Temat: Interfejs API i Adwords
WitamCzy macie jakieś doświadczenia z narzędziami udostępnianymi prze Google? Mianowicie chodzi mi o interfejs API - czy wdrażacie to do własnych firm, żeby ułatwić sobie pracę z ADW?
Przemysław
Szczerbicki
Programista,
freelancer
Witaj,Wdrażać można, nie jest to banalne ze względu na to, że nie wszystko opłaca się robić ( ze względu na ceny ) oraz nie wszystko można zrobić poprzez API.
Zagadnienie jest ciekawe. A czy Ty próbowałeś AdW API?
pzdr.
Ewa
Lotko
SEM * AdWords *
linki sponsorowane *
Strategia SEM,
Strat...
Też mnie ten wątek trapi od parunastu miesięcy.. I marzy mi się trochę... ;-)Temat: Interfejs API i Adwords
[...]Marcin Wyszyński edytował(a) ten post dnia 10.02.09 o godzinie 12:27
Maciej
Filipiak
właściciel,
VizMedia
Gra jest warta świeczki, gdy po dłuższej zabawie w MCK dochodzisz do wniosku, że sporą część czynności wykonujesz zawsze w/g tego samego klucza.API zrobione jest za pośrednictwem przyjaznego protokołu SOAP, co daje duży komfort programowania.
Dokumentacja jest spoko.
http://code.google.com/intl/pl/apis/adwords/docs/devel...
Ja na razie mam zbyt mało klientów, żeby rozgrzebywać temat, ale mam nadzieję, że kiedyś się za to zabiorę.
Dziś było by to jak strzelanie do kaczek z działa przeciwpancernego.
Ewa
Lotko
SEM * AdWords *
linki sponsorowane *
Strategia SEM,
Strat...
No właśnie, według tego samego klucza... mam kilka pomysłów, które myślę, że spodobałoby się wielu osobom. :)Marcin, czy Twoje zainteresowanie tematem mogę trochę nadinterpretować w kwestii ewentualnej pomocy merytorycznej? :)
Nie jestem programistką, więc nawet nie mam bladego pojęcia jakie mogą być z tym trudności, ale aktualnie znajomy zgłębia temat.
Ewa
Lotko
SEM * AdWords *
linki sponsorowane *
Strategia SEM,
Strat...
Marcin Wyszyński:
ojojoj.. jakaś cenzura? ;-P
na szczęście mam urywki, bo cytowałeś moją wiadomość ;-)
Ewa
Lotko
SEM * AdWords *
linki sponsorowane *
Strategia SEM,
Strat...
i... altruizm nie istnieje :)
Przemysław
Szczerbicki
Programista,
freelancer
Maciej Filipiak:
API zrobione jest za pośrednictwem przyjaznego protokołu SOAP, co daje duży komfort programowania.
Dokumentacja jest spoko.
http://code.google.com/intl/pl/apis/adwords/docs/devel...
Ale i tak lepiej korzystać z narzędzi udostępnionych przez google do tego celu niż bawić się w wysyłanie requestów na poziomie SOAP.
pzdr.
Nie jestem programistą, więc ciekawi mnie o jakim stopniu automatyzacji mówimy? Samodzielne sprawdzanie CPC ? Czy coś jeszcze ?
Maciej
Filipiak
właściciel,
VizMedia
Możesz na przykład opracować własny algorytm.Aplikacja ściąga z serwera wszystko na temat kampanii - przetwarza zgodnie z Twoją wolą (np. robi raporty, albo ustala minimalne CPC)
i konfiguruje automatycznie kampanię.
Wszystko pięknie. Nawet obmyśliłem już całą strategię, kiedy podkręcić cenę, kiedy zmniejszyć i jak ograniczyć administrację kampanii do raptem kilku parametrów.
- bo dało by się tak.
I tylko jeden szkopuł - za każde pobranie/wysłanie informacji na serwer Google pobiera opłaty.
I po ptokach ... Bo koszty raczej nie będą niższe niż pensja dla studenta, który doglądał by kampanii i zawijał w te sreberka ...