Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Ewa B. osoba prywatna

Temat: Co to są kampanie zasięgowe w polskim internecie?

Mirek Połyniak:
Lesława J.:
Są też pakiety zasięgowe, czyli ROS "hurtem" ;)

http://reklama.interia.pl/pakietzasiegowy/,pl

oto co to jest:

Pakiet zasięgowy w INTERIA.PL to kampania emitowana losowo na stronach portalu bez możliwości wyboru konkretnych serwisów. Pozwala na zbudowanie bardzo dużego zasięgu w krótkim czasie i zapewnia niski koszt dotarcia do szerokiej grupy odbiorców.
A czy mółby ktoś konkretniej określić co kryje się pod pojęciem "niski koszt"? Dla mnie jest to bardzo mało konkretne.
Nie wnikam, w jakim miejscu portalu reklama będzie wyświetlana - być może reklamodawcy "coli" wszystko jedno czy obejrzą reklamę przedszkolaki, kobiety w ciąży, automaniacy czy snowbordziści - byleby budować świadomość marki.
Jak jednak przeliczyć koszt reklamy (np. jednodniowej) jeśli opłata podana jest za 1000 jej emisji. Do informacji o ilości użytkowników wirtyny, gdzie reklama będzie emitowana, można czasem dotrzeć. Nie spotkałam się jednak z informacją o częstotliwości pojawiania się zamawianej reklamy. Czy jest ona zależna od ilości konkurencyjnych reklam w danym okresie czasu? Być może określane jest to w umowie?
Czy w przypadku typowych kampanii ROS/RON (bez dodatkowych opłat za targetowanie)określany jest % rozkład emisji reklamy dla poszczególnych grup tematycznych witryny lub dla poszczególnych witryn wchodzących w skład sieci?
7.02.2009, 22:23

Mirek Połyniak skuteczny
e-marketing, blog
ninja

Łukasz Solniczek:
Marki, których grupa docelowa jest rozproszona nie są w stanie tego zrobic.

a co to jest grupa docelowa rozproszona? czyżby może chodziło o segmentację? bo chyba każda marka posiada pewne założenia do kogo jest adresowana...
8.02.2009, 11:24

Tomasz Kasperski Senior Account
Executive, Grupa
Onet.pl

Hej Ewa
Oto odpowiedzi na Twoje pytania:
Nie spotkałam się jednak z informacją o częstotliwości pojawiania się zamawianej reklamy.

Częstotliwość pojawiania się zamawianej reklamy określamy wskaźniekiem SOV (Share of Voice) a więc co która odsłona serwisu będzie ozdobiona Twoją reklamą.

Jeżeli SOV=5% to co 20 odsłon serwisu będzie ozdobiona Twoją reklamą.

W wartość wskaźnika SOV powinna być zaopatrzona oferta kampanii reklamowej w Internecie.
Czy jest ona
zależna od ilości konkurencyjnych reklam w danym okresie czasu?

Nie od tego czynnika nie, a przynajmniej nie w Onet.pl:)
Przed odpaleniem kampanii rezerwujemy po prostu określoną liczbę odslon portalu pod Twoją reklamę.

Jednakże wartość SOV może być zależna od oglądalności serwisu.
Jeżeli nagle oglądalność serwisu (liczba odsłon) wzrośnie z 1 MLN do 2 MLN odsłon tygodniowo to kampania złożona z 0,1 MLN odsłon reklamy tygodniowo nie będzie miała SOV 10% (0,1 MLN/1 MLN) ale już 5% (0,1 MLN/2 MLN)

Zazwyczaj jednak oglądalność jest stabilna i nie notujemy gwałtownych skoków.
Być może określane jest to w umowie?
Jak byś się uparła... tyle że pod warunkiem że jeżeli wzrośnie oglądalność portalu (większa liczba odsłon) to kupisz większą liczbę odsłon reklamy.
Czy w przypadku typowych kampanii ROS/RON (bez dodatkowych opłat > za targetowanie)określany jest % rozkład emisji reklamy dla poszczególnych grup tematycznych witryny lub dla poszczególnych > witryn wchodzących w skład sieci?

Liczba odsłon rekamy jest proporcjonalna do oglądalności danego serwisu.

Przykład (dane na podstawie badania Megapanel za listopad 2009, liczba odsłon zaookrąglona):

O2.pl ma miesięcznie: 1,1 MLD odsłon portalu
W tym:
0,07 MLD (70 MLN) odslon ma Strona Główna (6,36%)
0,13 MLD (130 MLN) odsłon ma serwis Kurnik.pl (11,82%)
0,25 MLD (250 MLN) odsłon serwisu POCZTA (22,73%)

a wiec odpowiednio:
6% odsłon Twojej reklamy emituje sie na Stronie Głównej
11% na Kurnik.pl
22% na Pocztcie
pozostałe ... zapytaj handlowca O2:)

Pozdrawiam serdecznieTomasz Kasperski edytował(a) ten post dnia 08.02.09 o godzinie 12:33
8.02.2009, 12:33

Ewa B. osoba prywatna

Tomasz Kasperski:
Hej Ewa
Oto odpowiedzi na Twoje pytania:

Dziękuję za wyjaśnienie :) Pozdrawiam.
8.02.2009, 17:16

Łukasz Solniczek Konsultant
wdrożeniowy

Mirek Połyniak:
Łukasz Solniczek:
Marki, których grupa docelowa jest rozproszona nie są w stanie tego zrobic.

a co to jest grupa docelowa rozproszona? czyżby może chodziło o segmentację? bo chyba każda marka posiada pewne założenia do kogo jest adresowana...

Dla mnie najlepszym przykałdem takiej marki jest Coca-Cola (pomijajc Light i Zero). Swój wizerunek buduje w oparciu o takie wartości jak rodzina, przyjaźń, spokój itp. ale ludzie ceniący takie wartości są w różnym wieku o różnym statusie społecznym z różnym wykształceniem, to jest własnie grupa docelowa rozproszona.

Takie jest moje zdanie :-)
8.02.2009, 17:42

Janusz Krupiński GEO- & E-marketing,
Pro-advert.pl

Mirek Połyniak:
czytałem podobne raporty a jeden mam w bazie wiedzy na swoim kompie
potwierdzają one, że reklama display zwiększa ilość zapytań w wyszukiwarkach - nie ma to nic wspólnego z 'kampaniami zasięgowymi'

Czemu? Przecież kampanie zasięgowe to display. W tych badaniach nie było zastrzeżeń, że nie dotyczy to ROS. Mógłbyś wyjaśnić ten tok myślenia?
9.02.2009, 09:36

Mirek Połyniak skuteczny
e-marketing, blog
ninja

Janusz Krupiński:
Mirek Połyniak:
czytałem podobne raporty a jeden mam w bazie wiedzy na swoim kompie
potwierdzają one, że reklama display zwiększa ilość zapytań w wyszukiwarkach - nie ma to nic wspólnego z 'kampaniami zasięgowymi'

Czemu? Przecież kampanie zasięgowe to display. W tych badaniach nie było zastrzeżeń, że nie dotyczy to ROS. Mógłbyś wyjaśnić ten tok myślenia?

Moim zdaniem standardowy ROS w dużej mierze to zmarnowane pieniądze, które można w całości skierować do grupy docelowej - w dużo bardziej efektywny sposób i też efekt wzrostu zapytań będzie

Mam wrażenie, że 'kampanie zasięgowe' to utrwalony mit, który chyba wynika z faktu, że nie do końca wszyscy mieli świadomość, gdzie się reklamy pojawiają

zacytuję Dominika Kaznowskiego:
Co wybrać w ramach tego samego budżetu? Kampanię docierającą do mniejszej, ale lepiej dopasowanej grupy klientów czy dużą zasięgową kampanię. Jak zwykle są dwie strony tego samego medalu. Niestety najczęściej zwycięża podejście "siłowe". Duże liczby robią wrażenie na firmach kupujących reklamę w sieci. Jednak dzieje się tak raczej na początkowym etapie rozwoju ich kompetencji e-marketingowych.
http://kaznowski.blox.pl/2007/11/Kampania-zasiegowa-cz...Mirek Połyniak edytował(a) ten post dnia 09.02.09 o godzinie 11:12
9.02.2009, 11:08

Janusz Krupiński GEO- & E-marketing,
Pro-advert.pl

Ja mam wrażenie, że wszystko zależy od produktu (i jego grupy docelowej) i sądzę, że mogą się zdarzyć takie produkty (choćby wspomniana wcześniej Cola), dla których ROS jednak będzie dobrym rozwiązaniem. Inna sprawa to nadużywanie tej formy przez mniej doświadczonych marketerów - o czym pisze też Dominik - i tu się w pełni zgadzam. Zgadzam się też z Twoim stwierdzeniem, że przy ROS-ie nie wszyscy (czasem nawet łącznie z accountem) nie wiedzą gdzie i ile odsłon się pojawi.

Pozdr
JK
9.02.2009, 15:18

konto usunięte

Łukasz Solniczek:

Dla mnie najlepszym przykałdem takiej marki jest Coca-Cola (pomijajc Light i Zero). Swój wizerunek buduje w oparciu o takie wartości jak rodzina, przyjaźń, spokój itp. ale ludzie ceniący takie wartości są w różnym wieku o różnym statusie społecznym z różnym wykształceniem, to jest własnie grupa docelowa rozproszona.

Takie jest moje zdanie :-)

Pomijając fakt, czy Coca-Cola rzeczywiście buduje swój wizerunek na wartościach, które przytaczasz, mówienie o rozproszeniu grupy docelowej nie do końca pokrywa się z prawdą.
Grupę docelową możesz definiować nie tylko na podstawie cyferek w postaci wieku, czy zasobności portfela, lecz w oparciu o cechy psychograficzne. Tutaj będą nimi postawy odnośnie wartości, o których piszesz.
Definiowanie ogólnego obrazu grupy docelowej, np. 18 - 24 lata nieco mija się z celem. W takiej grupie znajdziesz zarówno członka ruchu chrześcijańskiego, jak i chuligana z pobliskiego bloku. Definiowanie grupy docelowej wyłącznie na podstawie danych demograficznych i geograficznych, raczej nigdy nie odda w pełni jej rzeczywistego charakteru.

Wracając do tematu widzę, że rozgorzała dyskusja między Interią, a Onetem. Osobiście chętnie bym poznał średni CTR i CPC kilku kampanii przeprowadzonych metodą ROS/RON i im podobnymi. Możecie udostępnić tego typu dane?
Jak na razie skłaniam się ku opinii Mirka, że w większości przypadków kampanie zasięgowe są bardziej utrwalony mitem, aniżeli skutecznym narzędzie. Jeśli się mylę, poproszę o wyprowadzenie z błędu. ;-)
9.02.2009, 15:23

Wyślij zaproszenie do