Monika
(Telega)
Miecznikowska
Projektant
Interakcji,
Architekt informacji
Temat: usability stron bankowych
Co wg Was powinna zawierać na prawdę dobra strona bankowa?Znacie jakieś na prawdę dobre rozwiązania, które uważacie, że powinny być naśladowane? a może są rzeczy, które wyraźnie Was drażnią?
Ciekawa jestem jakie banki (nie koniecznie te, działające na polskim rynku) są dla Was na prawdę użyteczne?
Grzegorz
Rusiecki
doradzam w zakresie:
user experience i
strategia online
Monika Telega:
Co wg Was powinna zawierać na prawdę dobra strona bankowa?
Znacie jakieś na prawdę dobre rozwiązania, które uważacie, że powinny być naśladowane? a może są rzeczy, które wyraźnie Was drażnią?
Oj, chyba nie ta fokusownia :)
Moim zdaniem:
OK jako wzorzec - mBank
Koszmar - Kredyt Bank
Monika
(Telega)
Miecznikowska
Projektant
Interakcji,
Architekt informacji
Grzegorz Rusiecki:a możesz szerzej skomentować, które konkretnie funkcjonalności Ci sie podobają i dlaczego, a które - nie?
Monika Telega:
Co wg Was powinna zawierać na prawdę dobra strona bankowa?
Znacie jakieś na prawdę dobre rozwiązania, które uważacie, że powinny być naśladowane? a może są rzeczy, które wyraźnie Was drażnią?
Oj, chyba nie ta fokusownia :)
Moim zdaniem:
OK jako wzorzec - mBank
Koszmar - Kredyt Bank
Paweł
Haltof
Strategy & Research
Director
W Polsce usability w bankowości dopiero się rozwija. W internecie jest chyba z kilkadziesiąt zagranicznych rozwiązań, przekraczających granie przeciętności a trafiających w tworzenie wysokich doznań użytkowników strony i większej lojalności.
Julita
Koszur
Psychologia, badania
marketingowe, User
Experience, Usabi...
Zgadzam się z Grzegorzem, dobrą stronę na mBank, gdzie istnieje wyraźny podział na grupy klientów i poszczególne sekcje produktowe (rachunki, lokaty, kredyty…). Serwis ma też dobrze zaprojektowane strony ofertowe - są przejrzyste i zawierają sporo elementów call for action, które behawioralnie facylitują podjęcie decyzji np. o złożeniu wniosku. Serwis przede wszystkim jest czytelny i łatwo można rozeznać się w ofercie. Niestety o serwisie transakcyjnym mBanku nie mam dobrego zdania. Mam nadzieje, ze go przebudują niebawem.
Robert
Drózd
WebAudit / Świat
Czytników
Serwis transakcyjny mbanku to szacowne muzeum, już 8 lat bez wybitnych zmian. :) Również jako klient liczę na powiew świeżości, miejmy nadzieję z rozsądkiem.
Maksymilian Śleziak miniCRM.pl
OK jako wzorzec - mBank
hmm jak dla mnie jest mega źle zaprojektowany
Krzysztof
Romanowski
Frontend Web and
Mobile Developer
Maksymilian Ś:
OK jako wzorzec - mBank
hmm jak dla mnie jest mega źle zaprojektowany
Zgadzam się z Tobą, ale szybkość korzystania z bankowości internetowej pozostawia konkurencję znacznie w tyle.
Maksymilian Śleziak miniCRM.pl
Bartłomiej D.:
Korzystam na codzień i nie powiedziałbym, że mega, ale pole do ulepszeń jest spore
Też korzystam na co dzień. Oczywiście nie jest to najgorszy interfejs jaki widziałem, ale z racji mojego zawodu jestem wyczulony na tym punkcie :-)