Jarosław Koć senior copywriter
Temat: Paella! Zmiana wizerunku Frosty?
A, to zalezy juz od konkretnego języka i jego dialektów. W polskim jest stosunkowo sztywno (chociaz stylizacja gwarowa bywa dopuszczana) ale angielski - proszę bardzo: Angole piszą np. centre, Amerykanie - center. Jest różnica w ortografii?
Rafał Sylwester
Świątek
Pomożecie?
Pomożemy!
A oboczności? Proszę bardzo:się ~ sie
copywriterzy ~ copywritery
itd.
R.S.
Joanna
M.
Sales Executive
EMEA, Marcus Evans,
Barcelona
Maciej Tesławski:
Edyta G.:Mietek Dańko, kreatywny, wtedy z Ogilvy, umiał tę nazwę powtórzyć...
Maciej Tesławski:Aaa, pamietam, to chyba były torciki jakieś albo lody ;) Coś słodkiego w każdym razie ;) Ale nie wiem czy umiałabym znaleźć a tym bardziej powiedziec o co mi chodzi w sklepie ;)
Podobno francuskie ludzie mówią wszystkie nazwy po swojemu, znaczy francusku...
A pamiętacie firmę cośtam cośtam konditerai und visa? ;)
[konditorajkopenratunwizen?] ;))Joanna M. edytował(a) ten post dnia 02.02.09 o godzinie 13:58
Lidia W. projektant
Jarosław Koć:
ale angielski - proszę bardzo: Angole piszą np. centre, Amerykanie - center. Jest różnica w ortografii?
Powiedziałabym raczej że amerykański i brytyjski to dwie bardzo różniące sie od siebie odmiany nie tylko w ortografii.
Spróbuj powiedzieć "take off you pants" w Londynie i NYC...
A tak w ogóle to o czym my tu rozmawiamy? bo mam wrażenie, że wątek dawno nam zboczył...
Rafał Sylwester
Świątek
Pomożecie?
Pomożemy!
Wątek stał się językowy. Jakby wracając do tematu, powołam się na słownik. Dopuściłbym jeszcze wymowę »lj«, jako bardziej w polskim zakorzenioną (vide Sevilla [sewilja]).R.S.
Marek Mareksy
Szewczyk
Niektórzy nazywają
mnie błędnie Font
Tomas. W
rzeczywisto...
Jarosław Koć:
A, to zalezy juz od konkretnego języka i jego dialektów. W polskim jest stosunkowo sztywno (chociaz stylizacja gwarowa bywa dopuszczana) ale angielski - proszę bardzo: Angole piszą np. centre, Amerykanie - center. Jest różnica w ortografii?
Kolega nie zapomina, że ktoś certyfikuje te różnice? Także u Amerykanów i także u Angoli.
Poza tym w każdym języku jest sztywno, trzeba mieć tylko świadomość tego faktu ;) - zobacz sobie casus reformy języka niemieckiego w ostatnich latach.
Jarosław Koć senior copywriter
własnie, że nie jest sztywno. Nawet w polskim dopuszcza się od pewnego czasu tzw. podwójną normę poprawnościowa. Co dopiero mówić o językach, które maja dziesiątki dialektów?
Marek Mareksy
Szewczyk
Niektórzy nazywają
mnie błędnie Font
Tomas. W
rzeczywisto...
Jarosław Koć:
własnie, że nie jest sztywno. Nawet w polskim dopuszcza się od pewnego czasu tzw. podwójną normę poprawnościowa. Co dopiero mówić o językach, które maja dziesiątki dialektów?
Jarek, a kto dopuścił tę podwójną normę?! Litości pliz :D, paelli się najadłeś? ;)
Cały czas Ci mówię, są pewne organizacje, np. państwowe, które zajmują się kodyfikacją norm... zostaw tę paellę! ;)
Krzysztof B. unavailable until
Rafał Sylwester Świątek:
Wątek stał się językowy. Jakby wracając do tematu, powołam się na słownik. Dopuściłbym jeszcze wymowę »lj«, jako bardziej w polskim zakorzenioną (vide Sevilla [sewilja]).
Problem w tym, że to nie Polacy dopuszczają jak się mówi po hiszpańsku tylko Hiszpanie i inna nacje korzystające z wariacji tego języka.
nota bene, wymowa lj została już wspomniana jako dopuszczalna.
Może trzeba dołączyć pliki dźwiękowe z prawidłową wymową. Tylko kto je nagra.
Filip Dembski work in progress
http://www.goldenline.pl/forum/reklama-marketing-marka...cały czas temat na szczycie, aczkolwiek rozmowa zeszła na temat wymowy, więc postanowiłem zadziałać w temacie
To ja dodam coś od siebie w sprawie wymowy
Wrzucę link, ale proszę Panów co poniektórych od "spamu" o nie gorączkowanie się, tym razem nic odagencyjnego.
jest to fragment programu na BBC. Wystarczy obejrzeć pierwsze 30 sekund, by usłyszeć jak na BBC pani wymawia ten wyraz w sposób wołający o pomstę do nieba, co prawda nie oglądałem do końca, ale przypuszczam że pod koniec odcinka następuję nadprzyrodzona interwencja i ginie rażona piorunem.
Co prawda klip jest raczej z tych humorystycznych, i pan panią poprawia, ale klip ten dodaje co nieco w kwestii wymowy potoczno-domyślnej.Filip Dembski edytował(a) ten post dnia 02.02.09 o godzinie 16:37
Marek Mareksy
Szewczyk
Niektórzy nazywają
mnie błędnie Font
Tomas. W
rzeczywisto...
Krzysztof B.:Ty sobie uważaj ;), bo Jarek uważa inaczej ;)
Problem w tym, że to nie Polacy dopuszczają jak się mówi po hiszpańsku tylko Hiszpanie i inna nacje korzystające z wariacji tego języka.
Marek Mareksy
Szewczyk
Niektórzy nazywają
mnie błędnie Font
Tomas. W
rzeczywisto...
Willkommen in der Conditorei Coppenrath & Wiesehttp://www.coppenrath-wiese.com/index.php
http://www.coppenrath-wiese.com/spot_Muesli-Stangen.mpg
Przynajmniej z tym nie ma kłopotu jak wymawiać :D
Właśnie oglądnąłem stary film z P. Cruz, pada tam nasza paella i polski lektor odczytał "paelję", oryginalnej wymowy nie dało się wychwycić.
Widzę, że poszukiwania odpowiedzi nadal trwają. Ale powiedzcie mi, kto u nas poprawnie wymawia choćby taki prosty wyraz jak hamburger. http://forvo.com/word/hamburger/ Bo jakoś nigdy u nas nie słyszałem, żeby ktoś zamawiał hembergera, tylko wszyscy hamburgery, a co poniektórzy kamburgiery;) I jakoś nikg nad tym nie rozpacza i nie jeździ po reklamach Maka czy Burgerkinga za wadliwa wymowę
Marek Mareksy
Szewczyk
Niektórzy nazywają
mnie błędnie Font
Tomas. W
rzeczywisto...
Filip Dembski:
I jakoś nikg nad tym nie rozpacza i nie jeździ po reklamach Maka czy Burgerkinga za wadliwa wymowę
Podobnie jak kompjuter też nikt nie mówi - z tej samej przyczyny. Słyszałeś o inkorporowaniu obcych wyrazów?marek mareksy szewczyk edytował(a) ten post dnia 04.02.09 o godzinie 20:24
Agnieszka Wiacek:otóż tu może byc piesek pogrzebion...
wymowa rzeczywiście, podobnie jak "tortilla", spolszczona...
marek mareksy szewczyk:no na przykład
Jarek, a kto dopuścił tę podwójną normę?! Litości pliz :D, paelli się najadłeś? ;)
Cały czas Ci mówię, są pewne organizacje, np. państwowe, które zajmują się kodyfikacją norm... zostaw tę paellę! ;)
iśc po zakupy do niedawna było jedyną słuszną formą
iść na zakupy było karygodnym rusycyzmem
dziś obie formy są poprawne
zapalić kogo? co? papieros - poprawne
kogo? czego? papierosa - niepoprawne kiedyś, dziś poprawne
jeszcze starsze:
muszę się streszczać - poprawnie
muszę streszczać się - niepoprawne kiedyś, bo rusycyzm. dziś obie formy są poprawne.
itd itpMarcin W. edytował(a) ten post dnia 04.02.09 o godzinie 20:43
Filip Dembski:
jest to fragment programu na BBC.na litość Murphy'ego! czy Angole, dla których na świecie istnieje tylko jedeny słuszny spelling (ich) mają być dla nas wzorem?
ponura humoreska: angielski szef do swego pracownika nazwiskiem Zeniak mówi per Siniak. i nie chce uwierzyć, że człowiek lepiej wie, jak się wymawia jego nazwisko ;)
Lidia W. projektant
UWAG! UWAGA!Uprzejmie uprasza się o:
- nierobienie cytatów cytaty cytata... bo teksty się rozrastają niczym choinka na wiosnę,
- używanie przycisku EDYTUJ miast pisania kilku postów jeden pod drugim.
:)
marek mareksy szewczyk:
Filip Dembski:
I jakoś nikg nad tym nie rozpacza i nie jeździ po reklamach Maka czy Burgerkinga za wadliwa wymowę
Podobnie jak kompjuter też nikt nie mówi - z tej samej przyczyny. Słyszałeś o inkorporowaniu obcych wyrazów?marek mareksy szewczyk edytował(a) ten post dnia 04.02.09 o godzinie 20:24
Syszałem. Co powoduje, że jeden wyraz można wymawiać "po swojemu", a drugiego już nie?
Filip Dembski:
Od kilku dni w telewizji można oglądać nowy spot Frosty. Jest już na youtube
Bardzo jestem ciekaw waszych opinii i wrażeń po obejrzeniu spotu. Dotychczas Frosta kojarzyła mi się z marką typowo familijną. Ciepłe, i niestety nieco bez wyrazu reklamy z rodziną przy obiadku. Czyżby zmiana wizerunku? Zapraszam do dyskusjiFilip Dembski edytował(a) ten post dnia 15.01.09 o godzinie 23:20
Filipie, postawie pytanie jakie mi sie nasuwa jako pierwsze.
Czy odbiór reklamy wplywa na smak i wartosc odzywcza? Według mnie nie. Spełnienie pewnych norm i wymogów jest bardziej istotne niz filmik który ma przedstawic nieistniejace zalety danego towaru. A jesli chodzi o żywność klasa i niezalezny certyfikat jest to glówna z cech wyrozniajaca dobry produkt na półce.
Wiedze myślący czlowiek czerpie z książek. Ideologiczne podchodzenie do tzw "grup docelowych produktu" jest zwyczajnie chore. Warto sie obudzić z tego snu. Kazdy potrzebuje dobrej jakosciowo żywnosci ale swoją diete jesli już to powinien konsultować z dietytkiem lub z lekarzem. Nigdy z reklamą.