- 1
- 2
- Następna »
Temat: Właściwość Urzędu Skarbowego
Witam,Mam pytanie związane z właściwością urzędu skarbowego.
Sprawa wygląda następująco:
- osoba jest zameldowana w mieście X,
- natomiast pracuje i mieszka w mieście Y (bez jakiegokolwiek śladu w papierach, tj. bez zameldowania na pobyt czasowy);
Czy należy złożyć NIP-3 aktualizujący właściwość urzędu na ten z miasta Y? Czy istnieje obowiązek zameldowania na pobyt czasowy przebywając w innym niż miejsce zameldowania mieście?
Mam problem z okresleniem tego w związku z brakiem właśnie tego chociażby pobytu czasowego w mieście Y. Czy to byłoby w jakikolwiek sposób sprawdzane, że mieszkam w mieście Y tak po prostu?
Jakie byłyby konsekwencje rozliczenia się z podatku w urzędzie z miasta X (zgodnie z zameldowaniem)?
Z góry serdecznie dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam,
Łukasz
D.
Manager, radca
prawny @ Ernst &
Young Doradztwo
Podat...
Miejsce zamieszkania i zameldowania to odrębne kwestie. Dla celow podatkowych liczy się miejsce zamieszkania - tj. miejsce, w którym podatnik przebywa z zamiarem stałego pobytu. Miejce to jest zobowiązany ujawnić w NIP-3. Natomiast miejsce zameldowania to kategoria prawa administracyjnego, regulowana odrębnymi przepisami.Aktualizację danych w rejestrze podatników (NIP-3) trzeba składać za każdym razem, kiedy zmienia się miejsce zamieszkania.
Obowiązek zameldowania - natomiast - istnieje, ale wynika on z ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych.
Urząd skarbowy nie będzie weryfikował, czy miejsce zamieszkania dla celów podatkowych zgadza się z miejscem zameldowania.
Bartosz
B.
Właściciel, B & B
Kancelaria Doradcy
Podatkowego Bartosz
...
Zgodze się z poprzednikeim,należy tylko dodać, że istnieje obowiązek meldunkowy, i z drugiej strony niezgłoszenie zmiany miejsca pobytu czasowego (zameldowanie na pobyt czasowy) stanowi wykroczenie karalne na podstawie przepisów kodeksu wykroczeń.
Wydaje mi się że w zwiazku z powyższym należy się zastanowić, czy zmianie uległo miejsce zamieszkania, a co za tym idzie co jest bardziej opłacalne, podanie miejsca zamieszkania zgodnego z miejscem zameldowania, czy też podawanie jako miejsca zamieszkania miejsca faktycznego pobytu (należałoby dopełnić formalności meldunkowych).
Michał G. Accounting
Pojecie "zamieszkania" jest konstrukcja cywilistyczna i nie jest zdefiniowana w ustawach podatkowych. Jak wyzej zauwazono zamieszkanie jest przejawem woli i czynnosci. Teoretycznie mozna przyjac ze osoba zamieszkuje w miescie 1) bo taka jest wola (zamiar stalego pobytu) tej osoby czego poparciem bedzie jakis osrodek interesow zyciowych (rodzina, dom, spedzanie razem weekendow itp - ) a pracuje w miescie 2) bo tam ma prace i wcale nie zamierza zamieszkiwac w miejscowosci zakladu pracy mimo, iz spedza tam wieksza czesc tygodnia (bo bez zamiaru stalego pobytu).
Anna
Wagner
Właściciel,
Kancelaria Księgowa
PRESTIGE
Mam pytanko, co w sytuacji gdy mieszkam w Warszawie(meldunek stały, fizycznie zamieszkuję), a prowadzę działalność gospodarczą np. w Piasecznie (os. fizyczna prowadząca dział. gosp.), gdzie wówczas składam deklarcję dla potrzeb podatku VAT-7?
Dariusz G. samodzielny księgowy
Art. 3 ustawy o podatku od towarów i usługW przypadku podatku VAT, właściwym dla podatnika organem podatkowym jest naczelnik urzędu skarbowego właściwy ze względu na miejsce wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Taka jest zasada generalna.
Jeżeli czynności podlegające opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług są wykonywane na terenie objętym zakresem działania dwóch lub więcej urzędów skarbowych, właściwość miejscową ustala się dla:
1) osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej - ze względu na adres siedziby;
Anna
Wagner
Właściciel,
Kancelaria Księgowa
PRESTIGE
Tak też myślałam, dziekuję za odpowiedź
Krzysztof D. inżynier
a jak sprawa wygląda gdy ktoś mieszka w mieście X od 2 lat i dopiero teraz postanowił zaktualizować dane w urzędzie ?
Krzysztof D. inżynier
Krzysztof D.:
a jak sprawa wygląda gdy ktoś mieszka w mieście X od 2 lat i dopiero teraz postanowił zaktualizować dane w urzędzie ?
w NIP-3 jest pozycja "data zamieszkania". Można tam wpisać prawdziwą datę (dwa lata temu), bez żadnych konsekwencji ?
Małgorzata
Lipińska
radca
prawny/Kancelaria
Radcy Prawnego
jeżeli nie dokonano zgłoszenia zmiany danych we właściwym czasie tj. NIP-1 w terminie 14 dni, lub NIP-3 w terminie 30 dni wówczas należy je złożyć a w załączeniu skierować pismo w którym należy poddać się instytucji czynnego żalu art.16 KKS. Nieste
Antoni
R.
Java Programmer at
Comarch
Witam!Chciałbym zasięgnąć porady. Mam trochę skomplikowaną sytuację.
Obecnie jestem zameldowany we Wrocławiu, pracuję w Krakowie.
Pracowałem w firmie i rozliczałem się w Krakowie (przy umowie podałem adres w Krakowie, ponieważ zameldowania we Wrocławiu wtedy nie miałem).
Później miałem półroczny wyjazd i z powrotem zatrudniłem się w tej samej firmie.
Gdy otrzymałem zameldowanie we Wrocławiu - nie wysłałem NIP-3.
Tym razem przy podpisywaniu umowy podałem nowy adres zameldowania (we Wrocławiu), ale US pozostał w Krakowie. W tej konfiguracji (adres zameldowania we Wrocławiu a US w Krakowie) firma wysłała mój PIT11.
Teraz pytanie: co najlepiej zrobić w mojej sytuacji?
Angelika
K.
"Nie dyskutuj z
głupcem. Najpierw
ściągnie Cię do
sw...
Jan
Leuenberger
Prawnik, "nie ma
sprawiedliwości,
jestem tylko ja"
Krzysztof
Kołodziejczyk
Dyrektor Finansowy,
USG Govora SA
WItam,Dyskusja jest dosyć... dawna, ale może ktoś tu jeszcze zagląda?
A jak to jest z zamieszkaniem za granicą?
Mieszkam w Rumunii i dostaję wynagrodzenie w Polsce i w Rumunii.
W Polsce przebywałem krócej niż ustawowe 183 dni, jednak nie złożyłem NIP-3 z aktualizacją miejsca zamieszkania.
Czy mogę rozliczać się w Polsce tylko z dochodów osiąganych w Polsce, czy dochody rumuńskie rónież powinienem doliczyć do podstawy opodatkowania (jest taka formułka, że nie płaci się od nich podatku, ale zwiększają stawkę podatku od dochodu w Polsce).
Mariusz
Makowski
doradca podatkowy,
trener, autor
tekstów
Jeżeli mieszkasz w Rumunii to możesz w Polsce opodatkować tylko dochody osiągnięte w Polsce. Oczywiście kwestia sprowadza się do ustalenia czy rz
Krzysztof
Kołodziejczyk
Dyrektor Finansowy,
USG Govora SA
Dzięki za szybką odpowiedź,Tylko mam problem tym, że dowód o moim zamieszkaniu w Rumunii może nie być dla Urzędu wystarczający.
Nie złożyłem NIP-3 i co prawda mam decyzję o nadaniu odpowiednika NIP w Rumunii, ale nie wiem, czy to wystarczy.
Wiem, że w naszym kraju wszystko opiera się na papierze i stempelku urzędnika. Dodatkowo nie wierzę, że Ustawodawca zostawił Podatnikowi możliwość swobodnej interpretacji :)
Żeby nie było, że narzekam, to napiszę, że tutaj jest jeszcze gorzej :D
Pozdrawiam,
Mariusz
Makowski
doradca podatkowy,
trener, autor
tekstów
O rezydencji na gruncie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania w pierwszej kolejności przesądza "stałe miejsce zamieszkania" i "ośrodek interesów życiowych" - czyli jest to kraj, z którym masz silniejsze powiązania osobiste i majątkowe - w praktyce przesądzająca jest kwestia zamieszkania najbliższej rodziny (małżonka i dzieci). O rezydencji decydują okoliczności faktyczne a nie formalne (czyli brak zgłoszenia NIP-3 z rumuńskim adresem nie jest dowodem na brak przeniesienia rezydencji ale mimo wszystko warto fiskusa o zmianie poinformować, tym bardziej, że w zeznaniu rocznym, które będzi
Robert Adam
Okulski
pytania proszę
zadawać w grupie
"outsorcing
księgowo...
Katarzyna Głąb Corporate Lead Buyer