Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Aleksander Krupski Centrum Sterowania
Wszechświatem

Temat: Do czego używacie PERL

Witam,

temat trochę przekorny, może się niektórym wydać trochę bez sensu, jednak w rzeczywistości trapi mnie pewna sprawa. Pytanie poniekąd jest skierowane od osób, które dysponują arsenałem kilku języków - np. PHP i PERL, albo Python i PERL.

Jakie widzicie różnice? Gdzie używać PERLa? Jakie aplikacje budujecie w PERLu i dlaczego właśnie w nim? Mówiąc w skrócie, szukam zastosowania dla PERLa w przypadkach, w których będzie on najbardziej skuteczny.

Pozdrawiam
18.12.2008, 17:10

Marek Foss Chief Web Officer at
ProcessOne,
Co-founder at
Foture.net

Wg mnie Perl ladnie nadaje sie do robienia aplikacji webowych - szczegolnie w data mining (LWP + RegEx FTW!). PHP nie lubie (ssie po prostu), ale czasem sie przydaje, a serwer z pythonem duzo ciezej dostac. A tam gdzie PHP najczesciej jest tez Perl. Nie wiem tylko jak wyglada skalowalnosc, skrypty Perla konsumuja duzo wiecej zasobow od np. pythona?
19.12.2008, 00:42

Marcin Urbański Ruby Developer

/flame on
Moim zdaniem Perl średnio nadaje się do pisania dużych aplikacji. Kod jest mało czytelny i przy niskim skill`u stosunkowo łatwo zrobić sobie krzywdę. Trzeba naprawdę dobrze ZNAĆ język, lub starać się unikać bardziej zakręconych hack`ów. Za to jest boski do pisania małych/średnich skryptów administracyjnych. Napisanie spamera do Gadu-Gadu zajęło mi jakieś 10-15 linijek kodu;) W CGI też daje radę, ale są już bardziej eleganckie rozwiązania:) Poza tym jest bardzo wydajny jak na język skryptowy.
/flame off

Bardzo lubię Perl`a i mam do niego sentyment. Niestety w pewnym momencie zaczęła mi przeszkadzać jego "magia". Szukałem czegoś, w czym będzie można łatwo programować obiektowo (bless mnie zniechęcił totalnie). Padło na Ruby. Jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru. W skrócie to taki "upiększony" Perl - obydwa języki mają wiele wspólnych elementów i znając Perl`a szybko opanujesz podstawy Ruby.

Niestety Ruby to jeszcze stosunkowo młody język i ma drobne niedociągnięcia. Na szczęście community działa prężnie i język ciągle się rozwija:) W każdym razie polecam każdemu eksperymenty - ja się do niego szybko przekonałem.

Polska oficjalna strona języka:
http://www.ruby-lang.org/pl/

Pobaw się Ruby w przeglądarce:
http://tryruby.hobix.com/

P.S. PHP niestety ssie na max`a:/ Polecam eksperymenty z Railsami lub Django.

/edit
Perl jest jeszcze bardzo skuteczny i wydajny przy obróbce danych tekstowych - super łatwo korzysta się z wyrażeń regularnych. Wszelkiego typu parsowanie logów, generowanie raportów i filtrowanie robi się przy minimalnym nakładzie pracy przy pisaniu kodu. No i łatwo pisze się aplikacje sieciowe - tzn. pająki, spamery i inne użyteczne;)Marcin Urbański edytował(a) ten post dnia 19.12.08 o godzinie 12:35
19.12.2008, 12:29

Krzysztof Krzyżaniak team leader, Wikia,
Inc.

W zasadzie do wszystkiego gdzie mogę, jak się przestawi na myślenie perlowe to po prostu najszybciej się w nim rozwiązuje moje problemy. Niestety ostatnio rzadko wykorzystuję do zarabiania pieniędzy.
19.12.2008, 16:26

Paweł W. Bank BPH, IT

ja lubie uzyc perla wtedy gdy potrzebuje napisac skrypt przetwarzajacy pliki tekstowe, do tego perl jest najlepszy
;)
31.12.2008, 00:37

Wojtek A. Programista

Marek Foss:
Wg mnie Perl ladnie nadaje sie do robienia aplikacji webowych - szczegolnie w data mining (LWP + RegEx FTW!). PHP nie lubie (ssie po prostu), ale czasem sie przydaje, a serwer z pythonem duzo ciezej dostac. A tam gdzie PHP najczesciej jest tez Perl. Nie wiem tylko jak wyglada skalowalnosc, skrypty Perla konsumuja duzo wiecej zasobow od np. pythona?

Tak zgodzę się - data mining i wszelakie narzędzia zbierające i przetwarzające dane będzie jeszcze długo domeną perl-a, zwłaszcza w kilkuosobowych firmach badawczych, gdzie szybkość pisania kodu jest przedkładana nad jego wydajnością. Olbrzymia liczba bibliotek, niezależnie od ich jakości pozwala na bardzo szybkie rozwiązanie nietypowych problemów.

Moim zdaniem jego spadek popularności jest bardziej związany nietypową składnią, która na początku wydaje się kosmiczna i niezrozumiała. Dla cierpliwych czeka jednak nagroda, w postaci dojrzałego, rozbudowanego środowiska w którym można stworzyć niemal wszystko.
11.01.2009, 15:15

Aleksander Krupski:
PHP i PERL, albo Python i PERL.

Jakie widzicie różnice?

Jest domyślnie instalowany na każdym nie-antycznym* UNIXie w odróżnieniu od PHP i Pythona? Więc skrypt napisany w perlu możesz dość szeroko dystrybuować. Przy tym ma duuuużo większe możliwości niż sh/sed/awk, także (a może zwłaszcza) w dziedzinie jednolinijkowców.

* Nie-antyczny UNIX to taki, który ma perla instalowanego domyślnie.
27.01.2009, 19:59

Krzysztof Stryjek [SYN]% Secure Your
Net

Kuba B.:

* Nie-antyczny UNIX to taki, który ma perla instalowanego domyślnie.

Zatem nowe FreeBSD stało się na nowo UNIXem antycznym :-))) PERLa domyślnie już nie ma...

A tak poważniej nieco, to każdy z języków skryptowych można wykorzystać do wielu rzeczy. Osobiście stosuję metodę: wybrać, to co jest prostsze. Czasem jest to generowanie poleceń /bin/sh za pomocą właśnie PERLa. Jest to najprościej.

Pozdrawiam
--
wtps0n
27.01.2009, 23:47

No przykro mi, nie wiedziałem :) Wycofuję się z tej antyczności, bo samo podejścia FreeBSD "odchudzania" bazowego systemu jest mi bardzo bliskie.
28.01.2009, 00:15

Krzysztof Stryjek [SYN]% Secure Your
Net

Witam,

Robi się [OT] :-))) Kończąc tylko, to za kilka lat FreeBSD będzie tak odchudzone, że będzie kolejnym distro jak Linux :-)))

[Dobra, chyba za dużo grzańca, czas kończyć wątek]

Pozdrawiam
--
wtps0n
30.01.2009, 21:35

Wyślij zaproszenie do