- 1
- 2
- Następna »
Marcin J. blip.pl / foodle.pl
Temat: sieć społeczna w goldenline
może to być mały kij w duże mrowisko albo tylko badanie okulistyczne: czy ja jestem ślepy? czy w goldeline tzw. sieć społeczna jest w jakikolwiek sensowny sposób wykorzystywana.ok. mogę sobie kogoś "dodać". i co mi to właściwie daje? chyba żadna funkcjonalność nie jest oparta na sieci społecznej. nawet na forach/grupach (nie bardzo jest dla mnie jasne, czym się jedno od drugiego różni), nie jest pokazywane, kto jest moim znajomym, a kto nie. dodawanie znajomych w gl przypomina bardziej nabijanie abstrakcyjnych punktów. powiem szczerze (nie chcę tu kolejnej dyskusji o definicji zaczynać), że tzw. "webdwazerowość" goldenline jest dość naciągana. niby są te sieci społeczne, ale np. fora są z nimi zupełnie nie powiązane. nie neguję tu oczywiście sukcesu gl, ale może by jakoś pomyśleć, żeby dodawanie do znajomych czemuś służyło.
ps. jedna funkcjonalność zależna od sieci społecznej: ujawnianie danych z profilu. mało.
Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
wybacz ale żaden system nie sprawi że kontakty które zawarłeś Ci cokolwiek dadzą.to od Ciebie zależy co z nimi zrobisz... robienie kontaktów to nie jest jakaś gra że kogoś zaprosisz to Ci sie pojawi nowa opcja w menu :/ wybacz ale odniosłem wrażenie że właśnie czegoś takiego oczekujesz..
Arvind Juneja:
wybacz ale żaden system nie sprawi że kontakty które zawarłeś Ci cokolwiek dadzą.
to od Ciebie zależy co z nimi zrobisz... robienie kontaktów to nie jest jakaś gra że kogoś zaprosisz to Ci sie pojawi nowa opcja w menu :/ wybacz ale odniosłem wrażenie że właśnie czegoś takiego oczekujesz..
oczywiście, że czegoś takiego oczekuję. oczekuję, że np. jeśli ktoś z moich znajomych szuka pracownika, to ta oferta pojawi się jako pierwsza/wyróżniona. że jeżeli ktoś z moich znajomych zmieni pracę, to ja się o tym dowiem pierwszy. itd itd.
dokładnie. jak w realu.
Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
Marcin Jagodziński:
Arvind Juneja:
wybacz ale żaden system nie sprawi że kontakty które zawarłeś Ci cokolwiek dadzą.
to od Ciebie zależy co z nimi zrobisz... robienie kontaktów to nie jest jakaś gra że kogoś zaprosisz to Ci sie pojawi nowa opcja w menu :/ wybacz ale odniosłem wrażenie że właśnie czegoś takiego oczekujesz..
oczywiście, że czegoś takiego oczekuję. oczekuję, że np. jeśli ktoś z moich znajomych szuka pracownika, to ta oferta pojawi się jako pierwsza/wyróżniona. że jeżeli ktoś z moich znajomych zmieni pracę, to ja się o tym dowiem pierwszy. itd itd.
to ze zmianami w profilu akurat będzie, co do wyszukiwania pracowników to nie wiem ale z tego co zrozumiałem też będzie.
kwestia czasu.
Mariusz
Gralewski
GoldenLine.pl,
prezes
Rzeczywiście, sieci kontaktów w GL nie są jeszcze w pełni wykorzystywane. Jesteśmy świadomi, że w tym zakresie jest jeszcze sporo do zrobienia.Zgodnie z tym co napisał Arvind, chcemy zwiększyć ich funkcjonalność poprzez dodanie nowych opcji, np. powiadamiania o zmianie posady przez naszych znajomych, czy też nowych osobach w GL z naszej firmy bądź uczelni.
Powrócą też referencje. Z czasem będziemy dążyć do coraz większej personalizacji i zwiększania użyteczności sieci kontaktów.
Problem, nad którego rozwiązaniem się głowimy, to hurtowe przyjmowanie zaproszeń od przypadkowych osób, który sprawia, że nasza sieć staje się bezużyteczna.Mariusz Gralewski edytował(a) ten post dnia 25.03.07 o godzinie 17:28
Mariusz Gralewski:
Problem, nad którego rozwiązaniem się głowimy, to hurtowe przyjmowanie zaproszeń od przypadkowych osób, który sprawia, że nasza sieć staje się bezużyteczna.Mariusz Gralewski edytował(a) ten post dnia 25.03.07 o godzinie 17:28
problem jest odwrotny: sieć jest prawie bezużyteczna, więc co komu szkodzi dodanie przypadkowych osób? gdyby dołączenie kogoś do sieci miało jakieś konsekwencje, sytuacja wyglądałaby inaczej. teraz dodanie kogoś jest jak danie wizytówki. nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje...
Marcin
Michalski
NetSales.pl, CEO /
Cube Group, Account
Director
Ja tak trochę offtopicowo, ponieważ robię prezentację dla klienta (web 2.0 dla targetu 25-35 lat)Ilu użytkowników ma Goldenline? Zarejestrowanych albo unikalnych (UU) wg Gemiusa? Błagam o takie dane ze wskazaniem na źródło...
Arvind
Juneja
Oumm.pl, Community
Strategist |
Tepik.pl
http://www.goldenline.pl/goldenline-pomocokoło tylu ile ma "kontaktów" konto pomocy.
Radosław Tadeusz
Kobus
GoldenLine.pl,
Wiceprezes Zarządu
Marcin Michalski:
Ja tak trochę offtopicowo, ponieważ robię prezentację dla klienta (web 2.0 dla targetu 25-35 lat)
Ilu użytkowników ma Goldenline? Zarejestrowanych albo unikalnych (UU) wg Gemiusa? Błagam o takie dane ze wskazaniem na źródło...
Prawie 90k zarejestrowanych, ok. 250k unikalnych. Najnowsze dane z Gemuisa są za grudzień 2006, a więc mocno nieaktualne. Na dniach powinny zostać opublikowane wyniki badania Megapanel za styczeń.
Paweł
J.
Kierownik Zespołu
Portal dla Komórek
/ WP.PL
właśnie po ostatnich zmianach tez chciałem poruszyć ten temat... no ale z dużej chmury mały deszcz... wiec nie było się do czego przyczepić (bo tego nie ma ;-)co mnie zirytowało to zmiana nazw branż, tak mi się przynajmniej wydaje wcześniej miałem media/It czy coś w tym stylu a teraz brak dla mnie sensownego sprecyzowania... coś jest namieszane z tymi branżami, zostały spłycone???... jak dla mnie brak właśnie IT/media... druga sprawa to zostałem bez mojej wiedzy wtłoczony do grup GL... hm wiem że mogę zrezygnować... ale to tak jakoś w stylu my wiemy lepiej co chcesz ;-)
no i zmiany zdaje się GL było niedostępne przez 24h... to tak trochę amatorsko wyszło, że aby wdrożyć coś nowego trzeba było zamknąć serwis
faktem jest, że moja sieć to tylko zbiór wizytówek...
a i przydałoby się matchowanie i wiele innych funkcjonalności i użyteczności... ale co ja tam będę ułatwiał życie konkurencji ;-)
Marcin
Michalski
NetSales.pl, CEO /
Cube Group, Account
Director
Prawie 90k zarejestrowanych, ok. 250k unikalnych. Najnowsze dane z Gemuisa są za grudzień 2006, a więc mocno nieaktualne. Na dniach powinny zostać opublikowane wyniki badania Megapanel za styczeń.
Kurcze, tylko że ja mam jutro o 14:30 prezentacje...:)
Znalazłem jakieś dane z Megapanela za listopad 2006 - 59 059 UU :( teraz jest 250k unikalnych...?
Radosław Tadeusz
Kobus
GoldenLine.pl,
Wiceprezes Zarządu
Marcin Michalski:
Kurcze, tylko że ja mam jutro o 14:30 prezentacje...:)
Znalazłem jakieś dane z Megapanela za listopad 2006 - 59 059 UU :( teraz jest 250k unikalnych...?
Tak jak już napisałem, najnowsze, nieaktualne już dane Gemiusa są z grudnia: http://g1.internetstandard.pl/news/thumb/3/2/32974
Marcin
Michalski
NetSales.pl, CEO /
Cube Group, Account
Director
Tak jak już napisałem, najnowsze, nieaktualne już dane Gemiusa są z grudnia: http://g1.internetstandard.pl/news/thumb/3/2/32974
OK dzieki, to ja jutro będę mial od mojego specjalisty ds. badan rynkowych :) bezposrednio wezme od gemiusa.
Agnieszka
K.
public relatons:
PR-omocja,
szkolenia, internet
ja jednak powróce do głównego wątku :]Marcin Jagodziński:
zgadzam się z Marcinem - w tej chwili "tworzenie sieci" niczego nie znaczy, niczego za sobą nie niesie. myśle, że takie funkcjonalności, jak info o zmianach w profilach osób z kontaktów [nowa praca, zmiana pracy itp] byłyby wskazane bardzo mocno! także info jeśli ktoś zrezygnuje ze społecznosći. w tej chwili zauważyłam, że w moich kontaktach jest o jedną osobę mniej niż dotychczas - miło by było dostać jednak informacje, że ktoś zdecydował się "usunąć". to tworzyłoby pewną "więź" z osobami ze swojej listy, o co chyba w tworzeniu takiej listy chodzi... jednocześnie zapobiegłoby tym masowym akcjom łapania kontaktów, bo rozbudowując taką sieć należałoby się liczyć z otrzymywaniem ponad 100 informacji dziennie na temat osób powiązanych.
Paweł
J.
Kierownik Zespołu
Portal dla Komórek
/ WP.PL
Agnieszka K.:są proste rozwiązania aby zbyt długa lista nie powodowała lawiny informacji... są powszechnie stosowane na serwisach sn...
... jednocześnie zapobiegłoby tym masowym akcjom łapania kontaktów, bo rozbudowując taką sieć należałoby się liczyć z otrzymywaniem ponad 100 informacji dziennie na temat osób powiązanych.
Marta
Klimowicz
Chief of Marketing,
AdTaily.com
wieszczę, że niebawem, jeśli nic ciekawego się na gl nie zmieni, jakiś inny serwis szybko się pojawi i przechwyci użytkowniczki i użytkowników, a gl pozostanie w tym smutnym stanie, brnąc w jakieś niezrozumiałe zmiany, niczym grono. bo ileż można zachwycać się forami/grupami (a jest jakaś różnica tu w ogóle?!) i wyszukiwaniem znajomych? nuuudy.
Marcin
Michalski
NetSales.pl, CEO /
Cube Group, Account
Director
marta klimowicz:
wieszczę, że niebawem, jeśli nic ciekawego się na gl nie zmieni, jakiś inny serwis szybko się pojawi i przechwyci użytkowniczki i użytkowników, a gl pozostanie w tym smutnym stanie, brnąc w jakieś niezrozumiałe zmiany, niczym grono. bo ileż można zachwycać się forami/grupami (a jest jakaś różnica tu w ogóle?!) i wyszukiwaniem znajomych? nuuudy.
Nie zgodzę się. To jest jedyny obecnie serwis, na którym osoby związane z biznesem mogą nie-anonimowo podyskutować na wiele tematów - nie było do tej pory niczego takiego na tak szeroką skalę. Nawet jeżeli miałby pełnić tą funkcję to sprawdzi się. Faktem jest, że nie można zbyt długo szukać znajomych...ale rozwijać się poprzez konstruktywne dyskusji bardzo długo ;) Dynamika wzrostu liczby UU jest powalająca. Jeżeli w listopadzie było 56k UU a w styczniu megapanel zanotował 250k to czapki z głów.
Moim zdaniem nie można porównywać GL z Gronem. Grono straciło swój urok w momencie, w którym stało się mocno komercyjne i nie było w nim już tej elitarności. Ot normalny serwis społecznościowy zdominowany przez Warszawę i nastolatków... GL nie miało aspiracji od początku do bycia elitarnym i niedostępnym dla innych. Z założenia nastolatka tutaj nie wejdzie bo "nie znajdzie znajomych" natomiast im więcej osób z różnych branż tym lepiej. Więcej podobnych punktów widzenia, więcej ciekawych znajomości...Więcej kandydatów do pracy!
Tak! Ja sam znalazłem pracownice właśnie przez Goldenline a odkąd mam profil na GL mam średnio 2 telefony miesięcznie od headhunterów.
Podsumowując GL - miejsce w którym warto być ze względu często na ekspercki charakter bardzo ciekawych dyskusji. Podawanie stanowiska oraz firmy w jakiej się pracuje tylko podwyższa poziom merytoryczny całego serwisu.
Pytanie jest inne - kiedy GL zacznie zarabiać na reklamach i w jakiej formie? Serwery niedługo nie wytrzymają ruchu a właścicielowi trudno może być znaleźć środki na dalszą rozbudowę - chyba, że firmy rekrutacyjne skrzykną się i zrobią zzrzutkę na rozbudowę Goldenline bo poza samymi zainteresowanymi one czerpią największe korzyści z faktu istnienia tego serwisu :)
Poza tym zastanówcie się...co więcej można dać użytkownikom poza siecią znajomych i możliwością dyskutowania aby nie nudziło się. Mapy googla? Galerie zdjęć, video, blogi? PO CO??? Wystarczy wymiana opinii na tematy zawodowe przez przygotowane do tego merytorycznie ze względu na pełnione funkcje.
Paweł
J.
Kierownik Zespołu
Portal dla Komórek
/ WP.PL
Marcin Michalski:GL a grono to dwie różne bajki jedno to społeczność biznesowo-zawodowo druga to typowa społeczność rozrywkowa i dopiero ostatnio pojawiło się w nim więcej użyteczności SN...
Moim zdaniem nie można porównywać GL z Gronem. Grono straciło swój urok w momencie, w którym stało się mocno komercyjne i nie było w nim już tej elitarności. Ot normalny serwis społecznościowy zdominowany przez Warszawę i nastolatków...
co do elitarności... hm to był zwykły zabieg marketingowy :-)
Podsumowując GL - miejsce w którym warto być ze względu często na ekspercki charakter bardzo ciekawych dyskusji. Podawanie stanowiska oraz firmy w jakiej się pracuje tylko podwyższa poziom merytoryczny całego serwisu.zrzutka na na biznesowe przedsięwzięcie... to tak trochę socjalizmem zapachniało... ;-)
Pytanie jest inne - kiedy GL zacznie zarabiać na reklamach i w jakiej formie? Serwery niedługo nie wytrzymają ruchu a właścicielowi trudno może być znaleźć środki na dalszą rozbudowę - chyba, że firmy rekrutacyjne skrzykną się i zrobią zzrzutkę na rozbudowę Goldenline bo poza samymi zainteresowanymi one czerpią największe korzyści z faktu istnienia tego serwisu :)
zachodnie serwisy biznesowe są częściowo płatne (abonament za rozszerzone funkcjonalności)
z pewnością GL ma umowy komercyjne z serwisami pracy http://www.goldenline.pl/partnerzy i jakieś pieniądze już ma ze swojej działalności... czy zarabia... no cóż najpierw trzeba wyłożyć kasę (nieraz nie małą) aby później czerpać korzyści... normalka
Poza tym zastanówcie się...co więcej można dać użytkownikom poza siecią znajomych i możliwością dyskutowania aby nie nudziło się. Mapy googla? Galerie zdjęć, video, blogi? PO CO??? Wystarczy wymiana opinii na tematy zawodowe przez przygotowane do tego merytorycznie ze względu na pełnione funkcje.serwis musi się rozwijać nie wiem jakie funkcjonalności przypadną ludziom biznesu ale video, blogi czy galerie zdjęć to już standard... problem jest z tym że akurat na takim serwisie jak GL trzeba nad tym jakoś zapanować aby poziom nie spadł...
inne polskie serwisy biznesowe: ogniwo.net, biznes.netPaweł Janecki edytował(a) ten post dnia 26.03.07 o godzinie 10:40