Agata Chani
S.
Kung över folken av
troll!
Temat: ksiazki psychologiczne, terapeutyczne
Przeniesione z innego tematu> Monika Janicka:Książki , które mi się szczególnie podobały to:
"Toksyczni Rodzice"- S. Forward. Opisuje ona wszelkie zachowania degradujące życie swoich pociech. Ukazuje następstwa niewłaściwych działań wychowawczych w życiu wychowawczym. Polecam osobom, które interesują się tą tematyką.
"Kato-Tata"- H. Opfer- jest opowieścią kobiety, która w latach młodości żyła w patologicznej rodzinie. Ojciec "KAT" zaspokajał swoje potrzeby seksualne z udziałem własnej córki, zaś matka udawała,że tego zjawiska nie ma. Książka napisana bardzo prostym językiem, ukazuje smutny obraz życia Halszki.
"Rytm Życia"-A.Kępiński- opowiada o zachowaniach ludzi biorących udział w II W.Ś. Wyjaśnia mechanizmy działania "rządzących" i poddanych w bardzo ciekawy sposób.
"W samotności łatwiej dochodzi się do samouwielbienia, a jednocześnie do skrajnej nienawiści, kończącej się nieraz samobójstwem."- jeden z cytatów lektury.
Pozdrawiam i zachecam do dzielenia się wrażeniami po przeczytaniu ciekawych dzieł:)
Agata Chani
S.
Kung över folken av
troll!
Przeniesione z innego tematuKarolina Ł.:
Rodziców czytałam- rzeczywiście ciekawe.
Halszka Opfer- straszna, po prostu co chwila odkładałam książkę i się trzęsłam, miałam ochotę krzyczeć i wymiotować.
Kępińskiego nie czytałam- ale on był tak ogromnym humanistą, że każda z jego książek to hołd złożony ludziom i wspaniała lektura.
kiedyś, kilkanaście lat temu bardzo interesowałam się psychologią, czytałam dużo, ale zaczęłam zadawać sobie takie pytania, na które nie umiałam odpowiedzieć. Zakończyłam więc przygodę z psychologią, nadal mnie to jednak interesuje :)
Agata Chani
S.
Kung över folken av
troll!
Monika Janicka:
Co do Halszki- książka straszna, co dopiero ,gdy komuś przychodzi żyć w takiej traumie. Niewyobrażalne...
Agata Chani
S.
Kung över folken av
troll!
Karolina Ł.:
Monika Janicka:nie jestem w stanie w ogóle o tym spokojnie myśleć.
Co do Halszki- książka straszna, co dopiero ,gdy komuś przychodzi żyć w takiej traumie. Niewyobrażalne...
Nie mogę znieść myśli, że takie rzeczy wciąż się dzieją! na bezbronnych dzieciach!! jakbym coś takiego zobaczyła, to bym chyba tę osobę udusiła własnymi rękoma!
Halszka opisuje, że matka wiedziała, co się dzieje, że przynosiła ją po kąpieli ojcu do łóżka! po napisaniu książki udawała zdziwioną- że nic nie wiedziała!
Diana Pogodna wolny zawod
1. Wojciech Eichelberger "Kobieta bez winy i wstydu"81 stron poświęconych odsłanianiu mitów i stereotypów kobiecości.
2. Natalie Angier "Kobieta. Geografia intymna"
Natalie Angier pisze o kobiecej biologii wręcz żywiołowo. Uczciwie, z wdziękiem i erudycją eksploruje kobiece ciało, pilnie dbając – jak sama to formułuje – „by nie pogrążyć się w bagnie biologicznego determinizmu”, a przy okazji nieustannie bawiąc zupełnie nieoczekiwanymi skojarzeniami.
3. Valerio Albisetti "Vademecum człowieka spełnionego"
Trzeba zaakceptować swoje słabe strony i nie bać się zasmakować wolności. Trzeba ciągle pielęgnować swą niezależność i osobistą odpowiedzialność, by odkryć swoje miejsce w życiu.
Valerio Albisetti, psycholog i psychoterapeuta, jedna z najbardziej znaczących postaci współczesnej psychoanalizy, twórca psychoterapii personalistycznej. Wykładowca uniwersytecki.
Z książek terapeutycznych na wszystkie małe smuteczki to polecam :
4. Tove Jansson "Muminki" :)
Świat, w którym żyją Muminki, pełen jest rozmaitych stworzeń – żyją w nim Paszczaki, Hatifnatowie, Mimble – każde z nich ma swój punkt widzenia na świat, swój charakter
i temperament.
Marta
Kołacka
psycholog,
seksuolog,
psychoterapeuta
poznawczo -
behario...