Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marcin Łukasz B. Analityk, Comarch SA

Temat: AJAX-driven

Witam.

Chcę się dowiedzieć, czy mieliście styczność z połączeniem następujących rozwiązań IT:
- AJAX
- javax.servlet.RequestDispatcher
- Java Server Faces

Logika aplikacji obsługiwana (niestety) przez PL/SQL na bazie Wyroczni ;)

Chodzi mi zwłaszcza o użycie interfejsu 'RequestDispatcher' i jego metody 'include()' w serwlecie (który jest uruchamiany w tle żądaniem AJAX'owym), jako sposobu na przetworzenie resource'a JSP i zwrócenie response'a do AJAX'owego XMLHttpRequest.

A jeśli spotkaliście z takimi cudami, to czy macie jakieś wypracowane koncepcje i sprawdzone wzorce oraz architektury, jak czytelnie przedstawić programistom projekt warstwy prezentacji implementation-ready, który będzie wymagał tylko dopisania kodu metod ??
Może rozwiązaniem będzie architektura PCMEF ??

Pozdrawiam,

Marcin
6.04.2007, 22:31

Mariusz Gralewski GoldenLine.pl,
prezes

Marcin Łukasz Biegański:
Witam.

Chcę się dowiedzieć, czy mieliście styczność z połączeniem następujących rozwiązań IT:
- AJAX
- Java Server Faces

Chodzi mi zwłaszcza o użycie interfejsu 'RequestDispatcher' i jego metody 'include()' w serwlecie (który jest uruchamiany w tle żądaniem AJAX'owym), jako sposobu na przetworzenie resource'a JSP i zwrócenie response'a do AJAX'owego XMLHttpRequest.

A jeśli spotkaliście z takimi cudami, to czy macie jakieś wypracowane koncepcje i sprawdzone wzorce oraz architektury, jak czytelnie przedstawić programistom projekt warstwy prezentacji implementation-ready, który będzie wymagał tylko dopisania kodu metod ??

Pozdrawiam,

Marcin

Witaj Marcin,

obawiam się, że ten temat bardziej nadaje się do grupy
Ajax.

Na grupie Web 2.0, aż tak głęboko w technologię staramy się nie wnikać:)
6.04.2007, 23:14

Tomasz Tybulewicz Programista, Lider
zespołu,
Certyfikowany
ScrumMaster, Ta...

Marcin Łukasz Biegański:

A potem się dziwić że jak się spotkamy z kolegami 'z branży' i zaczniemy rozmawiać to 'zwykli ludzie' dziwnie na nas patrzą :D
6.04.2007, 23:36

Marcin Łukasz B. Analityk, Comarch SA

Mariusz Gralewski:
Marcin Łukasz Biegański:
Witam.

- AJAX
- Java Server Faces

Pozdrawiam,

Marcin

Witaj Marcin,

obawiam się, że ten temat bardziej nadaje się do grupy
Ajax.

Na grupie Web 2.0, aż tak głęboko w technologię staramy się nie wnikać:)
Super. dzięki za info.
7.04.2007, 00:49

Michał Zalewski programista
aplikacji
internetowych

Witam!
W grupie "Ajax" nie znalazlem dalszej czesci tego watku :(.
Gdzies w ksiazce przeczytalem o takim fajnym wynalazku,
pozwalal na "mapowanie" obiektow Javy przez JavaScript, cos w stylu XAJAX dla PHP. Jak znajde ksiazke to podam nazwe.

Narazie proponuje:
http://oss.metaparadigm.com/jsonrpc/
http://blog.interface21.com/main/2007/01/21/java-to-ja...
13.04.2007, 15:16

Michał Zalewski programista
aplikacji
internetowych

Znalazlem spis tresci ksiazki, o torej pisalem. To cudo do Ajax'a z Java to Direct Web Remoting (DWR). W ksiazce "80 sposobów na Ajax" poswiecono temu caly rozdzial, a jak ktos nie lubi ksiazek:
http://getahead.org/dwr
http://www-128.ibm.com/developerworks/java/library/j-a...
13.04.2007, 16:18

Wyślij zaproszenie do