- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Następna »
Robert S. doradca finansowy HB
Temat: Polbank - to jest dopiero jazda ;-/
WitamPolbank, jak oceniacie ten bank?
Od niedawna korzystam z kk Polbank - Era. Karta jest fajna, jej wydanie odbyło bez problemów, karta działa i...
no właśnie, okres rozliczeniowy kończy mi się 15. dnia miesiąca czyli już dawno powinienem otrzymać zestawienie transakcji. Niestety do dzisiaj go nie dostałem. Podejrzewam, że okres spłaty karty szybko się zbliża dlatego chciałem się bankowi przypomnieć i....
właśnie teraz dzwonię już czwarty raz w dniu dzisiejszym. Za każdym razem oczekiwałem jakoś strasznie długo i tylko "proszę czekać na połączenie z konsultantem" ;-( Nawet w tej chwili "wiszę na telefonie" i NIC. Czy tam ktoś jest? Już nawet nie liczę ile mnie to połączenie kosztuje pieniędzy i nerwów (są niepoliczalne).
Napisałem również e-mail do banku i otrzymałem odp.:
"Witam serdecznie
Uprzejmie informuję, że w celu uzyskania informacji na temat produktów konieczna jest weryfikacja klienta, możliwość taka występuje jedynie podczas kontaktu z infolinią pod numerem: 0 801 822 822; 022 3 822 822.
Łącząc wyrazy szacunku"....
no zwyczajnie brak mi słów. Wyraźnie napisałem, że NIE mogę się dodzwonić dlatego piszę;-((
Czasem dzwonią do mnie z tego banku z różnymi pierdołami (vide super ofertami), ale jeżeli faktycznie czegoś potrzebuję to NIE. To ja muszę czekać, czekać, czekać...
Podejrzewam, że bank przypomni sobie o mnie dopiero jak naliczy mi odsetki oraz opłatę karną za brak spłaty kwoty min. Opcja druga to udam się do placówki, aby kartę spłacić i natychmiast zamknąć. To jest jakiś dramat. Problemy jakie czasem zdarzały mi się w przypadku innych banków to jest NIC.
Ciekawe jak wyglądałbym, gdybym dzwonił np. w sprawie zastrzeżenia karty. Można skonać przy telefonie...
ps
cały czas czekam na połączenie, ale to chyba nie ma sensu, kiedyś dzwoniono na Berdyczów, a teraz do Polbanku ;-)
Krzysztof
K.
Project Manager,
Nestlé Nutrition
Robercie, do Polbanku można dodzwonić się około godziny 22. Wcześniej nie ma co się fatygować. Szkoda pieniędzy lub pakietu minut.
Tomasz
Brysiak
VICE PREZES GOLDMAN
SACHS:)
Polbank skwituje jedym słowem- PORAŻKA. Znajomy chciał kredyt detaliczny w Polbanku. Oczekiwanie na decyzje miało wynosić góra 5 dni. Czeka już ponad 3 tygodnie. Doradca z POKU nic nie wie na temat decyzji kredytowej i ściemnia na całego. Pan czeka ktoś niebawem zadzwoni. Gościu potrzebuje szybko gotówki, decyzja miała być w parę dni a tutaj kasy na koncie brak. Nawet samej decyzji. Akcept lub odmowa.Poszedł do PKO BP, dwa dni i ma kaskę na koncie. Konkluzja, omijajcie POLBANK szerokim łukiem.
pozdTomasz Brysiak edytował(a) ten post dnia 30.12.08 o godzinie 09:21
Bartłomiej J. Ubezpieczenia
Tomasz Brysiak:
Polbank skwituje jedym słowem- PORAŻKA. Znajomy chciał kredyt detaliczny w Polbanku. Oczekiwanie na decyzje miało wynosić góra 5 dni. Czeka już ponad 3 tygodnie. Doradca z POKU nic nie wie na temat decyzji kredytowej i ściemnia na całego. Pan czeka ktoś niebawem zadzwoni. Gościu potrzebuje szybko gotówki, decyzja miała być w parę dni a tutaj kasy na koncie brak. Nawet samej decyzji. Akcept lub odmowa.
Poszedł do PKO BP, dwa dni i ma kaskę na koncie. Konkluzja, omijajcie POLBANK szerokim łukiem.
pozdTomasz Brysiak edytował(a) ten post dnia 30.12.08 o godzinie 09:21
ja załatwiłem w 3 dni, ale to było w innych czasach :)
Druga sprawa, mojemu koledze Polbank zaksięgował spłatę raty kredytu mieszkaniowego 24 grudnia, pomimo iż harmonogram przewiduje ratę na 29. co prawda data obciążenia jest wskazana na 29 ale przecież w dniu 24 kasy nie musiało być na koncie.
Robercie, do Polbanku można dodzwonić się około godziny 22. Wcześniej nie ma co się fatygować. Szkoda pieniędzy lub pakietu minut.
wczoraj próbowałem (naprawdę długo) ok. północy (w trakcie pisania wcześniejszego posta) i NIC...taka porażka, że zwyczajnie brak słów
jeżeli kwota na billingu (za oczekiwanie na połączenie do polbanku) okaże się znacząca to złożę reklamację domagając się zwrotu poniesionych kosztów!
Anna C. bankowość/finanse
Problem z wyciągami pojawia się w każdym banku, szczególnie w okresie świątecznym. Są to niestety listy zwykłe, które docierają za późno,często też giną. Klientowi pozostaje kontakt z infolinią, ale trzeba mieć też szczęście, aby się dodzwonić albo może podreptać do oddziału, ale kto ma na to czas. Jeszcze jedno rozwiązanie to podgląd internetowy do karty, ale mam świadomość, że nie wszystkie banki dają taką możliwość, jeśli nie posiada się konta w danym banku. Skrupulatnych klientów może jeszcze poratować fakt zbierania potwierdzeń transakcji i przechowywania ich.
Michał
H.
Aby do czegoś
dojść, trzeba
wyruszyć w drogę
Bartłomiej J.:
ja załatwiłem w 3 dni, ale to było w innych czasach :)
Druga sprawa, mojemu koledze Polbank zaksięgował spłatę raty kredytu mieszkaniowego 24 grudnia, pomimo iż harmonogram przewiduje ratę na 29. co prawda data obciążenia jest wskazana na 29 ale przecież w dniu 24 kasy nie musiało być na koncie.
24 grudnia, to zdaje się ostatni dzień roboczy przed 29-tym. Chyba wiekszość banków w tym dniu pobrała raty?
Anna C.:
Problem z wyciągami pojawia się w każdym banku, szczególnie w okresie świątecznym. Są to niestety listy zwykłe, które docierają za późno,często też giną.
Mam tam również zwykłe KO, na którym znajduje się kilka groszy. Wyciągi dochodzą bez opóźnień.
Klientowi pozostaje kontakt z infolinią, ale trzeba mieć też szczęście, aby się dodzwonić albo może podreptać do oddziału, ale kto ma na to czas.No właśnie dodzwonić się nie można, a do placówki mam daleko i generalnie nie mam czasu, aby tam pojechać...
Skrupulatnych klientów może jeszcze poratować fakt zbierania potwierdzeń transakcji i przechowywania ich.Zbieram je i porównuję z zestawieniem, które bank ma OBOWIĄZEK mi przesłać.
W przytoczonej przeze mnie sytuacji ewidentnie brak dobrej woli ze strony banku. Skoro ja nie mogę się dodzwonić to mógłby zrobić to ktoś z banku, zweryfikować mnie i podać dane jakie są mi potrzebne. Ale nie, pracownik banku woli napisać do mnie, że mam dzwonić...
Wiele razy dzwoniono do mnie z ofertą Polbanku, ale widać w tym wypadku widać zabrakło dobrej woli.
Jacek
Erazmus
Senior Relationship
Manager, Bank
Millennium S.A
Anna C.:
Problem z wyciągami pojawia się w każdym banku, szczególnie w okresie świątecznym. Są to niestety listy zwykłe, które docierają za późno,często też giną. Klientowi pozostaje kontakt z infolinią, ale trzeba mieć też szczęście, aby się dodzwonić albo może podreptać do oddziału, ale kto ma na to czas. Jeszcze jedno rozwiązanie to podgląd internetowy do karty,
Ja z tych względów odpaliłem sobie dostęp do kk Getina .
ale mam świadomość, że nie wszystkie banki dają taką możliwość, jeśli nie posiada się konta w danym banku. Skrupulatnych klientów może jeszcze poratować fakt zbierania potwierdzeń transakcji i przechowywania ich.
Przy dużej ilości transakcji jest to kłopotliwe . Kiedyś zbierałem potwierdzenia do konkursu internetowego Visy i za 2 miesiące uzbierałem całą reklamówkę :)
24 grudnia, to zdaje się ostatni dzień roboczy przed 29-tym. Chyba wiekszość banków w tym dniu pobrała raty?
tylko dlaczego? 29.12 nie jest dniem wolnym od pracy, w tym dniu rozrachunki międzybankowe działały bez zmian więc bank powinien (jak zwykle) pobrać ratę w tym dniu
Michał
H.
Aby do czegoś
dojść, trzeba
wyruszyć w drogę
Jacek Erazmus:>
Anna C.:
ale mam świadomość, że nie wszystkie banki dają taką możliwość, jeśli nie posiada się konta w danym banku. Skrupulatnych klientów może jeszcze poratować fakt zbierania potwierdzeń transakcji i przechowywania ich.
Przy dużej ilości transakcji jest to kłopotliwe . Kiedyś zbierałem potwierdzenia do konkursu internetowego Visy i za 2 miesiące uzbierałem całą reklamówkę :)
znowu można wygrać w promocji visy jakieś autko, więc trochę potwierdzeń nazbierałem.
Michał
H.
Aby do czegoś
dojść, trzeba
wyruszyć w drogę
Robert S.:
tylko dlaczego? 29.12 nie jest dniem wolnym od pracy, w tym dniu rozrachunki międzybankowe działały bez zmian więc bank powinien (jak zwykle) pobrać ratę w tym dniu
ale kasa na koncie musi być najpóźniej wieczorem w dniu poprzedzającym dzień na który przypada spłata. Przelew wychodzi wczesnie rano, więc 29-go nic nie zdążysz już wpłacić.Tak samo jest ze stałymi zleceniami. Masz płatność na czynsz 15-tego każdego m-ca, to najpóźniej 14-tego pieniądze muszą być na koncie.
Ile mi przelewów z tego powodu nie poszło, i to w różnych bankach.Michał H. edytował(a) ten post dnia 30.12.08 o godzinie 14:00
Z tymi potwierdzeniami wiem, że to kłopotliwa sprawa, zwłaszcza jak robi się dużo transakcji. Ale jak pokazuje praktyka to może nie taki głupi pomysł. Jak zdarzy nam sie reklamować jakąś transakcję to takie potwierdzenie może okazać się niezbędne albo gdy zawiedze bank. Jestem wielkim zwolennikiem internetu i życzę wszystkim, aby swoje sprawy mogli załatwiać właśnie przez internet.
ale kasa na koncie musi być najpóźniej wieczorem w dniu poprzedzającym dzień na który przypada spłata. Przelew wychodzi wczesnie rano, więc 29-go nic nie zdążysz już wpłacić.Tak samo jest ze stałymi zleceniami. Masz płatność na czynsz 15-tego każdego m-ca, to najpóźniej 14-tego pieniądze muszą być na koncie.
to nie chodzi o to kiedy pieniądze znalazły się na koncie (to kwestia leżąca po stronie klienta) tylko o to kiedy bank pobrał z niego ratę, powinien zrobić to 29 a nie 24.12
Z tymi potwierdzeniami wiem, że to kłopotliwa sprawa, zwłaszcza jak robi się dużo transakcji. Ale jak pokazuje praktyka to może nie taki głupi pomysł. Jak zdarzy nam sie reklamować jakąś transakcję to takie potwierdzenie może okazać się niezbędne albo gdy zawiedze bank.
Potwierdzeń mam mnóstwo, bo wszędzie gdzie się da płacę kartą, ale mimo to nie wyrzucam ich zanim nie otrzymam zestawienia transakcji. W przypadku reklamacji warto mieć potwierdzenie transakcji zwłaszcza jeżeli kwota się nie zgadza....
A wracając do tematu. Po kolejnym (ponad 30 min.) oczekiwaniu na połączenie udało mi się porozmawiać z konsultantem Polbanku. Aby otrzymać zestawienie transakcji musiałem złożyć reklamację...
Przy okazji złożyłem drugą reklamację domagając się zwrotu kosztów na połączenia do Polbanku. Aby reklamacja została rozpatrzona pozytywnie muszę dostarczyć billing, co oczywiście uczynię!
Michał
H.
Aby do czegoś
dojść, trzeba
wyruszyć w drogę
Robert S.:
to nie chodzi o to kiedy pieniądze znalazły się na koncie (to kwestia leżąca po stronie klienta) tylko o to kiedy bank pobrał z niego ratę, powinien zrobić to 29 a nie 24.12
Zrozumiałem to tak, że na zamknięcie dnia 24.12 wieczorem pobrało kwotę, bo czas w systemie zmieniał się na następny dzien roboczy czyli 29.12. np. wszystkie operacje dokonane kartą między 25 a 29 grudnia, pewnie na wyciągu mają datę - 29.12.
Ciekaw jestem, czy gdy płatność u tego klienta przypada na poniedziałek - to czy raty nie są przypadkiem księgowane z datą piątkową?Michał H. edytował(a) ten post dnia 30.12.08 o godzinie 14:40
Krzysztof
K.
Project Manager,
Nestlé Nutrition
Robert S.:
wczoraj próbowałem (naprawdę długo) ok. północy (w trakcie pisania wcześniejszego posta) i NIC...taka porażka, że zwyczajnie brak słów
jeżeli kwota na billingu (za oczekiwanie na połączenie do polbanku) okaże się znacząca to złożę reklamację domagając się zwrotu poniesionych kosztów!
Jedyne wytłumaczenie jest takie, że studenci pojechali do domu na święta i nie ma kto obsługiwać infolinii. W sumie co to klienta obchodzi. Infolinia powinna działać.
Jestem bardzo ciekawy jak bank rozpatrzyłby taką właśnie reklamację - zwrot kosztu za odsłuchanie monologu "wszyscy konsultanci są zajęci".
W tym momencie przypomniała mi się moja rozmowa z infolinką z PKO BP kilka lat temu. Infolinka pogoniła mnie, żebym się streszczał, bo inni czekają w kolejce do niej :) Może była sama na dyżurze? Jak ktoś wczoraj w Polbanku?
A wracając do tematu. Po kolejnym (ponad 30 min.) oczekiwaniu na połączenie udało mi się porozmawiać z konsultantem Polbanku. Aby otrzymać zestawienie transakcji musiałem złożyć reklamację...
Przy okazji złożyłem drugą reklamację domagając się zwrotu kosztów na połączenia do Polbanku. Aby reklamacja została rozpatrzona pozytywnie muszę dostarczyć billing, co oczywiście uczynię!
Duplikat wyciągu na koszt banku?
Słyszałam, że niektóe banki informują klientów sms o zbliżającym się terminie zapłaty karty. Nie wiem niestety które to banki (jesli dobrze zapamiętałam reklamę to chyba nawet Polbank ) i czy podają kwotę zapłaty. Panie Robercie, Pan ma dużą wiedzę na temat oferty banków dobrze kojarzę?
Michał
K.
Student, Uniwersytet
Łódzki
Anna C.:
Słyszałam, że niektóe banki informują klientów sms o zbliżającym się terminie zapłaty karty. Nie wiem niestety które to banki (jesli dobrze zapamiętałam reklamę to chyba nawet Polbank ) i czy podają kwotę zapłaty.
ING przysyła przypomnienie z datą i kwotą.Michał Karoński edytował(a) ten post dnia 30.12.08 o godzinie 15:04
Duplikat wyciągu na koszt banku?Nie wiem czy duplikat czy nie...Zwyczajnie domagam się zestawienia transakcji. Bank ma obowiązek mi je udostępnić lub przesłać tak, abym mógł sprawdzić sobie czy wszystko się zgadza.
Polbank nie oferuje ww. zestawienia w ramach bankowości elektronicznej (tam jest tylko zbiorcza kwota do spłaty + termin) więc musi mi go wysłać listownie.
Istotnie są takie, ale mnie interesuje TYLKO pełne zestawienie z podanymi kwotami. Sama kwota i data spłaty to za mało.
Słyszałam, że niektóe banki informują klientów sms o zbliżającym się terminie zapłaty karty. Nie wiem niestety które to banki (jesli dobrze zapamiętałam reklamę to chyba nawet Polbank ) i czy podają kwotę zapłaty.
Panie Robercie, Pan ma dużą wiedzę na temat oferty banków dobrze kojarzę?Ofertami banków zajmuję się niejako zawodowo więc jakąś tam wiedzę mam ;-)