Tomasz Czech JEE Developer
Temat: Jak powiazac radiobutton z danym rekordem w tabeli (JSF)
Witam.Sytuacja wyglada nastepujaco. Cala historia odbywa sie w JSF. W komponencie panelgrid wyswietlam dane znajdujace sie w liscie. Chce aby przy kazdym wyswietlonym rekordzie znajdowal sie RadioButton dzieki ktoremu uzytkownik bedzie mogl wybrac rekord ktory chce usunac. Czyli, uzytkownik wybier rekord, klika na przycisk ktory wywolujacy funkcje usuwajaca ten wybrany rekord i nastepuje usuniecie wybranego rekordu. W jaki sposob powiazac wygenerowane RadioButtony z konkretnymi rekordami w tabeli abym mogl okreslic ktory rekord zaznaczyl uzytkownik? Obawiam sie, ze rozwiazanie moze okazac sie trywialne ale jak narazie szukajac go nie moge na nie wpasc :).Tomasz Czech edytował(a) ten post dnia 15.01.09 o godzinie 10:30
Marek
W.
Java / Liferay / Web
Developer
<h:form id="formId" prependId="false"><h:inputHidden id="chosenRecordId" value="#{bean.recordToDeleteId}" />
<h:selectOneRadio id="record">
<f:selectItems value="#{bean.selectItems}" />
</h:selectOneRadio>
<h:commandButton action="#{bean.action}" onclick="document.getElementById('chosenRecordId').value=getSelectedRecordId()" />
</h:form>
...czyli chodzi o to, że tworzysz w fomularzu pole hidden, w którym pojawi się id zaznaczonego rekordu po kliknięciu na przycisk; implementacje funkcji getSelectedRecordId() pozostawiam jako zadanie domowe :) na googlu pełno przykładów jak pobrać wartość zaznaczonego radio przy pomocy javascript
ps. kod pisałem "z palca", wiec mogłem coś przeoczyć, ale ogólna zasada jest właśnie taka, działa w 100% bo wykorzystywałem to rozwiązanie wiele razyMarek Wójcik edytował(a) ten post dnia 15.01.09 o godzinie 21:38
Marek
W.
Java / Liferay / Web
Developer
wyszła nowa wersja rich faces więc Twój "problem" można by również fajnie rozwiązać wykorzystując odpowiednio zmodyfikowany komponent rich:dataTablehttp://livedemo.exadel.com/richfaces-demo/richfaces/da...
...ps. nie twierdzę przez to, że nie dałoby się tego zrobić używając starej wersji :PMarek Wójcik edytował(a) ten post dnia 15.01.09 o godzinie 23:25