Małgorzata
Boś
Specjalista ds.
rekrutacji
Temat: Nauka czeskiego - Wrocław
Szukam osób chętnych do nauki języka czeskiego we Wrocławiu. Nauka w małej grupie, zajęcia raz w tygodniu. Najlepiej osoby z minimum podstawową znajomością czeskiego:)
Karol
K.
Student,
Politechnika
Wrocławska
Jestem wstępnie zainteresowany.Jakieś szczegóły ?
Konrad
Kubacki -
Gorwecki
Programista Java /
JEE
Tez byłbym zainteresowany.
Monika
J.
Konsultant ds.
Rekrutacji
Chciałabym odnowić wątek. Poszukuje miejsc/osób od których można się uczyć całkiem od podstaw.
Anna Maria
O.
Asystent Kierownika
robót
Monika J.:
Chciałabym odnowić wątek. Poszukuje miejsc/osób od których można się uczyć całkiem od podstaw.
Witam, polecam Fundację Solidarności Polsko-Czesko-Słowackiej na ul. Kuźnicza we Wrocławiu.
Pozdrawiam
Katarzyna
B.
Nie uznaję
niemożliwości.
Toyota Motor
Manufacturing
Poland.
Jeśli to by było aktualne to ja jestem chętna.I gdziekolwiek można znaleźć jakieś kursy na poziomie wyższym niż A2 nie mówiąc już o B1?
Magdalena
Domaradzka
tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego
Powyżej B2 nie można nigdzie, ponieważ nie są jeszcze opracowane wytyczne do czeskiego wg klasyfikacji Rady Europy.Właśnie wróciłam z kursu metodycznego czeskiego dla obcokrajowców, prowadzonego przez Uniwersytet Karola w Pradze i powiadomiono mnie, że na razie nie są planowane opracowania dla C1 i C2 - za małe zainteresowanie; środki i starania koncentrują się na A1, bo A1 jest wymagane od cudzoziemców starających się o prawo do trwałego pobytu w Czechach (o to stara się wielu Wietnamczyków).Magdalena Domaradzka edytował(a) ten post dnia 28.06.09 o godzinie 23:01
Anna Maria
O.
Asystent Kierownika
robót
Generalnie nie jest to do końca prawdą, sama zdawałam na poziomie B2 chcąc jechać na stypendium Socrates - Erasmus do Czech, na Politechnice Wrocławskiej Pani dr Jana Wojtucka prowadzi kurs na tym poziomie.
Magdalena
Domaradzka
tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego
Powyżej B2 znaczy, poprawiam.
Rafał
S.
If opportunity
doesn't knock, build
a door.
Jestem chętny i ja, może coś ruszy w tym temacie :)
Iwona
Kusiak
Student, Uniwersytet
Wrocławski
Odnawiam wątek:) Szukam chętnych na wspólne korepetycje j. czeskiego od podstaw, od października. mój meil : juuczek@wp.pl
Nikola Dostal Uczeń
Równiez bylabym zainteresowana :)Podaje moj e-mail nikimax@email.cz
Elżbieta Grądziel Specjalistka ds. BHP
W GLOBUSie maja kurs czeskiego i zbierają grupę. Kto chętny - zapisywać się :)
Justyna
Różycka
tour leader,
fotograf,socjolog
Chciałabym zacząć naukę czeskiego od podstaw, w małej grupie lub indywidualnie. Jakieś podpowiedzi?
Luděk
V.
tłumacz
polsko-czeski
Obawiam się, że kursy zaczną się dopiero w nowym roku akademickim, więc teraz raczej pozostaje Ci albo coś indywidualnego, albo uczyć się samodzielnie.Tu poczytaj o wymowie czeskich znaków (uwaga, spam), a potem sama poczytaj jakiś czeski tekst. Najlepiej taki, który znasz również po polsku. Na przykład jakąś książkę. Odradzam Szwejka i Hrabala, bo ich język jest bardzo specyficzny, bo potoczny z wielu zapożyczeniami z niemieckiego itp. Odradzam również bajki dla dzieci, to znowu jest bardzo specyficzny język. Nie odradzam starych książek, bo ich archaiczny język może przypominać archaiczny polski (ja sam zacząłem naukę polskiego od czytania Sienkiewicza, którego wcześniej czytałem po polsku). Możesz też czytać jakieś internetowe gazety - wiadomości z zagranicy będą dokładnie takie same jak polskie wiadomości z zagranicy, więc zawsze można zajrzeć do polskiej wersji i sprawdzi. Możesz też słuchać przez Internet jakiegoś czeskiego radia.
Samą wymowę można uczyć się indywidualnie z nauczycielem, ale później moim zdaniem lepsza jest jakaś grupka - 4-6 osób, w grupie raźniej... chcę powiedzieć... kursanci się wzajemnie inspirują.
Zuzanna
Rusnok
język czeski zawsze
i wszędzie
Jeżeli ktoś jest zainteresowany Wrocławiem nadal, polecam się jako učitelka češtiny :)
Aleksandra
Pisulla
Specjalista ds.
pożyczek
Witam, szukam konkretnej oferty dotyczącej kursu Języka Czeskiego we Wrocławiu.Jeśli ktoś może mi w ów temacie pomóc, proszę o info. Pozdrawiam :)
Marcin
Kowalski
specjalista ds
produktu, Amadeo
Ja w zeszłym roku uczyłem się w profi-lingua we Wroclawiu, moge polecić, wszystko było OK. Słyszałem od lektorki ze maja tez wyzsze poziomy (ja byłem na A1)
Lech
Laskowski
przewodnik-pilot
wycieczek,
Przewodnictwo
Turystyczne i P...
Czy ktoś się orientuje, czy we Wrocławiu jeszcze gdziieś odbywają się kursy z języka czeskiego?
Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,trener zdrowego
stylu życia -
mieszka...