Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojtek Kozioł profesjonalny opis
nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

Temat: plany?

Witam,

Jakieś plany na Nowy Rok? Moze coś rozkręcimy w tym forum? A może połączymy forum MiniTAB'a i Six Sigma? Moze jakies tutoriale narzędziowe?

pzdr,
Wojtek
5.01.2009, 11:59

Tomasz Pycz inżynier jakości,
Philips Lighting
Poland S.A.

w tej chwili prowadze tylko plany jednostopniowe ;)
5.01.2009, 15:25

Tomasz Górkowski Inżynier Jakości,
Aweco Polska

Ja jestem za, tym bardziej iz jestem na etapie poznawiania Minitab'a.
17.02.2009, 16:32

Małgorzata Ł. Asystent w dziale
jakości

Witam,
dołączyłam dziś do grupy, jestem bardzo za!!! Obecnie jestem na etapie poznawania i wykorzystywania do pracy MT.
18.02.2009, 20:18

nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

Dobrze, to co mozemy zrobic na dzien dobry?
20.02.2009, 15:25

jakości

Nie wiem na jakim etapie poznawania MT są pozostali użytkownicy,
ja obecnie walczę z kartami kontrolnymi typu p. Może to wydawać się dość proste dla pozostałych, dla mnie natomiast stanowiło do niedawna problem(ze względu na rodzaj procesu). Zastosowanie tych kart i ocena wyników czy też zasadniczo adekwatność tej karty.
Czy ktoś ma doświadczenie z tego typu kartą?
20.02.2009, 15:34

nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

P - czyli "zawartość cukru w cukrze" ;-) Można nią śledzić % błedów np... jaki jest Twój case?
20.02.2009, 16:40

jakości

dokładnie. Mierzę liczbę niezgodności w dziennej produkcji, ktora jest rożna-nierówna wielkość próbki.Brak niezgodności traktuję jako zero. Na karcie zaznaczam każdy dzień produkcji i po wystąpieniu niezgodności uaktualniam wykres. Efekt - % jednostek niezgodnych. Problem pojawił się w momencie jakie dane brać pod uwagę-datę wpływu reklamacji czy datę w której pojawiła się niezgodność.
Myslałam wcześniej o karcie typu U lub C. Jednak wyprowadzono mnie z błędu; i bardzo dobrze:)
Jeśli ktoś ma coś podobnego chętnie podzielę się wiadomościami.
20.02.2009, 19:23

nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

Nie mam doświadczenia w produkcji ble... na zdrowy rozsądek. Proces reklamacyjny jest zupełnie innym procesem który ma pośredni związek między produkcyjnym a nim samym. Co jest ważniejsze, wykrycie błędu czy czekanie na reklamacje? Odpowiedź chyba jest jasna. Jedno jest pewne. Badanie na podstawie procesu reklamacyjnego obniży wskaźnik i generalnie wpłynie na lepsze samopoczucie szefów. Ale pytanie czy o to chodź... :-) pzdr. Wojtek
20.02.2009, 20:22

jakości

Wojtku,
celem mojego projektu jest obniżenie liczby reklamacji.
20.02.2009, 21:58

nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

To w takim razie proponuje zacząć od procesu reklamacji i zobaczyć gdzie jest ich najwięcej. Zrobić analizę przyczyn (np. warsztat 5whys?) i działania doskonalące. Karta p nie jest potrzebna ale można pokazać ile było reklamacji przed a ile jest po wprowadzeniu usprawnień ;-)

Pzdr,
Wojtek
20.02.2009, 22:10

jakości

Juz dawno to zrobiłam (Ishikawa, Pareto). I tak jak napisałeś dokładnie to robię.
pozdrawiam
M.
PS. to co nowy temat?
20.02.2009, 22:12

nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

karta p na samym procesie. jako niezalezna miara. niezalezna od działań doskonalących bo pokazuje błędy... reszta jak powyzęj. nowy? a masz coś ciekawego?
20.02.2009, 22:14

jakości

moja historia z MT zaczęła się niedawno, więc caly czas coś testuję, sprawdzam.
Chciałabym poznać DOE. Nie stosuje tego w swoim projekcie ale chce zobaczyć jak to się stosuje.
20.02.2009, 22:16

nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

Fajny temat. Znajdź sobie w procesie zmienne wpływające na wynik...parametry nastawów maszyn, urządzeń. I patrz na wynik :-) Koryguj zmienne do uzyskania pożądanych parametrów. Ja znalazłem zastosowanie doe do sprawdzenia który z czynników jest krytyczny dla procesu dojazdu do pracy ;-)
20.02.2009, 22:21

jakości

więc do pracy :)!
20.02.2009, 22:30

nie zrobi z Ciebie
profesjonalisty

Napisz mi na priv co tam Ci trzeba z tym doe. Ciao!

EDIT: to jakie następne narzędzie? A może lepiej wyjść od problemu i załatwić to minitabem?Wojtek K. edytował(a) ten post dnia 21.02.09 o godzinie 18:47
21.02.2009, 17:36

Aweco Polska

Moze cos na temat kart XR.

Prowadze karty XbarR w excelu, w celu kontroli procesu produkcyjnego za pomoca jednej charakterystyki.
Powiedzmy ze proces produkcyjny prowadzony jest przez 5 dni w tygodniu, od poniedzialku do piatku, na 3 zmiany (1 zmiana, 2 zmiana, 3 zmiana)

Na kazdej zmianie przeprowadzana jest proba wyrywania na 3 sztukach, kazda sztuka z innej maszyny. Minimalna wartosc przy przeprowadzaniu proby to 20N.

Stworzyłem karte XR w excelu, stworzylem sobie wszystkie niezbedne formuly do obliczenia odchylenia, rozstepu, dolnej granicy tolerancji, itp

Na podstawie wyników otrzymywanych z kart XR, obliczane jest CPK.

W Minitabie jest mozliwosc prowadzenia kart XR, moze bysmy tutaj wspolnie sprobowali taka karte stworzyc w Minitabie.

Nie wiem czy dostatecznie jasno to opisalem. :)
25.02.2009, 10:50

jakości

AD. Tomek
I kartę i Cp, Cpk obliczysz szybko w MiniTabie.
Moge pomoc.
pozdrawiam
M.
25.02.2009, 11:28

Aweco Polska

z obliczaniem wskaznikow w Minitabie problemow nie mam, jedynie cmk ale na to juz poruszylem inny temat w tej grupie.

Co do karty XR to bardzo chetnie sie dowiem czegos wiecej odnosnie opracowania ich w Minitabie na moim przykladzie.

Pozniej przedstawie dane gromadzone w czasie wykonywania pomiarow, narazie czekaja na mnie przygotowania do audytu nowej lini produkcyjnej ;)
25.02.2009, 13:58

Wyślij zaproszenie do