- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
Jagoda
K.
Profesjonalistka.
"Praca jest darem,
kiedy pomaga
zrozumi...
Temat: Czy warto studiować zaocznie w SGH?
Wierz mi Marto, ale na innych uczelniach jesli chodzi o dziekanat nie jest lepiej...
Marta
Szóstek
Każda zmiana - krok
do przodu.
Z tym się akurat nie zgodzę, gdyż mam porównanie. Licencjat robiłam w Łazarskim i tam obsługa studenta w dziekanacie była bardzo dobra. Panie są przede wszystkim miłe i przyjaźnie nastawione do studenta. Jak czegoś nie wiesz możesz zapytać i dostaniesz merytoryczną odpowiedź. Wszystko było na czas, plan zajęć, wszelkie informacje ewentualnych odwołanych zajęciach. Jasne terminy i zasady dot. rozliczanie kolejnych semestrów, składania prac etc. A o rzucaniu słuchawką przez Panią z dziekanatu nie ma tam mowy (w odróżnieniu od sgh niestety)...
Marta
Szóstek
Każda zmiana - krok
do przodu.
Grzegorz G.:
Z tym, że to studenci wybierają sobie wykładowców i naprawdę mamy możliwość wybierania naprawdę świetnych ludzi. Irytuje mnie to jak wszyscy narzekają na to jaki słaby poziom jest na tej uczelni. Sporo osób, które znam dokonuje wyborów na zasadzie - wybiorę tego wykładowcę bo nie trzeba się u niego uczyć za bardzo na egzamin etc. Więc czyja to jest wina? Uczelni? Czy może studentów, którzy jadą po najmniejszej linii oporu.
Jak się poziom nie podoba to jest przecież wiele szkół wyższych im. Kaczora Donalda...
Raczej ciężko wybrać sobie przedmiot pod kątem wykładowcy na studiach zaocznych. Na pierwszym i drugim semestrze żeby wyrobić wymaganą liczbę punktów musiałam tak ustawić zajęcia, że od 8.00 do 20.00 byłam w szkole bez okienek, jak się okazało była to jedyna konfiguracja planu aby mieć zaliczony semestr z 30 wymaganymi punktami, więc ten "swobodny wybór" przedmiotów i wykładowców w przypadku studiów zaocznych niestety nie istnieje, bo i tak trzeba plan ułożyć tak jak zaplanowała to uczelnia...
Joanna
S.
asystentka,
Bookland.net
Na pierwszym semestrze rzeczywiscie tak jest, ale potem po wyrobieniu "podstawowych" przedmiotów można już kombinować.Ja na początku byłam mocno nie zorientowana w tej całej administracji i wirtualnym dziekanacie, ale już po pierwszym roku całkiem fajnie potrafiłam ułożyc plan i wybrac tych wykładowców z puli, którzy mi pasowali.
Marcin K. Ekonomista
Magdalena M.:
Co prawda nie robiłam magisterki na SGH, ale studiuję tam teraz na podyplomówce i szczerze odradzam. Niekompetentni wykładowcy, którzy nie dość, że nie umieją wykładać, to jeszcze nie znają wykłądanego tematu.
Oczywiście są też wykładowcy rewelacyjni jak np dr Rogowski, ale to ok 1/4 kadry...
Szczerze mówiąc żal mi wydanych pieniędzy i poświęconego czasu. Może przynajmniej papierek coś w przyszłości dla mnie zdziała.
Jaki kierunek studiów podyplomowych kończyłaś?
Edgar
Klusa
Kierownik ds.
Rozwoju i
Współpracy z
Zagranicą,
nauczycie...
Witam, rozmyslam nad podjeciem niestacjonarnych studiow doktoranckich z dziedziny rachunkowosci finansowej (zatem wybiore studia w zakresie nauk o zarzadzaniu niz nauk ekonomicznych) - i mysle o SGH (3 lata) oraz UW (4 lata)- moze Kozminski?? - bede wdzieczny za wszelkie sugestie. Poniewaz studia sa drogie jestem ciekawy czy uczelnie pobieraja dodatkowa kase za sama obrone?
Magdalena M. Szczęściara:)
MARCIN K.:
Jaki kierunek studiów podyplomowych kończyłaś?
Widać w profilu.
Marcin K. Ekonomista
Magdalena M.:Tak, zauważyłem już po zadaniu pytania.
MARCIN K.:Jaki kierunek studiów podyplomowych kończyłaś?
Widać w profilu.
Witam,Chciałabym rozpocząć studia zaoczne na SGH na kierunku Zarządzanie, czy moglibyście mi powiedzieć czy faktycznie jest ta ciężko, że na tygodniu trzeba bywać na uczelni. Studia są dosyć drogie, a ja na pewno miałabym problem z tym żeby na tygodniu bywać w Warszawie, więc powiedzcie proszę czy jest możliwe ukończyć te studia bywając tylko w dni zjazdów i czy nauki jest naprawdę dużo?
Przemysław
D.
DychuS - DE
BIAŁYSTOK ELITE
Izabela Kowalik:
Witam,
Chciałabym rozpocząć studia zaoczne na SGH na kierunku Zarządzanie, czy moglibyście mi powiedzieć czy faktycznie jest ta ciężko, że na tygodniu trzeba bywać na uczelni. Studia są dosyć drogie, a ja na pewno miałabym problem z tym żeby na tygodniu bywać w Warszawie, więc powiedzcie proszę czy jest możliwe ukończyć te studia bywając tylko w dni zjazdów i czy nauki jest naprawdę dużo?
Ciężko to czasem coś w dziekanacie załatwić - wtedy trzeba się pojawić w tygodniu.
Oczywiście możliwe jest ukończyć bywając tylko w dni zjazdów ;)
Czy nauki jest naprawdę dużo ? Jaka to nauka - to przyjemność ;)
Jak to mówię : Podstawą jest nauczyć się uczyć ;)
Pozdro:)
EDIT :
Z tym dziekanatem to - jest możliwość załatwienia spraw również w sobotę ;)Przemysław D. edytował(a) ten post dnia 28.08.10 o godzinie 00:59
Marta
Szóstek
Każda zmiana - krok
do przodu.
Można bywać tylko w dniach zjazdów, ale trzeba brać wtedy poprawkę na to, że czasem będziesz musiała zrezygnować z jakiegoś wykładu, żeby załatwić swoją sprawę w dziekanacie.Ponadto część egzaminów w sesji odbywa się w tygodniu. W godzinach popołudniowych tj. 17.00 - 20.00, więc dla dojeżdżających z innych miast jest to problem. Ja np. pamiętam taką sesję, gdzie egzaminy były ułożone mniej więcej w taki sposób:
wtorek - godz. 17.00
czwartek - godz. 19.00
sobota- godz. 11.00, potem np. 14.00
niedziela - godz. 9.00
Co sprawia, że ktoś przyjeżdżający np. z Krakowa praktycznie musiał siedzieć cały tydzień w Wawie, albo jeździć w kółko co drugi dzień...
Przemysław
D.
DychuS - DE
BIAŁYSTOK ELITE
Marta Szóstek:
Można bywać tylko w dniach zjazdów, ale trzeba brać wtedy poprawkę na to, że czasem będziesz musiała zrezygnować z jakiegoś wykładu, żeby załatwić swoją sprawę w dziekanacie.
Ponadto część egzaminów w sesji odbywa się w tygodniu. W godzinach popołudniowych tj. 17.00 - 20.00, więc dla dojeżdżających z innych miast jest to problem. Ja np. pamiętam taką sesję, gdzie egzaminy były ułożone mniej więcej w taki sposób:
wtorek - godz. 17.00
czwartek - godz. 19.00
sobota- godz. 11.00, potem np. 14.00
niedziela - godz. 9.00
Co sprawia, że ktoś przyjeżdżający np. z Krakowa praktycznie musiał siedzieć cały tydzień w Wawie, albo jeździć w kółko co drugi dzień...
Bardzo dobrze napisane!
Pani Marto...
Wojciech
Domozych
Programista SAS,
Quanticate Polska
Witajcie!Bardzo proszę wszystkich, którzy mają jakiekolwiek pojęcie o kształcie i poziomie studiów wymienionych w tytule wątku, o wyrażenie swojego zdania na ich temat w kontekście kontynuacji studiów licencjackich dziennych z kierunku MIESI (Metody Ilościowe w Ekonomii i Systemy Informacyjne), ukończonych z oceną celującą. Nie sądzę, żebym mógł ponownie podjąć studia dzienne (praca), a z drugiej strony martwię się, że po skończeniu zaocznych będzie mnie dręczyć poczucie zmarnowanego czasu i pieniędzy na czesne.
Moim celem jest uzyskanie tytułu magistra MIESI (mgr z dziedziny nienumerycznej już prawie mam, ale to za mało), jednak chciałbym jeszcze choć trochę pogłębić wiedzę wyniesioną ze studiów I stopnia. Możliwe to na sobotnio-niedzielnych?
Z góry dziękuję za opinie i rady.
Pozdrawiam,
Wojtek