Reklama: Najlepszy program partnerski w sieci , KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Julitta Nieznalska młodszy instruktor,
gzokfis

Temat: Ostrzegam przed oszustami działającymi na zlecenia.przez.net

Słusznie, podawać, piętnować, niech się zastanawiają сo jest po śmierci Julitta Nieznalska edytował(a) ten post dnia 07.06.11 o godzinie 19:24
7.06.2011, 19:21

Mariusz Czerwiński Fundusz inwestycyjny
w organizacji, poza
tym INVEST-LAND ...

Też mam jakieś drobne epizody na ZPN i pozytywne i negatywny. Bynajmniej nie za głodowe stawki i nie z pacjentami o danych kontaktowych skrzynka e-mail oraz konto Pogadu-pogadu.

ZPN nie jest ani czymś lepszym, ani gorszym od tego z czym na co dzień spotykamy się w necie.

Ogólnie, nie reaguję na śmieciowe zlecenia, a takich jest sporo, duża część "zleceniodawców" nie potrafi opisać o co im chodzi. Nie warto w takim przypadku absorbować swojego czasu na wypytywanie. Człowiek, który ma pieniądze, ma je tylko dlatego, że potrafi być komunikatywny.

Poważne oferty rzadko zdarzają się w necie, bez netu ciężko jest cokolwiek zarobić, odpowiadam tylko na te, które dają możliwość zarobienia większych kwot.

Działam w obszarze konsultingu finansowego, pozyskuję kapitały dla firm, wykonuje programy naprawcze oraz ich wdrożenia itp. W tej chwili to nie ma już prawie zleceń poza success fee. Ale większość potencjalnych zleceniodawców to dupki, którzy nie rozumieją, że w sprawach finansowych to prawie zawsze muszą być zrobione porządne analizy, nie rozumieją, że ja sporo mogę, sami nie załatwią sobie np. zwykłego kredytu, zresztą nie mają najwyższych ratingów finansowych, niektórzy są poniżej minimalnego ratingu.

Komunikacja leży i tu nie da się zrobić nic więcej, niż to co zrobiłem. W tej chwili kilka dużych zleceń leży, bo ktoś nie dosyła skanu kontraktu, albo nie chce mu się wyjąć z kompa jakiś danych, bez których nie jestem w stanie posunąć sprawy o milimetr.
8.06.2011, 02:14

Dariusz Rorat programista

Iwona Bąk:
Najciemniej pod latarnią... Najlepsze miejsce szukania zleceń? Nasze Goldenline! I inne portale i fora społecznościowe.
Zgadza się. Goldenline spełnia swoje zadanie :) Z tym że tu też trzeba uważać. Najprawdopodobniej klienci sami będą się zgłaszać ale również i tu może chodzić tylko albo o wybadanie ile dana usługa może kosztować, albo o poszukiwanie jak najtańszych wykonawców.
Jak można wytrzymać psychicznie udział w aukcji trwającej miesiąc lub dłużej i konkurować z ofertami cenowymi na poziomie Allegro? Konkurować z tyloma zdesperowanymi freelancerami (średnio po kilkudziesięciu na aukcji)?

Nie rozumiem, jak można brać w tym udział (można startować jeszcze na Allegro, to dno desperacji).

Można brać udział i jak widać wielu wykonawców próbuje swoich sił. Jest to spowodowane albo brakiem pracy na stałe (umowa o pracę) albo koniecznością utrzymania swojej firmy, jeżeli ktoś jest freelancerem z DG.
5.07.2011, 10:58

Chciałbym tu odnieść się do problemu oszustw i pracy za grosze na ZPN. Takie sytuacje niestety będą miały miejsce w przypadkach, gdy zleceniodawca nastawiony jest na nie granie fair play. Ponieważ każdy freelancer realizuje zlecenia według własnej wyceny (przynajmniej tak można założyć), można się w pewien sposób zabezpieczyć przed ryzykiem oszustw, podwyższając stawkę godzinową o jakiś procent. Ale raczej będzie miało to zastosowanie w przypadkach w których freelancer wykonuje dużo małych zleceń, np do 200 zł.

Natomiast jeżeli chodzi o wyceny z przykładowymi stawkami 10 zł zamiast 1000 zł, można udowodnić, że praca ze stawka poniżej pewnej stawki minimalnej oznacza dokładanie do interesu. Oczywiście nie jest to praca, która zapewni utrzymanie.

Tu podaję link do kalkulatora umożliwiającego wycenę zleceń na podstawie obliczonej stawki godzinowej i harmonogramu zadań.

https://sourceforge.net/projects/freelancecalc/
9.07.2011, 16:06

Marcin Owczarewicz Przedsiębiorca

Witam,
Uruchomiliśmy właśnie http://www.freelanceria.pl jako alternatywę do zlecenia.przez.net.
Szczególny nacisk będziemy właśnie kłaść na bezpieczeństwo transakcji i piętnowanie oszustów. Zapraszam do korzystania.

Freelanceria.pl Zlecenia dla freelancerów. Oferty pracy dla informatyków, grafików i tłumaczy.

Pozdrawiam,
Marcin
9.02.2012, 14:44

Każdy kij ma końce. Kiedyś korzystałem z tego serwisu. To jest moja opinia. Moja i tylko moja nie wszyscy mogą się z tym zgadzać.
Chciałem mieć stronkę firmową. Przeczytałem o tym serwisie. Fajnie dałem ogłoszenie. Czekałem chyba z godzinkę jak na mojego maila zwaliło dużo maili z cenami za wykonanie stronki. Oj nie napisałem że wszystko było staranie opisane. Prosiłem o pracę żeby wybrać najlepszego. Wysłał mi chłopaczek(jak się później okazało studencik) swoje pracę. Wszystko ładnie, pięknie itp itd. Wybrałem zapłaciłem zaliczkę. Jak później zobaczyłem ten projekt który wykonał nie nadawał się do niczego. Nic nie można było poprawić. Jak chciałem już coś poprawić chłopaczek stwierdził że nie ma żadnych poprawek i koniec. Nie odbierał maili, telefonów. Zero kontaktu.Więc kasa poszła, stronki nie było i co dalej.

Więc też nie polecam tego serwisu jako klient.
16.03.2012, 20:27

Ja do samego serwisu zasadniczo nie mam zastrzeżeń, gdyż jest tylko platformą w której są klienci i są freelancerzy. Natomiast zasadniczy problem jest taki, że dużo zleceń to albo podzlecenia, albo jakieś zlecenia na zaliczenie wystawiane przez studentów. Kilka aukcji w których wystawiałem swoje oferty jako wykonawca kończyło się brakiem wyboru wykonawcy.

Do wszystkich zleceń w których brałem udział starałem się przedstawiać swoje warunki współpracy w pełni profesjonalny sposób. Niestety najczęściej kryterium wybori wykonawcy jest jak najniższa cena i w miarę krótki czas realizacji. Jak dotąd nigdy nie udało mi się wygrać żadnej aukcji. No ale ja nie mam zamiaru zaniżać wycen bo praca po kosztach nie ma sensu.

Jeżeli chodzi o zaufanie to już na podstawie samych korespondencji a także tego co klient napisze w ofercie mogę stwierdzić z kim mam do czynienia. Działa to także w drugą stronę. Ale wydaje mi się, że od strony zleceniodawców zasadniczy problem polega na tym, że poszukują jak najtańszych wykonawców a to tylko zwiększa szanse bycia oszukanym.
16.03.2012, 21:09

Adrian Stolarski Student, Wyższa
Szkoła Biznesu w
Dąbrowie Górniczej

Trochę spóźnione, ale...
Nie używam ZPN. Sztuczne zanizanie ceny usługi. Ale to bolączka całej Polski. Z założenia nie pracuję ani dla polskich firm ani dla polaków(nie licząc wyjątków).

Są setki lepszych portali do szukania zleceń. W tym LinkedIn i GL. Zastrzegam nie bawię się PHP ani platformą dot.Net

Szczerze? Zamiast robić projekt w PHP wolę napisać artykuł o bezpieczeństwie, administracji, etc,etc za 200-300 USD(czas napisania dobrego artykułu to 2-3 godziny) + 50 USD, jeśli artykuł ma w danym miesiącu 20 tys. wyświetlen, czy dać się wynająć jako konsultant w kwestii bezpieczeństwa(od 100 USD za godzinę pracy).

Jeżeli chodzi o programowanie, tylko i wyłącznie Java. A najlepiej eclipse rcp bądź aplikacje web eclipse rap z użyciem XWT.

>> duża część "zleceniodawców" nie potrafi opisać o co im chodzi

Czasami zleceniodawca nie wie dokładnie jak coś ma działać. Albo co to ma dokładnie być. Projekty innowacyjne, gdzie jako inżynier oprogramowania projektujesz praktycznie wszystko, dają możliwość ogromnych zarobków.

>> Wielu pisze o chęci nawiązania współpracy..i to jest myśl.
>> Tylko jeszcze niech dość duże stawki wpisują a nie zaniżone i można nawiązać współpracę.

Całkowita racja.

zlecenia.przez.net są portalem dla desperatów
21.04.2012, 16:03

A na zagranicznych portalach aukcyjnych to niby jest lepiej? Dopiero tam jest duża konkurencja. I pewnie wcale nie jest tak różowo. Kwestia języka programowania to też nie takie proste bo można zauważyć, że np. PHP czy temu podobne to i dość duża konkurencja, natomiast jeżeli chodzi np. o Delphi to jest już pod tym względem trochę lepiej.

ZPN to portal dla studentów, którzy chcą coś na zaliczenie, ewentualnie freelancerów szukających podwykonawców. Dość często również służy tylko po to by dowiedzieć się ule dana usługa może kosztować. I to ostatnie najbardziej mnie denerwuje, bo już kilka razy wystawiałem swoją ofertę, w której projekt wyglądał dość poważnie tylko oczywiście zakończyło się brakiem wyboru wykonawcy.

Jeśli chodzi o zaniżanie wycen przez wykonawców to nawet to że nie widzę na ile ktoś wycenił pracę aż do zakończenia aukcji właściwie w niczym nie pomaga. I tak najczęściej wygrywa najtańsza oferta. I jak tu polegać na serwisach aukcyjnych?

Kwestia zabezpieczeń przed oszustwami to odrębna sprawa. Freelance to w ogóle rynek wysokiego ryzyka. Ale można ale sama umowa nie wystarczy. Ja ostatnio stosowałem coś takiego, że najpierw napisałem aplikację demonstracyjną, z ograniczoną funkcjonalnością, z zastrzeżeniem, że do momentu otrzymania wynagrodzenia jestem właścicielem aplikacji. Nie wszyscy zleceniodawcy chcą płacić zaliczki a jeżeli coś nie wymaga dużych nakładów pracy, to można zaryzykować.
21.04.2012, 18:43

Szkoła Biznesu w
Dąbrowie Górniczej

Dariusz Rorat:
A na zagranicznych portalach aukcyjnych to niby jest lepiej? Dopiero tam jest duża konkurencja. I pewnie wcale nie jest tak różowo. Kwestia języka programowania to też nie takie proste bo można zauważyć, że np. PHP czy temu podobne to i dość duża konkurencja, natomiast jeżeli chodzi np. o Delphi to jest już pod tym względem trochę lepiej.

Tutaj jest całkowita racja. Aczkowiek PHP to język dla studentów. od niego powinno się zaczynać naukę paradygmatów programowania. W kwestii rcp i rap konkurencja jest mała. Albo wybiera się jedną z dwóch trzech ofert, albo się to zleca chłopakom z IBM.

Ps. czy ktoś widział poważny portal napisany w PHP? Albo poważne rozwiązanie biznesowe?
ZPN to portal dla studentów, którzy chcą coś na zaliczenie, ewentualnie freelancerów szukających podwykonawców. Dość często również służy tylko po to by dowiedzieć się ule dana usługa może kosztować. I to ostatnie najbardziej mnie denerwuje, bo już kilka razy wystawiałem swoją ofertę, w której projekt wyglądał dość poważnie tylko oczywiście zakończyło się brakiem wyboru wykonawcy.

Jeśli chodzi o zaniżanie wycen przez wykonawców to nawet to że nie widzę na ile ktoś wycenił pracę aż do zakończenia aukcji właściwie w niczym nie pomaga. I tak najczęściej wygrywa najtańsza oferta. I jak tu polegać na serwisach aukcyjnych?
Ej, za wykonanie strony wizytówki za 49 plnów to nawet chinczycy nie chcą.

Bywa. Najlelepszym portalem dla freelancerów, polskim jest GL. Zagranicznym zaś LinkedIn.
Kwestia zabezpieczeń przed oszustwami to odrębna sprawa. Freelance to w ogóle rynek wysokiego ryzyka. Ale można ale sama umowa nie wystarczy. Ja ostatnio stosowałem coś takiego, że najpierw napisałem aplikację demonstracyjną, z ograniczoną funkcjonalnością, z zastrzeżeniem, że do momentu otrzymania wynagrodzenia jestem właścicielem aplikacji. Nie wszyscy zleceniodawcy chcą płacić zaliczki a jeżeli coś nie wymaga dużych nakładów pracy, to można zaryzykować.

Ja zawsze dbam o umowę z klientem. Demówki aplikacji już gotowych idą na darmowe hostingi. Wpływają pieniążki, klient dostaje hasło i login.

Jest jeszcze jedna rzecz. Ile osób ze zlecenia przez net robi testy kodu? Np. PHP za pomocą Selenium, Jenkins, PHPAudit.....?

IT to ciężka branża jeśli chodzi o freelancing. Dużo zależy od znajomości. Jak mówię nie można się nastawiać tylko na programowanie. A kilka portali naprawdę dobrze płaci za arty. Do tego masz bezpłatną reklamę, za którą nic nie płacisz.
21.04.2012, 20:00

Michał Stachura Spełniam marzenia
:) www.santri.pl

Adrian Stolarski:
Aczkowiek PHP to język dla studentów.
Was?
Ps. czy ktoś widział poważny portal napisany w PHP? Albo poważne rozwiązanie biznesowe?

Wikipedia - spory pod względem danych, ilości odsłon, logiki... Całkiem poważny IMO :)
22.04.2012, 18:56

Szkoła Biznesu w
Dąbrowie Górniczej

Michał Stachura:
Adrian Stolarski:
Aczkowiek PHP to język dla studentów.
Was?
Każdy od czegoś zaczynał. PHP jest proste.

Wikipedia - spory pod względem danych, ilości odsłon, logiki... Całkiem poważny IMO :)
Zadziwia mnie właśnie, że Wiki nie muli. Cóż komuś się udało.

Facebook - napisany w PHP przepisany do C
Google - C

Z php jest jeden problem. Nie wiadomo kto za to odpowie, jak coś pójdzie nie tak. W przypadku dot.NET - Microsoft, w przypadku Java - Oracle.

Ja mam pytanie z innej beczki. Używacie PHP, a kto wykupił licencje komercyjną na PHP? Via - http://pl.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License, http://www.gnu.org/licenses/gpl.html, jeśli używacie PHP musicie teoretycznie udostępnić źródła publicznie, a jakoś nikt tego nie robi. Chyba ze macie wykupione licencje komercyjne, więc ok.
22.04.2012, 20:20

Może nie jest tak istotne na co się nastawiać (PHP, C++ czy też może pisanie artykułów) ale istotny jest realny przychód. Jeżeli ja wchodzę w ryzykowne zlecenia to muszę się odpowiednio zabezpieczać. A na to są sposoby, tylko że należy pamiętać, że nawet po samej ofercie wystawionej przez zleceniodawcę już można określić z kim ma się do czynienia. To sprawa zarządzania ryzykiem. Nie da się uniknąć oszustw. Dlatego też nawet pisemna umowa nie zawsze jest wystarczającym rozwiązaniem.
22.04.2012, 20:23

Wyślij zaproszenie do