Grzegorz
Albinowski
Project Portfolio
Manager, Koordynator
IT Governance,
ITI...
Temat: PMI: czwarta edycja PMBOK Guide (31 grudnia 2008)
PMI: czwarta edycja PMBOK Guide (31 grudnia 2008)31 grudnia 2008 roku PMI opublikował nowe wersje czterech standardów:
■ Project Management Body of Knowledge, PMBoK ® Guide, Fourth Edition,
■ Organizational Project Management Maturity Model, OPM3 ®, Second Edition,
■ Standard for Program Management, Second Edition,
■ Standard for Portfolio Management, Second Edition.

Najważniejsze dla społeczności zarządzania projektami standardy opisują zalecany przez PMI sposób podejścia do zarządzania projektami i ich agregatami. Dzięki jednoczesnej pracy nad czterema dokumentami są one w pełni spójne ze sobą.
Standardy te są dostępne dla członków PMI ze strony http://www.pmi.org/Resources/Pages/Members/Library-of-...
W najbliższym czasie na naszych stronach zamieścimy porównania poprzednich i najnowszych wersji standardów PMI.
http://www.pmi.org.pl/pmi/aktualnosci/go:2:28/art22,no...Grzegorz Albinowski edytował(a) ten post dnia 05.01.09 o godzinie 23:54
Grzegorz
Albinowski
Project Portfolio
Manager, Koordynator
IT Governance,
ITI...
Czy komuś z kolegów PM-ów udało się przeczytać nowe wersje standardów PMI ??1) Udało mi się zalogować na stronę i ściągnąć pliki pdf
2) Przy pierwszym otwarciu Adobe zarządzał aktualizacji z 8 do 9
3) Następnie Adobe zarządał kolejnej aktualizacji i się zwiesił (próby wielokrotne)
4) Następnie Adobe zarządał doinstalowania plugina FileOpen
5) Po dwóch dniach walki udało się zainstalować powyższe
6) Przy próbie otwarcia pdf-ów pyta o hasło ;)
(inne pdf-y otwierają się bez problemu)Grzegorz Albinowski edytował(a) ten post dnia 06.01.09 o godzinie 00:01
Dariusz
Łukiewicz
Menadżer
Projektów, ITBS
Czy jest szansa na pobranie plików nie będąc członikem PMI.
Jakub
J.
Quality &
Project/Programme
Manager at Samsung
Poland R&D...
Ja również miałem problem z przeczytaniem standardów (wszystkich). Tylko u mnie nie prosił o doinstalowanie FileOpen...Dopiero dzięki Pana pomocy udało mi się odczytać wszystkie standardy. Login i hasło są te same co na stronę PMI.org
Jedynie członkowie PMI mogą pobierać pliki i otwierać je.
Grzegorz
Albinowski
Project Portfolio
Manager, Koordynator
IT Governance,
ITI...
Hasło to samo, co na na stronę PMI.org - po jednokrotnym podaniu, potem juz się wszystkie pliki otwierają. Udało się, ale niepokoi mnie, że Adobe coś na moim kompie zainstalował nad czym nie mam kontroli.Dariusz Łukiewicz:
Czy jest szansa na pobranie plików nie będąc członikem PMI.
Wersje elektroniczne dostępne tylko dla członków PMI (klauzula prawna + hasło). Wydawnictwa prawdopodobnie będę niedługo do kupienia, ale taniej będzię się po prostu zapisać do PMI ;)Grzegorz Albinowski edytował(a) ten post dnia 06.01.09 o godzinie 15:40
Marcin
Zawadzki
Project Manager,
Microsoft Services,
Microsoft
Zgaduję, że zapisać się można, posiadając imformacje stąd:http://www.pmi.org.pl/czlonkostwo/
W jaki sposób jednak można się praktycznie udzielać w życiu PMI, zwłaszcza w Stolicy? Może jakiś osobny wątek o tym?
Będę bardzo wdzięczny :)
Grzegorz
Albinowski
Project Portfolio
Manager, Koordynator
IT Governance,
ITI...
Marcin, link OK===
Do końca czerwca/lipca/sierpnia 2009 egzaminy certyfikacyjne PMI oparte są o trzecią edycję PMBOK Guide (Third Edition 2004)
PMP® 30 czerca 2009
CAPM® 31 lipca 2009
PMI-SP 31 sierpnia 2009
PMI-RMP 31 sierpnia 2009
PgMP® 31 sierpnia 2009
Po tych datach, czyli od początku lipca/sierpnia/września egzaminy certyfikacyjne PMI oparte będą o czwartą edycję PMBOK Guide
PMP® 1 lipca 2009
CAPM® 1 sierpnia 2009
PMI-SP 1 września 2009
PMI-RMP 1 września 2009
PgMP® 1 września 2009
materiały informacyjne o egzaminach PMI:
http://www.pmi.org/CareerDevelopment/Pages/AboutPMIsCr...