Karolina
Saturska
Certyfikowany
Doradca Laktacyjny
Temat: Zatkanie przewodu mlecznego
Dotyczy na ogół jednej piersi. Może do niego dojść na każdym etapie laktacji, występuje często w okresie zimowym.Fragment piersi powyżej miejsca zatkania jest twardszy od pozostałej części gruczołu, samoistnie bolesny, zaczerwieniony.
Jeśli zatkanie zlokalizowane jest w przewodzie biegnącym tuż pod skórą, wyczuwalny jest wtedy guzek( rozdęty przewód).
Jeśli natomiast zatkanie mieści się blisko ujścia przewodu mlecznego to na brodawce widoczna jest biała plamka ( "korek" zalegającego pokarmu). Temperatura ciała jest w normie.
Pokarm wypływa ze zdrowej części gruczołu. Dziecko ssie i słychać połykanie, ale może ono trwać krócej.
Powodem może być:
- nieprawidłowa technika karmienia
- nagła zmiana w sposobie postępowania ( zbyt rzadkie, zbyt krótkie karmienia)
- nadmiernie rozbudzona laktacja np. przez odciąganie pokarmu po każdym karmieniu
- ucisk ubrania, biustonosza, torby, może być też powodem uraz zewnętrzny np. forsowny masaż!!
- stres, przemęczenie
Monika W. zmiana mile widziana
A czy zatkanie kanalika może się również objawiać takim kłuciem, jakby ktoś za przeproszeniem iglę w sutek wbijał?A jeśli nie, to co to takiego?
Miałam takie przykre bóle 2 razy podczas okresu karmienia, ratowałam się Bepanthenem, dość szybko pomagał i łagodził, ale ból (kłucie!) przy przystawianiu małego był nieziemski.
Znajoma na taki własnie ból miała przekłuwany kanalik :/Monika Wąs edytował(a) ten post dnia 19.01.09 o godzinie 17:19
Karolina
Saturska
Certyfikowany
Doradca Laktacyjny
Monika Wąs:Może być to taki ból przy zatkanym przewodzie mlecznym, czasem taki kłujący ból brodawek może świadczyć o zakażeniu grzybiczym.
A czy zatkanie kanalika może się również objawiać takim kłuciem, jakby ktoś za przeproszeniem iglę w sutek wbijał?
A jeśli nie, to co to takiego?
Miałam takie przykre bóle 2 razy podczas okresu karmienia, ratowałam się Bepanthenem, dość szybko pomagał i łagodził, ale ból (kłucie!) przy przystawianiu małego był nieziemski.
Znajoma na taki własnie ból miała przekłuwany kanalik :/Monika Wąs edytował(a) ten post dnia 19.01.09 o godzinie 17:19
Martyna
Jóźwiakowska
spełniona...
zakochana...
dopiero teraz przeczytałam to i widzę, że wszystko się zgadza, nie dość że grypa, to jeszcze to, żeby nie było za mało :)
Martyna
Jóźwiakowska
spełniona...
zakochana...
No dobra, wspomniane objawy... i co dalej?Jak się tego pozbyć??? Bo próbuję to rozmasować , małego przystawiam na chama i nic. Część piersi pusta, a część twarda i boli :/
Magda
S.
doradca lakt.,
doula, masażystka,
właścicielka
Centrum dl...
Dobrze robią ciepłe okłady (nie gorące!) przed przystawieniem malucha do piersi, sprawdza się też np. kąpiel czy prysznic, ciepło ułatwia wypływ pokarmu. Dziecko warto przystawiać w takiej pozycji aby jego bródka była od strony zastoju. Jeśli maluch nie daje rady uruchomić wypływu to warto jeszcze dodatkowo odciągać dobrym laktatorem elektrycznym. Na zakończenie karmienia lub karmienia i odciągania robi się chłodne okłady.Powodzenia (chyba, że już jest po wszystkim :)
Katarzyna Sylwia Wilga GoldenLine.pl
a ja mam pytanko w sprawie właśnie zatkania i pozycji do snu.Jak śpicie tzn w jakiej pozycji?
Ja uwielbiam spać na boku, ale zauważyłam, że po jakimś czasie zaczynają mnie bardzo boleć aż kłuć piersi, a w jednej zazwyczaj robi mi się "twarde miejsce". Więc śpię na plecach. Też macie takie problemy?
Agata
Jardzioch
DobraMama-Poradnia
Laktacyjna:
791-920-804
Katarzyna Sylwia Wilga:Tak,moze się tak zdarzyć ,ze na boku dojdzie do ucisku na przewody mleczne.
a ja mam pytanko w sprawie właśnie zatkania i pozycji do snu.
Jak śpicie tzn w jakiej pozycji?
Ja uwielbiam spać na boku, ale zauważyłam, że po jakimś czasie zaczynają mnie bardzo boleć aż kłuć piersi, a w jednej zazwyczaj robi mi się "twarde miejsce". Więc śpię na plecach. Też macie takie problemy?
Spanie na plecach to dobre rozwiązanie. Mozna też spróbowac spać w miękkim bawelnianym biustonoszu, np takim od medeli, pozwala on utrzymać piersi w stabilnym położeniu.
Katarzyna Sylwia Wilga GoldenLine.pl
dziękuję za odpowiedz :)spię w bawełnianym staniku do karmienia. :)
Mam prawdopodobnie zatkany przewód mleczny (tak sądzę), otóż boli mnie prawa pierś z prawej strony. Zgrubień nie wyczuwam, ale w jednym konkretnym miejscu pierś jest bardzo bolesna. Trochę ulgi przyniósł mi ciepły prysznic.Dziecko warto przystawiać w takiej pozycji aby jego bródka była od strony zastoju.
Pytanie moje jest takie: w jakiej pozycji powinnam karmić tą piersią żeby sobie ulżyć? Jak mały je "klasycznie" to mam wrażenie ściąga mi pokarm głównie z lewej strony, próbowałam rano spod pachy, coś innego mam jeszcze wymyślić?? Nie dam rady chyba przyjąć takiej pozycji, żeby broda małego była od strony zastoju, nie widzę fizycznej możliwości ;o)
Agata
Jardzioch
DobraMama-Poradnia
Laktacyjna:
791-920-804
Monika Wąs:Chodzi o to, aby albo bródka albo nosek był od strony zastoju, przed karmieniem ogrzać obolałe miejsce potem w czasie karmieniach głaskać dłonią to miejsca od zastoju do brodawki, po karmieniu zimny okład np z liści kapusty i pomiędzy karmieniami dociąganie pokarmu.
Mam prawdopodobnie zatkany przewód mleczny (tak sądzę), otóż boli mnie prawa pierś z prawej strony. Zgrubień nie wyczuwam, ale w jednym konkretnym miejscu pierś jest bardzo bolesna. Trochę ulgi przyniósł mi ciepły prysznic.
Dziecko warto przystawiać w takiej pozycji aby jego bródka była od strony zastoju.
Pytanie moje jest takie: w jakiej pozycji powinnam karmić tą piersią żeby sobie ulżyć? Jak mały je "klasycznie" to mam wrażenie ściąga mi pokarm głównie z lewej strony, próbowałam rano spod pachy, coś innego mam jeszcze wymyślić?? Nie dam rady chyba przyjąć takiej pozycji, żeby broda małego była od strony zastoju, nie widzę fizycznej możliwości ;o)
Polecam tez ibuprofen przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Nie trzeba na siłę kombinować z tymi pozycjami, ważne by zwiększyć częstotliwość opróżnień piersi, poprawić przepływ w chorym miejscu ciepłym okładem i zmniejszyć produkcje zimnym.
Takie działanie szybko przynosi ulgę:-).
Dziękuję, znaczna poprawa!
Agata
Jardzioch
DobraMama-Poradnia
Laktacyjna:
791-920-804
Bardzo, bardzo się cieszę:-)
Joanna
T.
Konsultant ds.
rekrutacji
Agata Jardzioch:
Chodzi o to, aby albo bródka albo nosek był od strony zastoju, przed karmieniem ogrzać obolałe miejsce potem w czasie karmieniach głaskać dłonią to miejsca od zastoju do brodawki, po karmieniu zimny okład np z liści kapusty i pomiędzy karmieniami dociąganie pokarmu.
Polecam tez ibuprofen przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Nie trzeba na siłę kombinować z tymi pozycjami, ważne by zwiększyć częstotliwość opróżnień piersi, poprawić przepływ w chorym miejscu ciepłym okładem i zmniejszyć produkcje zimnym.
Takie działanie szybko przynosi ulgę:-).
A co jeśli zastój jest na górze piersi? Przystawiam dziecko z pozycji klasycznej i spod pachy. NIestety kanalik mi się zatkał, bo w szpitalu położne na siłę uciskały to miejsce mówiąc mi, że tak Mała będzie lepiej ssać. Po karmieniu okładam kapustą, przed ciepłym kompresem. Kiedy mogę spodziewać się poprawy i jak karmić?
Magda
S.
doradca lakt.,
doula, masażystka,
właścicielka
Centrum dl...
Trudno powiedzieć, zwykle od kilku godz do kilku dni. Postępujesz prawidłowo (najpierw ciepłe okłady, karmienie, później chłodne okłady), po prostu trzeba czekać. W takich pouciskanych piersiach czasami może pęknąć kanalik, może również trochę pokarmu poprzesiąkać do okolicznych tkanek. To wszystko będzie się wchłaniało i regenerowało, ale nie natychmiast. Gdyby Cię to zaczynało boleć lub wzrosłaby temperatura to możesz wziąć ibuprofen (przeciwbólowo, przeciwgorączkowi i, na wszelki wypadek przeciwzapalnie).
Joanna
T.
Konsultant ds.
rekrutacji
Magda S.:
Trudno powiedzieć, zwykle od kilku godz do kilku dni. Postępujesz prawidłowo (najpierw ciepłe okłady, karmienie, później chłodne okłady), po prostu trzeba czekać. W takich pouciskanych piersiach czasami może pęknąć kanalik, może również trochę pokarmu poprzesiąkać do okolicznych tkanek. To wszystko będzie się wchłaniało i regenerowało, ale nie natychmiast. Gdyby Cię to zaczynało boleć lub wzrosłaby temperatura to możesz wziąć ibuprofen (przeciwbólowo, przeciwgorączkowi i, na wszelki wypadek przeciwzapalnie).
Dzięki! Więc jest nadzieja, że minie. Jeszcze pytanie: jak długo trzymać kompresy na piersi? Robię też okłady z zimnych liści kapusty.
Magda
S.
doradca lakt.,
doula, masażystka,
właścicielka
Centrum dl...
Nikt tego nie wyliczał, chłodny - tak długo, jak jest chłodny, ciepły - aż poczujesz, że trochę się ociepliło w piersi. To jest subiektywne, pewnie koło 10-20 min.
Ania Rydzewska mama :)
Joanna T.:
Dzięki! Więc jest nadzieja, że minie. Jeszcze pytanie: jak długo trzymać kompresy na piersi? Robię też okłady z zimnych liści kapusty.
Ja polecam jeszcze przed karmieniem "zawisnąć" na kilka minut nad wanną i potraktować pierś ciepłym prysznicem. Przy okazji robi się wtedy delikatny masaż.