Reklama: Twoja konkurencja już Cię wyprzedziła SPRAWDŹ JAK

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jerzy D. Kierownik Działu
IT, Diagnostyka Sp.
z o.o.

Temat: Raportowanie czasu pracy

Witajcie,

Jaki program możecie polecić do raportowania czasu pracy informatyków pracujących w różnych placówkach i lokalizacjach. Najlepiej, żeby był to system oparty na stronie www, do której mogliby mieć dostęp z każdej lokalizacji.
12.02.2009, 20:56

Grzegorz K. Key Account Manager,
Menedżer ds.
Kluczowych Klientów

Raportowanie czasu pracy informatyków... jak masz dobrych informatyków to żaden system się nie sprawdzi:-). Rozliczaj ich z zadań a jak chcesz sprawdzić gdzie pracują to jedynym system jest niezapowiedziana wizyta.
13.02.2009, 09:04

Tomasz Stradomski Prezes Zarządu,
InteliSoft Sp. z o.
o.; muzyk/gitarzysta

Polecam System Czasowej Obsługi Projektów firmy InteliSoft:

http://www.intelisoft.pl/produkty_scop.htm

W razie pytań proszę o kontakt.
13.02.2009, 09:18

Adam K. ICT & Insurance

opisz proces biznesowy jak miałoby to wyglądać.

czym dla Ciebie jest raportowanie czasu pracy?

czy tym co robili dla kogo i w jakim projekcie, czy obecność czy jeszcze co innego.

czy to uczestnictwo w projektach czy procesy IT?

BTW.
Grzegorz stety/niestety ma dużo racji - jak masz błyskotliwych adminów znajdą sposób na każdy system (znam to z autopsji) :)

zaiteresuj się metodą Management by Objectives, dobrze zaimplementowana przyniesie dużo lepsze efekty niż opieranie się na (zwykle) przekłamanych informacjach z tego typu systemów.
13.02.2009, 09:19

Jerzy D. Kierownik Działu
IT, Diagnostyka Sp.
z o.o.

Dzięki za odpowiedzi.

Nie chodzi mi o ścisłe kontrolowanie pracy informatyków i raportowanie, czy aby na pewno dobrze pracują, bo wiadomo, że dobry informatyk/admin znajdzie sposób na obejście wszystkiego.

Chodzi tu bardziej o rozliczenie kosztów pracy informatyków. Mianowicie, informatycy rozrzuceni są po Polsce w różnych oddziałach i pracują dla poszczególnych placówek (także spółek córek). Na koniec miesiąca koszt pracy dla każdej, nawet najmniejszej, placówki musi być dokładnie rozliczony, co skutkuje koniecznością posiadania danych ile godzin w danym miesiącu informatyk poświęcił na pracę dla danej placówki.
13.02.2009, 12:29

InteliSoft Sp. z o.
o.; muzyk/gitarzysta

Dodatkowy opis potwierdza adekwatność naszego rozwiązania do Twoich potrzeb.

Naszym atutem jest elastyczność rozwiązania. Jeśli okazałoby się, że potrzebujesz jakąś specjalną funkcjonalność związaną z charakterystyką Twojej firmy, z łatwością jesteśmy w stanie ją dodać.

Pozdrawiam
13.02.2009, 13:13

Adam K. ICT & Insurance

sposobem biznesowym rozwiązania tego typu zagadnienia byłby SLM i umowy SLA, nie musi tam być mowy o czasie poświęconym konkretnym spółkom / oddziałom, ale o pewien zapewniony poziom usług.

co do rozwiązania na Twój biznes:

nie znam konkretnego rozwiązania (widziałem tylko autorskie) gdybym miał mocno ograniczony budżet spróbowałbym skorzystać z softu do rozliczania czasu w projektach.

czyli potraktowałbym poszczególne placówki(czy ich działy) jako projekty i rozliczałbym czas w ten sposób - tu coś można znaleźć ->(http://sourceforge.net/)

ale do rozliczania czasu w procesach nie widziałem darmowego softu, wiec możne oferta p. Tomasza wyda się sensowna - poproś o prezentację - może to jest to czego szukasz albo przynajmniej poznasz klasę produktów.

Panie Tomaszu, kto jest waszym głównym konkurentem w linii tego produktu? :)
13.02.2009, 13:36

InteliSoft Sp. z o.
o.; muzyk/gitarzysta

Jesteśmy bezkonkurencyjni ;-)
13.02.2009, 14:11

Adam K. ICT & Insurance

myślałem, że znacie konkurencję i wygrywacie z nią jakością, ceną, czasem :))
13.02.2009, 14:15

Wojciech Zieliński Manager IT -
Software
Development,
Wdrożenia, R&D

Tomasz Stradomski:
Jesteśmy bezkonkurencyjni ;-)
To tylko gratulować - kryzys innymi słowy nie straszny :)
Adam Kijek:
Grzegorz stety/niestety ma dużo racji - jak masz błyskotliwych adminów
znajdą sposób na każdy system (znam to z autopsji) :)
Tylko pytanie czy będą musieli obchodzić...
Ja mam wprowadzony mechanizm rozliczania czasu i założenie jest proste - osoba pracuje dziennie 8h i musi się "rozliczyć" co robiła przez te 8h. Ale nie chodzi tutaj o skanowanie czynności wykonywanych na komputerze, aktywności sieci itp. - w praktyce może nawet leżała do góry brzuchem przez cały dzień, a zaraportowała go na projekt. Dopóki jednak overall projekt jest w terminie - ja nie mam z tym problemu.
Dlatego tutaj nie ma tak naprawdę co oszukiwać...

Oczywiście - dochodzi teraz kwestia premiowania korzystnych dla firmy działań (nie raportowanie leżenia do góry brzuchem na projekt, ale zaraportowanie, że skończyłem przed czasem i mogę coś więcej zrobić) - czyli premiowanie oszczędzonych zasobów (osobogodzin) - ale to już chyba na inną dyskusję :)
15.02.2009, 01:10

Mikołaj W. Wyzwania, problemy
do rozwiązania i
inne atrakcje to
jest...

Witam,

Najłatwiejsze rozwiązanie to kalendarz w outlok.

Rozwiązanie polega na tym że każde zadanie pracownik wpisuje do swojego osobnego kalendarza - jako kategorię oznacza kod projektu (tutaj centrum na rzecz którego pracuje). Na koniec miesiąca eksportuje kalendarz do excela i mamy przez tabelę przestawną ładny raport pracownicy na projekty plus sumy.

Zalety: zero kosztów
Wady: lekki narzut na analizę i opracowanie, da się obejść jak sami tworzycie oprogramowanie (makra VBA, strona www).

W razie pytań prosze o info na priv.

Pozdrawiam,
MWW

PS. Pracowałem na tym systemie i wiem że działa.
18.02.2009, 10:25

Jerzy Zientkowski Public speaker and
coach. IT Manager.
Father.

Mikołaj W.:
Witam,

Najłatwiejsze rozwiązanie to kalendarz w outlok.

Rozwiązanie polega na tym że każde zadanie pracownik wpisuje do swojego osobnego kalendarza - jako kategorię oznacza kod projektu (tutaj centrum na rzecz którego pracuje). Na koniec miesiąca eksportuje kalendarz do excela i mamy przez tabelę przestawną ładny raport pracownicy na projekty plus sumy.

Zalety: zero kosztów
Wady: lekki narzut na analizę i opracowanie, da się obejść jak sami tworzycie oprogramowanie (makra VBA, strona www).

W razie pytań prosze o info na priv.

Pozdrawiam,
MWW

PS. Pracowałem na tym systemie i wiem że działa.

Pełen szacunek.
1. W jaki sposób liczysz zadania równoległe?
2. W jaki sposób liczysz zadania 'z przerwami'?
3. Co dla Ciebie oznacza 'zero kosztów'? Co oznacza 'lekki narzut na analizę' ?
4. Ilu masz informatyków? Ja ma 22 bezpośrednio + projekty z zespołami projektowymi. Kto mi będzie konsolidował te zestawienia w excelu? Ile to konsolidowanie kosztuje?

5. W jaki sposób rozliczysz koszty tych zadań? Jak powiążesz te zadania z użytymi zasobami?

6. Jeżeli informatyk wpisze do outlooka zadania 'post factum', w jaki sposób go z tego rozliczysz? (example dla zrozumienia: gość zrobił o 8:00 zadanie, które trwało 30 minut. Zlecone zostało o 7:45 tego samego dnia, więc podjęcie trwało 15 minut, SLA zamknęło się w 45 minut. W outlooku wieczorem gość wpisał, że podjął o 7:46 i zamknął 8:59, czyli np pod koniec SLA, a naprawdę od 8:30 do 8:59 pił piwo...)

Powodzenia w odpowiadaniu
JZ
18.02.2009, 13:40

konto usunięte

Jerzy Zientkowski:
6. Jeżeli informatyk wpisze do outlooka zadania 'post factum', w jaki sposób go z tego rozliczysz? (example dla zrozumienia: gość zrobił o 8:00 zadanie, które trwało 30 minut. Zlecone zostało o 7:45 tego samego dnia, więc podjęcie trwało 15 minut, SLA zamknęło się w 45 minut. W outlooku wieczorem gość wpisał, że podjął o 7:46 i zamknął 8:59, czyli np pod koniec SLA, a naprawdę od 8:30 do 8:59 pił piwo...)

Uuuu... Tatus patrzy :) Takie cuda ma Remedy, ale to chyba bedzei za duze dla Ciebie, prawda?
19.02.2009, 16:43

Software
Development,
Wdrożenia, R&D

Rzeczywiście - rozwiązanie pozwalające na raportowanie "post factum" może generować problemy z umowami SLA o bardziej surowych warunkach, niż NBD (next business day).

Niemniej jednak - czy uważasz, że jeśli Twój pracownik będzie chciał się napić piwa, to jakikolwiek system go przed tym powstrzyma ?
Zwłaszcza jeśli masz do czynienia z kadrą wysoko wykwalifikowaną i (w większości przypadków) inteligentną ?

Dlatego według mnie robienie systemów mających kontrolować takich pracowników wymaga albo dość dużych kosztów (i to nie tylko w oprogramowanie, ale również w infrstrukturę i utrzymanie), albo jest z góry skazane na niepowodzenie. A dodatkowo tylko spowoduje demotywację zespołu.

Z tego powodu ja mimo wszystko stosuję zasadę zaufania - a rozliczanie czasu pracy ma za zadanie tylko rozliczanie projektów i kwestie poprawy wydajności - a nie bieżącej kontroli, czy ktoś pije piwo, czy pracuje.
Zresztą - at the and of the day - i tak jeśli ktoś dostanie zadanie, które wyceni na 4h, a nie zrobi go w 4h bo będzie pił piwo - to pozostały czas i tak będzie musiał "oddać" w nadgodzinach. Bo zaraportować ma prawo 8h/day, 40h/tydz itd.
19.02.2009, 17:12

Mikołaj W. Wyzwania, problemy
do rozwiązania i
inne atrakcje to
jest...

Jerzy Zientkowski:
Pełen szacunek.

Normalnie tak jak wpisujesz do outlooka. Jedno obok drugiego. Chodzi Ci zapewne o to że zsumuje się powyżej 40h/tydzień ? To już problem alokacji zasobów.

Zadanie 1 (8:00-10:00) Zadanie2 (10:00-13:00), Zadanie1(13-16). Zwróć uwagę że w outlooku możesz wpisać co dokładnie robiłeś - czyli możesz określić dlaczego zadanie1 było w 2 etapach.

Zero kosztów bo nie musisz wydawać pieniędzy na nowe oprogramowanie, wdrożenie i szkolenie. Zakładam tutaj że mówimy o organizacji co ma na wszystkich stanowiskach outlooka. Można go zastąpić darmowym sunbirdem o podobnej funkcjonalności ale nie wiem jak z importem do excela.

Narzut na analizę - no coż - jeżeli masz 100 ludzi i chcesz rozliczyć wszystkie projekty w firmie to ktoś bedzie to musiał zrobić.
4. Ilu masz informatyków? Ja ma 22 bezpośrednio + projekty z zespołami projektowymi. Kto mi będzie konsolidował te zestawienia w excelu? Ile to konsolidowanie kosztuje?

dla każdego pracownika przeklikanie next, next, wybierz daty, next, zapisz, wyślij maila. Dla analityka (kontrolera) odbierz maile, zapisz, otwórz plik, dodaj ID pracownika (polecam stosowanie 3 literowych skrótów imion i nazwiska), skopiuj do nowego arkusza, po skopiowaniu wszystkich przeformatuj tabelę, zrób tabelę przestawną.
5. W jaki sposób rozliczysz koszty tych zadań? Jak powiążesz te zadania z użytymi zasobami?

Koszty sprowadzasz do minut. albo obliczasz koszt godziny pracy człowieka, i mnożysz razy liczbę godzin. Tutaj własnie masz większy narzut który można łatwo zoptymalizować (makra vba np.)

Jak ktoś już odpisał. Na to nie masz sposobu.

A dziękuję, bułka z masłem :)

Pozdrawiam,
MWW
20.02.2009, 09:05

konto usunięte

Ja osobiście korzystam ze specjalnie przygotowanych do tego celu dokumentów OO Calc. Każdy programista ma własny dokument, w którym raportuje zadania na projekt z dokładnością do pół godziny. IMHO dokładniejsze raportowanie nie ma sensu, bo daje złudne poczucie dokładność.

Te dokumenty umieszczamy w repo SVN. Na swoim kompie mam dodatkowy doc, który linkuje do docsów ludzi z teamu i z automatu oblicza czas oraz koszty poszczególnych projektów na podstawie kosztu roboczogodziny pracownika + jednostokwy koszt wynajmu biura + jednostkowy koszt amortyzacji sprzętu itp.

Podobnie jak pisał jeden z przedmówców, nie interesuje mnie co programista w danym czasie robi dokładnie (np to ze o 7:45 rozmawia z kumplami o niczym, a o 10tej idzie do sklepu), dopóki projekt postępuje zgodnie z harmonogramem a zaplanowane koszty nie są przekroczone. Z doświadczenia wiem, że każda próba "operniczania" się w takim systemie może trwać tylko jeden dzień. Do kolejnego stand-up'a na którym mamy podsumowanie poprzedniego dnia projektowego.

Dlaczego OO Calc? Bo mam go za free, a dodatkowo arkusz kalkulacyjny daje dość dużą swobodę tworzenia różnego rodzaju raportów.
3. Co dla Ciebie oznacza 'zero kosztów'? Co oznacza 'lekki
narzut na analizę' ?
>
Zero kosztów bo nie musisz wydawać pieniędzy na nowe
oprogramowanie, wdrożenie i szkolenie. Zakładam tutaj że
mówimy o organizacji co ma na wszystkich stanowiskach outlooka.
Można go zastąpić darmowym sunbirdem o podobnej
funkcjonalności ale nie wiem jak z importem do excela.

Z zerowymi kosztami nie mogę się zgodzić. Należy uwzględnić czas jaki spędzamy nad analizą raportów, nawet jeżeli jest to raz w miesiącu. Raz w miesiącu mam oczywiście dopiero jak zautomatyzowałem raportowanie. Wcześniej spędzałem nad tym nieakceptowalną liczbę godzin (co zresztą wyszło z raportu ;) ) więc trzeba było proces ograniczyć kosztowo.
4. Ilu masz informatyków? Ja ma 22 bezpośrednio + projekty
z
zespołami projektowymi. Kto mi będzie konsolidował te
zestawienia w excelu? Ile to konsolidowanie kosztuje?

Konsolidacja robi się z automatu a liczba osób nie gra żadnej roli , chociaż przygotowanie formuł w Calcu zajęło trochę czasu, ale niezbyt dużo i definitywnie się opłacało.

Generalnie polecam tego typu raportowanie, ale nie po to aby badać czy pracownicy pracują - to wychodzi niejako przy okazji - ale żeby badać czy projekty są rentowne (np 10ta poprawka od klienta wpływa na ROI w sposób diametralny), oraz jako wsparcie dla PM a dokładniej rozliczania kosztówDaniel B. edytował(a) ten post dnia 21.02.09 o godzinie 00:21
21.02.2009, 00:13

coach. IT Manager.
Father.

Marcin S.:
Jerzy Zientkowski:

Uuuu... Tatus patrzy :) Takie cuda ma Remedy, ale to chyba bedzei za duze dla Ciebie, prawda?
Ano. Bells and whistles.
Maximo starczy.

No i nie Tatus patrzy, tylko Tatus ma podpisane SLA z Wujkiem, i jak SLA przekroczy, to Wujek nie płaci :(

Pzdr :)
Doom_Jerzy Zientkowski edytował(a) ten post dnia 23.02.09 o godzinie 08:14
23.02.2009, 08:01

coach. IT Manager.
Father.

Mikołaj W.:
Jerzy Zientkowski:
Pełen szacunek.

Normalnie tak jak wpisujesz do outlooka. Jedno obok drugiego. Chodzi Ci zapewne o to że zsumuje się powyżej 40h/tydzień ? To już problem alokacji zasobów.

Zadanie 1 (8:00-10:00) Zadanie2 (10:00-13:00), Zadanie1(13-16). Zwróć uwagę że w outlooku możesz wpisać co dokładnie robiłeś - czyli możesz określić dlaczego zadanie1 było w 2 etapach.

Zero kosztów bo nie musisz wydawać pieniędzy na nowe oprogramowanie, wdrożenie i szkolenie. Zakładam tutaj że mówimy o organizacji co ma na wszystkich stanowiskach outlooka. Można go zastąpić darmowym sunbirdem o podobnej funkcjonalności ale nie wiem jak z importem do excela.

Narzut na analizę - no coż - jeżeli masz 100 ludzi i chcesz rozliczyć wszystkie projekty w firmie to ktoś bedzie to musiał zrobić.

dla każdego pracownika przeklikanie next, next, wybierz daty, next, zapisz, wyślij maila. Dla analityka (kontrolera) odbierz maile, zapisz, otwórz plik, dodaj ID pracownika (polecam stosowanie 3 literowych skrótów imion i nazwiska), skopiuj do nowego arkusza, po skopiowaniu wszystkich przeformatuj tabelę, zrób tabelę przestawną.

Koszty sprowadzasz do minut. albo obliczasz koszt godziny pracy człowieka, i mnożysz razy liczbę godzin. Tutaj własnie masz większy narzut który można łatwo zoptymalizować (makra vba np.)

Jak ktoś już odpisał. Na to nie masz sposobu.

A dziękuję, bułka z masłem :)

Pozdrawiam,
MWW

Drogi Mikołaju
Odpowiedzi, których udzieliłeś, są w rzeczy samej proste. Większość z nich też jest nieakceptowalna na pewnym, biznesowym poziomie. Na przykład - przeze mnie.

Większość z Twoich rozwiązań powoduje, że kontrola zadań jest mocno manualna, obarczona nakładem pracy na dodatkową komunikację i obliczenia (analizę).

Np:
Punkt 2 - zdaje się, że nie doceniasz systemów, w których zdarzenia mają parametry. Sugerujesz, że ktoś rozbił zadanie na dwie części i ja (czy analityk) ma czytać uzasadnienie?

Punkt 6sty, kontrola zlecenia które wpłynęło o 07:45, gość załatwił od ręki a wpisał wieczorem, że siedział kupę czasu, jest akurat banalny (no, nie w excelu...) - a Ty piszesz, że nie ma rozwiązania.

Na poziomie małych firm, niewielkich działów IT albo przy pracy z zadaniami szeregowymi, zlecanymi a priori - może i Twoje rozwiązanie będzie cost wise ok.

Ja tego nie kupuję
Pozdrawiam
Doom_
23.02.2009, 08:10

Adam K. ICT & Insurance

Jerzy Zientkowski:

Punkt 6sty, kontrola zlecenia które wpłynęło o 07:45, gość załatwił od ręki a wpisał wieczorem, że siedział kupę czasu, jest akurat banalny (no, nie w excelu...) - a Ty piszesz, że nie ma rozwiązania.

czesc.

a mógłbyś napisać jak to kontrolować za pomocą systemu (czyli nie "manualnie")?

(jestem jeszcze przed kawą poranną i to może być usprawiedliwienie na mój przytępiony intelekt :) )
23.02.2009, 08:36

Software
Development,
Wdrożenia, R&D

Daniel B.:
Ja osobiście korzystam ze specjalnie przygotowanych do tego celu dokumentów OO Calc.
...
Te dokumenty umieszczamy w repo SVN. Na swoim kompie mam dodatkowy doc, który linkuje do docsów ludzi z teamu i z automatu oblicza czas oraz koszty poszczególnych projektów na podstawie kosztu roboczogodziny pracownika + jednostokwy koszt wynajmu biura + jednostkowy koszt amortyzacji sprzętu itp.
...
Konsolidacja robi się z automatu a liczba osób nie gra żadnej roli , chociaż przygotowanie formuł w Calcu zajęło trochę czasu, ale niezbyt dużo i definitywnie się opłacało.
...
Generalnie polecam tego typu raportowanie, ale nie po to aby badać czy pracownicy pracują - to wychodzi niejako przy okazji - ale żeby badać czy projekty są rentowne (np 10ta poprawka od klienta wpływa na ROI w sposób diametralny), oraz jako wsparcie dla PM a dokładniej rozliczania kosztów

Ja używam dokładnie takiego samego mechanizmu - też OO Calc, jedyna zmiana to dyski sieciowe zamiast SVN repo :)
I u mnie również się sprawdza.
To, co mogę dodać jeszcze to kwestia wdrożenia takiego systemu - na początku jest ciężko - ale nie z samym systemem, co z ludźmi... Bardzo istotnym jest pokazanie im, że to jest po to, aby kontrolować PROJEKTY a nie LUDZI. Jeśli będą zbyt mocno widzieli, że system jest po to, aby ich kontrolać (Big Brother) - będą starali się oszukiwać... Dlatego istotnym jest pokazanie im, że te timesheety (jak my to nazywamy) nie są przeciwko nim, a mają im pomóc - pokazać, czy dobrze wycenili, na co idzie za dużo czasu (bowiem oprócz projektów mam tam również pseudo-projekty takie jak administracja, urlopy czy public holiday).
23.02.2009, 09:25

Wyślij zaproszenie do