmie. Następnie wziąłem udział w szkoleniu, aby usystematyzować niepoukładaną wiedzę i poznać prawidłowe podejście do tworzenia raportów.

Później to już tylko praktyka, lata praktyki..

Teraz prowadzę szkolenia :)

Początkujących pokazuję w jaki sposób działa Crystal (dobre podstawy są najważniejsze) i w jaki sposób osiągnąć zamierzony efekt (przy zachowaniu dobrych praktyk).

Na szkoleniach dla zaawansowanych bardzo chętnie rozwiązuję problemy uczestników (często przywiezione z firmy) i nie trzymam się kurczowo agendy :)
Zatem nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że można poznać tylko podstawy.

To wszystko zależy od doświadczenia i chęci prowadzącego.
Ale docierają do mnie sygnały od klientów, że zdażają się trenerzy, którzy nie wychodzą poza zakres i nie znają odpowiedzi na wiele pytań... bez komentarza.

Dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki polecam mój skrypt:
http://www.sulmar.pl/skrypt

dla bardziej wtajemniczonych polecam mojego bloga sulmar.blogspot.com
(który był już tu wcześniej wskazany co mnie bardzo cieszy )

Z polskich zasobów dorzucę jeszcze forum:
http://mycrystal.pl

oraz grupę na goldenline: CrystalReports

Powodzenia!
3.03.2011, 12:33

Marcin Wołodźko Konsultant
wdrożeniowy/ERP

Witam,
Na standardowym wydruku zamówienia u dostawcy widnieją informacje: dane zamawiającego (dane z pieczątki), dostawca i nadawca (dane z karty kontrahenta). Na wydruku mam dodane pole z adresem dostawy. Na razie te dane pobierane są również z pieczątki firmy. Jednak rzadko bo rzadko, ale zdarza się że adres dostawy jest różny od adresu zamawiającego. W jaki sposób można, zrobić tak że na wydruku w przypadku innego adresu dostawy będzie on widoczny. Być może można to zrobić jakoś przez parametry wywoływane przy wykonaniu wydruku. Jednak nie bardzo wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc
19.01.2012, 14:42

Robert Książek freelancer IT

Jeśli nie chodzi o ukrycie całego bloku, to dla pól wystarczy prosty warunek sprawdzający czy kod dostawcy i nadawcy jest od siebie różny i podstawienie wartości pola lub np. spacji. W ten sposób można również ukryć nagłówek Nadawca. Wydruk będzie się więc tworzył bez żadnej ingerecji ze strony operatora. Szablon GenRap do tego w zupełności powinien wystarczyć.
19.01.2012, 16:47

Jarosław Błaszczyk General Manager
www.perfumette.pl

Witam,
mam pytanie dotyczace wydruków KPiR. Chciałbym usunać z wydruków KPiR podsumę którą zlicza wartości od początku roku (narastająco) a zostawić tylko te miesięczne. Będzie to o tyle przydatne, że jak trzeba coś poprawić w środku roku to nie bedzie potrzeby drukowania wszystkiego. Czy ktoś wie jak to zrobić ?
Partner mi powiedział, że musze jakis dodatkowy modył wykupić za 40 zł netto....

Z góry dziękuję za podpowiedź.
13.02.2012, 11:18

Wyślij zaproszenie do