- 1
- 2
- Następna »
Marta
Klimowicz
Chief of Marketing,
AdTaily.com
Temat: sugestie i uwagi
Chętnie wysłucham Waszych uwag odnośnie organizacji BC71. Co Wam się podoba, a co nie?Ze swojej strony napiszę, że na pewno chcemy dopracować kwestię streamingu. Dotychczas zawodził nas internet, wczoraj, niestety, padał komputer. Przy kolejnym BC71 chcemy już lepiej nad tym zapanować.
Co jeszcze możemy zrobić lepiej?
Paweł
Tkaczyk
Branding, marketing,
reklama i social
media. The Jedi way.
Pokazać blipcast prelegentom :) Sala bywa bezlitosna, ale jest szczera...
Lesława Natalia J. pasjonatka życia :)
Paweł Tkaczyk:
Popieram pomysł. Niektórzy się wczoraj mało nie udusili od tłumionego smiechu :)
Monika
Mikowska-Warteck
a
Dyrektor ds. Rozwoju
Biznesu, Janmedia
Witam ;),Marta, czy potraficie określić DLA KOGO jest BarCamp 7.1?
Dla branży? Dla studentów? Dla jednych i drugich??
Pytam, bo zastanawiam się czy może warto byłoby popracować nad... prelegentami, poziomem przekazywanej wiedzy i spójnością/kompleksowością całości...
Maciej
Białek
CEO Xi Investment
sp. z o.o.
kurcze a w 1wszym rzedzie nic nie widzialem z blipa :( gdzie moge to zobaczyc ? tak czy inaczej mi prelekcja sie podobala... byla inna niz wszystkie produktowe.. zawierala wiele przemyslen autora obtoczona w filozoficznej bulce ;) niezle ... powaznie !!
Marek
Jankowski
Wydawca i redaktor
naczelny czasopisma
"Branża
Dziecięca"...
Maciej Białek:
gdzie moge to zobaczyc ?
http://blipcast.pl/barcamp71/videosteam
Tobiasz W. Project Manager
moja sugestia - mniej niekompetentnych prelegentów (!!!!), więcej treści, więcej konkretów, więcej wiedzy.wczorajsze dwa wystąpienia nie były kompletnie przemyślane. Gdyby nie blip, ludzie usnęliby na nich...
poza tym BC nie jest miejscem na półgodzinne autoreklamy (sic!).
btw: Akcja z komarem na blipie mnie rozwaliła!
Marek
Jankowski
Wydawca i redaktor
naczelny czasopisma
"Branża
Dziecięca"...
Paweł Tkaczyk:
Sala się krępuje, to blipowcy są szczerzy ;) Nie chodzi tylko o feedback w sytuacjach skrajnych, ale też o normalną interakcję - na czacie ludzie odpowiadają na zadawane na sali pytania, wrzucają fajne komentarze. Taka interakcja wzbogaciłaby prezentacje i zrobiła z ludzi na czacie prawdziwych uczestników, a nie tylko widzów, którzy mogą się wyżyć, ale niczego to nie zmienia.
Maciej
Maj
Openfield,
właściciel
mozna tez pilnowac dysypliny czasowej co pomaga przy prezentacjach typu kosmiczne s-f
Jarosław H. Internauta 2.01
Gratuluję świetnej organizacji. Kilka prezentacji b. dobrych, np. pan Tkaczyk - idealne slajdy (1-2 linijki) i rzeczowo. Nieco więcej krzeseł i będzie pełny profesjonalizm : ) Pokazanie Blipa było dobrym pomysłem, tylko ludzie 'z sieci' trochę przesadzali z komentarzami. Streaming też do poprawy z tego co widziałem.Było albo konkretnie albo gorąco("fizyk z ID" oraz pan z PKO), oby tak dalej. Co do dobory prelegentów - nie zawsze da się przewidzieć, że świetny specjalista będzie chciał powiedzieć za dużo i się w tym poplącze - w sumie czemu nie przerwano mu w połowie (p. Geselle) aby spróbował dotrzeć od sedna do opowiadań a nie odwrotnie.
O relacji Blipowych napisano na Antyweb, w kiepskim z punktu widzenia PR świetle :) http://antyweb.pl/relacje-online-na-flakerze-czy-blipi...
Pozdrawiam wszystkich znajomych :)Jarosław H. edytował(a) ten post dnia 22.01.09 o godzinie 15:03
Marta
Klimowicz
Chief of Marketing,
AdTaily.com
Super, dzięki wszystkim za uwagi, bardzo cenne dla mnie.Co do Blipa, to faktycznie, można by go bardziej wyeksponować, bo przy dwóch setkach ludzi na sali większość osób chyba się wstydzi zadawać pytania lub brutalnie przerywać prelegentowi, na Blipie jakoś łatwiej.
Krzesła - i tak dostawialiśmy, wydawało mi się, że będzie dość, następnym razem będzie więcej, nie ma problemu. Wiem też, że było gorąco w sali, nie wiem, czy przy tylu osobach klimatyzacja nie dawała rady, czy po prostu była źle ustawiona - wyjaśnimy to przed kolejnym spotkaniem i postaramy się też o wodę, żeby nie tylko prelegenci mogli się "nawadniać" :).
Monika - z zamierzenia BC71 ma być bardziej dla ludzi już z branży, nie dla studentów. Nie da się jednak udawać, że ich na spotkaniach nie ma, bo stanowią znaczącą część uczestników. Na pewno będziemy pracować nad formułą spotkań, mi zależy na tym, by bardziej uwypuklić integrowanie się różnych środowisk, stąd też m.in. to forum dyskusyjne.
Co do poziomu wystąpień. Wiadomo, że każdy ma lepsze i gorsze dni, dodatkowo występowanie przed tak liczną publicznością dla niewielu osób jest zupełnie bezstresowe. Na to należy więc wziąć poprawkę. Prelegenci zobowiązani są również do przesyłania mi wcześniej prezentacji, wiec zwykle staram się dopilnować, by nie było w nich autopromocji w najgorszym wydaniu. Niestety, nie zawsze fajna prezentacja oznacza równie dobre wystąpienie i odwrotnie. Bywa, że prezentacja to cztery slajdy, a wystąpienie super ciekawe. Chcemy jednak pracować nad merytoryką, stąd też proszę o polecanie ciekawych prelegentów, którzy naprawdę mają coś do powiedzenia.
Jakub B. Project Manager
Moim zdaniem prezentacje sa za dlugie. Wszystko powinno byc bardziej na luzie, tematy ciekawsze. Najwazniejsze to chyba rozmowy kuluarowe.Nasze srodowisko (IT) jest raczej male i zamkniete, wiec powinnismy rozmawiac i nie spinac sie za bardzo :)
Staszek
Błędniak
hiperrobociarz
wielowątkowy SB-1
Witam,dwie propozycje ode mnie:
1. Dużą wartość miałaby wspólna dyskusja wszystkich prelegentów na koniec, nad zadanym tematem. Taki okrągły stół :) W przypadku specjalistów pokazuje to wiele punktów widzenia i zachęca publikę do włączenia się w rozmowę.
2. Jeśli wystąpienia są za długie, może przemyśleć formułę Pecha-kucha (dozwolone tylko 20 slajdów, na każdy max 20 sekund - mówiący nie może pauzować prezentacji)? Jej celem jest maksymalne przyciągnięcie uwagi publiczności.
Pozdrawiam
Anna
Stolarczyk
Woman in the middle
- Pośrednik między
klientem,
marketin...
Lesława J.:
Paweł Tkaczyk:
Popieram pomysł. Niektórzy się wczoraj mało nie udusili od tłumionego smiechu :)
Trochę litości dla prelegentów :) Niektóre z komentarzy na ostatniej edycji mogły speszyć nawet całkiem niezłego mówcę.
IMHO chodzi o to, żeby dzielić się wiedzą w luźnej, sympatycznej atmosferze. Jestem na tak, jeśli również komentujący będą o tym pamiętać.
Anna Grządkowska NaMoimStole.pl
Anna Stolarczyk:
Lesława J.:
Paweł Tkaczyk:
Trochę litości dla prelegentów :) Niektóre z komentarzy na ostatniej edycji mogły speszyć nawet całkiem niezłego mówcę.
IMHO chodzi o to, żeby dzielić się wiedzą w luźnej, sympatycznej atmosferze. Jestem na tak, jeśli również komentujący będą o tym pamiętać.
Zgadzam się, nie każdy jest urodzonym showmanem. Występ przez tak wymagającą publiką to spore wyzwanie i duży stres. A wyśmiewanie otuchy nie dodaje.
Marta
Klimowicz
Chief of Marketing,
AdTaily.com
Faktycznie, komentarze na Blipie często są przesadnie okrutne, mam wrażenie, że ludzie, którzy piszą tam niektóre uwagi nigdy w życiu nie występowali publicznie przed tak dużą liczbą osób. Wiadomo, że najmądrzejszym jest się, gdy można niemal anonimowo krytykować prelegenta i na bieżąco rzucać cięte riposty.Nie przekreślałabym jednak zupełnie roli Blipa - pojawiają się tam ciekawe uwagi i pytania. To właśnie dlatego staramy się, by podczas każdego BC71 pojawiał się ekran z tymi wypowiedziami.
Maciej
Maj
Openfield,
właściciel
Zgadzam się, nie każdy jest urodzonym showmanem. Występ przez tak wymagającą publiką to spore wyzwanie i duży stres. A wyśmiewanie otuchy nie dodaje.
Oczywiście, ale, jeżeli dojście do sedna tematu i opowiadanie raczej nieujmujących anegdot przez 80% prezentacji może wzbudzić zażenowanie. Nawet jak ktoś nie jest mówcą a mówi konkrety to wygląda to lepiej niż bezcelowe "lanie wody". Sam wiem, że mówienie przed licznym audytorium jest trudne i stresujące ale nie usprawiedliwia słabego przygotowania merytorycznego.
Cezary Ś. Frontend developer
Błagam, przecież blip właśnie uratował tą żenującą prezentację.Ludzie się przynajmniej trochę pośmiali i nie zasnęli.
Ja rozumiem że można mieć gorszy dzień - ale jeżeli gość przyznaje się że skończył robić prezentację na 30 min przed wystąpieniem, to już na starcie jest spalony u publiki. Strasznie drażni mnie olewactwo i robienie wszystkiego na ostatnią chwilę. Jaki był tego efekt każdy widział.
Myślę że prelegenci oprócz wysłania swojej prezentacji powinni wysłać także szkic wystąpienia (wypunktowane najważniejsze rzeczy) do akceptacji. To by ułatwiło działanie i prelegentowi i prowadzącemu.
Justyna
Muszyńska
Współwłaściciel
Agencji Reklamowej
KOMPAS ArtStudio
Staszek Błędniak:
1. Dużą wartość miałaby wspólna dyskusja wszystkich prelegentów na koniec, nad zadanym tematem. Taki okrągły stół :) W przypadku specjalistów pokazuje to wiele punktów widzenia i zachęca publikę do włączenia się w rozmowę.
Popieram! To znacznie ożywiłoby formułę spotkań.
Pan z ID rzeczywiście miał gorszy dzień, ale zmroziło mnie zupełnie, gdy usłyszałam jak się przyznał, że prezentację skończył 30 minut przed spotkaniem. To nie liceum, gdzie takie wyznania robią wrażenie na reszcie klasy. W tym przypadku świadczą o braku szacunku dla zebranych na sali ludzi ...
Szkoda, że były problemy ze Streamingiem, bo czasami przerywało w najciekawszych momentach ...
Gratuluję inicjatywy i z niecierpliwością czekam na kolejny Barcamp 7.1 :-)
Marek Z. Zrób dobry biznes!
Pozwolę sobie powtórzyć wypowiedź z innego wątku " a mnie się wykład z filozofizyki podobał" :) dokładnie tak... uważam, ze pomysł na sposób przekazania sedna sprawy był super...Nie udało się... kiepsko z czasem... blip nie pomagał... wzmianka o dokończeniu prezentacji 30 minut przed występem bardzo niefortunna... ale jeżeli spojrzeć tak poza to, wtedy można zobaczyć co autor chciał powiedzieć.
"Krótka historia prawie wszystkiego" bardzo dobrze zareklamowana... ja dodałem do listy lektur :)