Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Jarosław Koć senior copywriter

Temat: Symbolika religin a w reklamie

Rzadko krytykuję kampanie reklamowe szukając w nich raczej dobrych stron ale teraz muszę.

Może jest to kreatywnie ciekawie pomyslane tylko...

...po obejrzeniu spotu ma się wrażenie, jakby był to jakiś kanał dla duchownych. Kompletna pomyłka w komunikacie, jaki niesie!

A przecież nie trzeba być religioznawcą, żeby wiedzieć, że w Polsce ludzie nie utożsamiają laikatu z Kościołem i oddzielają dwie sfery - "naszą" i "duchowna". Ergo - jak coś jest dla księży, to nie jest dla zwykłego człowieka.

Dwója dla stratega!
7.01.2009, 01:45

konto usunięte

Symbole religijne w reklamie. Oczywiście, że można stosować. Kwestie 'jak' i 'kiedy' reguluje wyłącznie ekonomia. Wszak nie opłaca się być prześladowanym przez religiantów za rzekoma obrazę. Ale to zależy, na co kogo stać! W ujęciu etycznym sprawa jest o tyle dyskusyjna, że każdy powinien mieć na ten temat SWOJE zdanie, a nie kupować sobie światopogląd od któregoś zmurszałego kościoła. Niestety religie mają zbyt duży wpływ na większą część populacji i stanowią znakomite narzędzie manipulacji - rezygnowanie z niego na rzecz kosztownego mówienia ludziom prawdy nie przejdzie nigdzie poza może Islandią:) Ze swojej strony - jako zdrowo myślącego, nowoczesnego ateisty czekam niecierpliwie na kampanie uświadamiające społeczeństwu, jakim zagrożeniem jest religia i tłumaczące jasno i otwarcie, że jakikolwiek bóg nie istnieje (Dawkins w Londynie). Ale obstawiam, ze nie dożyję:)
7.01.2009, 08:10

Łukasz Kąkolecki Kocham sieć. Przez
10 godzin dziennie.

Piotr Fajker:
jako zdrowo myślącego, nowoczesnego ateisty czekam niecierpliwie na kampanie uświadamiające społeczeństwu, jakim zagrożeniem jest religia i tłumaczące jasno i otwarcie, że jakikolwiek bóg nie istnieje (Dawkins w Londynie). Ale obstawiam, ze nie dożyję:)

Zagrożeniem są ludzie niezdrowo (jeżeli da się zdrowo) myślący o władzy, przy czym nie jest ważne, jaką ideologię będzie się tu stosować. Utożsamianie zła z religią jest po prostu błędne i niemądre.

Mam także nadzieję, że nie tylko ekonomia będzie regulować kwestie "jak" i "kiedy", albowiem istnieją także inne wartości, o wiele bardziej od ekonomicznych znaczące - choćby zaufanie społeczne lub prawa człowieka. Symboli religijnych winno się w reklamie używać z rozsądkiem, by nie antagonizować, bo gdy pęknie społeczny konsensus, skończy się państwo dobrobytu.
7.01.2009, 09:38

konto usunięte

Łukasz Kąkolecki:
Piotr Fajker:
jako zdrowo myślącego, nowoczesnego ateisty czekam niecierpliwie na kampanie uświadamiające społeczeństwu, jakim zagrożeniem jest religia i tłumaczące jasno i otwarcie, że jakikolwiek bóg nie istnieje (Dawkins w Londynie). Ale obstawiam, ze nie dożyję:)

Zagrożeniem są ludzie niezdrowo (jeżeli da się zdrowo) myślący o władzy, przy czym nie jest ważne, jaką ideologię będzie się tu stosować.
Utożsamianie zła z religią jest po prostu błędne i niemądre.

Należałoby się tez zastanowić jak rozumieć pojęcie 'zła' - każdy to widzi inaczej, czy mi się wydaje?:) Faktycznie - można by mnie zrozumieć nieco opacznie. DLA MNIE religia to 'zło' ponieważ stanowi 'bieg wsteczny' dla cywilizacji i w zbyt wielu przypadkach nawołuje do przemocy. Niekoniecznie fizycznej.
Mam także nadzieję, że nie tylko ekonomia będzie regulować kwestie "jak" i "kiedy", albowiem istnieją także inne wartości, o wiele bardziej od ekonomicznych znaczące - choćby zaufanie społeczne lub prawa człowieka. Symboli religijnych winno się w reklamie używać z rozsądkiem, by nie antagonizować, bo gdy pęknie społeczny konsensus, skończy się państwo dobrobytu.

No tu się zgadzam. Trzeba niestety grać rzuconymi kartami - ale to również ekonomia tyle, że w sferze niematerialnej:)
7.01.2009, 09:52

Łukasz Kąkolecki Kocham sieć. Przez
10 godzin dziennie.

Piotr Fajker:
Łukasz Kąkolecki:
Piotr Fajker:

Zagrożeniem są ludzie niezdrowo (jeżeli da się zdrowo) myślący o władzy, przy czym nie jest ważne, jaką ideologię będzie się tu stosować.
Utożsamianie zła z religią jest po prostu błędne i niemądre.

Należałoby się tez zastanowić jak rozumieć pojęcie 'zła' - każdy to widzi inaczej, czy mi się wydaje?:) Faktycznie - można by mnie zrozumieć nieco opacznie. DLA MNIE religia to 'zło' ponieważ stanowi 'bieg wsteczny' dla cywilizacji i w zbyt wielu przypadkach nawołuje do przemocy. Niekoniecznie fizycznej.

To, że każdemu teokratycznemu społeczeństwu da się wytknąć okresy przemocy, to nie znaczy, że religia jako taka nawołuje do przemocy. Wszystko zależy od interpretacji pism świętych, to raz. Po drugie, komunizm był z założenia ateistyczny i tępił religię, zaś nazim religii zupełnie nie podlegał, choć niekiedy żył z nią w swego rodzaju zgodzie, a to przecież dwa najbardziej zbrodnicze systemy w historii ludzkości. To człowiek i ideologia rodzą zło, a nie wiara lub niewiara w Boga.

Jeżeli chodzi o bieg wsteczny, to chciałbym zauważyć, że nie docenia się wkładu społeczeństw religijnych w rozwój nauki. Avicenna, filzofowie greccy, Mendel - postacie, które mi się aktualnie przypominają - żyli w okresie dominacji religii, a ich wkład jest nieoceniony.

Tak naprawdę możnaby się zacząć zastanawiać, czy postęp techonologiczny jest rzeczą dobrą :-)
7.01.2009, 10:18

konto usunięte

To, że każdemu teokratycznemu społeczeństwu da się wytknąć okresy przemocy, to nie znaczy, że religia jako taka nawołuje do przemocy. Wszystko zależy od interpretacji pism świętych, to raz. Po drugie, komunizm był z założenia ateistyczny i tępił religię, zaś nazim religii zupełnie nie podlegał, choć niekiedy żył z nią w swego rodzaju zgodzie, a to przecież dwa najbardziej zbrodnicze systemy w historii ludzkości. To człowiek i ideologia rodzą zło, a nie wiara lub niewiara w Boga.

Dlatego nie mówię o rewolucji. Proponuję się jeszcze trochę nad tą wiarą zastanowić.
Jeżeli chodzi o bieg wsteczny, to chciałbym zauważyć, że nie docenia się wkładu społeczeństw religijnych w rozwój nauki. Avicenna, filzofowie greccy, Mendel - postacie, które mi się aktualnie przypominają - żyli w okresie dominacji religii, a ich wkład jest nieoceniony.

Tak naprawdę możnaby się zacząć zastanawiać, czy postęp techonologiczny jest rzeczą dobrą :-)

Nie kwestionuję wkładu kościołów w kulturę i naukę, gdyż były one dawniej tychże ostoją. Niestety to pieśń przeszłości. Anachronizm religii jako nauki, czy kultury zbyt mnie razi. Współcześnie można mówić o religii w kategorii folkloru i historii (z naciskiem na prawdę) ale nie inaczej.

No i proponuje koniec OT:)Piotr Fajker edytował(a) ten post dnia 07.01.09 o godzinie 11:14
7.01.2009, 11:12

Filip Dembski work in progress

Witam ponownie, i bardzo dziękuje za wszystkie wypowiedzi w temacie, szczególnie za te recenzujące stronkę;)

Wyjaśniając kwestię marek, nie koniecznie muszą one współpracować z agencją. agencja po prostu gratuluję im strategii marketingowej, wyrazy uznania, tribute itp. Celem również było stworzenie nieco mniej typowej strony niż typowo informacyjne witryny, czegoś innowacyjnego.

Grzegorzu, mówisz, że z obraza uczuć religijnych ma to mało wspólnego, i zgadzam się z Tobą, nie mniej jednak żyjemy w dość konserwatywnym kraju i praktycznie każde odwołanie do religii może prowadzić do bojkotu, stąd chciałem zasięgnąć opini marketingowców w temacie. Z religijną obrazą nie ma również wspólnego wg mnie to zdjęcie Małaszyńskiego, w którym co bardziej ortodoksyjni wyznawcy doszukują się moim zdaniem nieco na siłę skandalu. Nie zdają sobie chyba sprawy z tego, że niczym w Goethowskim "Fauście" pragnąc złego czynią dobro, czyli profit i lepszą rozpoznawalność dla "szkalowanych":)Filip Dembski edytował(a) ten post dnia 07.01.09 o godzinie 21:34
7.01.2009, 21:33

Pozwolę sobie wrzucić jeszcze jeden materiał związany z agencją i symbolika religijną. W te święta w większości "kartek" od agencji reklamowych gościli Mikołaje, ciekaw jestem co sądzicie o pocztówce sygnowanej przez Bed & Breakfast, nieco odmienne podejście do sprawy, kartka zupełnie nie przypomina typowych życzeń

Obrazek

Nic nie jest oczywiste
Uwolnij wyobraźnię
Uwierz w cuda
Zdarzą się podwójnieFilip Dembski edytował(a) ten post dnia 09.01.09 o godzinie 22:58
9.01.2009, 22:56

Pomysł ok, bo stajenka to przecież jeden z najpopularniejszych wątków kulturowych w cywilizacji zachodniej. Ciekawe, zaskakujące odwołanie. Dotąd jest w porządku. Tylko co to wszystko ma wspólnego z agencją, jej specyfika lub działaniem? No chyba, że ich motto to "czynimy cuda".
9.01.2009, 23:47

Agnieszka Wiącek entrepreneuress,
textmaker, scientist

Filip Dembski:
Pozwolę sobie wrzucić jeszcze jeden materiał związany z agencją i symbolika religijną. W te święta w większości "kartek" od agencji reklamowych gościli Mikołaje, ciekaw jestem co sądzicie o pocztówce sygnowanej przez Bed & Breakfast, nieco odmienne podejście do sprawy, kartka zupełnie nie przypomina typowych życzeń

Obrazek

Nic nie jest oczywiste
Uwolnij wyobraźnię
Uwierz w cuda
Zdarzą się podwójnieFilip Dembski edytował(a) ten post dnia 09.01.09 o godzinie 22:58
bardzo fajne, miłe, kreatywne - zdziwiłabym się, gdyby kogoś to obraziło :)
10.01.2009, 00:42

Tomasz Kita agencja reklamowa
Studio72

moglibyscie nawiazac do waszej agencji uwalniając kadr (delikatnie) i ukazując ze np. nad stajenka jest mikrofon i lampa oswietleniowa, z boku kawalek kamery czy wizazysty, ale wszystko szczątkowo, mało-fragmentarycznie, te ponad-elementy

jeszcze copy wam wepchnę: " ciekawe projekty, ciekawa agencja"
tudzież "kadrujemy wszystko" tudzież "kręcimy z przekonaniem" (ale to drugie, moze do niereligijnej treści heh)Tomasz Kita edytował(a) ten post dnia 10.01.09 o godzinie 18:34
10.01.2009, 00:50

Ponownie dziękuję za opinie i sugestie:) Mi uwolnienie wyobraźni i poddawanie w wątpliwość oczywistego kojarzy się z oryginalnym i nieszablonowym myśleniem co może zaowocować np. cudownymi pomysłami;)
10.01.2009, 22:18

Jarosław Koć:
Rzadko krytykuję kampanie reklamowe szukając w nich raczej dobrych stron ale teraz muszę.

Może jest to kreatywnie ciekawie pomyslane tylko...

...po obejrzeniu spotu ma się wrażenie, jakby był to jakiś kanał dla duchownych. Kompletna pomyłka w komunikacie, jaki niesie!

A przecież nie trzeba być religioznawcą, żeby wiedzieć, że w Polsce ludzie nie utożsamiają laikatu z Kościołem i oddzielają dwie sfery - "naszą" i "duchowna". Ergo - jak coś jest dla księży, to nie jest dla zwykłego człowieka.

Dwója dla stratega!

A według mnie reklama ma podkreślać raczej, że kanał z religią w nazwie nie musi przypominać TV Trwam ani Radia Maryja; dla mnie to sugestia, że włączywszy Religię.tv nie usłyszę języka agresji ani uprzedzeń w stosunku do innych religii czy wyznań. Choć z drugiej strony chyba zagalopowano się w tym zamyśle. Można wręcz odnieść wrażenie, że jest to kanał religioznawczy, w którym żadna z religii nie jest uprzywilejowana, gdy tymczasem znając skład dyrekcji, patrząc na ramówkę (bo z autopsji nie znam), ba - samo logo stacji jasno komunikuje, że tak nie jest. Za to koncept spotu pewnie sprawdziłby się np. w kampanii społecznej promującej dialog międzyreligijny.
10.01.2009, 22:22

Co do kanału religia.tv to zastanawiam się kto jest jego docelowym odbiorcą. Wydaje mi się, że 'religijny' odbiorca raczej nie 'zdradzi' ojca dyrektora i pozostanie przy 'Trwam'. W żadnym wypadku nie twierdzę, że wszystkie osoby religijne u nas to słuchacze Radia M, wiele osób o katolickich poglądach zdecydowanie odcina się od grupy Radia M, pytanie tylko, czy te osoby są zainteresowane nowym kanałem telewizyjnym jakim jest religia.tv. Zgodzę się z powyższą wypowiedzią, że reklamując tę stację powinno się podkreślać różnice między nią a stacja konkurencyjną.
11.01.2009, 21:26

Agnieszka Wiącek entrepreneuress,
textmaker, scientist

to chyba kanał taki bardziej dla słuchaczy Radia Józef czyli bardziej otwartego, nie traktowanego śmiertelnie poważnie katolicyzmu
11.01.2009, 22:41

No właśnie... Trzy głosy, trzy różne stanowiska w sprawie tego, czym dany produkt jest i dla kogo jest przeznaczony. A to oznacza poważna przesłankę, że z kampanią reklamową coś jest nie tak.
12.01.2009, 01:46

Andrzej Ludwik Alw Włoszczyński projektant, eagler i
orloger

Nieco na temat, a nieco nie...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Modelki-przebra...
17.01.2009, 11:46

Andrzej-Ludwik Włoszczyński:
Nieco na temat, a nieco nie...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Modelki-przebra...

Ależ to jak najbardziej na temat. Widzisz, gdyby nie przebrał modelek za Matkę Boską nie sądzę, abyśmy kiedykolwiek usłyszeli / przeczytali o jakimkolwiek chilijskim projektancie mody. A tak ponownie kościół chcąc zniesławić uczynił niezła i darmowa reklamę.
20.01.2009, 16:46

Jarosław Koć:

Świetny pomysł teaserowy (naprawdę!), tylko aż chce się dowiedzieć czegoś więcej: czym zajmuje się firma, czy te wszystkie marki to Wasi Klienci itd. Czyli warto wpuścić więcej "kontentu"

Panie Jarku, żadna z tych marek nie jest klientem firmy. Przytoczę wypowiedź Piotra Mateckiego, współwłaściciela agencji:

"Dekalog..." nie miał nikogo urazić, a jedynie wzbudzić dyskusję w środowisku. Nie spytaliśmy reklamodawców o zdanie, działając w dobrej wierze i licząc na ich wysoką kulturę.

Niektóre marki były zadowolone z takiej reklamy, inne mniej.
23.01.2009, 19:18

konto usunięte

:)
23.01.2009, 19:25

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do