- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
Temat: Wdepnąłem w niezłe g...o:(
G...o nazywa się Domeny.pl. Przyznam, że nie zdawałem sobie sprawy, że takie numery w Polsce są możliwe. W sieci jest wiele tekstów na temat tej firmy, żałuję, że ich nie przeczytałem przed zawarciem umowy. Nawet tutaj na GL można znaleźć jeleni takich jak ja, którzy zorientowali się poniewczasie i teraz wylewają swoje żale na różnych forach:/Wszystkim blogerom na tej grupie, którzy szukaja miejsca do zarejestrowania domeny dla swojego bloga, szczerze radzę - omijajcie tę firmę szerokim łukiem a jak już koniecznie musicie akurat tam, to przeczytajcie 10 razy to, co podpisujecie. Żebyście się potem nie zdziwili tak jak ja.
A ja od dzisiaj czytam wszystkie umowy i licencje EULA linijka po linijce:(Sławomir W. edytował(a) ten post dnia 28.10.08 o godzinie 21:22
Agnieszka
Wiącek
entrepreneuress,
textmaker, scientist
a o co konkretnie chodzi?
Marcin W. to ja
Agnieszka W.:
a o co konkretnie chodzi?
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5813285...
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
Sam jeszcze dokładnie nie wiem, zobaczę co mi jutro odpowiedzą, ale na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak, że parę dni temu rozwiązałem z nimi umowę (pisemnie, po tym jak naciągnęli mnie na domenę z usługą ochrony prywatności, po czym stwierdzili że dla tego typu domen ochrona prywatności nie przysługuje - pieniądze zwrócili) a dziś dostałem fakturę na "zaległe" 170 złotych do zapłacenia! Co ciekawe, pismo, które mi przysłali zaczyna się od sformułowanie:Państwa prośba o zmianę umowy z promocyjnej, z okresem lojalnościowym, na umowę na czas nieoznaczony została zaakceptowana
a ja nie składałem żadnej prośby tylko w dwóch zdaniach rozwiązałem umowę, tak, jak to przewiduje regulamin. Ogólnie rzecz biorąc chodzi chyba o to, że zawarłem z nimi umowę "promocyjną" (i tu jest pies pogrzebany) i zapłaciłem "promocyjne" ceny a oni teraz domagają się reszty pieniędzy za kupione domeny w związku z rozwiązaniem tej "promocyjnej" umowy.
Na dobrą sprawę nie mam nawet umowy, na podstawie której sobie to wyliczyli, bo przecież wszystko odbywało się elektronicznie, a w panelu klienta nigdzie nie da się tego znaleźć, na ich stronie też nigdzie tego nie ma. Jutro mają mi to przysłać.
a tu inne historie z udziałem Domeny.pl:
http://www.alert24.pl/alert24/1,84880,5809075,Oplakane...
http://www.alert24.pl/alert24/1,84880,5813285,Domeny_p...Sławomir W. edytował(a) ten post dnia 28.10.08 o godzinie 21:49
Agnieszka
Wiącek
entrepreneuress,
textmaker, scientist
właściwie to nauczka, żeby czytać regulaminy...
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
Właściwie tak. Tyle, że firma wyglądała na godną zaufania i nie spodziewałem się, że będzie żerować na mojej nieuwadze.Jak mówiłem, od tej pory czytam wszystkie regulaminy. Mam zamiar powiadomić o sprawie UOKiK, pewnie nic się nie da zrobić, ale nuż akurat okaże się że to podpada pod jakieś zabronione klauzule?
dla przykładu - Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym mówi:
Rozdział 2
Nieuczciwe praktyki rynkowe
Art. 3. Zakazane jest stosowanie nieuczciwych praktyk rynkowych.
Art. 4. 1. Praktyka rynkowa stosowana przez przedsiębiorców wobec konsumentów jest nieuczciwa, jeżeli jest sprzeczna z dobrymi obyczajami i w istotny sposób zniekształca lub może zniekształcić zachowanie rynkowe przeciętnego konsumenta przed zawarciem umowy dotyczącej produktu, w trakcie jej zawierania lub po jej zawarciu.
2. Za nieuczciwą praktykę rynkową uznaje się w szczególności praktykę rynkową wprowadzającą w błąd oraz agresywną praktykę rynkową, a także stosowanie sprzecznego z prawem kodeksu dobrych praktyk, jeżeli działania te spełniają przesłanki określone w ust. 1.
...
Art. 5. 1. Praktykę rynkową uznaje się za działanie wprowadzające w błąd, jeżeli działanie to w jakikolwiek sposób powoduje lub może powodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął.
2. Wprowadzającym w błąd działaniem może być w szczególności:
1) rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji;
2) rozpowszechnianie prawdziwych informacji w sposób mogący wprowadzać w błąd; (...)
albo
3. Wprowadzające w błąd działanie może w szczególności dotyczyć:
...
5) ceny, sposobu obliczania ceny lub istnienia szczególnej korzyści cenowej;
...
4. Przy ocenie, czy praktyka rynkowa wprowadza w błąd przez działanie, należy uwzględnić wszystkie jej elementy oraz okoliczności wprowadzenia produktu na rynek, w tym sposób jego prezentacji.
oraz
Art. 6. 1. Praktykę rynkową uznaje się za zaniechanie wprowadzające w błąd, jeżeli pomija istotne informacje potrzebne przeciętnemu konsumentowi do podjęcia decyzji dotyczącej umowy i tym samym powoduje lub może powodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął.
2. W razie wątpliwości za istotne informacje, o których mowa w ust. 1, uważa się informacje, które przedsiębiorca stosujący praktykę rynkową jest obowiązany podać konsumentom na podstawie odrębnych przepisów.
3. Wprowadzającym w błąd zaniechaniem może w być w szczególności:
1) zatajenie lub nieprzekazanie w sposób jasny, jednoznaczny lub we właściwym czasie istotnych informacji dotyczących produktu;
2) nieujawnienie handlowego celu praktyki, jeżeli nie wynika on jednoznacznie z okoliczności i jeżeli powoduje to lub może spowodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął.
4. W przypadku propozycji nabycia produktu, za istotne informacje, o których mowa w ust. 1, uznaje się w szczególności:
1) istotne cechy produktu w takim zakresie, w jakim jest to właściwe dla danego środka komunikowania się z konsumentami i produktu;
2) imię, nazwisko (nazwę) i adres przedsiębiorcy (siedzibę) oraz przedsiębiorcy, na którego rzecz działa;
3) cenę uwzględniającą podatki lub, w przypadku gdy charakter produktu nie pozwala w sposób racjonalny na wcześniejsze obliczenie ceny, sposób, w jaki cena jest obliczana, jak również wszelkie dodatkowe opłaty za transport, dostawę lub usługi pocztowe lub, w sytuacji gdy wcześniejsze obliczenie tych opłat nie jest w sposób racjonalny możliwe, informację o możliwości powstania takich dodatkowych kosztów;
4) uzgodnienia dotyczące sposobu płatności, dostawy lub wykonania produktu oraz procedury rozpatrywania reklamacji;
5) informacje o istnieniu prawa do odstąpienia od umowy lub rozwiązania umowy, jeżeli prawo takie wynika z ustawy lub umowy.
5. Przy ocenie, czy praktyka rynkowa wprowadza w błąd przez zaniechanie, należy uwzględnić wszystkie jej elementy oraz okoliczności wprowadzenia produktu na rynek, w tym sposób jego prezentacji.
6. W przypadku gdy ze specyfiki środka komunikowania się z konsumentami stosowanego dla danej praktyki rynkowej wynikają ograniczenia przestrzenne lub czasowe, ograniczenia te i wszystkie środki podjęte przez przedsiębiorcę w celu udostępnienia informacji konsumentom w inny sposób uwzględnia się przy ocenie, czy doszło do pominięcia informacji.
http://www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/infor...
------------------------
UPDATE 29.10.2008 15:30 Dziś o 8 rano odpisała mi pani, wyjaśniajac szczegółowo, skąd się wzięły te koszty na podstawie umowy i regulaminu promocji, które nigdzie nie są dostępne, nie mozna więc niczego zweryfikować. Zażądałem tekstu umowy i regulaminów a w załączeniu przesłałem tekst ustawy. Od tamtej pory brak jakiejkolwiek odpowiedzi.Sławomir W. edytował(a) ten post dnia 29.10.08 o godzinie 15:28
witam w klubie wprowadzonych w błąd przez tę firmę.http://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,5808920,Oplakane_s...
"Pan Jakub" to ja.
walka trwa.
ponoć wiszę im 1600.
zgłosiłem sprawe na policje i do UOKIK.
domeny.pl wyslali mi fakture za zerwanie umowy.
jak podpisyuwalem regulamin pisalo tam o 15zl i o niezdefiniowanych kosztach. skad mialem wiedziec ze to wszystko wzrosnie 100x ???Kuba Wicher edytował(a) ten post dnia 30.10.08 o godzinie 12:36
Grzegorz
Synowiec
Programista TVN
S.A., Magic
www.mikojsoft.pl
nalepszą firma do rejestrowania domen jak dla mnie to home.pl mam tam kilkanaście domen zarejestrowanych i żadnych problemów
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
jest wiele różnych firm, z tego co wiem home.pl jest w miarę porządne. Mogłem nawet zarejestrować tę domenę w firmie znajomego, która też działa bez zarzutu, tylko coś mnie podkusiło, żeby akurat tam sie pchać.Przygotowuję pismo do UOKiK. Na stronie Urzędu piszą, że Urząd podejmuje działania tylko w przypadku naruszenia "zbiorowych interesów konsumentów", więc trzeba jakoś wykazać, że to nie jest problem jednego człowieka. Myślę, że to się da zrobić, chocby przez załączenie artykułów o tej firmie, jakie pojawiły sie w necie. Kubo, jeśli nie masz nic przeciwko, powołam się także na twoje pismo.
Nie wyobrażam sobie, żebym cokolwiek zapłacił nie mając w ręku ani umowy ani regulaminu, na podstawie którego wyliczono tę sumę.
możesz się powołać, nie ma sprawy ;-) moje pismo jest złożone w krakowskiej delegaturze UOKIK. sprawa toczyć się będzie jednak w Warszawskim UOKIKi jak najbardziej, wszyscy, którzy czują się wprowadzeni w błąd niech piszą do uokik - im więcej naszych skarg, tym poważniej to potraktują. (ddk@uokik.gov.pl)
Sławomir W.:Kubo, jeśli nie masz nic przeciwko, powołam się także
na twoje pismo.Kuba Wicher edytował(a) ten post dnia 30.10.08 o godzinie 11:06
Nie wyobrażam sobie, żebym cokolwiek zapłacił nie mając w ręku ani umowy ani regulaminu, na podstawie którego wyliczono tę sumę.
Tomasz
Fiedoruk
Business Strategy
Development Expert
Poczytajcie http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic...
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
kolejna porcja ciekawych informacji, dzięki:)Mam ochotę założyć jakąś stronę, na której zbierane byłyby wszystkie informacje o działaniach tej firmy, linki, fragmenty korespondencji etc. żeby jak najmniej kolejnych osób dało się nabrać. Co o tym myślicie?
Tomasz
Fiedoruk
Business Strategy
Development Expert
Za cytowanie korespondencji mogą Cię pozwać ;)
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
z jednej strony to jest to o czym marzę - naruszenia ustawy są tak ewidentne, że z przyjemnością rozwaliłbym ich przed sądem. A przynajmniej doprowadził do bankructwa. Myślę poza tym, ze oni własnie dlatego tyle czasu zatruwają życie ludziom, ze nikt im się poważnie nie dobrał do d... Z drugiej strony masz rację, w tej sytuacji byłoby to niepotrzebne wikłanie się w dodatkowe starcia czyli strategiczny błąd:)Z trzeciej strony - taka strona mogłaby uratować wielu ludzi przed zadawaniem się z tą firmą, co też jest jakimś plusem.
tylko nie kupujmy domeny do tej strony w firmie domeny.pl ;-)a tak serio - zakladanie takiej strony mogloby byc troche ryzykowne. chodzi tutaj o potencjalne znieslawienie, na ktore owa firma moglaby sie powolac i wytoczyc proces autorom. oczywiscie, jesli UOKIK wydalby kolejne wyroki - jak juz wspominalem, toczy sie nowe postepowanie, zas drugie kompleksowe ruszy pod koniec roku - wtedy jesli bylyby jakies konkretne decyzje, mozna by bylo cos takiego legalnie zrobic. poki co mozemy wymieniac sie komentarzami na forach (jako konsumenci mamy do tego pelne prawo) unikajac oczywiscie znieslawiania tej firmy i naruszania jej dobr osobistych.Kuba Wicher edytował(a) ten post dnia 03.11.08 o godzinie 16:21
Szymon
Kosok
Właściciel,
Webrevolution.pl
Heh, też wdepnąłem... ;)(więcej: http://kosok.pl/2008/11/01/wszedzie-dobrze-ale-w-domen... )Szymon Kosok edytował(a) ten post dnia 03.11.08 o godzinie 16:20
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
Kuba Wicher:
tylko nie kupujmy domeny do tej strony w firmie domeny.pl ;-)
jeszcze by to uznali za naruszenie ich regulaminiu i dowalili jakieś dodatkowe kary:)
a tak serio - zakladanie takiej strony mogloby byc troche ryzykowne. chodzi tutaj o potencjalne znieslawienie, na ktore owa firma moglaby sie powolac i wytoczyc proces autorom. oczywiscie, jesli UOKIK wydalby kolejne wyroki - jak juz wspominalem, toczy sie nowe postepowanie, zas drugie kompleksowe ruszy pod koniec roku - wtedy jesli bylyby jakies konkretne decyzje, mozna by bylo cos takiego legalnie zrobic. poki co mozemy wymieniac sie komentarzami na forach (jako konsumenci mamy do tego pelne prawo) unikajac oczywiscie znieslawiania tej firmy i naruszania jej dobr osobistych.Kuba Wicher edytował(a) ten post dnia 03.11.08 o godzinie 16:21
Hmm, w sumie masz (macie) rację. Najlepsze, co możemy w tej chwili zrobić to zbierać sie do kupy jako klienci tej "firmy" i zbiorowo uderzać do różnych instytucji.
Nawiasem mówiąc ja przemyślałem sprawę i postanowiłem, że jednak zapłacę im te pieniądze, żeby mieć wolną głowę. W moim przypadku to jest chyba stosunkowo niewielka kwota w porównaniu do innych, więcej miesięcznie wydaję na Allegro. Natomiast jak już sie od nich "uwolnię" i będę miał czystą sytuację, to pożałują, że w ogóle zażądali ode mnie tych pieniędzy. Jeśli zgodnie ze starą zasadą jeden w...wiony klient zabiera firmie 9 innych potencjalnych klientów, to ja będę robił za 10 w...wionych klientów:-) Za wszystkie nerwy, które przez nich straciłem, zostali moim osobistym wrogiem. A ja jestem niestety cholernie pamiętliwy w takich sprawach.
no fakt, masz ten komfort, ze "wisisz im" grosze.mi przyslali pismo na 1600 zł na którym dodatkowo BEZPRAWNIE STRASZĄ MNIE WPISEM DO KRAJOWEGO REJESTRU DŁUGÓW..
Sławomir
W.
www.text-shop.pl |
www.facebook.com/Tex
tShop
Epilog (?)Właśnie dostałem odpowiedź z UOKiK na pismo wysłane w połowie listopada. Szczegółów zdradzał nie będę, mogę tylko powiedzieć, że UOKiK w końcu dopatrzył się naruszeń prawa i wkroczył do działania w sprawie tej firmy.
Nie powiem, czuję się przynajmniej częściowo usatysfakcjonowany:-)
Krzysztof
Lis
Product Manager,
YellowGreen.pl
Co ciekawe, ze dwa miesiące temu firma ruszyła z kampanią reklamową na blogach przez Blogvertising.pl . Płacili 100 PLN za miesiąc emisji boksa. Ja ją wziąłem do wyświetlania na moim po czym jak doczytałem o całej aferze, wywaliłem bez zastanowienia...- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna »