Sławek S. Student
Temat: Problem z openSUSE 11.0
Witam. Po automatycznej aktualizacji zamiast pulpitu mam szary ekran. Jak przywrocić stary wygląd pulpitu?Próbowałem zmienić ustawienia w displaymanager zgodnie z http://www.susek.info/article/Szary-ekran-zamiast-pulp...
Nie pomogło :/
Any ideas?
Spróbuj zmienić moduł jądra odpowiedzialny za grafikę w /etc/X11/xorg.conf - najbezpieczniejsza będzie vesa albo vesafb. Nie wiem, jaką masz kartę. Jeśli NVidia, to spróbuj zmiany na nv; jeśli ATI, to na radeonhd.Bez logów trudno wyrokować, co mogło się zepsuć.
Sławek S. Student

Zrzut ekranu.
Wszystko działa jak powinno. Chcę tylko zmienić wygląd.
Marcin
Bojko
Inżynier
systemowy/Inżynier
serwisu
Sławek S.:odpalił sie najprostszy windows manager. Zmienisz to w konsoli YAST lub ręcznie w katalogu domowym usera .dmrc
Zrzut ekranu.
Wszystko działa jak powinno. Chcę tylko zmienić wygląd.
Sławek S. Student
odpalił sie najprostszy windows manager. Zmienisz to w konsoli YAST lub ręcznie w katalogu domowym usera .dmrc
A jak mogę to zrobić?
Nie jestem dobry w te klocki :)
Mateusz
Blaszka
Administrator
Windows i Linux
Sławek S.:Wpisz w konsoli którą masz - jak widze na screenie - po zalogowaniu "yast" badz "yast2" (lub też "yast-2" nie pamietam :D )
odpalił sie najprostszy windows manager. Zmienisz to w konsoli YAST lub ręcznie w katalogu domowym usera .dmrc
A jak mogę to zrobić?
Nie jestem dobry w te klocki :)
Marcin
Bojko
Inżynier
systemowy/Inżynier
serwisu
w katalogu domowym usera znajdziesz plik .dmrc w którym zawartość wygląda mniej więcej tak:session=tdw
doprowadź do zmian
session=gnome
lub session=kde
dla sesji której chcesz używać.
Polecam użyć Midnight Commandera 9polecenie mc w konsoli.
@Mateusz
2 z 3 to dobry wynik ;)
Sławek S. Student
Marcin Bojko:
w katalogu domowym usera znajdziesz plik .dmrc w którym zawartość wygląda mniej więcej tak:
session=tdw
doprowadź do zmian
session=gnome
lub session=kde
dla sesji której chcesz używać.
Polecam użyć Midnight Commandera 9polecenie mc w konsoli.
@Mateusz
2 z 3 to dobry wynik ;)
Było session=default. Zmieniłem na session=kde. Zrestartowałem i nic się nie zmieniło :/
Sławek S. Student
Przeinstalowałem system i jest ok.Dzięki za pomoc.