- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Następna »
Agnieszka
Bukowczan-Rzeszu
t
copywriting/tłumacz
enia
Temat: Ostrzegam przed oszustami działającymi na zlecenia.przez.net
Niestety o tym się nie mówi, a najwyższy czas zacząć. Największa (i najlepsza?) polska baza ofert dla freelancerów uznaje w swoich ramach oszustów i nie reaguje na skargi oszukanych użytkowników. Ostrzegam Was, mnie to spotkało osobiście, oszukała mnie pani Katarzyna Horojdko (nick na zlecenia.przez.net - kaha9), która tłumacząc się tym, że nie dostała maila z efektami mojej pracy nie zapłaciła za zlecenie. Niestety nie zostałam wyłoniona w porę jako zwycięzca, zlecenie było pilne, zajęłam się pracą a nie pilnowaniem formalności, więc ta pani miała zlecenie warte 200 zł za darmo, a serwis odpisał mi w bardzo oschłym acz kulturalnym tonie, że ich to niewiele obchodzi. Fakt, w regulaminie jest zapis, że nie są oni stroną w kontaktach, ale tak czy inaczej administracji powinno zależeć na dobre opinii serwisu, jak widać idą w ilość a nie w jakość. Pisałam nawet do właściciela serwisu, ale cóż, on nawet nie pofatygował się odpowiedzieć mi, jak bardzo go obchodzi wizerunek jego serwisu... Bez komentarza. Za to dowiedziałam się od kilku innych użytkowników zleceń.przez.net, że takie sytuacje się zdarzają, cóż, taki zawód. Nie piszę tego, aby zrobić serwisowi antyreklamę, przynajmniej nie głównie po to, chcę ostrzec młodych, niedoświadczonych freelancerów, żeby nie ufali w zabezpieczenie ze strony serwisu, równie dobrze możecie szukać zleceniodawcy przez gumtree - pewność jest taka sama. Pamiętajcie - najpierw dopilnować wyłonienia zwycięscy, potem wnikliwa analiza komentarzy, potem pokaźna zaliczka, a dopiero na końcu można zabrać się do pracy. Inaczej może Was spotkać przykra niespodzianka.Pozdrawiam serdecznie i proszę o nieusuwanie posta, może ktoś jeszcze zechce się podzielić swoimi negatywnymi doświadczeniami, może z innych tego typu serwisów.
Andrzej
L.
Queentex Translation
Office
Dżizys, już przestań. Cała Polska ma się użalać nad Twoją głupotą?A.
Jestem z Panią. To słuszne i konieczne, żeby ostrzec innych ludzi którzy mogą być potencjalnymi ofiarami tego typu wyłudzaczy:)
Paweł
Przybysz
webmaster,
webdesigner,
programista
Bez obrazy.Pierwszy raz widzę ten serwis, ale już na pierwszy rzut oka widać że służy do szukania frajerów. Nic dziwnego, że później nikt nie szanuje mojej czy Twojej pracy.
Pierwszy lepszy przykład:
Opis zlecenia:
20 Banerów flash na 4 rózne portale.Do wyłonienia potrzebuje Doświadczenie/Cena/termin Realizacji
400 PLN
cena
Co to ma być, 20zł od banera? buhaha.
Opis zlecenia:
Zlecenie polega na wykonaniu strony w technologii Flash:
Projektowanie stron www FLASH, szokuje Państwa cena u konkurencji za wykonanie strony flash 3 tyś., zapraszamy do nas cena od 486 zł. (brutto)!
Ten serwis to jedna wielka kpina.Paweł Przybysz edytował(a) ten post dnia 06.02.09 o godzinie 20:59
Andrzej
L.
Queentex Translation
Office
Anna Marczewska:
Jestem z Panią. To słuszne i konieczne, żeby ostrzec innych ludzi którzy mogą być potencjalnymi ofiarami tego typu wyłudzaczy:)
Branie zleceń z tego portalu jest proszeniem się o kłopoty. Nie ma się nad czym użalać.
A.Andrzej L. edytował(a) ten post dnia 06.02.09 o godzinie 20:47
Olga Littek ...
Zlecenia tam biorą tyko desperaci, taka jest prawda. Wykonują kawał dobrej, ciężkiej roboty za "złotówkę", ale jak ktoś nie potrafi sam swojej pracy szanować, to cóż...
Andrzej
K.
http://andrzejklusie
wicz.blogspot.com/20
10/11/kurs-oracle...
Paweł Przybysz:
Bez obrazy.
Pierwszy raz widzę ten serwis, ale już na pierwszy rzut oka widać że służy do szukania frajerów. Nic dziwnego, że później nikt nie szanuje mojej czy Twojej pracy.
Pierwszy lepszy przykład:
Opis zlecenia:
20 Banerów flash na 4 rózne portale.Do wyłonienia potrzebuje Doświadczenie/Cena/termin Realizacji
400 PLN
cena
Co to ma być, 20zł od banera? buhaha.
Opis zlecenia:
Zlecenie polega na wykonaniu strony w technologii Flash:
Projektowanie stron www FLASH, szokuje Państwa cena u konkurencji za wykonanie strony flash 3 tyś., zapraszamy do nas cena od 486 zł. (brutto)!
Ten serwis to jedna wielka kpina.Paweł Przybysz edytował(a) ten post dnia 06.02.09 o godzinie 20:59
Jaki więc inny serwis polecisz w zamian? Nie ukrywam, że znaleźliśmy tam kilka zleceń, ale jak dotąd nikt nas nie oszukał.
Juliusz
B.
Public Relations,
Promocja, Reklama
co sądzicie o http://oferia.pl ?
Tomek Banasik creative group head
A czego się spodziewałaś po najgorszym/najbardziej low-costowym serwisie tego typu? Prawnika?Tomek Banasik edytował(a) ten post dnia 07.02.09 o godzinie 01:08
Kasia Mrozek Designer. powiedzmy.
ja tam hobbystycznie wchodze na zlecenia.przez tylko po to, zeby w licytacji braly udzial normalne ceny ;) Wiem, ze jak 50zl konkuruje z 3500zl to nikt mojej firmy nie wezmie, ale zauwazylam, ze coraz wiecej jest tam normalnych ludzi z normalnymi cenami i chcialabym poszerzyć tę falę.A normalne ceny to już inny szacunek klienta. Wtedy podpisuje się umowy, żeby właśnie nikt nikogo nie wykiwał
Żaden serwis nie da gwarancji, że Wykonawca jest rozgarnięty i podpisuje umowę przed wykonaniem prac. I ja się nie dziwię, że sprawę olewają, bo co mają zrobić. Nie podpisaliście umowy, znaczy nie odprowadzasz podatków, mają Cię jeszcze bronić?
a na oferii bieda w naszej branży, ale obserwuję.
Igor
Janicki
Software maker.
Java, Perl ...
freelancer for hire.
jedni lubią wino, drudzy alpagę.najgorsze jest gdy oferuję wino a klient myśli o alpadze.
po prostu unikam takich. szkoda czasu

szkoda nerwów.
Andrzej
K.
http://andrzejklusie
wicz.blogspot.com/20
10/11/kurs-oracle...
Obserwuję zlecenia.przez.net od ponad roku, zauważyłem kilka istotnych rzeczy:- Owszem jest masa ofert z ceną np. 50zł za system wart minimum 1000zł, ale też klienci coraz bardziej zdają sobie sprawę, że jeśli ktoś za coś takiego oferuje 50 czy 100zł to po prostu nie wie o czym mówi. Wybierają tych droższych ale poważniejszych wykonawców.
- Masa zleceniodawców to studenci którzy chcą za śmieszne pieniądze program na zaliczenie czy do pracy inż/mgr o własnościach zupełnie nieadekwatnych do ceny.
- Conajmniej połowa zleceń na oprogramowanie gdzie projekt wygląda dość poważnie to zwyczajne badanie rynku - na zasadzie "a ile by to kosztowało gdybym takie coś chciał mieć" i na wystawieniu oferty się kończy.
- Czasem przewijają się perełki, gdzie klient zdaje sobie sprawę że to co chce może kosztować kilka tysięcy. Zazwyczaj wygląda to jednak w ten sposób że zlecenia za 100-1000zł dochodzą do skutku, te większe natomiast naprawdę rzadko kończą się realizacją. Być może ludzie chcący zlecić taki projekt obawiają się wykładać większych pieniędzy w ciemno właściwie.
Polecam strony zagraniczne - getafrelancer.com, scriptlance.com itd.
Małgorzata
Przybyłowicz
dziennikarz,
redaktor, korektor
Olga Littek:
Zlecenia tam biorą tyko desperaci, taka jest prawda. Wykonują kawał dobrej, ciężkiej roboty za "złotówkę", ale jak ktoś nie potrafi sam swojej pracy szanować, to cóż...
Tylko bez generalizowania. Sama wzięłam w tym serwisie 2 zlecenia i to nie typu 50gr za 1000 znaków. A zlecenie przerodziło się w stałą i opłacalną (bardzo opłacalną)współpracę.
Oczywiście, ktoś, kto decyduje się na wspomniane 50 gr sam skazuje się na niewolniczą pracę. Ale to świadczy tylko i wyłącznie o osobie, która godzi się na takie warunki.Małgorzata Przybyłowicz edytował(a) ten post dnia 03.02.10 o godzinie 11:09
Olga Littek ...
Małgorzata Przybyłowicz:
Olga Littek:
Tylko bez generalizowania. Sama wzięłam w tym serwisie 2 zlecenia i to nie typu 50gr za 1000 znaków. A zlecenie przerodziło się w stałą i opłacalną (bardzo opłacalną)współpracę.
Oczywiście, ktoś, kto decyduje się na wspomniane 50 gr sam skazuje się na niewolniczą pracę. Ale to świadczy tylko i wyłącznie o osobie, która godzi się na takie warunki.Małgorzata Przybyłowicz edytował(a) ten post dnia 03.02.10 o godzinie 11:09
Właśnie to miałam na myśli, że chyba ludzie są aż tak zdesperowani, że dają cenę o 90% niższą niż inni, byle by tylko zarobić grosz. Jednak są jeszcze zleceniodawcy, którzy jakość stawiają ponad najniższą cenę i pewnie na takiego udało Ci się trafić :)
Małgorzata
Przybyłowicz
dziennikarz,
redaktor, korektor
Np. już po samym ogłoszeniu można się zorientować, czy mamy do czynienia z rzetelnym zleceniodawcą. Mianowicie chodzi mi o poprawność językową. Jeśli widzę, że dana osoba niemal w każdym słowie robi błąd ort., a przecinki stawia tam, gdzie mu/jej się akurat naciśnie taki klawisz, to wiem, że nie jest to osoba, z którą warto współpracować.Wracając do meritum. Ostatnio jeden pan sam zgłosił się do mnie za pośrednictwem serwisu. Całkiem niezłe wynagrodzenie oferował, ale jak tylko zapytałam się o umowę i rozliczenie z US, nagle słuch po nim zaginął.
Justyna
T.
własna
działalność -
Golden Quality
Services
Andrzej L.:uważam że jesteś niekulturalny
Dżizys, już przestań. Cała Polska ma się użalać nad Twoją głupotą?
A.
Piotr L. • Weź Mnie •
Agnieszka Bukowczan-Rzeszut:
Nie piszę tego, aby zrobić serwisowi antyreklamę, przynajmniej nie głównie po to, chcę ostrzec młodych, niedoświadczonych freelancerów, żeby nie ufali w zabezpieczenie ze strony serwisu
Antyreklamy w środowisku freelancerów ZPN raczej nie można zrobić :) To portal dla desperatów lub znudzonych studentów...
Dymane na nim są obie strony, zarówno wykonawcy jak i zleceniodawcy (niektórzy w folio chwalą się nie swoimi projektami, później zaczynają sie schody ;) )
Marcin
Sipowicz
właściciel,
MultiBroker
masz zdjecie jakbys byl na kogos "wpieniony" heheheale luz
masz racej
juz 2 naciagaczy spotkalem na tzw wplac mi zaliczke
niepowazni na Maxa
to ku przestrodze dla innych .... promo
moze uda sie stworzyc liste rzeczy procedur o ktorych nalezy pamietac
zapoczatkowalem taki etyczny wg mnie spis
prosze o uzupelnienie
wymieniajac sie doswiadczeniem chronimy sie przed tego typu dzialaniem niepożądanym
pozdrawiam
Marcin
Piotr L.:
Agnieszka Bukowczan-Rzeszut:
Nie piszę tego, aby zrobić serwisowi antyreklamę, przynajmniej nie głównie po to, chcę ostrzec młodych, niedoświadczonych freelancerów, żeby nie ufali w zabezpieczenie ze strony serwisu
Antyreklamy w środowisku freelancerów ZPN raczej nie można zrobić :) To portal dla desperatów lub znudzonych studentów...
Dymane na nim są obie strony, zarówno wykonawcy jak i zleceniodawcy (niektórzy w folio chwalą się nie swoimi projektami, później zaczynają sie schody ;) )
Piotr L. • Weź Mnie •
Marcin Sipowicz:
masz zdjecie jakbys byl na kogos "wpieniony" hehehe
Bo mi avatar usnęli (ponoć regulamin naruszyłem :P )
Marcin
Sipowicz
właściciel,
MultiBroker
;)za duzo emocjonalne "R"
;)
hahaha
Piotr L.:
Marcin Sipowicz:
masz zdjecie jakbys byl na kogos "wpieniony" hehehe
Bo mi avatar usnęli (ponoć regulamin naruszyłem :P )