Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
Temat: Etyka PR
Dobra to skoro macie jasność to teraz Karolina jeszcze raz napisz o co chodzi bo ja lubie dyskusje o etyce.Miłego
Karolina
Dulnik
Ekspert w dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej.
Życioholiczka.
Obawiam się, że już za chwileczkę, już za momencik temacik sam zacznie się kręcić - jutro kończy się żałoba narodowa.W międzyczasie jedna z gazet wysłała do swoich reklamodawców ofertę wykupienia nekrologów dla ofiar smoleńskich.
Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
Sławek Bartosiewicz:Sławek zawsze przyglądam się tematom na tej grupie - bo ją lubie :)
Artur,byłem pewien,że się przyglądasz :)
Lepszego
Temat natomiast może być super kontrowersyjny a zatem juz mi palce latają żeby pisać.
Miłego
Sławek
B.
Always look on the
bright side of life
;) FILMART 609652979
Też uważam,że temat jest ciekawy.Mam nadzieję,że pobudzi grupę do dyskusji.
Karolina
Dulnik
Ekspert w dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej.
Życioholiczka.
No i proszę...Pierwszą fotografię sarkofagu ze szczątkami Lecha i Marii Kaczyńskich, jaką ujrzał świat zrobił Adam Bielan telefonem komórkowym i zamieścił na twitterze - szybkim komunikatorze internetowym. Oprócz poważnych komentarzy krążą tam ploteczki, dowcipy i banalne informacje.
cały artykułKarolina Dulnik edytował(a) ten post dnia 18.04.10 o godzinie 23:50
Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
Od początku tej "żałoby" uważam, że to histeria zbiorowa nie faktyczne przezywanie tragedii. Wspomne tylko, że długi weekend na drogach przynosi wiecej ofiar śmiertelnych - problem tylko, że nie są politykami.Dwa nagle Lech Kaczyński stał się osobą godną Królów Polskich, ale za co? tylko za to że zginął tragicznie?? Ci wszyscy tak opłakujący zapomnieli jak się smiali z gaf Lecha na wyjazdach. Stawiam, że owa histeria to nic innego jak pokuta ze strachu - takiego wewnętrznego.
Trzy - trzeba było robić tygoniową żałobę bo to dobrze wygląda - polityk czujący jak człowiek. Czyli pretekst do zmiany wizerunku tych, którzy nie są szanowani przez nikogo - czyli posłów, senatorów i generalnie polityków.
Porażające jest dla mnie, że można cos ugrac nawet na żałobie - jeśli nie pieniądze to chociaż zaplusować przed wyborami, które są już za momencik.
Ostatni element - etyka? Ja się pytam, kto jeszcze pamieta co to jest etyka? Teraz etyke traktujemy jako nasze wewnętrzne wartości - co jest czymś zupełnie innym niż wartości etyki, które same w sobie nie są do podważenia. Ten warunek nie jest spełniany w przypadku wartości wewnętrznych.
Miłego
Karolina
Dulnik
Ekspert w dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej.
Życioholiczka.
Żeby nie robić z wątku dyskursu politycznego odniosę się tylko do tego:Artur Kucharski:Powiedziałabym raczej, że może być trudny do spełnienia w dzisiejszych czasach i realiach, ale nie niemożliwy. Myślę, że etyka, etyczne działania w Polsce wracają do łask. Trochę za sprawą CSR.
Ostatni element - etyka? Ja się pytam, kto jeszcze pamieta co to jest etyka? Teraz etyke traktujemy jako nasze wewnętrzne wartości - co jest czymś zupełnie innym niż wartości etyki, które same w sobie nie są do podważenia. Ten warunek nie jest spełniany w przypadku wartości wewnętrznych.
Przychodzi mi na myśl cykl życia produktu - po schyłku, znów jesteśmy w fazie pierwszej.
To niekoniecznie dotyczy polityki. Chociaż po ostatnich wydarzeniach na pewno coś się zmieni.Karolina Dulnik edytował(a) ten post dnia 19.04.10 o godzinie 18:17
Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
Moja wypowiedź nie jest polityczna to sucha analiza zmęczonego "żałobą" a dokładnie rzecz ujmując histerią grupową człowieka.Etyka nie wraca do łask a CSR to nie powrót etyki a biznes i elastyczne reagowanie na potrzeby grupy obecnych lub potencjalnych klientów.
Etyka nigdy nie będzie popularna bo musimy rezygnowac często z zysków róznego rodzaju na rzecz wartości etycznych, które po za tym że je wyznajemy nie ma żadnych wymiernych korzyści.
Miłego
Karolina
Dulnik
Ekspert w dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej.
Życioholiczka.
Zatem inaczej: zostańmy jak najbliżej PR.Grupy docelowe domagają się i oczekują etycznych działań, a za pomocą mediów społecznościowych coraz skuteczniej weryfikują działania firm.
Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
Zatem to nie powrót do etyki tylko wymóg klientów cos jak jazda zgodna z przepisami w bliskości radiowozu.Miłego
Magdalena
S.
Business
Communication
Professional
Firmy wprowadzają działania CSR i wracają do etyki nie tylko ze względu na oczekiwania klientów. Przynajmniej w świetle badań konsumenci raczej nie domagają się od firm tego typu działań, skoro np. badanie „Młodzi konsumenci o CSR” (FOB, 2009) pokazuje, że jedynie 16% konsumentów w wieku 18-25 lat kiedykolwiek miała styczność z pojęciem CSR. A co do odpowiedzialności i etyki w ochronie środowiska to np. badanie Havas Media 2009 pokazuje, że aż 64% respondentów uznaje opisywaną przez firmy troskę o środowisko jedynie za narzędzie marketingowe i w nią nie wierzy.
Karolina
Dulnik
Ekspert w dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej.
Życioholiczka.
Brak styczności z pojęciem CSR nie oznacza jeszcze, że nie mają styczności z samymi działaniami CSR. Clue działań CSR polega także na tym, że nie są one nazywane po imieniu a działają :)Poza tym CSR to nie tylko działania środowiskowe.Karolina Dulnik edytował(a) ten post dnia 21.04.10 o godzinie 23:25
Magdalena
S.
Business
Communication
Professional
Oczywiście, że CSR to nie tylko działania środowiskowe - to jedynie przykład obszaru CSR:)Od 2005 roku systematycznie wzrasta liczba publikacji prasowych na temat CSR, w zeszłym roku pojawiło się 13 dedykowanych dodatków do tytułów prasowych na ten temat - widać więc troskę o uświadamianie konsumentom, co jest działaniem CSR:)
Karolina
Dulnik
Ekspert w dziedzinie
komunikacji
wewnętrznej.
Życioholiczka.
Myślę, że my możemy być nieco skrzywione zawodowo ;) Bohater rocznika statystycznego odbiera działania CSR na innym poziomie percepcji.
Magdalena
S.
Business
Communication
Professional